Εμφάνιση απλής εγγραφής

The importance of sufficient uptake of iron and folic acid during pregnancy.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΜουρατίδου, Μαγδαληνήel
dc.creatorΚοτζαγερίδου, Μαρίαel
dc.creatorMouratidou, Magdalinien
dc.creatorKotzageridou, Mariael
dc.date.accessioned2017-12-05T08:33:15Z
dc.date.available2017-12-05T08:33:15Z
dc.date.issued2017-12-04
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8500
dc.description.abstractΜια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για μια ανώδυνη εγκυμοσύνη και για έναν φυσιολογικό τοκετό, όπου η υγεία και η ευεξία μητέρας και νεογέννητου φτάνουν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η διατροφή της μητέρας είναι αυτή που θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο, που απαιτούνται για να αναπτυχθεί. Δύο πολύ σημαντικά στοιχεία της διατροφής της εγκύου είναι η επαρκής πρόσληψη σιδήρου και του φυλλικού οξέος. Αρχικά, ο σίδηρος είναι ένα πολύ απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη συντήρηση επαρκούς παροχής αίματος στον πλακούντα και στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Έχοντας υπόψιν, ότι στις περισσότερες γυναίκες οι αποθήκες σιδήρου δεν επαρκούν για να υποστηριχθεί μια υγιής εγκυμοσύνη, μια ημερήσια μικρή δόση μέσω συμπληρώματος (30 mg) είναι απαραίτητη από το 2ο ή το αργότερο στο 3ο τρίμηνο. Φυσικά η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην υψηλότερη πρόσληψη σιδήρου και για αυτό συστήνεται η συχνή κατανάλωση (2 φορές/ εβδ.) μοσχαρίσιου κρέατος, ενώ άλλα τρόφιμα με ικανοποιητικά επίπεδα σιδήρου όπως τα πουλερικά και τα ψάρια, τα αποξηραμένα φρούτα, το σπανάκι και τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής αλέσεως αλλά και τα εμπλουτισμένα με σίδηρο τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται επίσης αρκετά συχνά. Από την άλλη, το φυλλικό οξύ είναι από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της κύησης, επειδή υποστηρίζει την αύξηση του όγκου του αίματος της εγκύου και συμβάλλει στην αποφυγή κάποιων πολύ συχνά εμφανιζόμενων στα νεογέννητα ανεπαρκειών του νευρικού συστήματος που περιγράφονται σαν Neural Tube Defects (NTD). Τα τρόφιμα που παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέος, είναι: το συκώτι, το μοσχαρίσιο κρέας, το σπανάκι, τα φασόλια, το μπρόκολο, το μαρούλι, ο χυμός πορτοκαλιού, το λάχανο, η μπανάνα, το αυγό, το ψωμί ολικής αλέσεως και το γάλα. Το φυλλικό οξύ είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό για όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς ο κίνδυνος ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα μειώνεται σημαντικά σε περιπτώσεις όπου λαμβάνεται φυλλικό οξύ συμπληρωματικό σε μια υγιεινή διατροφή πριν από και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κύησης.el
dc.description.abstractA healthy, balanced diet is crucial to painless pregnancy and normal birth, during which both the mother's and the newborn’s health and wellbeing reach an optimum level. The pregnant woman’s diet is responsible for providing the fetus with all the nutrients required for its healthy development. Sufficient intake of iron and folic acid is very important for the nutrition of the pregnant woman. Primarily, iron is an essential nutrient for the maintenance of adequate blood supply to the placenta and the developing embryo. Considering that most women’s iron stores are not sufficient enough to support a healthy pregnancy, a daily low dose supplement (30 mg) is required from the 2nd or later on, during the 3rd trimester. Of course diet can also contribute to higher iron intake and therefore frequent consumption (twice a week) of beef is recommended. Similarly, other foods with adequate levels of iron such as poultry and fish, dried fruit, spinach and legumes, whole grain products and fortified with iron foods should also be eaten quite often. On the other hand, folic acid is one of the most important nutrients during pregnancy, which supports the increase of the blood volume of the pregnant woman and also helps to avoid some very commonly occurring deficiencies of the newborn’s nervous system, described as Neural Tube Defects (NTD). Foods with the highest levels of folic acid are: liver, beef, spinach, beans, broccoli, lettuce, orange juice, cabbage, banana, egg, whole grain bread and milk. Folic acid is also very important for all women of reproductive age, while the risk of Neural Tube Defects is significantly reduced when folic acid supplement is taken prior to and during the first trimester of pregnancy combined with a healthy diet.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΗ σημασία της επαρκούς πρόσληψης σιδήρου και φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.el
dc.titleThe importance of sufficient uptake of iron and folic acid during pregnancy.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΜουρατίδου, Μαγδαληνήel
heal.creatorNameΚοτζαγερίδου, Μαρίαel
heal.creatorNameMouratidou, Magdalinien
heal.creatorNameKotzageridou, Mariael
heal.publicationDate2017-12-04
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8500
heal.abstractΜια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για μια ανώδυνη εγκυμοσύνη και για έναν φυσιολογικό τοκετό, όπου η υγεία και η ευεξία μητέρας και νεογέννητου φτάνουν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η διατροφή της μητέρας είναι αυτή που θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο, που απαιτούνται για να αναπτυχθεί. Δύο πολύ σημαντικά στοιχεία της διατροφής της εγκύου είναι η επαρκής πρόσληψη σιδήρου και του φυλλικού οξέος. Αρχικά, ο σίδηρος είναι ένα πολύ απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη συντήρηση επαρκούς παροχής αίματος στον πλακούντα και στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Έχοντας υπόψιν, ότι στις περισσότερες γυναίκες οι αποθήκες σιδήρου δεν επαρκούν για να υποστηριχθεί μια υγιής εγκυμοσύνη, μια ημερήσια μικρή δόση μέσω συμπληρώματος (30 mg) είναι απαραίτητη από το 2ο ή το αργότερο στο 3ο τρίμηνο. Φυσικά η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην υψηλότερη πρόσληψη σιδήρου και για αυτό συστήνεται η συχνή κατανάλωση (2 φορές/ εβδ.) μοσχαρίσιου κρέατος, ενώ άλλα τρόφιμα με ικανοποιητικά επίπεδα σιδήρου όπως τα πουλερικά και τα ψάρια, τα αποξηραμένα φρούτα, το σπανάκι και τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής αλέσεως αλλά και τα εμπλουτισμένα με σίδηρο τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται επίσης αρκετά συχνά. Από την άλλη, το φυλλικό οξύ είναι από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της κύησης, επειδή υποστηρίζει την αύξηση του όγκου του αίματος της εγκύου και συμβάλλει στην αποφυγή κάποιων πολύ συχνά εμφανιζόμενων στα νεογέννητα ανεπαρκειών του νευρικού συστήματος που περιγράφονται σαν Neural Tube Defects (NTD). Τα τρόφιμα που παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέος, είναι: το συκώτι, το μοσχαρίσιο κρέας, το σπανάκι, τα φασόλια, το μπρόκολο, το μαρούλι, ο χυμός πορτοκαλιού, το λάχανο, η μπανάνα, το αυγό, το ψωμί ολικής αλέσεως και το γάλα. Το φυλλικό οξύ είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό για όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς ο κίνδυνος ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα μειώνεται σημαντικά σε περιπτώσεις όπου λαμβάνεται φυλλικό οξύ συμπληρωματικό σε μια υγιεινή διατροφή πριν από και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κύησης.el
heal.abstractA healthy, balanced diet is crucial to painless pregnancy and normal birth, during which both the mother's and the newborn’s health and wellbeing reach an optimum level. The pregnant woman’s diet is responsible for providing the fetus with all the nutrients required for its healthy development. Sufficient intake of iron and folic acid is very important for the nutrition of the pregnant woman. Primarily, iron is an essential nutrient for the maintenance of adequate blood supply to the placenta and the developing embryo. Considering that most women’s iron stores are not sufficient enough to support a healthy pregnancy, a daily low dose supplement (30 mg) is required from the 2nd or later on, during the 3rd trimester. Of course diet can also contribute to higher iron intake and therefore frequent consumption (twice a week) of beef is recommended. Similarly, other foods with adequate levels of iron such as poultry and fish, dried fruit, spinach and legumes, whole grain products and fortified with iron foods should also be eaten quite often. On the other hand, folic acid is one of the most important nutrients during pregnancy, which supports the increase of the blood volume of the pregnant woman and also helps to avoid some very commonly occurring deficiencies of the newborn’s nervous system, described as Neural Tube Defects (NTD). Foods with the highest levels of folic acid are: liver, beef, spinach, beans, broccoli, lettuce, orange juice, cabbage, banana, egg, whole grain bread and milk. Folic acid is also very important for all women of reproductive age, while the risk of Neural Tube Defects is significantly reduced when folic acid supplement is taken prior to and during the first trimester of pregnancy combined with a healthy diet.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΗ σημασία της επαρκούς πρόσληψης σιδήρου και φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.el
heal.titleThe importance of sufficient uptake of iron and folic acid during pregnancy.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordσίδηρος, φυλλικό οξύ, βιταμίνες, εγκυμοσύνη, διατροφή, μεσογειακή διατροφήel
heal.keywordiron, folic acid, vitamins, pregnancy, nutrition, mediterranean dieten
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΨαρουδάκη, Αντωνίαel
heal.advisorNamePsaroudaki, Antoniaen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής