Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutritional problems of patients with B-Thalassemia: Investigating nutritional kowledge in a patient sample.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΒασιλαντωνάκη, Θεοπούλαel
dc.creatorVasilantonaki, Theopoulaen
dc.date.accessioned2017-12-06T10:11:00Z
dc.date.available2017-12-06T10:11:00Z
dc.date.issued2017-12-05
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8511
dc.description.abstractΗ νόσος του Cooley ή β-θαλασσαιμία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο κοινές κληρονομικές παθήσεις του αίματος. Περίπου το 1,5% του πληθυσμού παγκοσμίως είναι φορείς της β-μεσογειακής αναιμίας. Oι ασθενείς με β-θαλασσαιμία μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διατροφικές ελλείψεις, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων, οπότε η βέλτιστη διατροφική κατάσταση είναι επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την υγεία των οστών κλπ. Να γίνει διερεύνηση ως προς τις διατροφικές γνώσεις των ασθενών, καθώς και να εξετασθεί η πιθανή ύπαρξη κάποιας σχέσης μεταξύ ορισμένων συγκεκριμένων συνηθειών και συμπεριφορών των ερωτηθέντων και των δημογραφικών χαρακτηριστικών, των γνώσεων και των επιλογών τους αναφορικά με τις τροφές που προτιμούν και που αποφεύγουν. Η μέθοδος που επιλέχθηκε είναι η ποσοτική με εργαλείο το ερωτηματολόγιο, μέσω της ανάλυσης του οποίου τίθεται ως στόχος να διερευνηθούν τα διατροφικά προβλήματα των ασθενών με Β-Θαλασσαιμία. Το δείγμα αποτέλεσαν 174 ασθενείς, από 4 διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα: την Αττική, την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Λέσβο. Στη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων το επίπεδο γνώσεων αναφορικά με την διατροφή και τη σχέση της με την ασθένεια της Β-θαλασσαιμίας είναι σχετικά χαμηλό. Τα αποτελέσματα αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στη γνώση και έρευνα, καθώς το ζήτημα της διατροφικής αντιμετώπισης των ασθενών με Β-Θαλασσαιμία διερευνάται μέσα από διεθνείς μελέτες σε συνεχή βάση και χρήζει σπουδαιότητας. Προτείνεται να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των ασθενών αναφορικά με το ρόλο της διατροφής, ενώ ακόμη, μια έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα και σε περισσότερους νομούς ενδεχομένως να δώσει διαφορετικά αποτελέσματα.el
dc.description.abstractCooley's disease or β-thalassemia is among the most common hereditary diseases of the blood. About 1.5% of the world's population is carriers of β-thalassemia. Patients with β-thalassemia may be at increased risk of eating deficiencies due to increased requirements, so optimal dietary status is imperative for growth, immune function, bone health,etc.To investigate the nutritional knowledge of patients and to examine the possible relationship between certain specific habits and behaviors of respondents and their demographic characteristics, knowledge and choices regarding preferred and avoiding foods .The method chosen is the quantitative tool of the questionnaire, the aim of which is to investigate the nutritional problems of B-thalassemia patients. The sample consisted of 174 patients, from 4 different geographical districts: Attica, Crete, Corfu and Lesvos.In the overwhelming majority of participants the level of knowledge about nutrition and its relation to B-thalassemia is relatively low.The results are expected to make a significant contribution to knowledge and research, as the issue of dietary management of B-thalassemia patients is being investigated through international studies on an ongoing basis and is important.It is suggested that emphasis be placed on informing patients about the role of nutrition, while even more research and more counties may have different outcomes.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΔιατροφικά προβλήματα των ασθενών με Β-Θαλασσαιμία: Διερεύνηση διατροφικών γνώσεων σε δείγμα ασθενών.el
dc.titleNutritional problems of patients with B-Thalassemia: Investigating nutritional kowledge in a patient sample.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΒασιλαντωνάκη, Θεοπούλαel
heal.creatorNameVasilantonaki, Theopoulaen
heal.publicationDate2017-12-05
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8511
heal.abstractΗ νόσος του Cooley ή β-θαλασσαιμία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο κοινές κληρονομικές παθήσεις του αίματος. Περίπου το 1,5% του πληθυσμού παγκοσμίως είναι φορείς της β-μεσογειακής αναιμίας. Oι ασθενείς με β-θαλασσαιμία μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διατροφικές ελλείψεις, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων, οπότε η βέλτιστη διατροφική κατάσταση είναι επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την υγεία των οστών κλπ. Να γίνει διερεύνηση ως προς τις διατροφικές γνώσεις των ασθενών, καθώς και να εξετασθεί η πιθανή ύπαρξη κάποιας σχέσης μεταξύ ορισμένων συγκεκριμένων συνηθειών και συμπεριφορών των ερωτηθέντων και των δημογραφικών χαρακτηριστικών, των γνώσεων και των επιλογών τους αναφορικά με τις τροφές που προτιμούν και που αποφεύγουν. Η μέθοδος που επιλέχθηκε είναι η ποσοτική με εργαλείο το ερωτηματολόγιο, μέσω της ανάλυσης του οποίου τίθεται ως στόχος να διερευνηθούν τα διατροφικά προβλήματα των ασθενών με Β-Θαλασσαιμία. Το δείγμα αποτέλεσαν 174 ασθενείς, από 4 διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα: την Αττική, την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Λέσβο. Στη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων το επίπεδο γνώσεων αναφορικά με την διατροφή και τη σχέση της με την ασθένεια της Β-θαλασσαιμίας είναι σχετικά χαμηλό. Τα αποτελέσματα αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στη γνώση και έρευνα, καθώς το ζήτημα της διατροφικής αντιμετώπισης των ασθενών με Β-Θαλασσαιμία διερευνάται μέσα από διεθνείς μελέτες σε συνεχή βάση και χρήζει σπουδαιότητας. Προτείνεται να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των ασθενών αναφορικά με το ρόλο της διατροφής, ενώ ακόμη, μια έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα και σε περισσότερους νομούς ενδεχομένως να δώσει διαφορετικά αποτελέσματα.el
heal.abstractCooley's disease or β-thalassemia is among the most common hereditary diseases of the blood. About 1.5% of the world's population is carriers of β-thalassemia. Patients with β-thalassemia may be at increased risk of eating deficiencies due to increased requirements, so optimal dietary status is imperative for growth, immune function, bone health,etc.To investigate the nutritional knowledge of patients and to examine the possible relationship between certain specific habits and behaviors of respondents and their demographic characteristics, knowledge and choices regarding preferred and avoiding foods .The method chosen is the quantitative tool of the questionnaire, the aim of which is to investigate the nutritional problems of B-thalassemia patients. The sample consisted of 174 patients, from 4 different geographical districts: Attica, Crete, Corfu and Lesvos.In the overwhelming majority of participants the level of knowledge about nutrition and its relation to B-thalassemia is relatively low.The results are expected to make a significant contribution to knowledge and research, as the issue of dietary management of B-thalassemia patients is being investigated through international studies on an ongoing basis and is important.It is suggested that emphasis be placed on informing patients about the role of nutrition, while even more research and more counties may have different outcomes.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφικά προβλήματα των ασθενών με Β-Θαλασσαιμία: Διερεύνηση διατροφικών γνώσεων σε δείγμα ασθενών.el
heal.titleNutritional problems of patients with B-Thalassemia: Investigating nutritional kowledge in a patient sample.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordΒ-Θαλασσαιμία, αναιμία, μεσογειακή αναιμία, διατροφήel
heal.keywordB-thalassemia, anemia, mediterranean anemia, dieten
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΣφακιανάκη, Ειρήνηel
heal.advisorNameSfakianaki, Eirinien
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής