Εμφάνιση απλής εγγραφής

The study of dietary habits among Greek families (Corfu- Crete) in the context of the financial crisis.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΠέζαρου, Μαρίαel
dc.creatorΠατσουράκη, Μαρία-Εμμανουέλαel
dc.creatorPezarou, Mariaen
dc.creatorPatsouraki, Maria-Emmanouelaen
dc.date.accessioned2017-07-11T08:15:29Z
dc.date.available2017-07-11T08:15:29Z
dc.date.issued2017-07-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8284
dc.description.abstractΜελέτη Διατροφικών Συνηθειών Ελληνικών Οικογενειών (Κέρκυρα- Κρήτη) στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης. Η μελέτη των διατροφικών συνηθειών σε Ελληνικές οικογένειες, στην Κρήτη και στην Κέρκυρα, στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα στοχεύουμε στο να εκπαιδεύσουμε και να φέρουμε τις οικογένειες πιο κοντά στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, ανάλογα από το πόσο απέχουν από αυτή. Ακόμα στοχεύουμε να κατανοήσουμε αν η οικονομική κρίση τείνει να προσελκύσει τις οικογένειες να ακολουθήσουν το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο. 153 άτομα (40 οικογένειες από την Κρήτη και το νησί της Κέρκυρας), 73 παιδιά/έφηβοι 2- 20ετών και 80ενήλικες από 23-50 ετών (82άντρες-αγόρια και 71γυναίκες-κορίτσια) μελετήσαμε. Αρχικά πραγματοποιήσαμε ανθρωπομετρήσεις βάρους, ύψους, υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος(ΔΜΣ), περιμέτρους μέσης, ισχύων στα παιδιά και στους γονείς τους. Ερωτηματολόγια που αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες, την φυσική δραστηριότητα και τον χρόνο όπου ξοδεύουν μπροστά σε οθόνες (τηλεόραση, κινητό, tablet κ.α.) για την οικογένεια αλλά και για το κάθε άτομο μοιράστηκαν προς συμπλήρωση. Σχεδιάστηκαν εβδομαδιαία οικογενειακά διαιτολόγια με βάση τη Μεσογειακή διατροφή, συνταγές, οδηγίες για οικονομικά ψώνια και υγιεινό μαγείρεμα που οι οικογένειες έπρεπε να ακολουθήσουν για 3 μήνες. Στα παιδιά δόθηκαν δραστηριότητες για να γνωρίσουν την Μεσογειακή Διατροφή. Μετά από την τρίμηνη διατροφική παρέμβαση έγινε επανέλεγχος των ανθρωπομετρήσεων καθώς και το ερωτηματολόγιο mediterranean diet score και kidmedscore, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή. Το 11% των παιδιών ήταν παχύσαρκα και το 8,2% ήταν υπέρβαρα, ενώ μετά την τρίμηνη διατροφική παρέμβαση ο ΔΜΣ τους βελτιώθηκε αφού μόνο το 6,8% ήταν παχύσαρκα και το 4,1% υπέρβαρα. Το 32,25% των γονέων ήταν παχύσαρκοι και το 41,25 υπέρβαροι, ενώ μετά την τρίμηνη διατροφική παρέμβαση τα ποσοστά αυτά άλλαξαν σε 22,5% και 37,5% αντίστοιχα. Αυξήθηκε η ιδιοπαραγωγή και η ιδιοκατανάλωση του ελαιόλαδου, των αυγών και του κοτόπουλου. Περίπου οι 30 οικογένειες προγραμματίζουν τα ψώνια τους, αναζητούν ειδικές προσφορές τροφίμων και μεγαλύτερες συσκευασίες τροφίμων, δεν αγοράζουν πολυτελή τρόφιμα, σνακ και προϊόντα ζαχαροπλαστικής, αγοράζουν φθηνές μάρκες τροφίμων και συγκρίνουν τις τιμές μεταξύ καταστημάτων. Ο χρόνος για άσκηση είναι περιορισμένος αντίθετα ξοδεύουν 2-60 ώρες/εβδομάδα μπροστά σε οθόνες. Η οικογένεια πραγματοποιεί λιγότερα από ένα κοινό γεύμα ημερησίως. Τέλος σημειώθηκε υψηλό score προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή στα παιδιά με 84,93% καθώς και στους γονείς τους 98%. Η οικονομική κρίση έφερε πιο κοντά στην Μεσογειακή Διατροφή τις οικογένειες τον τελευταίο καιρό, διατηρώντας όμως τα ψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και τα ελάχιστα οικογενειακά γεύματα.el
dc.description.abstractThe study of dietary habits among Greek Families (Corfu- Crete) in the context of the financial crisis. The study of dietary habits in Greek families, Crete and Corfu, in the context of the financial crisis. We, also, aim to instruct and bring families closer to the model of the Mediterranean diet, depending on how far from it they are. Additionally, we aim to comprehend, if the financial crisis tends to attract families to follow the Mediterranean dietary model. 153 people (40 families from Crete and the island of Corfu) 73 children/adolescents aged 2-20 and 80 adults aged 23-50 (boys-82, girls-71%) were studied. At first, we conducted anthropometric measurements (weight, height, Body Mass Index (BMI), waist and hip circumference of children and parents. Individual and family questionnaires related to dietary habits, time spent on physical activities and total screen time (TV, mobile, tablet) were given. There were planned family weekly diets based on the Mediterranean diet, recipes, instructions for low-budget shopping and healthy cooking, that families had to follow for three months. The children were given activities, in order to learn about the Mediterranean Diet. After the three-month dietary intervention, a second check of the anthropometry and the questionnaire “Mediterranean diet score” and “kid med score” took place, in order to ascertain the adhesion to the Mediterranean diet. 11% of the children were classified as obese and 8,2% children were classified as overweight, but after the 3-month dietary intervention the BMI was improved, since only a percentage of 6, 8% of them were obese and 4,1% overweight. 32,25% of their parents were obese and 41,25% were overweight, but after the 3- month dietary intervention these percentages reduced accordingly to 22,5% and 37,5%. The self-production and the self-consumption of olive oil, eggs and chicken were increased. About 30 families of them now plan their shopping, looking for special food offers and larger food packages, they do not buy luxurious foods, snacks and pastry products, they buy cheap food brands and compare prices between stores. The time for physical exercise is limited and families spend 60 hours weekly in front of screens. The family has less than a common daily meal. The results show a high adherence to the Mediterranean Diet (MD) on behalf of the children at a rate of 84,93% and also of their parents at a rate of 98%. The financial crisis brought families closer to the Mediterranean Diet lately, maintaining, though, the high percentages of obesity, the low levels of physical activity and the minimum family meals.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΜελέτη διατροφικών συνηθειών Ελληνικών οικογενειών (Κέρκυρα- Κρήτη) στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης.el
dc.titleThe study of dietary habits among Greek families (Corfu- Crete) in the context of the financial crisis.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΠέζαρου, Μαρίαel
heal.creatorNameΠατσουράκη, Μαρία-Εμμανουέλαel
heal.creatorNamePezarou, Mariaen
heal.creatorNamePatsouraki, Maria-Emmanouelaen
heal.publicationDate2017-07-10
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8284
heal.abstractΜελέτη Διατροφικών Συνηθειών Ελληνικών Οικογενειών (Κέρκυρα- Κρήτη) στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης. Η μελέτη των διατροφικών συνηθειών σε Ελληνικές οικογένειες, στην Κρήτη και στην Κέρκυρα, στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα στοχεύουμε στο να εκπαιδεύσουμε και να φέρουμε τις οικογένειες πιο κοντά στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, ανάλογα από το πόσο απέχουν από αυτή. Ακόμα στοχεύουμε να κατανοήσουμε αν η οικονομική κρίση τείνει να προσελκύσει τις οικογένειες να ακολουθήσουν το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο. 153 άτομα (40 οικογένειες από την Κρήτη και το νησί της Κέρκυρας), 73 παιδιά/έφηβοι 2- 20ετών και 80ενήλικες από 23-50 ετών (82άντρες-αγόρια και 71γυναίκες-κορίτσια) μελετήσαμε. Αρχικά πραγματοποιήσαμε ανθρωπομετρήσεις βάρους, ύψους, υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος(ΔΜΣ), περιμέτρους μέσης, ισχύων στα παιδιά και στους γονείς τους. Ερωτηματολόγια που αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες, την φυσική δραστηριότητα και τον χρόνο όπου ξοδεύουν μπροστά σε οθόνες (τηλεόραση, κινητό, tablet κ.α.) για την οικογένεια αλλά και για το κάθε άτομο μοιράστηκαν προς συμπλήρωση. Σχεδιάστηκαν εβδομαδιαία οικογενειακά διαιτολόγια με βάση τη Μεσογειακή διατροφή, συνταγές, οδηγίες για οικονομικά ψώνια και υγιεινό μαγείρεμα που οι οικογένειες έπρεπε να ακολουθήσουν για 3 μήνες. Στα παιδιά δόθηκαν δραστηριότητες για να γνωρίσουν την Μεσογειακή Διατροφή. Μετά από την τρίμηνη διατροφική παρέμβαση έγινε επανέλεγχος των ανθρωπομετρήσεων καθώς και το ερωτηματολόγιο mediterranean diet score και kidmedscore, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή. Το 11% των παιδιών ήταν παχύσαρκα και το 8,2% ήταν υπέρβαρα, ενώ μετά την τρίμηνη διατροφική παρέμβαση ο ΔΜΣ τους βελτιώθηκε αφού μόνο το 6,8% ήταν παχύσαρκα και το 4,1% υπέρβαρα. Το 32,25% των γονέων ήταν παχύσαρκοι και το 41,25 υπέρβαροι, ενώ μετά την τρίμηνη διατροφική παρέμβαση τα ποσοστά αυτά άλλαξαν σε 22,5% και 37,5% αντίστοιχα. Αυξήθηκε η ιδιοπαραγωγή και η ιδιοκατανάλωση του ελαιόλαδου, των αυγών και του κοτόπουλου. Περίπου οι 30 οικογένειες προγραμματίζουν τα ψώνια τους, αναζητούν ειδικές προσφορές τροφίμων και μεγαλύτερες συσκευασίες τροφίμων, δεν αγοράζουν πολυτελή τρόφιμα, σνακ και προϊόντα ζαχαροπλαστικής, αγοράζουν φθηνές μάρκες τροφίμων και συγκρίνουν τις τιμές μεταξύ καταστημάτων. Ο χρόνος για άσκηση είναι περιορισμένος αντίθετα ξοδεύουν 2-60 ώρες/εβδομάδα μπροστά σε οθόνες. Η οικογένεια πραγματοποιεί λιγότερα από ένα κοινό γεύμα ημερησίως. Τέλος σημειώθηκε υψηλό score προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή στα παιδιά με 84,93% καθώς και στους γονείς τους 98%. Η οικονομική κρίση έφερε πιο κοντά στην Μεσογειακή Διατροφή τις οικογένειες τον τελευταίο καιρό, διατηρώντας όμως τα ψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και τα ελάχιστα οικογενειακά γεύματα.el
heal.abstractThe study of dietary habits among Greek Families (Corfu- Crete) in the context of the financial crisis. The study of dietary habits in Greek families, Crete and Corfu, in the context of the financial crisis. We, also, aim to instruct and bring families closer to the model of the Mediterranean diet, depending on how far from it they are. Additionally, we aim to comprehend, if the financial crisis tends to attract families to follow the Mediterranean dietary model. 153 people (40 families from Crete and the island of Corfu) 73 children/adolescents aged 2-20 and 80 adults aged 23-50 (boys-82, girls-71%) were studied. At first, we conducted anthropometric measurements (weight, height, Body Mass Index (BMI), waist and hip circumference of children and parents. Individual and family questionnaires related to dietary habits, time spent on physical activities and total screen time (TV, mobile, tablet) were given. There were planned family weekly diets based on the Mediterranean diet, recipes, instructions for low-budget shopping and healthy cooking, that families had to follow for three months. The children were given activities, in order to learn about the Mediterranean Diet. After the three-month dietary intervention, a second check of the anthropometry and the questionnaire “Mediterranean diet score” and “kid med score” took place, in order to ascertain the adhesion to the Mediterranean diet. 11% of the children were classified as obese and 8,2% children were classified as overweight, but after the 3-month dietary intervention the BMI was improved, since only a percentage of 6, 8% of them were obese and 4,1% overweight. 32,25% of their parents were obese and 41,25% were overweight, but after the 3- month dietary intervention these percentages reduced accordingly to 22,5% and 37,5%. The self-production and the self-consumption of olive oil, eggs and chicken were increased. About 30 families of them now plan their shopping, looking for special food offers and larger food packages, they do not buy luxurious foods, snacks and pastry products, they buy cheap food brands and compare prices between stores. The time for physical exercise is limited and families spend 60 hours weekly in front of screens. The family has less than a common daily meal. The results show a high adherence to the Mediterranean Diet (MD) on behalf of the children at a rate of 84,93% and also of their parents at a rate of 98%. The financial crisis brought families closer to the Mediterranean Diet lately, maintaining, though, the high percentages of obesity, the low levels of physical activity and the minimum family meals.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΜελέτη διατροφικών συνηθειών Ελληνικών οικογενειών (Κέρκυρα- Κρήτη) στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης.el
heal.titleThe study of dietary habits among Greek families (Corfu- Crete) in the context of the financial crisis.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordοικονομική κρίση, Μεσογειακή Διατροφή, οικογένεια, φυσική δραστηριότητα, χρόνος σε οθόνες, Κρήτη, Κέρκυραel
heal.keywordfinancial crisis, Mediterranean diet, family, physical activity, time in front of screens, Crete, Corfuen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΜπορμπουδάκη, Λέναel
heal.advisorNameΧατζή, Βασιλικήel
heal.advisorNameBormpoudaki, Lenaen
heal.advisorNameChatzi, Vasilikien
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής