Διατροφικές συνήθειες ογκολογικών ασθενών υπό χημειοθεραπεία.
Nutritional habits on oncological patients during chemotherapy.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-10-18Συγγραφέας
Πεντάρη, Αργυρή
Σαλή, Γιασεμίν
Σταύρου, Μαρία
Pentari, Argyri
Sali, Giasemin
Stavrou, Maria
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Οι ογκολογικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία είναι ευάλωτοι στην κακή διατροφή για αυτό πρέπει να έχουν μια σωστή και υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητα τους.
Σκοπός: Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των ογκολογικών ασθενών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία με την συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου που κατατέθηκε στο Επιστημονικό Συμβούλιο δυο Γενικών Νοσοκομείων της Ελλάδας.
Υλικό – Μέθοδος: Το ερωτηματολόγιο αφορούσε τις διατροφικές συνήθειες σε 200 ογκολογικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία στις παθολογικές ογκολογικές κλινικές των Νοσοκομείων. Το ερωτηματολόγιο αποτελούταν από 16 ερωτήσεις. Έγινε χρήση των στατιστικών ελέγχων Shapiro-Wilk και Shapiro-Francia (Stata MP ver. 13) για τον έλεγχο της κανονικότητας των ποσοτικών μεταβλητών της μελέτης. Η ύπαρξη κανονικότητας επιβεβαιώθηκε ή απορρίφθηκε και από την οπτική επισκόπηση των αντίστοιχων ιστογραμμάτων, normal Q-Q plots και box-plots των μεταβλητών. Πραγματοποιήθηκαν επίσης οι κατάλληλοι στατιστικοί έλεγχοι για τη διερεύνηση τυχόν σχέσεων ή συσχετίσεων μεταξύ ορισμένων χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων και ερωτήσεων του ερωτηματολογίου, ορίζοντας το επίπεδο σημαντικότητας στο 0.05. Για την ανάλυση των δεδομένων της μελέτης χρησιμοποιήθηκε κυρίως το πρόγραμμα IBM SPSS 20.0.
Αποτελέσματα: Για το διάστημα των καταγραφών των 200 ατόμων της έρευνας προκύπτει πως οι ασθενείς μας αποτελούνται κατά 42,5% από άνδρες κι κατά 57,5% από γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 61,37 έτη ενώ το ΒΜΙ τους ήταν 26,47. Το πλήθος των ασθενών ήταν ισάριθμο και στα δύο νοσοκομεία, ενώ ο διαχωρισμός τους ανά τμήμα ήταν 12,6% στην παθολογική ογκολογική κλινική και 87,4% στο τμήμα ημερήσιας νοσηλείας. Κατά κύριο λόγο οι περισσότεροι ήταν ελληνικής καταγωγής 88% και ο τόπος καταγωγής τους κατά πλειοψηφία από τις πόλεις στις οποίες έδρευαν τα συγκεκριμένα νοσοκομεία. Σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τα διατροφικά προβλήματα των 200 ατόμων της έρευνας, η πλειοψηφία μας απάντησε ότι φαγητό του νοσοκομείου είναι πολύ καλό κατά 34,7% και το 28,5% πως είναι καλό. Το 67,7% πιστεύουν πως πρέπει η γεύση για να βελτιωθεί. Το 64,3% των ασθενών απάντησαν ότι έχουν ενημερωθεί για θέματα διατροφής στο χώρο του νοσοκομείου από τον ιατρό τους, ενώ το 74,6% απάντησαν ότι δεν τους έχει δοθεί έντυπο υλικό (φυλλάδιο ή βιβλίο) για να ενημερωθούν για θέματα διατροφής. Συμπεράσματα: Η διατροφή στους ογκολογικούς ασθενείς παίζει σημαντικό ρόλο. Μέσα από την παρούσα έρευνα όπου καταγράφηκαν οι διατροφικές συνήθειες των ογκολογικών ασθενών, προέκυψε σε μεγάλο ποσοστό ότι είναι ικανοποιημένοι με το φαγητό στα νοσοκομεία, ωστόσο η ενημέρωση τους με βάση την διατροφή τους είναι ελλιπής. The aim of the thesis is to search the nutritional habits of oncological patients during chemotherapy using a questionary. The patients are patients from University Hospital of Heraklion, the General Hospital of Chania and the General Hospital of Alexandroupolis.
Συλλογές
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία του.
Συνέχεια
Περισσότερες πληροφορίες