Εμφάνιση απλής εγγραφής

Trans fatty acids in human nutrition.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΡεξάκη, Σοφίαel
dc.creatorRexaki, Sofiaen
dc.date.accessioned2017-12-06T10:10:44Z
dc.date.available2017-12-06T10:10:44Z
dc.date.issued2017-12-05
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8509
dc.description.abstractΣτην παρούσα πτυχιακή εργασία αναλύεται η χημεία των τρανς λιπαρών οξέων, γίνεται αναφορά στις κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται και εξηγείται πως δημιουργούνται σε κάθε περίπτωση. Παρουσιάζεται η ιστορική αναδρομή της εξέλιξης των trans λιπαρών και με ποιον τρόπο κατέληξαν να χρησιμοποιούνται στην καθημερινή διατροφή. Στη συνέχεια, ακολουθεί μία εκτενής περιγραφή της νομοθεσίας που αφορά τα τρανς λιπαρά, τις διεθνείς πολιτικές και κανονισμούς, τα ανώτατα όρια περιεκτικότητας των τροφίμων που έχουν καθοριστεί σε διάφορες χώρες, εάν και που ισχύει η υποχρεωτική επισήμανση στα τρόφιμα, τι ισχύει με τις εθελοντικές μειώσεις στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο αλλά και ποια είναι η κατάσταση η οποία επικρατεί στην Ελλάδα. Επίσης, παρουσιάζονται οι διατροφικές πηγές τους και τονίζονται οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις διαφορετικές χώρες τόσο στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε TFA (Τrans Fatty Acids) αλλά και στις διαφορετικές προτιμήσεις των καταναλωτών. Στο επόμενο κεφάλαιο, αναλύονται οι επιπτώσεις τους στην υγεία με ιδιαίτερη έμφαση στα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και στο διαβήτη, στις ηπατικές βλάβες, στην αρτηριακή πίεση, την παχυσαρκία καθώς και στη μνήμη και συμπεριφορά. Τέλος, αναφέρονται διατροφικές συστάσεις που προτείνονται ανάλογα τη χώρα, αλλά και αντικαταστάσεις τροφίμων που μπορούν να γίνουν έτσι ώστε να μειωθεί η κατανάλωση TFA και κατά συνέπεια να βελτιωθεί η υγεία του ατόμου.el
dc.description.abstractThe present thesis analyzes the chemistry of trans fatty acids, their categories and explains how they are produced. A brief historical review is presented on how they became part of our daily diet. Next an extended description of trans fat legislation, international policies and regulations in different countries, follows. Also, dietary sources of trans fatty acids (TFA) are presented and the differences in TFA content of foods and consumers’ preferences are highlighted. On the next chapter, the health effects of trans fatty acids are explained with emphasis on cardiovascular disease, but also diabetes, liver damage, blood pressure, obesity, memory and behavior. Finally, dietary recommendations from different countries and food substitutions that could reduce trans fatty acids intake are proposed, in order to improve human health.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΤα τρανς λιπαρά οξέα στη διατροφή μας.el
dc.titleTrans fatty acids in human nutrition.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΡεξάκη, Σοφίαel
heal.creatorNameRexaki, Sofiaen
heal.publicationDate2017-12-05
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8509
heal.abstractΣτην παρούσα πτυχιακή εργασία αναλύεται η χημεία των τρανς λιπαρών οξέων, γίνεται αναφορά στις κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται και εξηγείται πως δημιουργούνται σε κάθε περίπτωση. Παρουσιάζεται η ιστορική αναδρομή της εξέλιξης των trans λιπαρών και με ποιον τρόπο κατέληξαν να χρησιμοποιούνται στην καθημερινή διατροφή. Στη συνέχεια, ακολουθεί μία εκτενής περιγραφή της νομοθεσίας που αφορά τα τρανς λιπαρά, τις διεθνείς πολιτικές και κανονισμούς, τα ανώτατα όρια περιεκτικότητας των τροφίμων που έχουν καθοριστεί σε διάφορες χώρες, εάν και που ισχύει η υποχρεωτική επισήμανση στα τρόφιμα, τι ισχύει με τις εθελοντικές μειώσεις στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο αλλά και ποια είναι η κατάσταση η οποία επικρατεί στην Ελλάδα. Επίσης, παρουσιάζονται οι διατροφικές πηγές τους και τονίζονται οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις διαφορετικές χώρες τόσο στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε TFA (Τrans Fatty Acids) αλλά και στις διαφορετικές προτιμήσεις των καταναλωτών. Στο επόμενο κεφάλαιο, αναλύονται οι επιπτώσεις τους στην υγεία με ιδιαίτερη έμφαση στα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και στο διαβήτη, στις ηπατικές βλάβες, στην αρτηριακή πίεση, την παχυσαρκία καθώς και στη μνήμη και συμπεριφορά. Τέλος, αναφέρονται διατροφικές συστάσεις που προτείνονται ανάλογα τη χώρα, αλλά και αντικαταστάσεις τροφίμων που μπορούν να γίνουν έτσι ώστε να μειωθεί η κατανάλωση TFA και κατά συνέπεια να βελτιωθεί η υγεία του ατόμου.el
heal.abstractThe present thesis analyzes the chemistry of trans fatty acids, their categories and explains how they are produced. A brief historical review is presented on how they became part of our daily diet. Next an extended description of trans fat legislation, international policies and regulations in different countries, follows. Also, dietary sources of trans fatty acids (TFA) are presented and the differences in TFA content of foods and consumers’ preferences are highlighted. On the next chapter, the health effects of trans fatty acids are explained with emphasis on cardiovascular disease, but also diabetes, liver damage, blood pressure, obesity, memory and behavior. Finally, dietary recommendations from different countries and food substitutions that could reduce trans fatty acids intake are proposed, in order to improve human health.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΤα τρανς λιπαρά οξέα στη διατροφή μας.el
heal.titleTrans fatty acids in human nutrition.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordτρανς λιπαρά, υδρογονωμένα λιπαρά, καρδιαγγειακά νοσήματα, διατροφική ετικέτα, νομοθεσίαel
heal.keywordtrans fat, hydrogenated fat, cardiovascular disease, nutrition label, legislationen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΣπυριδάκη, Ασπασίαel
heal.advisorNameSpyridaki, Aspasiaen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής