Εμφάνιση απλής εγγραφής

Postharvest exploitation of the essential oil of dittany for maintaining the quality of pepper fruits (capsicum annuum l. cv. sammy).

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚαλοτεράκης, Νικόλαοςel
dc.creatorKaloterakis, Nikolaosen
dc.date.accessioned2016-11-08T08:11:29Z
dc.date.available2016-11-08T08:11:29Z
dc.date.issued2016-11-08
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7945
dc.description.abstractΈνα σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής φρούτων και λαχανικών χάνεται στα διάφορα στάδια παραγωγής, μετασυλλεκτικής διαχείρισης, μεταποίησης και κατανάλωσης των προϊόντων. Για το στάδιο της μετασυλλεκτικής οι απώλειες αυτές κυμαίνονται σε ποσοστά της τάξης του 10-15% των συνολικών απωλειών. Η ανάγκη ελαχιστοποίησης αυτών των απωλειών σε συνδυασμό με τον προβληματισμό που αναπτύσσεται, τα τελευταία χρόνια, γύρω από τα χημικά μέσα που χρησιμοποιούνται στη μετασυλλεκτική, έχει οδηγήσει στην αξιοποίηση φυσικών βιοδραστικών συστατικών όπως τα αιθέρια έλαια. Η αντιμικροβιακή δράση των αιθέριων ελαίων είναι ήδη γνωστή από πολλές μελέτες που έχουν γίνει πρόσφατα. Στην παρούσα εργασία, μελετήθηκε η επίδραση που έχει το αιθέριο έλαιο φυτών δίκταμου (Origanum dictamnus L.), ενδημικού είδους της Κρήτης, στα σημαντικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπών πιπεριάς (Capsicum annuum L. cv. Sammy) μετασυλλεκτικά. Για το σκοπό αυτό, έγιναν 4 επεμβάσεις στους καρπούς σε 4 διαφορετικές συγκεντρώσεις (0, 50, 100, 250 ppm). Τρία δοχεία με 2 καρπούς έκαστο, ανά επέμβαση, τοποθετήθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες, έτσι ώστε να μην παρεμποδιστεί η δράση του αιθέριου ελαίου και κατόπιν μεταφέρθηκαν σε κλιματικό θάλαμο (12οC και 95% RH) για 1 εβδομάδα (7 ημέρες). Μετά το πέρας του χρόνου αυτού, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις που αφορούσαν τη μεταβολή του βάρους των καρπών, τα ολικά διαλυτά στερεά συστατικά (ΔΣΣ) τους, το pH, την τιτλοδοτούμενη οξύτητα, το χρώμα, τη συνεκτικότητα της σάρκας καθώς και το βαθμό αναπνοής τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εφαρμογή αιθέριου ελαίου δίκταμου δεν επηρέασε -αρνητικά- την ποιότητα των καρπών πιπεριάς ενώ, αντιθέτως, υπήρξε ένδειξη για βελτίωσή της. Συμπερασματικά, τα ευρήματα της εργασίας, υποδηλώνουν ότι το αιθέριο έλαιο δίκταμου θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει ως εναλλακτικό μέσο διατήρησης ή και πιθανής βελτίωσης των ποιοτικών μεταβλητών καρπών πιπεριάς, έτσι ώστε να γίνονται πιο αποδεκτοί στους καταναλωτές, οι οποίοι επιδιώκουν υψηλή ποιότητα, σε συνδυασμό με ελαχιστοποίηση χημικών επεμβάσεων στο προϊόν.el
dc.description.abstractA significant percentage of the global output of fruits and vegetables is being lost at the different stages of production, postharvest technology, processing and consumption. Concerning the stage of postharvest technology, the losses range from 10 to 15% of the total losses. The need to minimize those losses in combination with the skepticism that has grown, during recent years, over the use of chemicals in postharvest technology, has led to the exploitation of natural bioactive compounds such as essential oils. The antimicrobial activity of essential oils is already known from a series of recent studies. In the current study, the effect of the essential oil of dittany (Origanum dictamnus L.), an endemic plant species of Crete, on the most important quality aspects of peppers (Capsicum annuum L. cv. Sammy) was examined during postharvest conditions. For that cause, 4 essential oil treatments were made in different concentrations (0, 50, 100, 250 ppm). Three containers with 2 peppers each, per treatment, were place in room temperature for 2 hours so as not to disturb the activity of the essential oil. Then they were transferred to a climatic chamber (12οCκαι 95% RH) for 1 week (7 days). At the end of the week fruit weight change, total soluble solids, pH, titratable acidity, fruit color, firmness and respiration rate was measured. The results showed that the application of essential oil of dittany did not affect negatively the quality of peppers. Instead, there is evidence of improvement of that quality. In conclusion, the findings of the study indicate that the essential oil of dittany could be used under specific conditions as an alternative in sustaining or possibly improving the quality variables of peppers so as to make them more acceptable to consumers who aim at high quality in combination with minimization of chemicals treatments in the product.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.titleAξιοποίηση αιθέριου έλαιου απο δίκταμο για τη διατήτηση της ποιότητας καρπών πιπεριάς (capsicum annuum l. cv. sammy) μετασυλλεκτικά.el
dc.titlePostharvest exploitation of the essential oil of dittany for maintaining the quality of pepper fruits (capsicum annuum l. cv. sammy).en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚαλοτεράκης, Νικόλαοςel
heal.creatorNameKaloterakis, Nikolaosen
heal.publicationDate2016-11-08
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7945
heal.abstractΈνα σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής φρούτων και λαχανικών χάνεται στα διάφορα στάδια παραγωγής, μετασυλλεκτικής διαχείρισης, μεταποίησης και κατανάλωσης των προϊόντων. Για το στάδιο της μετασυλλεκτικής οι απώλειες αυτές κυμαίνονται σε ποσοστά της τάξης του 10-15% των συνολικών απωλειών. Η ανάγκη ελαχιστοποίησης αυτών των απωλειών σε συνδυασμό με τον προβληματισμό που αναπτύσσεται, τα τελευταία χρόνια, γύρω από τα χημικά μέσα που χρησιμοποιούνται στη μετασυλλεκτική, έχει οδηγήσει στην αξιοποίηση φυσικών βιοδραστικών συστατικών όπως τα αιθέρια έλαια. Η αντιμικροβιακή δράση των αιθέριων ελαίων είναι ήδη γνωστή από πολλές μελέτες που έχουν γίνει πρόσφατα. Στην παρούσα εργασία, μελετήθηκε η επίδραση που έχει το αιθέριο έλαιο φυτών δίκταμου (Origanum dictamnus L.), ενδημικού είδους της Κρήτης, στα σημαντικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπών πιπεριάς (Capsicum annuum L. cv. Sammy) μετασυλλεκτικά. Για το σκοπό αυτό, έγιναν 4 επεμβάσεις στους καρπούς σε 4 διαφορετικές συγκεντρώσεις (0, 50, 100, 250 ppm). Τρία δοχεία με 2 καρπούς έκαστο, ανά επέμβαση, τοποθετήθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες, έτσι ώστε να μην παρεμποδιστεί η δράση του αιθέριου ελαίου και κατόπιν μεταφέρθηκαν σε κλιματικό θάλαμο (12οC και 95% RH) για 1 εβδομάδα (7 ημέρες). Μετά το πέρας του χρόνου αυτού, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις που αφορούσαν τη μεταβολή του βάρους των καρπών, τα ολικά διαλυτά στερεά συστατικά (ΔΣΣ) τους, το pH, την τιτλοδοτούμενη οξύτητα, το χρώμα, τη συνεκτικότητα της σάρκας καθώς και το βαθμό αναπνοής τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εφαρμογή αιθέριου ελαίου δίκταμου δεν επηρέασε -αρνητικά- την ποιότητα των καρπών πιπεριάς ενώ, αντιθέτως, υπήρξε ένδειξη για βελτίωσή της. Συμπερασματικά, τα ευρήματα της εργασίας, υποδηλώνουν ότι το αιθέριο έλαιο δίκταμου θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει ως εναλλακτικό μέσο διατήρησης ή και πιθανής βελτίωσης των ποιοτικών μεταβλητών καρπών πιπεριάς, έτσι ώστε να γίνονται πιο αποδεκτοί στους καταναλωτές, οι οποίοι επιδιώκουν υψηλή ποιότητα, σε συνδυασμό με ελαχιστοποίηση χημικών επεμβάσεων στο προϊόν.el
heal.abstractA significant percentage of the global output of fruits and vegetables is being lost at the different stages of production, postharvest technology, processing and consumption. Concerning the stage of postharvest technology, the losses range from 10 to 15% of the total losses. The need to minimize those losses in combination with the skepticism that has grown, during recent years, over the use of chemicals in postharvest technology, has led to the exploitation of natural bioactive compounds such as essential oils. The antimicrobial activity of essential oils is already known from a series of recent studies. In the current study, the effect of the essential oil of dittany (Origanum dictamnus L.), an endemic plant species of Crete, on the most important quality aspects of peppers (Capsicum annuum L. cv. Sammy) was examined during postharvest conditions. For that cause, 4 essential oil treatments were made in different concentrations (0, 50, 100, 250 ppm). Three containers with 2 peppers each, per treatment, were place in room temperature for 2 hours so as not to disturb the activity of the essential oil. Then they were transferred to a climatic chamber (12οCκαι 95% RH) for 1 week (7 days). At the end of the week fruit weight change, total soluble solids, pH, titratable acidity, fruit color, firmness and respiration rate was measured. The results showed that the application of essential oil of dittany did not affect negatively the quality of peppers. Instead, there is evidence of improvement of that quality. In conclusion, the findings of the study indicate that the essential oil of dittany could be used under specific conditions as an alternative in sustaining or possibly improving the quality variables of peppers so as to make them more acceptable to consumers who aim at high quality in combination with minimization of chemicals treatments in the product.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleAξιοποίηση αιθέριου έλαιου απο δίκταμο για τη διατήτηση της ποιότητας καρπών πιπεριάς (capsicum annuum l. cv. sammy) μετασυλλεκτικά.el
heal.titlePostharvest exploitation of the essential oil of dittany for maintaining the quality of pepper fruits (capsicum annuum l. cv. sammy).en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordδίκταμος, αιθέριο έλαιο, πιπεριά (capsicum annum), ποιότητα, μετασυλλεκτική φυσιολογίαel
heal.keyworddittany, essential oil, capsicum annum, quality, postharvest physiologyen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΣταυροπούλου, Ανδριάναel
heal.advisorNameStavropoulou, Andrianaen
heal.advisorID.emailastavropoulou@staff.teicrete.gr
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States