Εμφάνιση απλής εγγραφής

Evaluation of Mediterranean Diet adherence of patients with psoriasis.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΓρίδα, Ελένηel
dc.creatorΚοροβέση, Αναστασίαel
dc.creatorGrida, elenien
dc.creatorKorovesi, Anastasiaen
dc.date.accessioned2018-02-02T08:12:49Z
dc.date.available2018-02-02T08:12:49Z
dc.date.issued2018-01-31
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8567
dc.description.abstractΗ ψωρίαση είναι μια χρόνια, αυτοάνοση δερματοπάθεια, που προσβάλλει το 2% του γενικού πληθυσμού. Αν και η αιτιοπαθογένεια της νόσου παραμένει απροσδιόριστη, είναι αποδεκτό ότι ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων επιδρά στην παθοφυσιολογία της ασθένειας, προκαλώντας φλεγμονή. Δεδομένου ότι η θεραπευτική προσέγγιση της νόσου δεν αποτελεί τη ριζική λύση του προβλήματος, έχει βρεθεί ότι η διατροφή επηρεάζει σημαντικά την πορεία της νόσου. Διατροφικά σχήματα μειωμένης θερμιδικής πρόσληψης, δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, δίαιτα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην καταπολέμηση ψωριασικών κρουσμάτων. Ωστόσο, η Μεσογειακή Δίαιτα κερδίζει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ερευνητών, αφού οι ιδιότητές της συμβάλλουν ευεργετικά τόσο στην πρόληψη όσο και εξέλιξη της νόσου. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση του βαθμού προσκόλλησης των ψωριασικών ασθενών στη Μεσογειακή Δίαιτα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε τόσο στον έλεγχο διαφορών μεταξύ του φύλου, του ιδρύματος και του ΔΜΣ των συμμετεχόντων όσο και στην υλοποίηση συσχετίσεων Μεσογειακής Δίαιτας σε συνάρτηση με το βάρος, το ύψος και την ηλικία ατόμων με ψωρίαση. Η επιλογή του δείγματος αφορούσε 69 άτομα με ψωρίαση άνδρες και γυναίκες. Η αξιολόγηση του βαθμού συμμόρφωσης των εθελοντών στη Μεσογειακή Δίαιτα έγινε με τη χρήση του ερωτηματολογίου MedDietScore. Μετά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, πραγματοποιήθηκε στατική ανάλυση των δεδομένων. Δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στους μέσους όρους της κλίμακας μεσογειακής διατροφής μεταξύ ανδρών και γυναικών ούτε μεταξύ των συμμετεχόντων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο στο νοσοκομείο και στο σωματείο. Επίσης, βρέθηκε ότι συμμετέχοντες με διαφορετικό επίπεδο ΒΜΙ είχαν παρόμοια επίπεδα συμμόρφωσης όσον αφορά τη μεσογειακή διατροφή. Οι συσχετίσεις που εξετάστηκαν μεταξύ κλίμακας συμμόρφωσης με τη μεσογειακή διατροφή και την Ηλικία (r=0.22, p=0.07), το Βάρος (r=-0.22, p=0.08) και το Ύψος (r=-0.13, p=0.30) δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Παρόλο που το μεγαλύτερο ποσοστό των εθελοντών είχαν μέτρια συμμόρφωση στη Μεσογειακή Δίαιτα, δεν βρέθηκε κάποια άλλη συσχέτιση που να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά της στην καταπολέμηση της νόσου. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες που να πιστοποιούν την εδραίωσή της ως μέσο πρόληψη και αντιμετώπισης της ασθένειας.el
dc.description.abstractPsoriasis is concerned to be a chronic skin disease which accounts for the 2% of the genral population. Although the aetiopathology of the disease still seeems to be unknown, it is accepted that a combination of psychological and environmental factors affect the pathophysiology of the disease causing inflammation. Since the therapeutic approach to the disease, it is not the radical solution to the problem; it has been found that the diet significantly affects the course of the disease. Reduced caloric intake diet, free gluten diet, diet rich in ω-3 fatty acids can positively contribute to the fight against psoriasis. The purpose of this specific study is to investigate the degree of attachment of the psoriatic patients to the Mediterranean Diet. Particular emphasis was placed on controlling the differences between the sex, institution and BMI of the participants, as well as on the realization of correlations of the Mediterranean Diet in relation to the weight, height and age of people with psoriasis. The selection of the sample involved 69 men with psoriasis in men and women. The assessment of the degree of compliance of volunteers in the Mediterranean Diet was done using the MedDieScore questionnaire. After completing the questionnaire, a static analysis of the data was performed. No statistically significant differences were found in the averages of the Mediterranean diet neither between men and women nor among the participants who completed the questionnaire at the hospital and at the club. It was also found that participants with a different BMI level had similar levels of compliance with the Mediterranean diet. The correlations examined between the Mediterranean diet compliance and Age (r = 0.22, p = 0.07), Weight (r = -0.22, p = 0.08) and Height (r = -0.13, p = 0.30) were statistically significant. Although the majority of volunteers had moderate compliance with the Mediterranean Diet, no other correlation was found to prove its effectiveness in fighting the disease. Further studies are needed to confirm its establishment as an average prevention and treatment of the disease.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΕκτίμηση του βαθμού συμμόρφωσης ατόμων με ψωρίαση στη Μεσογειακή Δίαιτα.el
dc.titleEvaluation of Mediterranean Diet adherence of patients with psoriasis.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΓρίδα, Ελένηel
heal.creatorNameΚοροβέση, Αναστασίαel
heal.creatorNameGrida, elenien
heal.creatorNameKorovesi, Anastasiaen
heal.publicationDate2018-01-31
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8567
heal.abstractΗ ψωρίαση είναι μια χρόνια, αυτοάνοση δερματοπάθεια, που προσβάλλει το 2% του γενικού πληθυσμού. Αν και η αιτιοπαθογένεια της νόσου παραμένει απροσδιόριστη, είναι αποδεκτό ότι ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων επιδρά στην παθοφυσιολογία της ασθένειας, προκαλώντας φλεγμονή. Δεδομένου ότι η θεραπευτική προσέγγιση της νόσου δεν αποτελεί τη ριζική λύση του προβλήματος, έχει βρεθεί ότι η διατροφή επηρεάζει σημαντικά την πορεία της νόσου. Διατροφικά σχήματα μειωμένης θερμιδικής πρόσληψης, δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, δίαιτα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην καταπολέμηση ψωριασικών κρουσμάτων. Ωστόσο, η Μεσογειακή Δίαιτα κερδίζει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ερευνητών, αφού οι ιδιότητές της συμβάλλουν ευεργετικά τόσο στην πρόληψη όσο και εξέλιξη της νόσου. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση του βαθμού προσκόλλησης των ψωριασικών ασθενών στη Μεσογειακή Δίαιτα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε τόσο στον έλεγχο διαφορών μεταξύ του φύλου, του ιδρύματος και του ΔΜΣ των συμμετεχόντων όσο και στην υλοποίηση συσχετίσεων Μεσογειακής Δίαιτας σε συνάρτηση με το βάρος, το ύψος και την ηλικία ατόμων με ψωρίαση. Η επιλογή του δείγματος αφορούσε 69 άτομα με ψωρίαση άνδρες και γυναίκες. Η αξιολόγηση του βαθμού συμμόρφωσης των εθελοντών στη Μεσογειακή Δίαιτα έγινε με τη χρήση του ερωτηματολογίου MedDietScore. Μετά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, πραγματοποιήθηκε στατική ανάλυση των δεδομένων. Δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στους μέσους όρους της κλίμακας μεσογειακής διατροφής μεταξύ ανδρών και γυναικών ούτε μεταξύ των συμμετεχόντων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο στο νοσοκομείο και στο σωματείο. Επίσης, βρέθηκε ότι συμμετέχοντες με διαφορετικό επίπεδο ΒΜΙ είχαν παρόμοια επίπεδα συμμόρφωσης όσον αφορά τη μεσογειακή διατροφή. Οι συσχετίσεις που εξετάστηκαν μεταξύ κλίμακας συμμόρφωσης με τη μεσογειακή διατροφή και την Ηλικία (r=0.22, p=0.07), το Βάρος (r=-0.22, p=0.08) και το Ύψος (r=-0.13, p=0.30) δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Παρόλο που το μεγαλύτερο ποσοστό των εθελοντών είχαν μέτρια συμμόρφωση στη Μεσογειακή Δίαιτα, δεν βρέθηκε κάποια άλλη συσχέτιση που να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά της στην καταπολέμηση της νόσου. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες που να πιστοποιούν την εδραίωσή της ως μέσο πρόληψη και αντιμετώπισης της ασθένειας.el
heal.abstractPsoriasis is concerned to be a chronic skin disease which accounts for the 2% of the genral population. Although the aetiopathology of the disease still seeems to be unknown, it is accepted that a combination of psychological and environmental factors affect the pathophysiology of the disease causing inflammation. Since the therapeutic approach to the disease, it is not the radical solution to the problem; it has been found that the diet significantly affects the course of the disease. Reduced caloric intake diet, free gluten diet, diet rich in ω-3 fatty acids can positively contribute to the fight against psoriasis. The purpose of this specific study is to investigate the degree of attachment of the psoriatic patients to the Mediterranean Diet. Particular emphasis was placed on controlling the differences between the sex, institution and BMI of the participants, as well as on the realization of correlations of the Mediterranean Diet in relation to the weight, height and age of people with psoriasis. The selection of the sample involved 69 men with psoriasis in men and women. The assessment of the degree of compliance of volunteers in the Mediterranean Diet was done using the MedDieScore questionnaire. After completing the questionnaire, a static analysis of the data was performed. No statistically significant differences were found in the averages of the Mediterranean diet neither between men and women nor among the participants who completed the questionnaire at the hospital and at the club. It was also found that participants with a different BMI level had similar levels of compliance with the Mediterranean diet. The correlations examined between the Mediterranean diet compliance and Age (r = 0.22, p = 0.07), Weight (r = -0.22, p = 0.08) and Height (r = -0.13, p = 0.30) were statistically significant. Although the majority of volunteers had moderate compliance with the Mediterranean Diet, no other correlation was found to prove its effectiveness in fighting the disease. Further studies are needed to confirm its establishment as an average prevention and treatment of the disease.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΕκτίμηση του βαθμού συμμόρφωσης ατόμων με ψωρίαση στη Μεσογειακή Δίαιτα.el
heal.titleEvaluation of Mediterranean Diet adherence of patients with psoriasis.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordμεσογειακή δίατροφή, ψωρίαση, διατροφήel
heal.keywordmediterranean diets, psoriasis, nutritionen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΦραγκιαδάκης, Γεώργιοςel
heal.advisorNameFragkiadakis, Georgiosen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής