Εμφάνιση απλής εγγραφής

The nutritional value of the egg and its place in the diet of people with high cardiovascular risk.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΑλεξοπούλου, Ιωάνναel
dc.creatorAlexopoulou, Ioannaen
dc.date.accessioned2017-02-22T12:43:42Z
dc.date.available2017-02-22T12:43:42Z
dc.date.issued2017-02-20
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8071
dc.description.abstractΗ καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και έχει διάφορους παράγοντες κινδύνου όπως η αρτηριακή υπέρταση και η εκδήλωση εμφράγματος μυοκαρδίου. Έτσι κάποιος ο οποίος νοσεί από καρδιαγγειακά νοσήματα, θα πρέπει να προσέχει σε μεγάλο βαθμό τη διατροφή του. Μια από τις τροφές που γίνεται λόγος για το αν δηλαδή βλάπτει ή όχι την υγεία ενός καρδιοπαθή είναι το αυγό. Το αυγό αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα τρόφιμα, με μελέτες να αναιρούν η μία την άλλη. Πολλά έχουν γραφτεί για τις συστάσεις κατανάλωσης, λίγα όμως ισχύουν. Μέχρι τις αρχές του 1970, εθεωρείτο ιδανική τροφής, υψηλής διατροφικής αξίας, η οποία συνδύαζε θρεπτική αξία με χαμηλό κόστος. Οι μέχρι τότε συστάσεις των ιατρών έτειναν ως προς την καθημερινή κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα, ειδικά σε παιδιά. Όμως η αύξηση των περιστατικών καρδιοπαθειών και υπερχοληστερολαιμίας οδήγησε σε πολλές έρευνες και μελέτες ιατρών και διατροφολόγων, με αποκορύφωμα τη δεκαετία του 1990, ενώ οι μελέτες συνεχίζονται ακόμα και σήμερα με διφορούμενα αποτελέσματα. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η διατροφική αξία του αυγού και η θέση του στη διατροφή των ατόμων με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ο περισσότερος κόσμος που ανησυχεί για τις καρδιοπάθειες θεωρεί τα αυγά υψηλού κινδύνου για την υγεία της καρδιάς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες η έρευνα έχει αποδείξει την απενεχοποίηση των αυγών και έχει αλλάξει το εναντίον τους κλίμα όσον αφορά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Είναι όμως απόλυτα ξεκάθαρο ότι πρέπει να αρθούν πλήρως οι επιφυλάξεις μας; Το αυγό είναι όντως ακίνδυνο σε ανθρώπους που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα; Κι αν ναι, πόσο τακτικά μπορεί να φάει κάποιος; Σε τέτοιους είδους ερωτήσεις θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε. Μέσα από εκτενή μελέτη, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα της μελέτης μας και να το αναλύσουμε σε βάθος. Για την διεκπεραίωση της παρούσας εργασίας χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Χρησιμοποιώντας βιβλία που σχετίζονται με τη σύσταση του αυγού καθώς και βιβλία που αφορούν τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν επιστημονικά άρθρα και έρευνες από έγκυρες πηγές τα οποία επιβεβαιώνουν αυτή την εργασία. Από την παρούσα εργασία συμπεραίνουμε ότι η ελεγχόμενη κατανάλωση τροφών που περιέχουν χοληστερόλη δεν αποτελούν κίνδυνο για την εμφάνιση ή επιβάρυνση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το αυγό αποδεικνύεται πως είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή καθώς περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά στοιχεία ωφέλιμα για τον οργανισμό.el
dc.description.abstractHeart disease is a major public health problem and has various risk factors such as hypertension and the occurrence of myocardial infarction. So someone who is sick with cardiovascular disease should be careful largely consumption. One of the foods that talk about whether or not that harms a heart patient is the egg. The egg is one of the most controversial foods, studies to negate each other. Much has been written about the consumption recommendations, but few apply. By early 1970, it was considered an ideal food, high nutritional value, which combine nutritional value at low cost. The hitherto recommendations of doctors tended on the daily consumption of an egg a day, especially in children. But the increasing incidence of heart disease and hypercholesterolemia led to many investigations and studies of doctors and nutritionists, culminating in the 1990s, while studies are still continuing today with ambiguous results. The subject of this thesis is the nutritional value of the egg and the position of the diet of people with high cardiovascular risk. Most people are worried about heart disease traditionally "tremble" eggs as enemies heart health because of their high cholesterol content. However, the past two decades, research has allowed to eggs to "impress" and change the climate against them in terms of cardiovascular risk. But it is absolutely clear that we must completely remove our reservations? The egg is indeed harmless to people suffering from cardiovascular diseases? And if so, how regularly you eat someone? In such kind of questions we will try to answer. Through extensive study, we will try to approach the subject of our study and analyze it in depth.For the completion of this thesis the method of literature review was used. Using books related to the establishment of the egg and books related to cardiovascular diseases tried to approach the subject. Scientific articles and researches were also used from reliable sources that confirm this thesis.From this thesis we conclude that the controlled consumption of food containing cholesterol is not a risk for the onset or burden of cardiovascular disease. The egg turns out to be necessary to be included in the diet as it contains many nutrient elements beneficial to the human body.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΗ διατροφική αξία του αυγού και η θέση του στη διατροφή των ατόμων με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.el
dc.titleThe nutritional value of the egg and its place in the diet of people with high cardiovascular risk.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΑλεξοπούλου, Ιωάνναel
heal.creatorNameAlexopoulou, Ioannaen
heal.publicationDate2017-02-20
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8071
heal.abstractΗ καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και έχει διάφορους παράγοντες κινδύνου όπως η αρτηριακή υπέρταση και η εκδήλωση εμφράγματος μυοκαρδίου. Έτσι κάποιος ο οποίος νοσεί από καρδιαγγειακά νοσήματα, θα πρέπει να προσέχει σε μεγάλο βαθμό τη διατροφή του. Μια από τις τροφές που γίνεται λόγος για το αν δηλαδή βλάπτει ή όχι την υγεία ενός καρδιοπαθή είναι το αυγό. Το αυγό αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα τρόφιμα, με μελέτες να αναιρούν η μία την άλλη. Πολλά έχουν γραφτεί για τις συστάσεις κατανάλωσης, λίγα όμως ισχύουν. Μέχρι τις αρχές του 1970, εθεωρείτο ιδανική τροφής, υψηλής διατροφικής αξίας, η οποία συνδύαζε θρεπτική αξία με χαμηλό κόστος. Οι μέχρι τότε συστάσεις των ιατρών έτειναν ως προς την καθημερινή κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα, ειδικά σε παιδιά. Όμως η αύξηση των περιστατικών καρδιοπαθειών και υπερχοληστερολαιμίας οδήγησε σε πολλές έρευνες και μελέτες ιατρών και διατροφολόγων, με αποκορύφωμα τη δεκαετία του 1990, ενώ οι μελέτες συνεχίζονται ακόμα και σήμερα με διφορούμενα αποτελέσματα. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η διατροφική αξία του αυγού και η θέση του στη διατροφή των ατόμων με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ο περισσότερος κόσμος που ανησυχεί για τις καρδιοπάθειες θεωρεί τα αυγά υψηλού κινδύνου για την υγεία της καρδιάς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες η έρευνα έχει αποδείξει την απενεχοποίηση των αυγών και έχει αλλάξει το εναντίον τους κλίμα όσον αφορά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Είναι όμως απόλυτα ξεκάθαρο ότι πρέπει να αρθούν πλήρως οι επιφυλάξεις μας; Το αυγό είναι όντως ακίνδυνο σε ανθρώπους που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα; Κι αν ναι, πόσο τακτικά μπορεί να φάει κάποιος; Σε τέτοιους είδους ερωτήσεις θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε. Μέσα από εκτενή μελέτη, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα της μελέτης μας και να το αναλύσουμε σε βάθος. Για την διεκπεραίωση της παρούσας εργασίας χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Χρησιμοποιώντας βιβλία που σχετίζονται με τη σύσταση του αυγού καθώς και βιβλία που αφορούν τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν επιστημονικά άρθρα και έρευνες από έγκυρες πηγές τα οποία επιβεβαιώνουν αυτή την εργασία. Από την παρούσα εργασία συμπεραίνουμε ότι η ελεγχόμενη κατανάλωση τροφών που περιέχουν χοληστερόλη δεν αποτελούν κίνδυνο για την εμφάνιση ή επιβάρυνση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το αυγό αποδεικνύεται πως είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή καθώς περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά στοιχεία ωφέλιμα για τον οργανισμό.el
heal.abstractHeart disease is a major public health problem and has various risk factors such as hypertension and the occurrence of myocardial infarction. So someone who is sick with cardiovascular disease should be careful largely consumption. One of the foods that talk about whether or not that harms a heart patient is the egg. The egg is one of the most controversial foods, studies to negate each other. Much has been written about the consumption recommendations, but few apply. By early 1970, it was considered an ideal food, high nutritional value, which combine nutritional value at low cost. The hitherto recommendations of doctors tended on the daily consumption of an egg a day, especially in children. But the increasing incidence of heart disease and hypercholesterolemia led to many investigations and studies of doctors and nutritionists, culminating in the 1990s, while studies are still continuing today with ambiguous results. The subject of this thesis is the nutritional value of the egg and the position of the diet of people with high cardiovascular risk. Most people are worried about heart disease traditionally "tremble" eggs as enemies heart health because of their high cholesterol content. However, the past two decades, research has allowed to eggs to "impress" and change the climate against them in terms of cardiovascular risk. But it is absolutely clear that we must completely remove our reservations? The egg is indeed harmless to people suffering from cardiovascular diseases? And if so, how regularly you eat someone? In such kind of questions we will try to answer. Through extensive study, we will try to approach the subject of our study and analyze it in depth.For the completion of this thesis the method of literature review was used. Using books related to the establishment of the egg and books related to cardiovascular diseases tried to approach the subject. Scientific articles and researches were also used from reliable sources that confirm this thesis.From this thesis we conclude that the controlled consumption of food containing cholesterol is not a risk for the onset or burden of cardiovascular disease. The egg turns out to be necessary to be included in the diet as it contains many nutrient elements beneficial to the human body.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΗ διατροφική αξία του αυγού και η θέση του στη διατροφή των ατόμων με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.el
heal.titleThe nutritional value of the egg and its place in the diet of people with high cardiovascular risk.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordκαρδιαγγειακά νοσήματα, αυγό, σύσταση αυγού, μεσογειακή διατροφήel
heal.keywordcardiovascular disease, egg, egg composition, mediterranean dieten
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΧατζή, Βασιλικήel
heal.advisorNameChatzi, Vasilikien
heal.advisorNameΛαπιδάκης, Νίκοςel
heal.advisorNameLapidakis, Nikosen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής