Εμφάνιση απλής εγγραφής

The dietary preferences of pregnant women and new mothers and their association with major depression (prenatal) and postpartum depression (after giving birth).

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΒλωτιδέλλη, Δήμητραel
dc.creatorΚαλίστρου, Λαρίσαel
dc.creatorVlotidelli, Dimitraen
dc.creatorKalistrou, Larisaen
dc.date.accessioned2017-07-12T09:32:13Z
dc.date.available2017-07-12T09:32:13Z
dc.date.issued2017-07-11
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8292
dc.description.abstractΗ εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που συνδέεται άρρηκτα τόσο με την διατροφή όσο και με την ψυχολογία και την ψυχοπαθολογία της γυναίκας. Τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει η γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι άγχος, κατάθλιψη, φοβίες κ.α. Η έναρξη της κατάθλιψης μπορεί να πυροδοτηθεί από διάφορους παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι το νεαρό της ηλικίας, η έλλειψη γνώσεων και υποστήριξης καθώς και το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η διατροφή αποτελεί μέσο πρόληψης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχουν σε αυτό κάποια θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη C, η θειαμίνη, ο σίδηρος, το σελήνιο, το φολικό οξύ και τα ω3 λιπαρά οξέα. Έχει φανεί ότι μειωμένη πρόσληψή τους σχετίζεται με την εμφάνιση διαταραχών στην διάθεση. Το σωματικό βάρος είναι ένας ακόμα αξιόλογος και σημαντικός παράγοντας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο για την ομαλή της έκβαση όσο και για την φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Η αξιολόγηση του βάρους γίνεται με την χρήση του ΔΜΣ και κατηγοριοποιεί τις γυναίκες σε ελλιποβαρείς, φυσιολογικές, υπέρβαρες/ παχύσαρκες. Ανάλογα με την κατηγοριοποίηση του αρχικού βάρους της εγκύου και τον αριθμό των εμβρύων που κυοφορεί υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για το εύρος του βάρους που μπορούν να πάρει. Ο ερχομός του νέου μέλους φέρνει ριζικές αλλαγές στην ζωή των γονέων και ιδιαίτερα στην μητέρα η οποία έρχεται αντιμέτωπη με πληθώρα ευθυνών που οδηγούν σε διαταραχές ύπνου και όρεξης και πτώση του θυμικού, καταστάσεις που συνδέονται με την εμφάνιση της επιλόχειας κατάθλιψης. Η Επιλόχεια Κατάθλιψη αποτελεί την πιο σοβαρή ψυχική διαταραχή και περιλαμβάνει επεισόδια μανιοκατάθλιψης με εξάρσεις και υφέσεις. Συμπερασματικά, η περίοδος της εγκυμοσύνης περιλαμβάνει πολλές αλλαγές σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Ωστόσο το οικογενειακό υπόβαθρο, η διατροφή και η πιθανή εμφάνιση επιπλοκών είναι δυνατόν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την εξέλιξη της κύησης. Στην παρούσα έρευνα συμμετέιχαν 168 γυναίκες οι οποίες συμπλήρωσαν κατά το τελευτάιο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και ένα ρωτηματολόγιο του Beck (Beck Depression Inventory – BDI) για την διερεύνηση της ύπαρξης καταθλιπτικών ή όχι συμπτωμάτων. Στη συνέχεια το πρώτο τρίμηνο μετά τον τοκετό δόθηκε εκ νέου ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και ένα ερωτηματολόγιο για την διερεύνηση της ύπαρξης ή όχι της επιλόχειας κατάθλιψης το οποίο είναι η κλίμακα κατάθλιψης του Εδιμβούργου [Edinburgh Postnatal Depression Scale] . Ολοκληρώνοντας την έρευνα μας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Β12, βιταμίνη C, Θειαμίνη, Φολικό οξύ, Ω3 και Ω6 λιπαρα οξέα συμβάλλουν στην μείωση της πιθανότητας της Επιλόχειας Κατάθλιψης συμφωνόντας έτσι με τις έρευνες που έχουν γίνει ως τώρα προσπαθώντας να επιβεβαιώσουν την σχέση αυτή. Επιπλέον φάνηκε πως υπάρχει συσχέτιση και μεταξύ των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου του BDI αλλά και του ερωτηματολογίου EPDS.el
dc.description.abstractPregnancy is a condition that is inextricably linked with both nutrition and psychology and psychopathology of women. Possible symptoms of a woman during the pregnancy period, can be displayed as: anxiety, depression, phobias, etc. The begining of depression can be triggered by various factors. Some of them are young age, lack of knowledge and support and of course the possibility of an unwanted pregnancy. The diet is a preventing factor of depressive symptoms. An important role seems to play certain nutrients such as: vitamin B12, vitamin C, thiamine, iron, selenium, folic acid and omega-3 fatty acids. It has been shown that reduced intake is associated with the appearance of disturbances in mood. Body weight is another remarkable and important factor during pregnancy both for the smooth outcome and normal fetal development. For the weight evaluation is used BMI factor whitch classifies women into underweight, normal, overweight / obese. Depending on the classification of the original weight of the pregnant woman and the number of fetuses, exist specific recommendations for the range of weight that can be taken during the pregnancy period. The arrival of a new member brings radical changes in the life of the parents, particularly the mother who is faced with a multitude of responsibilities that result in sleep and appetite disorders and decline of thymic, conditions associated with the onset of postpartum depression. The Postpartum Depression is one of the most serious mental disorder and includes episodes of manic depression with exacerbations and remissions. Τhe present study included 168 women who filled in the last trimester of pregnancy a food frequency questionnaire (FFQ) and a questionnaire of Beck (Beck Depression Inventory - BDI) to investigate the existence of depressive symptoms or not. Then the first three months after birth was one more food frequency questionnaire (FFQ) and a questionnaire for the investigation of the existence or not of postpartum depression which is the scale Edinburgh depression [Edinburgh Postnatal Depression Scale]. In conclusion, the pregnancy period includes many changes in mental and physical state and vary from woman to woman. However family background, diet and possible complications can affect positively or negatively the development of pregnancy. Completing our investigation, we concluded that eating foods rich in vitamin B12, vitamin C, thiamine, folic acid, Omega-3 and Omega-6 fatty acids help to reduce the likelihood of postpartum depression thus agreeing with the research done so far trying to confirm this relationship. Furthermore it appeared that there is a correlation between the questionnaire results of the BDI and EPDS questionnaire.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΟι διατροφικές προτιμήσεις των εγκύων και των λεχοϊδων και η συσχέτισή τους με την μείζονα κατάθλιψη (πριν τον τοκετό) και την επιλόχεια κατάθλιψη (μετά τον τοκετό).el
dc.titleThe dietary preferences of pregnant women and new mothers and their association with major depression (prenatal) and postpartum depression (after giving birth).en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΒλωτιδέλλη, Δήμητραel
heal.creatorNameΚαλίστρου, Λαρίσαel
heal.creatorNameVlotidelli, Dimitraen
heal.creatorNameKalistrou, Larisaen
heal.publicationDate2017-07-11
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8292
heal.abstractΗ εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που συνδέεται άρρηκτα τόσο με την διατροφή όσο και με την ψυχολογία και την ψυχοπαθολογία της γυναίκας. Τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει η γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι άγχος, κατάθλιψη, φοβίες κ.α. Η έναρξη της κατάθλιψης μπορεί να πυροδοτηθεί από διάφορους παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι το νεαρό της ηλικίας, η έλλειψη γνώσεων και υποστήριξης καθώς και το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η διατροφή αποτελεί μέσο πρόληψης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχουν σε αυτό κάποια θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη C, η θειαμίνη, ο σίδηρος, το σελήνιο, το φολικό οξύ και τα ω3 λιπαρά οξέα. Έχει φανεί ότι μειωμένη πρόσληψή τους σχετίζεται με την εμφάνιση διαταραχών στην διάθεση. Το σωματικό βάρος είναι ένας ακόμα αξιόλογος και σημαντικός παράγοντας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο για την ομαλή της έκβαση όσο και για την φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Η αξιολόγηση του βάρους γίνεται με την χρήση του ΔΜΣ και κατηγοριοποιεί τις γυναίκες σε ελλιποβαρείς, φυσιολογικές, υπέρβαρες/ παχύσαρκες. Ανάλογα με την κατηγοριοποίηση του αρχικού βάρους της εγκύου και τον αριθμό των εμβρύων που κυοφορεί υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για το εύρος του βάρους που μπορούν να πάρει. Ο ερχομός του νέου μέλους φέρνει ριζικές αλλαγές στην ζωή των γονέων και ιδιαίτερα στην μητέρα η οποία έρχεται αντιμέτωπη με πληθώρα ευθυνών που οδηγούν σε διαταραχές ύπνου και όρεξης και πτώση του θυμικού, καταστάσεις που συνδέονται με την εμφάνιση της επιλόχειας κατάθλιψης. Η Επιλόχεια Κατάθλιψη αποτελεί την πιο σοβαρή ψυχική διαταραχή και περιλαμβάνει επεισόδια μανιοκατάθλιψης με εξάρσεις και υφέσεις. Συμπερασματικά, η περίοδος της εγκυμοσύνης περιλαμβάνει πολλές αλλαγές σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Ωστόσο το οικογενειακό υπόβαθρο, η διατροφή και η πιθανή εμφάνιση επιπλοκών είναι δυνατόν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την εξέλιξη της κύησης. Στην παρούσα έρευνα συμμετέιχαν 168 γυναίκες οι οποίες συμπλήρωσαν κατά το τελευτάιο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και ένα ρωτηματολόγιο του Beck (Beck Depression Inventory – BDI) για την διερεύνηση της ύπαρξης καταθλιπτικών ή όχι συμπτωμάτων. Στη συνέχεια το πρώτο τρίμηνο μετά τον τοκετό δόθηκε εκ νέου ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και ένα ερωτηματολόγιο για την διερεύνηση της ύπαρξης ή όχι της επιλόχειας κατάθλιψης το οποίο είναι η κλίμακα κατάθλιψης του Εδιμβούργου [Edinburgh Postnatal Depression Scale] . Ολοκληρώνοντας την έρευνα μας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Β12, βιταμίνη C, Θειαμίνη, Φολικό οξύ, Ω3 και Ω6 λιπαρα οξέα συμβάλλουν στην μείωση της πιθανότητας της Επιλόχειας Κατάθλιψης συμφωνόντας έτσι με τις έρευνες που έχουν γίνει ως τώρα προσπαθώντας να επιβεβαιώσουν την σχέση αυτή. Επιπλέον φάνηκε πως υπάρχει συσχέτιση και μεταξύ των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου του BDI αλλά και του ερωτηματολογίου EPDS.el
heal.abstractPregnancy is a condition that is inextricably linked with both nutrition and psychology and psychopathology of women. Possible symptoms of a woman during the pregnancy period, can be displayed as: anxiety, depression, phobias, etc. The begining of depression can be triggered by various factors. Some of them are young age, lack of knowledge and support and of course the possibility of an unwanted pregnancy. The diet is a preventing factor of depressive symptoms. An important role seems to play certain nutrients such as: vitamin B12, vitamin C, thiamine, iron, selenium, folic acid and omega-3 fatty acids. It has been shown that reduced intake is associated with the appearance of disturbances in mood. Body weight is another remarkable and important factor during pregnancy both for the smooth outcome and normal fetal development. For the weight evaluation is used BMI factor whitch classifies women into underweight, normal, overweight / obese. Depending on the classification of the original weight of the pregnant woman and the number of fetuses, exist specific recommendations for the range of weight that can be taken during the pregnancy period. The arrival of a new member brings radical changes in the life of the parents, particularly the mother who is faced with a multitude of responsibilities that result in sleep and appetite disorders and decline of thymic, conditions associated with the onset of postpartum depression. The Postpartum Depression is one of the most serious mental disorder and includes episodes of manic depression with exacerbations and remissions. Τhe present study included 168 women who filled in the last trimester of pregnancy a food frequency questionnaire (FFQ) and a questionnaire of Beck (Beck Depression Inventory - BDI) to investigate the existence of depressive symptoms or not. Then the first three months after birth was one more food frequency questionnaire (FFQ) and a questionnaire for the investigation of the existence or not of postpartum depression which is the scale Edinburgh depression [Edinburgh Postnatal Depression Scale]. In conclusion, the pregnancy period includes many changes in mental and physical state and vary from woman to woman. However family background, diet and possible complications can affect positively or negatively the development of pregnancy. Completing our investigation, we concluded that eating foods rich in vitamin B12, vitamin C, thiamine, folic acid, Omega-3 and Omega-6 fatty acids help to reduce the likelihood of postpartum depression thus agreeing with the research done so far trying to confirm this relationship. Furthermore it appeared that there is a correlation between the questionnaire results of the BDI and EPDS questionnaire.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΟι διατροφικές προτιμήσεις των εγκύων και των λεχοϊδων και η συσχέτισή τους με την μείζονα κατάθλιψη (πριν τον τοκετό) και την επιλόχεια κατάθλιψη (μετά τον τοκετό).el
heal.titleThe dietary preferences of pregnant women and new mothers and their association with major depression (prenatal) and postpartum depression (after giving birth).en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordεγκυμοσύνη, διατροφή, επιλόχεια κατάθλιψη, ω-3 λιπαρά οξέα, ω-6 λιπαρά οξέα, βιταμίνεςel
heal.keywordpregnancy, nutition, post partum depression, omega-3 fatty acids, omega-6 fatty acids, vitaminsen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΧαρωνιτάκη, Αικατερίνηel
heal.advisorNameCharonitaki, Aikaterinien
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής