Ο ρόλος του ισοζυγίου ύδατος στην απόδοση αθλητών και αθλητριών αντισφαίρισης και η σχέση του με την εμφάνιση θερμικών επιπλοκών κατά τη διάρκεια διεξαγωγής αγώνων.
The role of water balance on performance of tennis athletes and it’s relationship with the occurrence of thermal complications during conducting competitions.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-07-18Συγγραφέας
Κατσινά, Όλγα
Katsina, Olga
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η προπόνηση σε συνδυασμό με τη διατροφή, αποτελούν καθοριστικούς
παράγοντες για την αύξηση και διατήρηση της απόδοσης/επίδοσης σε αθλητές και
αθλήτριες. Εκτός της πρόσληψης μακρο-μικροθρεπτικών σε καθημερινή βάση, η
ενυδάτωση αποτελεί προτεραιότητα, ειδικά αν η άσκηση, πραγματοποιείται σε εξωτερικό
και θερμό περιβάλλον. Ο αυξημένος ρυθμός εφίδρωσης οδηγεί σε απώλειες υγρών και
ηλεκτρολυτών που υπερβαίνουν την πρόσληψη, με αποτέλεσμα, να προκαλείται
συσσώρευση θερμότητας στο σώμα και μείωση της ικανότητας του αθλητή να
ανταπεξέλθει στη θερμική επιβάρυνση. Οι επιπλοκές που προκαλούνται από την αύξηση
της θερμοκρασίας είναι από τις πλέον σοβαρές για την υγεία και την απόδοση. Σκοπός της
παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη του ρόλου του ισοζυγίου ύδατος, η αξιολόγηση της
πρόσληψης υγρών και η συσχέτισή τους με την εμφάνιση επιπλοκών, σε ερασιτέχνες
αθλητές του τένις. Στην έρευνα συμμετείχαν σαράντα (n=40) ερασιτέχνες αθλητές τένις,
31 άντρες (n=31) και 9 (n=9) γυναίκες ηλικίας 11 έως 59 ετών. Η εκτίμηση της
πρόσληψης υγρών πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγιο (Fluid Intake Questionnaire).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν επαρκή ποσότητα υγρών
κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας και πριν τον αγώνα, όμως δεν συνέβαινε το ίδιο,
κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και μετά το τέλος αυτής, όπου οι αθλητές
παρουσίαζαν αυξημένη απώλεια υγρών. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί λόγω της
αφυδάτωσης (μυϊκές κράμπες) στην πλειοψηφία του δείγματος. Ελλιπής κατανάλωση
υγρών σε σχέση με τις συνιστώμενες τιμές παρατηρήθηκε στο παρόν δείγμα. Exercise and diet are the major factors of increasing and maintaining of
performance in athletes. Except nutrient’s intake (macro and micro) on a daily basis,
hydration is a priority, especially, if exercise is carried out in external and warm
environment. An increased rate of sweating leading to fluid and electrolyte losses
exceeding intake, thus, causing heat build up into the body and reducing athlete’s ability to
cope with the heat strain. Complications, which caused by the temperature increase, are
among the most serious for health and performance. Aim of this study was to research the
role the of water balance and the assessment of fluid intake, as also, their correlation to the
incidence of complications in amateur athletes tennis. Participants were forty (n=40)
amateur tennis athletes, 31 men (n=31) and 9 women (n=9) aged 11 to 59 years.
Assessment of fluid intake conducted by questionnaire ((Fluid Intake Questionnaire).
Results indicated that participants consumed sufficient amounts of liquid during a typical
day before the race, but it did not happen the same during exercise or after it, where
athletes showed increased fluid loss. No injuries were reported due to dehydration, such as
muscle cramps, in the majority of the sample. Insufficient fluid consumption compared to
recommended values was observed in this sample.
Συλλογές
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία του.
Συνέχεια
Περισσότερες πληροφορίες