Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutrition and body image during pregnancy.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚονταξάκη, Ειρήνηel
dc.creatorΜπαντουβάκη, Κατερίναel
dc.creatorΝάτσο, Μαρινέλλαel
dc.creatorKontaxaki, Eirinien
dc.creatorBantouvaki, Katerinaen
dc.creatorNatso, Marinellaen
dc.date.accessioned2017-12-05T08:33:36Z
dc.date.available2017-12-05T08:33:36Z
dc.date.issued2017-12-04
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8502
dc.description.abstractΟι γυναίκες σήμερα αλλά και διαχρονικά καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πολλούς ρόλους, πέραν όμως από την πίεση της εργαζόμενης, της μητέρας, της συντρόφου και της φίλης καλούνται πάνω από όλα να είναι πάντοτε κομψές και να βαδίζουν σύμφωνα με τα πρότυπα ομορφιάς. Σε μια περίοδο οπού ακόμη και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες καλούνται να δείχνουν αψεγάδιαστες και κομψές θελήσαμε να ερευνήσουμε κατά πόσο επηρεάζονται από αυτή την άποψη που έχει επικρατήσει. Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό να διευκρινίσει τι αντίκτυπο μπορεί να έχει η εγκυμοσύνη ή η εικόνα σώματος στην διατροφή τους, κατά πόσο η διατροφή τους επηρεάζει την εικόνα που έχουν για το σώμα τους, καθώς επίσης το κατά πόσο η διατροφή καθώς και η εικόνα σώματος επηρεάζεται από παράγοντες όπως η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το τρίμηνο εγκυμοσύνης. Στην παρούσα πτυχιακή ερευνήθηκαν οι διατροφικές επιλογές του δείγματός μας και πτυχές της εικόνας σώματος του, όπως εάν αισθάνονται ελκυστικές, την δύναμη του σώματος τους και την φυσική τους κατάσταση, την αίσθηση που έχουν οι ίδιες για το λίπος σε σημεία του σώματος τους κ.α. Τέλος συσχετίστηκε η εικόνα σώματος και οι διατροφικές επιλογές με την ηλικία, το τρίμηνο εγκυμοσύνης και τον Δείκτη Μάζας Σώματος καθώς και μεταξύ τους. – Αυτό το κομμάτι καλύτερα να το βάλετε στη μεθοδολογία Στην έρευνα συμμετείχαν 100 υγιείς έγκυες γυναίκες από το Ηράκλειο Κρήτης 17 έως 45 ετών, από την 16η έως την 40η εβδομάδα κύησης, ώστε να έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τις αλλαγές στο σώμα τους και να προσαρμόζονται σε αυτές. Το δείγμα περιελάμβανε γυναίκες από διάφορες κοινωνικές ομάδες και μορφωτικά επίπεδα. Όλες ήταν παντρεμένες, ενώ κάποιες είχαν ήδη παιδιά. Όλες ήταν μη καπνίζουσες. Ερευνητικά εργαλεία: Πάρθηκαν προσωπικές συνεντεύξεις με κάθε μια από τις συμμετέχουσες και καταγράφηκαν η ηλικία, το ύψος, το βάρος πριν από την εγκυμοσύνη καθώς και το βάρος που καταγράψαμε κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Επίσης καταγράφηκε η εβδομάδα κύησης. Για τις συνεντεύξεις χρησιμοποιήθηκαν, το ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και το ερωτηματολόγιο εικόνας σώματος (BAQ) των Ben- Tovim. Η ανάλυση των ερωτηματολογίων έγινε με την χρήση του SPSS. Στην παρούσα έρευνα παρατηρήθηκε: Αυξημένη κατανάλωση σε ελαιόλαδο, μέση κατανάλωση στα αμυλούχα τρόφιμα, τα όσπρια και τα φρούτα και μειωμένη κατανάλωση στα ωμά λαχανικά, το ψάρι και το πρόχειρο φαγητό. Όσον αφορά την εικόνα σώματος παρατηρήθηκε θετική στάση όσον αφορά τις ομάδες της ελκυστικότητας, της δύναμη του σώματος και τις προσωπικές αξιώσεις. Ενώ παρατηρούμε αρνητική στάση στις κλίμακες που αφορούν το αίσθημα λίπους στην κοιλιά και στα κατώτερα σημεία του σώματος καθώς και στην υποτίμηση της εικόνας τους. Συσχέτιση βρέθηκε να υπάρχει μεταξύ της ηλικίας και των τροφίμων: ωμά λαχανικά ημιάπαχο γάλα και τυροκομικά στα οποία αυξάνεται η κατανάλωση και μειωμένη κατανάλωση στα αλμυρά σνακ, αναψυκτικά, γλυκά, παγωτά και πρόχειρο φαγητό. Ακόμη, όσο προχωράει η εγκυμοσύνη τόσο βρέθηκε να αυξάνεται η κατανάλωση κοτόπουλου, γαλοπούλας και κουνελιού, ενώ μειώνεται η κατανάλωση κρασιού. Επιπλέον, όσο αυξάνεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος, τόσο αυξάνεται και η δυσαρέσκεια για την εικόνα σώματος. Επιπροσθέτως τρόφιμα τα οποία συσχετίζονται με την εικόνα σώματος, είναι τα πλήρες γάλα, το παγωτό, το burger. Τέλος δεν βρέθηκαν συσχετίσεις μεταξύ εικόνας σώματος και ηλικίας και μεταξύ εικόνας σώματος και τριμήνου εγκυμοσύνης. Η εκπαίδευση μιας εγκύου για την διατροφή της είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την προαγωγή και διατήρηση της υγείας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην μετέπειτα ζωή. (Fallah et.al,2013) Επίσης όταν το περιβάλλον της γυναίκας είναι υποστηρικτικό και κρατάει σωστή στάση απέναντι της, οδηγεί στην θετική εικόνα που έχει και η γυναίκα για το σώμα της. Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για εξαγωγή περισσότερων συμπερασμάτων.el
dc.description.abstractWomen today and over time are required to handle multiple roles, but apart from the pressure of the worker, the mother, her partner and her friend are called above all to always be elegant and walk according to beauty standards. At a time when even during pregnancy women are invited to seem flawless and elegant we wanted to investigate how much they are influenced by this prevailing view. This project aims to clarify what impact this may have on their diet, whether their diet affects the image they have about their bodies, as well as whether the diet is influenced by factors such as age, BMI and the pregnancy trimester. And respectively whether the body image is affected by these factors. To this end we investigated the dietary choices of our sample and aspects of body image, but also if they feel attractive, the power of their body and their physical condition, the feeling that they themselves have about fat in their body parts etc. Finally we correlated to body image and eating options with age, pregnancy trimester, and body mass index as well as between them. In the present paper, the dietary choices of our sample and aspects of the body image were investigated, such as if they feel attractive, the strength of their body and their physical condition, the feeling they themselves have for the fat in certain body parts etc. Finally, body image and nutritional choices were correlated with age, pregnancy trimester and Body Mass Index as well as among them. The sample consisted of 100 healthy pregnant women from Heraklion, Crete 17-45 years, from their 16th week to the 40th week of gestation. So that they have begun to understand the changes in their bodies and adapt to them. The sample contained women from different social groups and educational levels. All were married and some already had children. All were non-smokers.Personal interviews were conducted with each of the participants and age, height, weights were recorded before pregnancy and also weight was recorded during the interview. Moreover, the week of gestation was also recorded. For the interviews we used, the food frequency questionnaire (FFQ) and body image questionnaire (BAQ) of Ben- Tovim. The analysis of the questionnaires was done using the SPSS -ONE WAY ANOVA.In the present study it was observed: Increased consumption in olive oil, average consumption in starchy foods, pulses and fruits, reduced consumption in raw vegetables, fish and junk food. In terms of body image, a positive attitude was observed in groups of attractiveness, body strength and personal claims. While we observe a negative attitude on the scales of fat in the abdomen and the lower parts of the body as well as the depreciation of their image. Correlation was found to exist between age and food, raw vegetables semi-dairy milk and cheeses which increase consumption and reduced consumption is found in salty snacks, soft drinks, sweets, ice cream and junk food. Also, as pregnancy progresses, chicken, turkey and rabbit consumption has been increased, while wine consumption is reduced. In addition, as the Body Mass Index increases, the resentment for body image increases. In addition, foods that are associated with body image are whole milk, ice cream, burger. No correlations between body image and age and between body image and pregnancy trimester were found.Educating a pregnant woman for her diet is an important factor in promoting and maintaining health during pregnancy and in later life. (Fallah et.al, 2013) Also, when the woman's environment is supportive and keeps a correct attitude towards her, she leads to the positive image she has for her body. Further research is needed to draw more conclusions.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΗ διατροφή κατά την εγκυμοσύνη και η εικόνα σώματος της εγκύου.el
dc.titleNutrition and body image during pregnancy.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚονταξάκη, Ειρήνηel
heal.creatorNameΜπαντουβάκη, Κατερίναel
heal.creatorNameΝάτσο, Μαρινέλλαel
heal.creatorNameKontaxaki, Eirinien
heal.creatorNameBantouvaki, Katerinaen
heal.creatorNameNatso, Marinellaen
heal.publicationDate2017-12-04
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8502
heal.abstractΟι γυναίκες σήμερα αλλά και διαχρονικά καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πολλούς ρόλους, πέραν όμως από την πίεση της εργαζόμενης, της μητέρας, της συντρόφου και της φίλης καλούνται πάνω από όλα να είναι πάντοτε κομψές και να βαδίζουν σύμφωνα με τα πρότυπα ομορφιάς. Σε μια περίοδο οπού ακόμη και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες καλούνται να δείχνουν αψεγάδιαστες και κομψές θελήσαμε να ερευνήσουμε κατά πόσο επηρεάζονται από αυτή την άποψη που έχει επικρατήσει. Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό να διευκρινίσει τι αντίκτυπο μπορεί να έχει η εγκυμοσύνη ή η εικόνα σώματος στην διατροφή τους, κατά πόσο η διατροφή τους επηρεάζει την εικόνα που έχουν για το σώμα τους, καθώς επίσης το κατά πόσο η διατροφή καθώς και η εικόνα σώματος επηρεάζεται από παράγοντες όπως η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το τρίμηνο εγκυμοσύνης. Στην παρούσα πτυχιακή ερευνήθηκαν οι διατροφικές επιλογές του δείγματός μας και πτυχές της εικόνας σώματος του, όπως εάν αισθάνονται ελκυστικές, την δύναμη του σώματος τους και την φυσική τους κατάσταση, την αίσθηση που έχουν οι ίδιες για το λίπος σε σημεία του σώματος τους κ.α. Τέλος συσχετίστηκε η εικόνα σώματος και οι διατροφικές επιλογές με την ηλικία, το τρίμηνο εγκυμοσύνης και τον Δείκτη Μάζας Σώματος καθώς και μεταξύ τους. – Αυτό το κομμάτι καλύτερα να το βάλετε στη μεθοδολογία Στην έρευνα συμμετείχαν 100 υγιείς έγκυες γυναίκες από το Ηράκλειο Κρήτης 17 έως 45 ετών, από την 16η έως την 40η εβδομάδα κύησης, ώστε να έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τις αλλαγές στο σώμα τους και να προσαρμόζονται σε αυτές. Το δείγμα περιελάμβανε γυναίκες από διάφορες κοινωνικές ομάδες και μορφωτικά επίπεδα. Όλες ήταν παντρεμένες, ενώ κάποιες είχαν ήδη παιδιά. Όλες ήταν μη καπνίζουσες. Ερευνητικά εργαλεία: Πάρθηκαν προσωπικές συνεντεύξεις με κάθε μια από τις συμμετέχουσες και καταγράφηκαν η ηλικία, το ύψος, το βάρος πριν από την εγκυμοσύνη καθώς και το βάρος που καταγράψαμε κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Επίσης καταγράφηκε η εβδομάδα κύησης. Για τις συνεντεύξεις χρησιμοποιήθηκαν, το ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και το ερωτηματολόγιο εικόνας σώματος (BAQ) των Ben- Tovim. Η ανάλυση των ερωτηματολογίων έγινε με την χρήση του SPSS. Στην παρούσα έρευνα παρατηρήθηκε: Αυξημένη κατανάλωση σε ελαιόλαδο, μέση κατανάλωση στα αμυλούχα τρόφιμα, τα όσπρια και τα φρούτα και μειωμένη κατανάλωση στα ωμά λαχανικά, το ψάρι και το πρόχειρο φαγητό. Όσον αφορά την εικόνα σώματος παρατηρήθηκε θετική στάση όσον αφορά τις ομάδες της ελκυστικότητας, της δύναμη του σώματος και τις προσωπικές αξιώσεις. Ενώ παρατηρούμε αρνητική στάση στις κλίμακες που αφορούν το αίσθημα λίπους στην κοιλιά και στα κατώτερα σημεία του σώματος καθώς και στην υποτίμηση της εικόνας τους. Συσχέτιση βρέθηκε να υπάρχει μεταξύ της ηλικίας και των τροφίμων: ωμά λαχανικά ημιάπαχο γάλα και τυροκομικά στα οποία αυξάνεται η κατανάλωση και μειωμένη κατανάλωση στα αλμυρά σνακ, αναψυκτικά, γλυκά, παγωτά και πρόχειρο φαγητό. Ακόμη, όσο προχωράει η εγκυμοσύνη τόσο βρέθηκε να αυξάνεται η κατανάλωση κοτόπουλου, γαλοπούλας και κουνελιού, ενώ μειώνεται η κατανάλωση κρασιού. Επιπλέον, όσο αυξάνεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος, τόσο αυξάνεται και η δυσαρέσκεια για την εικόνα σώματος. Επιπροσθέτως τρόφιμα τα οποία συσχετίζονται με την εικόνα σώματος, είναι τα πλήρες γάλα, το παγωτό, το burger. Τέλος δεν βρέθηκαν συσχετίσεις μεταξύ εικόνας σώματος και ηλικίας και μεταξύ εικόνας σώματος και τριμήνου εγκυμοσύνης. Η εκπαίδευση μιας εγκύου για την διατροφή της είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την προαγωγή και διατήρηση της υγείας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην μετέπειτα ζωή. (Fallah et.al,2013) Επίσης όταν το περιβάλλον της γυναίκας είναι υποστηρικτικό και κρατάει σωστή στάση απέναντι της, οδηγεί στην θετική εικόνα που έχει και η γυναίκα για το σώμα της. Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για εξαγωγή περισσότερων συμπερασμάτων.el
heal.abstractWomen today and over time are required to handle multiple roles, but apart from the pressure of the worker, the mother, her partner and her friend are called above all to always be elegant and walk according to beauty standards. At a time when even during pregnancy women are invited to seem flawless and elegant we wanted to investigate how much they are influenced by this prevailing view. This project aims to clarify what impact this may have on their diet, whether their diet affects the image they have about their bodies, as well as whether the diet is influenced by factors such as age, BMI and the pregnancy trimester. And respectively whether the body image is affected by these factors. To this end we investigated the dietary choices of our sample and aspects of body image, but also if they feel attractive, the power of their body and their physical condition, the feeling that they themselves have about fat in their body parts etc. Finally we correlated to body image and eating options with age, pregnancy trimester, and body mass index as well as between them. In the present paper, the dietary choices of our sample and aspects of the body image were investigated, such as if they feel attractive, the strength of their body and their physical condition, the feeling they themselves have for the fat in certain body parts etc. Finally, body image and nutritional choices were correlated with age, pregnancy trimester and Body Mass Index as well as among them. The sample consisted of 100 healthy pregnant women from Heraklion, Crete 17-45 years, from their 16th week to the 40th week of gestation. So that they have begun to understand the changes in their bodies and adapt to them. The sample contained women from different social groups and educational levels. All were married and some already had children. All were non-smokers.Personal interviews were conducted with each of the participants and age, height, weights were recorded before pregnancy and also weight was recorded during the interview. Moreover, the week of gestation was also recorded. For the interviews we used, the food frequency questionnaire (FFQ) and body image questionnaire (BAQ) of Ben- Tovim. The analysis of the questionnaires was done using the SPSS -ONE WAY ANOVA.In the present study it was observed: Increased consumption in olive oil, average consumption in starchy foods, pulses and fruits, reduced consumption in raw vegetables, fish and junk food. In terms of body image, a positive attitude was observed in groups of attractiveness, body strength and personal claims. While we observe a negative attitude on the scales of fat in the abdomen and the lower parts of the body as well as the depreciation of their image. Correlation was found to exist between age and food, raw vegetables semi-dairy milk and cheeses which increase consumption and reduced consumption is found in salty snacks, soft drinks, sweets, ice cream and junk food. Also, as pregnancy progresses, chicken, turkey and rabbit consumption has been increased, while wine consumption is reduced. In addition, as the Body Mass Index increases, the resentment for body image increases. In addition, foods that are associated with body image are whole milk, ice cream, burger. No correlations between body image and age and between body image and pregnancy trimester were found.Educating a pregnant woman for her diet is an important factor in promoting and maintaining health during pregnancy and in later life. (Fallah et.al, 2013) Also, when the woman's environment is supportive and keeps a correct attitude towards her, she leads to the positive image she has for her body. Further research is needed to draw more conclusions.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΗ διατροφή κατά την εγκυμοσύνη και η εικόνα σώματος της εγκύου.el
heal.titleNutrition and body image during pregnancy.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordεγκυμοσύνη, εικόνα σώματος, διατροφήel
heal.keywordpregnancy, body image, nutritionen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΧαρωνιτάκη, Αικατερίνηel
heal.advisorNameCharonitaki, Aikaterinien
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής