Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutritional habits and requirements of track and field athletes 12 -13 -14 years.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΠιερράκου, Ιφιγένειαel
dc.creatorΜίτσουλη, Αγαθήen
dc.creatorPierrakou, Ifigeneiaen
dc.creatorMitsouli, Agathien
dc.date.accessioned2017-07-19T08:50:09Z
dc.date.available2017-07-19T08:50:09Z
dc.date.issued2017-07-18
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8312
dc.description.abstractΗ συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό μεγάλου αριθμού παιδιών στις μέρες μας, καθιστά τις διατροφικές τους ανάγκες, ιδιαίτερα αυξημένες. Η διατροφή έχει έναν σημαντικό ρόλο στην υγεία, αλλά και στις επιδόσεις. Ένα ισορροπημένο και πλήρες διαιτολόγιο, παρέχει επαρκή πρόσληψη ενέργειας, μακρο-μικροθρεπτικών συστατικών και υγρών σε καθημερινή βάση. Έλλειμμα ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, απώλεια συγκέντρωσης, μειωμένη απόδοση και ανάπτυξη, διαταραχές διατροφής, δυσλειτουργία έμμηνου ρύσεως, μειωμένη οστική πυκνότητα, απώλεια μυϊκής μάζας, και αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού ή ασθένειας. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η καταγραφή και αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών, της ενέργειας, των μακρο-μικροθρεπτικών και των υγρών σε νεαρούς αθλητές/τριες στίβου. Το δείγμα αποτελούνταν από είκοσι (n=20) αθλητές/τριες δέκα (n=10) κορίτσια και δέκα (n=10) αγόρια του Aθλητικού Ομίλου Στίβου Σητείας ηλικίας 12, 13 και 14 ετών. Για την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια, συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και 24ης ανάκλησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένη πρόσληψη λιπών στα αγόρια και στα κορίτσια και ελλείψεις και στα δύο φύλα σε ενέργεια, υδατάνθρακες, νερό, βιταμίνες Β9, Α, Ε, Κ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, κάλιο και νάτριο, ενώ ελλείψεις στα κορίτσια, υπήρχαν στις βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β12 και στο σελήνιο. Επίσης το 30% των αγοριών και των κοριτσιών εμφάνιζαν κόπωση και εξάντληση κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα, ενώ τα ποσοστά αυτά μετά την προπόνηση ή τον αγώνα ήταν 30% και 50%, για αγόρια και κορίτσια αντίστοιχα. Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής, προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις των νεαρών αθλητών/τριων, αποτελεί αναγκαιότητα για την ομαλή ανάπτυξη τους και για τη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.el
dc.description.abstractThe systematic practice with sport of large numbers of children nowadays, makes their nutritional needs, particularly increased. Nutrition has an important role in health, as well as in performance. A correct and complete diet provides the athletes with an adequate intake of energy, macro-micronutrients and fluids daily. Energy deficit may lead to weight loss, loss of concentration, reduced efficiency and development of athletes, eating disorders, menstrual dysfunction, decreased bone density, loss of muscle mass and an increased risk of injury or illness. The purpose of this study was the recording and evaluation of dietary habits, energy, macro-micronutrients and fluids intakes of track and field athletes. The sample consisted of twenty (n = 20) athletes, ten (n = 10) girls and ten (n=10) boys from the athletic track club of Siteia 12 to 14 year old. For the recording of dietary habits, were used food frequency questionnaire (FFQ) and 24hrs dietary recall. The results showed increased intake of fat in boys and girls, and deficiencies in energy in both sexes, carbohydrates, water, vitamins B9, A, E, K, magnesium, zinc, calcium, potassium and sodium while there existed deficiencies in girls, in vitamins B1, B2, B3, B12 and selenium. Also, 30% of boys and girls showed fatigue and exhaustion during training or game, while these percentages after the training or game were 30% and 50% for boys and girls respectively. The adaptation of a balanced diet program, adapted to the specific nutritional requirements of young athletes, it is a necessity for their normal development and for maximizing athletic performance.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΔιατροφικές συνήθειες και απαιτήσεις αθλητών και αθλητριών στίβου 12-13-14 ετών.el
dc.titleNutritional habits and requirements of track and field athletes 12 -13 -14 years.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΠιερράκου, Ιφιγένειαel
heal.creatorNameΜίτσουλη, Αγαθήen
heal.creatorNamePierrakou, Ifigeneiaen
heal.creatorNameMitsouli, Agathien
heal.publicationDate2017-07-18
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8312
heal.abstractΗ συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό μεγάλου αριθμού παιδιών στις μέρες μας, καθιστά τις διατροφικές τους ανάγκες, ιδιαίτερα αυξημένες. Η διατροφή έχει έναν σημαντικό ρόλο στην υγεία, αλλά και στις επιδόσεις. Ένα ισορροπημένο και πλήρες διαιτολόγιο, παρέχει επαρκή πρόσληψη ενέργειας, μακρο-μικροθρεπτικών συστατικών και υγρών σε καθημερινή βάση. Έλλειμμα ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, απώλεια συγκέντρωσης, μειωμένη απόδοση και ανάπτυξη, διαταραχές διατροφής, δυσλειτουργία έμμηνου ρύσεως, μειωμένη οστική πυκνότητα, απώλεια μυϊκής μάζας, και αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού ή ασθένειας. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η καταγραφή και αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών, της ενέργειας, των μακρο-μικροθρεπτικών και των υγρών σε νεαρούς αθλητές/τριες στίβου. Το δείγμα αποτελούνταν από είκοσι (n=20) αθλητές/τριες δέκα (n=10) κορίτσια και δέκα (n=10) αγόρια του Aθλητικού Ομίλου Στίβου Σητείας ηλικίας 12, 13 και 14 ετών. Για την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια, συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και 24ης ανάκλησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένη πρόσληψη λιπών στα αγόρια και στα κορίτσια και ελλείψεις και στα δύο φύλα σε ενέργεια, υδατάνθρακες, νερό, βιταμίνες Β9, Α, Ε, Κ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, κάλιο και νάτριο, ενώ ελλείψεις στα κορίτσια, υπήρχαν στις βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β12 και στο σελήνιο. Επίσης το 30% των αγοριών και των κοριτσιών εμφάνιζαν κόπωση και εξάντληση κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα, ενώ τα ποσοστά αυτά μετά την προπόνηση ή τον αγώνα ήταν 30% και 50%, για αγόρια και κορίτσια αντίστοιχα. Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής, προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις των νεαρών αθλητών/τριων, αποτελεί αναγκαιότητα για την ομαλή ανάπτυξη τους και για τη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.el
heal.abstractThe systematic practice with sport of large numbers of children nowadays, makes their nutritional needs, particularly increased. Nutrition has an important role in health, as well as in performance. A correct and complete diet provides the athletes with an adequate intake of energy, macro-micronutrients and fluids daily. Energy deficit may lead to weight loss, loss of concentration, reduced efficiency and development of athletes, eating disorders, menstrual dysfunction, decreased bone density, loss of muscle mass and an increased risk of injury or illness. The purpose of this study was the recording and evaluation of dietary habits, energy, macro-micronutrients and fluids intakes of track and field athletes. The sample consisted of twenty (n = 20) athletes, ten (n = 10) girls and ten (n=10) boys from the athletic track club of Siteia 12 to 14 year old. For the recording of dietary habits, were used food frequency questionnaire (FFQ) and 24hrs dietary recall. The results showed increased intake of fat in boys and girls, and deficiencies in energy in both sexes, carbohydrates, water, vitamins B9, A, E, K, magnesium, zinc, calcium, potassium and sodium while there existed deficiencies in girls, in vitamins B1, B2, B3, B12 and selenium. Also, 30% of boys and girls showed fatigue and exhaustion during training or game, while these percentages after the training or game were 30% and 50% for boys and girls respectively. The adaptation of a balanced diet program, adapted to the specific nutritional requirements of young athletes, it is a necessity for their normal development and for maximizing athletic performance.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφικές συνήθειες και απαιτήσεις αθλητών και αθλητριών στίβου 12-13-14 ετών.el
heal.titleNutritional habits and requirements of track and field athletes 12 -13 -14 years.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordδιατροφή, άσκηση, εφηβεία, στίβος, απόδοσηel
heal.keywordnutrition, exercise, puberty, track and field, performanceen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΤράνακας, Βασίλειοςel
heal.advisorNameTranakas, Vasileiosen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής