Εμφάνιση απλής εγγραφής

Correlation in nutritional knowledge and compliance in the mediterranean dietary standard to health professionals and healthy population.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΒαρδάκη, Ιωάννα-Αικατερίνηel
dc.creatorΒολυράκη, Αναστασίαel
dc.creatorΝταλάκου, Ιωάνναel
dc.creatorVardaki, Ioanna-Aikaterinien
dc.creatorVolyraki, Anatsasiaen
dc.creatorNtalakou, Ioannaen
dc.date.accessioned2017-06-29T10:35:59Z
dc.date.available2017-06-29T10:35:59Z
dc.date.issued2017-06-29
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8255
dc.description.abstractΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη διατροφική συνήθεια αρχικά εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες από την Ελλάδα, τη νότια Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία στη δεκαετία του 1940 και του 1950. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού, και χαμηλή κατανάλωση κρέατος. Ο όρος επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των Επτά Χωρών. (Ιταλία, Ελλάδα, Iσπανία). Στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την "Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής. ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθούν οι στάσεις και οι αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και του Βενιζέλειου σχετικά με τη Μεσογειακή διατροφή και κατά πόσο το πρότυπό της διατροφής αυτής ακολουθείτε από τους ίδιους, αλλά και από τους απλούς ανθρώπους. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Για τη συγκέντρωση των δεδομένων μας χρησιμοποιήθηκε ένα πιλοτικό ερωτηματολόγιο, καθώς έγινε και εκτενή έρευνα στα στατιστικά ποσοστά, που σχεδιάστηκαν για την παρούσα πτυχιακή εργασία μετά από πολύ μελέτη. Ο τύπος της δειγματοληψίας που χρησιμοποιήθηκε ήταν η δειγματοληψία ευκολίας, η οποία επιτρέπει τη χρησιμοποίηση όλων των υποκειμένων που είναι διαθέσιμα μέχρι να συγκεντρωθεί ένα ικανοποιητικό μέγεθος δείγματος. Επαγγελματίες υγείας και κοινός πληθυσμός κλήθηκε να συμμετέχει συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο διατροφικών γνώσεων και ένα ερωτηματολόγιο συμμόρφωσης στη Μεσογειακή διατροφή (Mediterranean Diet Score). Η βαθμολογία κάθε ερωτηματολογίου αναλύθηκε βάσει πρότυπης βιβλιογραφίας και τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν μέσω του προγράμματος SPSS (έκδοση 19.0). ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Στην έρευνα συμμετείχαν 99 επαγγελματίες υγείας και 100 άτομα από τον κοινό πληθυσμό. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων 57% ήταν γυναίκες και 43,2% ήταν έγγαμοι. Από την ανάλυση για το ΔΜΣ, 44,2% ήταν υπέρβαροι και 41,2% είχαν φυσιολογικό βάρος, ενώ σχετικά με το μορφωτικό τους επίπεδο 53,2% ήταν απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σχετικά με το ερωτηματολόγιο εκτίμησης διατροφικών γνώσεων ενηλίκων ο μέσος όρος στο συνολικό σκορ ήταν 62,44 με τους επαγγελματίες υγείας να συμπληρώνουν υψηλότερο σκορ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο MDS για την κατανάλωση τροφίμων Μεσογειακής διατροφής το 88,9% του δείγματος εμφανίζει μέτρια συμμόρφωση. Από το ερωτηματολόγιο για την εκτίμηση σωστής διατροφής καταγράφηκε ότι μόλις 12,6% ακολουθεί σωστή διατροφή. Στατιστικά σημαντική συσχέτιση υπήρξε ανάμεσα στο φύλο και το ΔΜΣ (p=0,000) την ηλικία και το σκορ ΜΔ (p= 0,003) και το χώρο εργασίας με το ΔΜΣ (p=0,033) και τα αποτελέσματα υγιεινής διατροφής (p=0,035). ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι ειδικοί των επαγγελμάτων υγείας μπορούν να μας βοηθήσουν στη διατροφή μας!el
dc.description.abstractINTRODUCTION: The Mediterranean diet is a modern eating habits originally inspired by dietary habits from Greece, southern Italy, France and Spain in the 1940s and 1950s. The main features of this diet include a proportionally high consumption of olive oil, pulses, untreated Cereals, fruits and vegetables, moderate to high consumption of fish, moderate consumption of dairy products (mainly cheese and yoghurt), moderate wine consumption, and low meat consumption. The term was devised by physiologist Ansel Kis to describe the food model followed by the peoples of the Mediterranean countries included in the Study of the Seven Countries. (Italy, Greece, Spain). At the International Conference on Mediterranean Nutrition in 1993, it was decided to consider a healthy, traditional Mediterranean diet and in 1995 a team of scientists from Harvard University created the "Mediterranean Diet Pyramid. AIM: The purpose of this research is to investigate the attitudes and perceptions of health professionals at the University Hospital of Heraklion and Venizelio regarding the Mediterranean diet and whether the pattern of this diet is followed by themselves but also by the ordinary people. METHODOLOGY: A pilot questionnaire was used to gather our data, as well as an extensive survey of the statistical rates that were designed for this dissertation after much study. The type of sampling used was the convenience sampling, which allows the use of all subjects available until a satisfactory sample size is collected. Health professionals and the common population were invited to participate by completing a nutrition knowledge questionnaire and a Mediterranean Diet Score compliance questionnaire. The scores of each questionnaire were analyzed using standard bibliography and the results were evaluated through SPSS (version 19.0). RESULTS: The survey involved 99 health professionals and 100 people from the common population. The majority of 57% of participants were women and 43.2% were married. Of the BMI analysis, 44.2% were overweight and 41.2% had a normal weight, and 53.2% of their educational attainment was graduates of AEI and TEI. Concerning the adult nutritional assessment assessment questionnaire, the average score in the overall score was 62.44 with health professionals completing a higher score. According to the results of the MDS questionnaire on the consumption of Mediterranean food, 88.9% of the sample shows modest compliance. From the correct nutrition assessment questionnaire, it was recorded that only 12.6% is in the right diet. There was a statistically significant correlation between sex and BMI (p=0.000), age and ΜD scores (p=0.003) and workplace with BMI (p=0.033) and healthy eating outcomes (p=0.035). CONCLUSIONS: Health professionals can help us with our diet!en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικήςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Health and Welfare Services (SEYP), Nursing Departmenten
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.titleΣυσχέτιση διατροφικών γνώσεων και συμμόρφωσης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής σε επαγγελματίες υγείας και υγιή πληθυσμό.el
dc.titleCorrelation in nutritional knowledge and compliance in the mediterranean dietary standard to health professionals and healthy population.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΒαρδάκη, Ιωάννα-Αικατερίνηel
heal.creatorNameΒολυράκη, Αναστασίαel
heal.creatorNameΝταλάκου, Ιωάνναel
heal.creatorNameVardaki, Ioanna-Aikaterinien
heal.creatorNameVolyraki, Anatsasiaen
heal.creatorNameNtalakou, Ioannaen
heal.publicationDate2017-06-29
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8255
heal.abstractΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη διατροφική συνήθεια αρχικά εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες από την Ελλάδα, τη νότια Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία στη δεκαετία του 1940 και του 1950. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού, και χαμηλή κατανάλωση κρέατος. Ο όρος επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των Επτά Χωρών. (Ιταλία, Ελλάδα, Iσπανία). Στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την "Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής. ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθούν οι στάσεις και οι αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και του Βενιζέλειου σχετικά με τη Μεσογειακή διατροφή και κατά πόσο το πρότυπό της διατροφής αυτής ακολουθείτε από τους ίδιους, αλλά και από τους απλούς ανθρώπους. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Για τη συγκέντρωση των δεδομένων μας χρησιμοποιήθηκε ένα πιλοτικό ερωτηματολόγιο, καθώς έγινε και εκτενή έρευνα στα στατιστικά ποσοστά, που σχεδιάστηκαν για την παρούσα πτυχιακή εργασία μετά από πολύ μελέτη. Ο τύπος της δειγματοληψίας που χρησιμοποιήθηκε ήταν η δειγματοληψία ευκολίας, η οποία επιτρέπει τη χρησιμοποίηση όλων των υποκειμένων που είναι διαθέσιμα μέχρι να συγκεντρωθεί ένα ικανοποιητικό μέγεθος δείγματος. Επαγγελματίες υγείας και κοινός πληθυσμός κλήθηκε να συμμετέχει συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο διατροφικών γνώσεων και ένα ερωτηματολόγιο συμμόρφωσης στη Μεσογειακή διατροφή (Mediterranean Diet Score). Η βαθμολογία κάθε ερωτηματολογίου αναλύθηκε βάσει πρότυπης βιβλιογραφίας και τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν μέσω του προγράμματος SPSS (έκδοση 19.0). ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Στην έρευνα συμμετείχαν 99 επαγγελματίες υγείας και 100 άτομα από τον κοινό πληθυσμό. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων 57% ήταν γυναίκες και 43,2% ήταν έγγαμοι. Από την ανάλυση για το ΔΜΣ, 44,2% ήταν υπέρβαροι και 41,2% είχαν φυσιολογικό βάρος, ενώ σχετικά με το μορφωτικό τους επίπεδο 53,2% ήταν απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σχετικά με το ερωτηματολόγιο εκτίμησης διατροφικών γνώσεων ενηλίκων ο μέσος όρος στο συνολικό σκορ ήταν 62,44 με τους επαγγελματίες υγείας να συμπληρώνουν υψηλότερο σκορ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο MDS για την κατανάλωση τροφίμων Μεσογειακής διατροφής το 88,9% του δείγματος εμφανίζει μέτρια συμμόρφωση. Από το ερωτηματολόγιο για την εκτίμηση σωστής διατροφής καταγράφηκε ότι μόλις 12,6% ακολουθεί σωστή διατροφή. Στατιστικά σημαντική συσχέτιση υπήρξε ανάμεσα στο φύλο και το ΔΜΣ (p=0,000) την ηλικία και το σκορ ΜΔ (p= 0,003) και το χώρο εργασίας με το ΔΜΣ (p=0,033) και τα αποτελέσματα υγιεινής διατροφής (p=0,035). ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι ειδικοί των επαγγελμάτων υγείας μπορούν να μας βοηθήσουν στη διατροφή μας!el
heal.abstractINTRODUCTION: The Mediterranean diet is a modern eating habits originally inspired by dietary habits from Greece, southern Italy, France and Spain in the 1940s and 1950s. The main features of this diet include a proportionally high consumption of olive oil, pulses, untreated Cereals, fruits and vegetables, moderate to high consumption of fish, moderate consumption of dairy products (mainly cheese and yoghurt), moderate wine consumption, and low meat consumption. The term was devised by physiologist Ansel Kis to describe the food model followed by the peoples of the Mediterranean countries included in the Study of the Seven Countries. (Italy, Greece, Spain). At the International Conference on Mediterranean Nutrition in 1993, it was decided to consider a healthy, traditional Mediterranean diet and in 1995 a team of scientists from Harvard University created the "Mediterranean Diet Pyramid. AIM: The purpose of this research is to investigate the attitudes and perceptions of health professionals at the University Hospital of Heraklion and Venizelio regarding the Mediterranean diet and whether the pattern of this diet is followed by themselves but also by the ordinary people. METHODOLOGY: A pilot questionnaire was used to gather our data, as well as an extensive survey of the statistical rates that were designed for this dissertation after much study. The type of sampling used was the convenience sampling, which allows the use of all subjects available until a satisfactory sample size is collected. Health professionals and the common population were invited to participate by completing a nutrition knowledge questionnaire and a Mediterranean Diet Score compliance questionnaire. The scores of each questionnaire were analyzed using standard bibliography and the results were evaluated through SPSS (version 19.0). RESULTS: The survey involved 99 health professionals and 100 people from the common population. The majority of 57% of participants were women and 43.2% were married. Of the BMI analysis, 44.2% were overweight and 41.2% had a normal weight, and 53.2% of their educational attainment was graduates of AEI and TEI. Concerning the adult nutritional assessment assessment questionnaire, the average score in the overall score was 62.44 with health professionals completing a higher score. According to the results of the MDS questionnaire on the consumption of Mediterranean food, 88.9% of the sample shows modest compliance. From the correct nutrition assessment questionnaire, it was recorded that only 12.6% is in the right diet. There was a statistically significant correlation between sex and BMI (p=0.000), age and ΜD scores (p=0.003) and workplace with BMI (p=0.033) and healthy eating outcomes (p=0.035). CONCLUSIONS: Health professionals can help us with our diet!en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικήςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Health and Welfare Services (SEYP), Nursing Departmenten
heal.titleΣυσχέτιση διατροφικών γνώσεων και συμμόρφωσης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής σε επαγγελματίες υγείας και υγιή πληθυσμό.el
heal.titleCorrelation in nutritional knowledge and compliance in the mediterranean dietary standard to health professionals and healthy population.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordμεσογειακή διατροφή, μεσογειακό διατροφικό πρότυπο, διατροφική γνώση, παχυσαρκία, υγεία, επαγγελματίας υγείαςel
heal.keywordmediteranean diet, mediterranean diet standard, nutritional knowledge, obesity, health, health professionalen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΚαρτσωνάκη, Μαρίαel
heal.advisorNameKartsonaki, Mariaen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States