Εμφάνιση απλής εγγραφής

The dissemination and benefit of organic food in the general population

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚλαδίτης, Δημήτρηςel
dc.creatorKladitis, Dimitrisen
dc.date.accessioned2016-09-05T07:28:44Z
dc.date.available2016-09-05T07:28:44Z
dc.date.issued2016-08-31
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7834
dc.description.abstractΗ εργασία αυτή, πραγματεύεται την προώθηση των βιολογικών τροφίμων στο κατα-ναλωτικό κοινό και την ωφέλεια που αυτά παρέχουν στην υγεία του γενικού πληθυσμού. Τα βιολογικά τρόφιμα δεν περιέχουν χημικά παρασκευασμένες ουσίες ενώ σέβονται το περιβάλλον. Η βιολογική καλλιέργεια εφαρμόζεται χιλιετίες και τα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν την αύξηση του μεγέθους της αγοράς των βιολογικών τροφίμων και της έκτασης που καταλαμβάνει η καλλιέργειά τους σήμερα. Το κίνητρο που ωθεί το καταναλωτικό κοινό στην αγορά βιολογικών τροφίμων και επηρεάζει τη διαθέσιμη δαπάνη είναι η ωφέλεια στην υγεία ενώ το μεγαλύτερο αντικίνητρο καθίσταται η υψηλότερη τιμή αγοράς τους. Επιπλέον το κυριότερο προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής. Παράλληλα το νομικό πλαίσιο καλύπτει τα βιολογικά τρόφιμα και αναφέροντα οι υποχρεωτικές σημάνσεις και πιστοποιητικά που θα πρέπει να διαθέτουν αυτά με βάση τη νομοθεσία που υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρω-παϊκή Ένωση. Επιπλέον τα οφέλη που παρέχει στους παραγωγούς η πιστοποίηση των προϊόντων είναι η σταδιακή αύξηση των πωλήσεων,η αναγνώριση του κόπου του και άλλα. Οι αρνητικές συνέπειες των φυτοφαρμάκων συνοψίζονται στην εμφάνιση καρκινο-γενέσεων στον άνθρωπο και στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Το ότι δεν περιέχονται τα φυτοφάρμακα στη διατροφή αποτελεί τη κύρια ωφέλεια των βιολογικών προϊόντων. To ερευνητικό μέρος της εργασίας, αφορά τη στάση των καταναλωτών απέναντι στα βιολογικά τρόφιμα. Έλαβε χώρα στη Μυτιλήνη στα πλαίσια της συμμετοχής της επιχείρησης Άγονη Γραμμή στην εμπορική έκθεση που διεξήχθη από τη Παρασκευή 21 μέχρι τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015. Μοιράστηκε ερωτηματολόγιο στους επισκέπτες του περιπτέρου της άγονης γραμμής και σε εκθέτες. Τα αποτελέσματα δείχνουν την γενικά θετική στάση των καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα και την μεγάλη σημασία της υψηλής τιμής ως ανασταλτικού παράγοντα απόκτησης τους. Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για την πορεία της βιολογικής καλλιέργειας στο μέλλον, προδιαγράφονται μεγάλες προκλήσεις στις οποίες, ο κλάδος των βιολογικών τροφίμων να ανταπεξέρθει.el
dc.description.abstractThis paper examines organic products, merchandised in the market and the benefits of organic food in the public health as well as in the environment. Organic food does not contain chemicals and protects the environment. The origins of organic agriculture can be traced back to previous centuries and the economic statistics show its up-to-date established range through the increase in sales of organic food in the market. In Greece the development of organic food struggles due to the financial crisis. On the one hand, the consumers’ motivation to buy organic products, which also modulates the expenditure provided, is their health benefits while, on the other hand, the biggest disincentive is their high price. Moreover, one of the main obstacles that the organic food industry is called to overcome is the high production cost. At the same time, the legal framework covers the organic products by compelling the compulsory labelling and certification that they should have, in accordance with the Greek as well as the European Union’s legislation. The benefits provided to the producers, by the certification of the products, are, among others, their recognition and the progressive increase in sales. In the negative effects of pesticides, which are used in other cultivations, are included the carcinogenicity and the environmental pollution. The fact that organic products do not contain pesticides assures their high dietary value. The research part of this paper is concerned with the consumers’ attitude towards the organic products. It took place in Mytilini (Lesvos), under the participation of the business ‘Agoni Grammi’ in Lesvos Expo between the 21st and the 24th of August 2015. A questionnaire was distributed to the exhibitors and the visitors of the exhibition. The results showed the consumers’ general positive attitude towards the organic products and also how their high cost operates as an inhibitory factor for their purchase. Finally, according to the estimates for the development of organic agriculture in the future, big challenges are foreshadowed for the organic products industry, to which it should respond.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΗ διάδοση και η ωφέλεια των βιολογικών τροφίμων στο γενικό πληθυσμόel
dc.titleThe dissemination and benefit of organic food in the general populationen

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚλαδίτης, Δημήτρηςel
heal.creatorNameKladitis, Dimitrisen
heal.publicationDate2016-08-31
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7834
heal.abstractΗ εργασία αυτή, πραγματεύεται την προώθηση των βιολογικών τροφίμων στο κατα-ναλωτικό κοινό και την ωφέλεια που αυτά παρέχουν στην υγεία του γενικού πληθυσμού. Τα βιολογικά τρόφιμα δεν περιέχουν χημικά παρασκευασμένες ουσίες ενώ σέβονται το περιβάλλον. Η βιολογική καλλιέργεια εφαρμόζεται χιλιετίες και τα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν την αύξηση του μεγέθους της αγοράς των βιολογικών τροφίμων και της έκτασης που καταλαμβάνει η καλλιέργειά τους σήμερα. Το κίνητρο που ωθεί το καταναλωτικό κοινό στην αγορά βιολογικών τροφίμων και επηρεάζει τη διαθέσιμη δαπάνη είναι η ωφέλεια στην υγεία ενώ το μεγαλύτερο αντικίνητρο καθίσταται η υψηλότερη τιμή αγοράς τους. Επιπλέον το κυριότερο προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής. Παράλληλα το νομικό πλαίσιο καλύπτει τα βιολογικά τρόφιμα και αναφέροντα οι υποχρεωτικές σημάνσεις και πιστοποιητικά που θα πρέπει να διαθέτουν αυτά με βάση τη νομοθεσία που υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρω-παϊκή Ένωση. Επιπλέον τα οφέλη που παρέχει στους παραγωγούς η πιστοποίηση των προϊόντων είναι η σταδιακή αύξηση των πωλήσεων,η αναγνώριση του κόπου του και άλλα. Οι αρνητικές συνέπειες των φυτοφαρμάκων συνοψίζονται στην εμφάνιση καρκινο-γενέσεων στον άνθρωπο και στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Το ότι δεν περιέχονται τα φυτοφάρμακα στη διατροφή αποτελεί τη κύρια ωφέλεια των βιολογικών προϊόντων. To ερευνητικό μέρος της εργασίας, αφορά τη στάση των καταναλωτών απέναντι στα βιολογικά τρόφιμα. Έλαβε χώρα στη Μυτιλήνη στα πλαίσια της συμμετοχής της επιχείρησης Άγονη Γραμμή στην εμπορική έκθεση που διεξήχθη από τη Παρασκευή 21 μέχρι τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015. Μοιράστηκε ερωτηματολόγιο στους επισκέπτες του περιπτέρου της άγονης γραμμής και σε εκθέτες. Τα αποτελέσματα δείχνουν την γενικά θετική στάση των καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα και την μεγάλη σημασία της υψηλής τιμής ως ανασταλτικού παράγοντα απόκτησης τους. Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για την πορεία της βιολογικής καλλιέργειας στο μέλλον, προδιαγράφονται μεγάλες προκλήσεις στις οποίες, ο κλάδος των βιολογικών τροφίμων να ανταπεξέρθει.el
heal.abstractThis paper examines organic products, merchandised in the market and the benefits of organic food in the public health as well as in the environment. Organic food does not contain chemicals and protects the environment. The origins of organic agriculture can be traced back to previous centuries and the economic statistics show its up-to-date established range through the increase in sales of organic food in the market. In Greece the development of organic food struggles due to the financial crisis. On the one hand, the consumers’ motivation to buy organic products, which also modulates the expenditure provided, is their health benefits while, on the other hand, the biggest disincentive is their high price. Moreover, one of the main obstacles that the organic food industry is called to overcome is the high production cost. At the same time, the legal framework covers the organic products by compelling the compulsory labelling and certification that they should have, in accordance with the Greek as well as the European Union’s legislation. The benefits provided to the producers, by the certification of the products, are, among others, their recognition and the progressive increase in sales. In the negative effects of pesticides, which are used in other cultivations, are included the carcinogenicity and the environmental pollution. The fact that organic products do not contain pesticides assures their high dietary value. The research part of this paper is concerned with the consumers’ attitude towards the organic products. It took place in Mytilini (Lesvos), under the participation of the business ‘Agoni Grammi’ in Lesvos Expo between the 21st and the 24th of August 2015. A questionnaire was distributed to the exhibitors and the visitors of the exhibition. The results showed the consumers’ general positive attitude towards the organic products and also how their high cost operates as an inhibitory factor for their purchase. Finally, according to the estimates for the development of organic agriculture in the future, big challenges are foreshadowed for the organic products industry, to which it should respond.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΗ διάδοση και η ωφέλεια των βιολογικών τροφίμων στο γενικό πληθυσμόel
heal.titleThe dissemination and benefit of organic food in the general populationen
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordβιολογικά τρόφιμα, προβολή, οφέλη για την υγεία, πληθυσμός, έρευναel
heal.keywordorganic food, promotion, dissemination, health benefits, general population, researchel
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΨαρουδάκη, Αντωνίαel
heal.advisorNamePsaroudaki, Antoniaen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής