Εμφάνιση απλής εγγραφής

Assessment of dietary habits and research risk factor for obesity in schoolchildren third grade of high school participating in national exams

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΔίκαιος, Φώτηςel
dc.creatorDikaios, Fotisen
dc.creatorΧατζηαδάμ, Ιωάννα-Μαρίαel
dc.creatorChatziadam, Ioanna-Mariaen
dc.date.accessioned2017-05-19T09:51:44Z
dc.date.available2017-05-19T09:51:44Z
dc.date.issued2017-05-19
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8210
dc.description.abstractΗ διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση των μαθητών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις αλλά και κατά το διάστημα διεξαγωγής τους. Οι γνωσιακές λειτουργίες βρίσκονται σε άμεση σχέση με τη σταθερή παροχή των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και την κατανομή των γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας. Εντούτοις έχει παρατηρηθεί ότι, οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών/τριών της τρίτης Λυκείου, υφίστανται μεταβολές, τόσο στην ποιότητα, όσο και στην ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνονται. Κατά τη διάρκεια των πανελλήνιων εξετάσεων, μια περίοδο έντονου άγχους, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, η κατανάλωση τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας και η μείωση της πρόσληψης τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ παρατηρείται και παράλειψη γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών σε αγόρια και κορίτσια τρίτης λυκείου στην πόλη της Καλαμάτας και η συσχέτισή τους με παράγοντες εμφάνισης παχυσαρκίας. Οι διατροφικές συνήθειες ογδόντα (n=80) μαθητών τρίτης λυκείου, σαράντα (n=40) αγοριών και σαράντα 40 (n=40) κοριτσιών, καταγράφηκαν σε δυο χρονικές περιόδους. Τον Ιανουάριο 2015 (διάστημα πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις) και τον Μάιο 2015 (κατά τη διάρκεια των πανελλήνιων εξετάσεων). Η διατροφική συμπεριφορά των μαθητών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων φάνηκε να διαφοροποιείται από την προετοιμασία. Στις δύο χρονικές στιγμές παρατηρήθηκαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές στην πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Οι μαθητές/τριες παρουσίασαν μειωμένη συχνότητα κατανάλωσης πρωινού γεύματος, φρούτων, λαχανικών καθώς και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ αυξήθηκε η συχνότητα κατανάλωσης καφέ, σοκολάτας και προϊόντων κρέατος. Οι διατροφικές μεταβολές των μαθητών/τριών σε συνδυασμό με τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας.el
dc.description.abstractNutrition plays an important role in the performance of students in the course of preparing for the national exams and during the time they are performed. Cognitive functions are directly related to the constant supply of essential nutrients and the distribution of meals throughout the day. However it has been observed that the nutritional habits of students of senior highschoolers, there are changes in both the quality and quantity of food consumed. During the examinations, a period of intense anxiety is a normal phenomenon, the high calorie food consumption and reducing food intake rich in vitamins and minerals, while omission meals there during the day. The purpose of this study was to evaluate the dietary habits in senior highschoolers , both boys and girls in the city of Kalamata and their correlation with obesity agents. Eating habits eighty (n = 80) highschoolers, forty (n = 40) boys and forty 40 (n = 40) girls were recorded in two periods. In January 2015 (long before the national exams) and May 2015 (during the examinations). The eating behavior of students during examinations seemed to vary from preparation. In the two times we observed statistically significant differences in the intake of vitamins and minerals. Students showed reduced frequency of breakfast consumption, fruit, vegetables and dairy products, while coffee consumption frequency increased, chocolate and meat products. Dietary changes of students combined with a reduction of physical activity associated with obesity appearance.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΕκτίμηση των διατροφικών συνηθειών και διερεύνηση παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση παχυσαρκίας σε μαθητές/τριες τρίτης λυκείου που συμμετέχουν σε πανελλήνιες εξετάσειςel
dc.titleAssessment of dietary habits and research risk factor for obesity in schoolchildren third grade of high school participating in national examsen

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΔίκαιος, Φώτηςel
heal.creatorNameDikaios, Fotisen
heal.creatorNameΧατζηαδάμ, Ιωάννα-Μαρίαel
heal.creatorNameChatziadam, Ioanna-Mariaen
heal.publicationDate2017-05-19
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8210
heal.abstractΗ διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση των μαθητών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις αλλά και κατά το διάστημα διεξαγωγής τους. Οι γνωσιακές λειτουργίες βρίσκονται σε άμεση σχέση με τη σταθερή παροχή των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και την κατανομή των γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας. Εντούτοις έχει παρατηρηθεί ότι, οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών/τριών της τρίτης Λυκείου, υφίστανται μεταβολές, τόσο στην ποιότητα, όσο και στην ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνονται. Κατά τη διάρκεια των πανελλήνιων εξετάσεων, μια περίοδο έντονου άγχους, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, η κατανάλωση τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας και η μείωση της πρόσληψης τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ παρατηρείται και παράλειψη γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών σε αγόρια και κορίτσια τρίτης λυκείου στην πόλη της Καλαμάτας και η συσχέτισή τους με παράγοντες εμφάνισης παχυσαρκίας. Οι διατροφικές συνήθειες ογδόντα (n=80) μαθητών τρίτης λυκείου, σαράντα (n=40) αγοριών και σαράντα 40 (n=40) κοριτσιών, καταγράφηκαν σε δυο χρονικές περιόδους. Τον Ιανουάριο 2015 (διάστημα πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις) και τον Μάιο 2015 (κατά τη διάρκεια των πανελλήνιων εξετάσεων). Η διατροφική συμπεριφορά των μαθητών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων φάνηκε να διαφοροποιείται από την προετοιμασία. Στις δύο χρονικές στιγμές παρατηρήθηκαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές στην πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Οι μαθητές/τριες παρουσίασαν μειωμένη συχνότητα κατανάλωσης πρωινού γεύματος, φρούτων, λαχανικών καθώς και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ αυξήθηκε η συχνότητα κατανάλωσης καφέ, σοκολάτας και προϊόντων κρέατος. Οι διατροφικές μεταβολές των μαθητών/τριών σε συνδυασμό με τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας.el
heal.abstractNutrition plays an important role in the performance of students in the course of preparing for the national exams and during the time they are performed. Cognitive functions are directly related to the constant supply of essential nutrients and the distribution of meals throughout the day. However it has been observed that the nutritional habits of students of senior highschoolers, there are changes in both the quality and quantity of food consumed. During the examinations, a period of intense anxiety is a normal phenomenon, the high calorie food consumption and reducing food intake rich in vitamins and minerals, while omission meals there during the day. The purpose of this study was to evaluate the dietary habits in senior highschoolers , both boys and girls in the city of Kalamata and their correlation with obesity agents. Eating habits eighty (n = 80) highschoolers, forty (n = 40) boys and forty 40 (n = 40) girls were recorded in two periods. In January 2015 (long before the national exams) and May 2015 (during the examinations). The eating behavior of students during examinations seemed to vary from preparation. In the two times we observed statistically significant differences in the intake of vitamins and minerals. Students showed reduced frequency of breakfast consumption, fruit, vegetables and dairy products, while coffee consumption frequency increased, chocolate and meat products. Dietary changes of students combined with a reduction of physical activity associated with obesity appearance.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΕκτίμηση των διατροφικών συνηθειών και διερεύνηση παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση παχυσαρκίας σε μαθητές/τριες τρίτης λυκείου που συμμετέχουν σε πανελλήνιες εξετάσειςel
heal.titleAssessment of dietary habits and research risk factor for obesity in schoolchildren third grade of high school participating in national examsen
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordμαθητής λυκείου, πανελλήνιες εξετάσεις, εφηβεία, διατροφική συνήθεια, διαιτητική συμπεριφορά, παχυσαρκία, αστική περιοχή, Καλαμάταel
heal.keywordhigh school student, national exams, adolescence, nutritional habit, dietary behavior, obesity, urban area, Kalamataen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΤράνακας, Βασίλειοςel
heal.advisorNameTranakas, Vasileiosen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής