Show simple item record

Emotional Intelligence and nutrition

Dublin Core metadata

dc.creatorΒάσιλα, Σοφίαel
dc.creatorVasila, Sofiaen
dc.date.accessioned2016-09-05T07:28:52Z
dc.date.available2016-09-05T07:28:52Z
dc.date.issued2016-08-31
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7835
dc.description.abstractΗ συναισθηματική νοημοσύνη είναι όρος με πολύπλοκη ερμηνεία, για τον οποίο έχουν δοθεί πολλοί ορισμοί και μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει την ικανότητα κατανόησης συναισθημάτων στην προσπάθεια διαχείρισης των σχέσεων του ατόμου με το περιβάλλον. Η διατροφική συμπεριφορά σχετίζεται με πολλούς παράγοντες (κοινωνικούς, βιολογικούς, φυσικούς κ.α.). Είναι επίσης σαφές ότι η οικονομική κρίση επιφέρει άμεσα αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών παγκοσμίως, στρέφοντας τους προς λιγότερο υγιεινές επιλογές φαγητού. Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση του ρόλου της συναισθηματικής νοημοσύνης των ανθρώπων στις διατροφικές τους συνήθειες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του έτους 2015. Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν 110, από τα οποία 53 ήταν γυναίκες και 57 άντρες, ηλικίας από 25 έως 60. Οι μισοί συμμετέχοντες διέμεναν σε πόλη ενώ οι άλλοι μισοί σε επαρχία. Για τον σχεδιασμό της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν 4 ερωτηματολόγια: ένα ερωτηματολόγιο καταλληλότητας, το Emotional Quotient Inventory (EQ-i), το EAT-26 και ένα ερωτηματολόγιο συσχέτισης κάποιων συναισθηματικών καταστάσεων με κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα IBM SPSS Statistics for Windows, Version 21.0. Το δείγμα φάνηκε να έχει επαρκή συναισθηματική νοημοσύνη και δεν επιδεικνύει κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών. Το ερωτηματολόγιο EAT-26 έδειξε ότι το γυναικείο φύλο είναι περισσότερο επιρρεπές στην εμφάνιση μη φυσιολογικής διατροφικής συμπεριφοράς. Παρατηρήθηκε ότι όσο υψηλότερη είναι η συναισθηματική νοημοσύνη τόσο λιγότερο πιθανό είναι να παρατηρηθούν διατροφικές διαταραχές μεταξύ των συμμετεχόντων. Ακόμη αποδείχθηκε ότι οι συναισθηματικές καταστάσεις επηρεάζουν σε ένα βαθμό τις διατροφικές επιλογές αν και αυτές επηρεάζονται και από τις εκάστοτε ατομικές προτιμήσεις. Παρόλο που η συναισθηματική νοημοσύνη του δείγματος κρίθηκε επαρκής θα ήταν χρήσιμο μελλοντικά να πραγματοποιηθούν έρευνες με ημι-δομημένες συνεντεύξεις σε άτομα με ή χωρίς διατροφικές διαταραχές, καθώς επίσης και συγκριτικές μελέτες με θέμα την επιρροή της συναισθηματικής νοημοσύνης στη διατροφή.el
dc.description.abstractEmotional intelligence is a term with complex interpretation, for which they have given many definitions and can affect all areas of human life. Generally includes the ability to understand emotions in trying to manage the individual's relationship with the environment. Eating behavior is related to many factors (social, biological, physical, etc.). It is also clear that the economic crisis bring direct changes in eating habits of populations worldwide, turning them towards less healthy food choices. The purpose of this study was to investigate the role of emotional intelligence of people in their eating habits. The survey was conducted in July and August of the year 2015. People surveyed was 110, of which 53 were women and 57 men, aged from 25 to 60. Half of the participants were staying in town while the other half in the province. For the design of research used four questionnaires: a suitability questionnaire Emotional Quotient Inventory (EQ-i), the EAT-26 questionnaire and a correlation of some emotional states by eating certain foods. For data analysis used in IBM SPSS Statistics for Windows statistical program, Version 21.0. The sample appeared to have sufficient emotional intelligence and does not exhibit risk of eating disorders. The EAT-26 questionnaire showed that females are more prone to the appearance of abnormal eating behavior. It was observed that the higher the emotional intelligence, the less likely it is to be observed eating disorders among participants. Even it proved that emotional states affect to some extent the food choices though are influenced by the respective individual preferences. Although the emotional intelligence of the sample was considered sufficient to be useful in the future to pursue investigations with semi-structured interviews to people with or without eating disorders, as well as comparative studies on the influence of emotional intelligence in the diet.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΣυναισθηματική Νοημοσύνη και διατροφήel
dc.titleEmotional Intelligence and nutritionen

healMeta

heal.creatorNameΒάσιλα, Σοφίαel
heal.creatorNameVasila, Sofiaen
heal.publicationDate2016-08-31
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7835
heal.abstractΗ συναισθηματική νοημοσύνη είναι όρος με πολύπλοκη ερμηνεία, για τον οποίο έχουν δοθεί πολλοί ορισμοί και μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει την ικανότητα κατανόησης συναισθημάτων στην προσπάθεια διαχείρισης των σχέσεων του ατόμου με το περιβάλλον. Η διατροφική συμπεριφορά σχετίζεται με πολλούς παράγοντες (κοινωνικούς, βιολογικούς, φυσικούς κ.α.). Είναι επίσης σαφές ότι η οικονομική κρίση επιφέρει άμεσα αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών παγκοσμίως, στρέφοντας τους προς λιγότερο υγιεινές επιλογές φαγητού. Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση του ρόλου της συναισθηματικής νοημοσύνης των ανθρώπων στις διατροφικές τους συνήθειες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του έτους 2015. Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν 110, από τα οποία 53 ήταν γυναίκες και 57 άντρες, ηλικίας από 25 έως 60. Οι μισοί συμμετέχοντες διέμεναν σε πόλη ενώ οι άλλοι μισοί σε επαρχία. Για τον σχεδιασμό της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν 4 ερωτηματολόγια: ένα ερωτηματολόγιο καταλληλότητας, το Emotional Quotient Inventory (EQ-i), το EAT-26 και ένα ερωτηματολόγιο συσχέτισης κάποιων συναισθηματικών καταστάσεων με κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα IBM SPSS Statistics for Windows, Version 21.0. Το δείγμα φάνηκε να έχει επαρκή συναισθηματική νοημοσύνη και δεν επιδεικνύει κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών. Το ερωτηματολόγιο EAT-26 έδειξε ότι το γυναικείο φύλο είναι περισσότερο επιρρεπές στην εμφάνιση μη φυσιολογικής διατροφικής συμπεριφοράς. Παρατηρήθηκε ότι όσο υψηλότερη είναι η συναισθηματική νοημοσύνη τόσο λιγότερο πιθανό είναι να παρατηρηθούν διατροφικές διαταραχές μεταξύ των συμμετεχόντων. Ακόμη αποδείχθηκε ότι οι συναισθηματικές καταστάσεις επηρεάζουν σε ένα βαθμό τις διατροφικές επιλογές αν και αυτές επηρεάζονται και από τις εκάστοτε ατομικές προτιμήσεις. Παρόλο που η συναισθηματική νοημοσύνη του δείγματος κρίθηκε επαρκής θα ήταν χρήσιμο μελλοντικά να πραγματοποιηθούν έρευνες με ημι-δομημένες συνεντεύξεις σε άτομα με ή χωρίς διατροφικές διαταραχές, καθώς επίσης και συγκριτικές μελέτες με θέμα την επιρροή της συναισθηματικής νοημοσύνης στη διατροφή.el
heal.abstractEmotional intelligence is a term with complex interpretation, for which they have given many definitions and can affect all areas of human life. Generally includes the ability to understand emotions in trying to manage the individual's relationship with the environment. Eating behavior is related to many factors (social, biological, physical, etc.). It is also clear that the economic crisis bring direct changes in eating habits of populations worldwide, turning them towards less healthy food choices. The purpose of this study was to investigate the role of emotional intelligence of people in their eating habits. The survey was conducted in July and August of the year 2015. People surveyed was 110, of which 53 were women and 57 men, aged from 25 to 60. Half of the participants were staying in town while the other half in the province. For the design of research used four questionnaires: a suitability questionnaire Emotional Quotient Inventory (EQ-i), the EAT-26 questionnaire and a correlation of some emotional states by eating certain foods. For data analysis used in IBM SPSS Statistics for Windows statistical program, Version 21.0. The sample appeared to have sufficient emotional intelligence and does not exhibit risk of eating disorders. The EAT-26 questionnaire showed that females are more prone to the appearance of abnormal eating behavior. It was observed that the higher the emotional intelligence, the less likely it is to be observed eating disorders among participants. Even it proved that emotional states affect to some extent the food choices though are influenced by the respective individual preferences. Although the emotional intelligence of the sample was considered sufficient to be useful in the future to pursue investigations with semi-structured interviews to people with or without eating disorders, as well as comparative studies on the influence of emotional intelligence in the diet.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΣυναισθηματική Νοημοσύνη και διατροφήel
heal.titleEmotional Intelligence and nutritionen
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordσυναισθηματική νοημοσύνη, διατροφήel
heal.keywordemotional intelligence, nutritionen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΧαρωνιτάκη, Αικατερίνηel
heal.advisorNameCharonitaki, Aikaterinien
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record