Εμφάνιση απλής εγγραφής

Assessment of knowledge about diabetes mellitus, self-care activities and dietary habits among diabetic patients at Chania.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΜπροκαλάκη, Μαρίαel
dc.creatorΣωμηρά, Γεωργίαel
dc.creatorBrokalaki, Mariaen
dc.creatorSomira, Georgiael
dc.date.accessioned2018-02-13T12:34:02Z
dc.date.available2018-02-13T12:34:02Z
dc.date.issued2018-02-12
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8585
dc.description.abstractΗ αξιολόγηση της γνώσης, των δραστηριοτήτων αυτοφροντίδας και των διατροφικών συνηθειών σε Έλληνες ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και 2. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 70 ενήλικα άτομα (43 άντρες και 27 γυναίκες). Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 60,5 έτη. Η συλλογή των δεδομένων έγινε στο γενικό νοσοκομείο Χανίων και στον σύλλογο διαβητικών Κρήτης. Για την αξιολόγηση της διαβητικής γνώσης χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο Diabetes Knowledge Test (DKT), για τις δραστηριότητες αυτοδιαχείρισης το ερωτηματολόγιο The Summary of Diabetes Self-Care Activity (SDSCA), για τις διατροφικές συνήθειες ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων και για το αλάτι ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τις γνώσεις, στάση και συμπεριφορά σχετικά με το αλάτι. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τα παραπάνω ερωτηματολόγια συσχετίστηκαν με τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά και σχετικά με τον διαβήτη δεδομένα. Επίσης έγινε σύγκριση των διατροφικών συνηθειών των διαβητικών με τις συστάσεις της Μεσογειακής διατροφής. To 81,4% των διαβητικών ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Το επίπεδο γνώσεων σχετικά με τον διαβήτη ήταν μέτριο (55,5% σκορ σωστών απαντήσεων). Το γενικό επίπεδο αυτοδιαχείρισης ήταν μέτριο. Από τις δραστηριότητες αυτοδιαχείρισης μόνο στη φαρμακευτική αγωγή φάνηκε να υπάρχει καλή συμμόρφωση από τους διαβητικούς, ενώ το επίπεδο αυτοδιαχείρισης στους τομείς της φροντίδας ποδιών και του ελέγχου γλυκαιμίας ήταν μέτριο. Σε ότι αφορά τη φυσική δραστηριότητα η συμμόρφωση των διαβητικών ήταν ελλιπής. Επίσης σημαντικές ελλείψεις παρατηρήθηκαν στο κομμάτι της διατροφής το οποίο φανερώνεται από το γεγονός ότι οι ασθενείς εμφάνισαν χαμηλή συμμόρφωση σε σχέση με τις συστάσεις της Μεσογειακής διατροφής, καθώς και από το ότι δεν είχαν επαρκείς γνώσεις σχετικά με το αλάτι. Σημαντική είναι η ανάγκη βελτίωσης της εκμάθησης των διαβητικών ατόμων σε θέματα που αφορούν τον σακχαρώδη διαβήτη. Οι πολλαπλοί παράγοντες που φάνηκε να επηρεάζουν τόσο το επίπεδο γνώσεων, όσο και τις δραστηριότητες αυτοδιαχείρισης του διαβήτη πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ώστε να δοθεί προσοχή στις αδυναμίες των διάφορων ομάδων. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον τομέα της διατροφής, στον οποίο παρατηρήθηκαν ελλείψεις στις γνώσεις των διαβητικών, καθώς και μειωμένη προσκόλληση στις συστάσεις, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη διαχείριση του διαβήτη.el
dc.description.abstractAssessment of knowledge about diabetes, self-care activities and dietary habits among Greek patients with Diabetes Mellitus type 1 and 2. A total of 70 adults (43 male and 27 female) participated in the research. The mean age was 60.5 years. Data collection was made at the Chania General Hospital and the Diabetes Association of Crete. Diabetes Knowledge Test (DKT) questionnaire was used for the assessment of diabetic knowledge, for the self-care activities was used The Summary Of Diabetes Self-Care Activity (SDSCA) questionnaire, for the eating habits a food frequency questionnaire and for the salt a questionnaire about the knowledge, attitude and behavior about the salt. Data gathered from the above questionnaires were associated with socio-demographic characteristics and data on diabetes. A comparison of the dietary habits of diabetics was also made with the recommendations of the Mediterranean diet. 81,4% of diabetics were obese or overweight. The level of the knowledge about diabetes was moderate (55,5% score of correct answers). The general level of self- management was moderate too. It seemed that the diabetics had good compliance with the medication, whilst the level of self- management about feet-care and glycaemia control were moderate. There was a lack of compliance about physical activity. Also, significant shortcomings were observed about the nutrition, which is revealed from the fact that the patients had low compliance compared to the recommendations of Mediterranean diet, as also from the lack of knowledge about the salt. The necessity of diabetes education improvement among diabetic patients constitutes a significant fact. There are multiple factors who affect the level of the knowledge and the activities of self- management, therefore it is important to consider them in order to focus in the inabilities of different groups. Emphasis should be given to the nutrition education, where lack of knowledge and low adherence to the recommendations was observed in people with diabetes, in order to achieve a better management of diabetes.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΑξιολόγηση της γνώσης για τον σακχαρώδη διαβήτη, των δραστηριοτήτων αυτοφροντίδας και των διατροφικών συνήθειων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στα Χανιά.el
dc.titleAssessment of knowledge about diabetes mellitus, self-care activities and dietary habits among diabetic patients at Chania.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΜπροκαλάκη, Μαρίαel
heal.creatorNameΣωμηρά, Γεωργίαel
heal.creatorNameBrokalaki, Mariaen
heal.creatorNameSomira, Georgiael
heal.publicationDate2018-02-12
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8585
heal.abstractΗ αξιολόγηση της γνώσης, των δραστηριοτήτων αυτοφροντίδας και των διατροφικών συνηθειών σε Έλληνες ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και 2. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 70 ενήλικα άτομα (43 άντρες και 27 γυναίκες). Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 60,5 έτη. Η συλλογή των δεδομένων έγινε στο γενικό νοσοκομείο Χανίων και στον σύλλογο διαβητικών Κρήτης. Για την αξιολόγηση της διαβητικής γνώσης χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο Diabetes Knowledge Test (DKT), για τις δραστηριότητες αυτοδιαχείρισης το ερωτηματολόγιο The Summary of Diabetes Self-Care Activity (SDSCA), για τις διατροφικές συνήθειες ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων και για το αλάτι ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τις γνώσεις, στάση και συμπεριφορά σχετικά με το αλάτι. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τα παραπάνω ερωτηματολόγια συσχετίστηκαν με τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά και σχετικά με τον διαβήτη δεδομένα. Επίσης έγινε σύγκριση των διατροφικών συνηθειών των διαβητικών με τις συστάσεις της Μεσογειακής διατροφής. To 81,4% των διαβητικών ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Το επίπεδο γνώσεων σχετικά με τον διαβήτη ήταν μέτριο (55,5% σκορ σωστών απαντήσεων). Το γενικό επίπεδο αυτοδιαχείρισης ήταν μέτριο. Από τις δραστηριότητες αυτοδιαχείρισης μόνο στη φαρμακευτική αγωγή φάνηκε να υπάρχει καλή συμμόρφωση από τους διαβητικούς, ενώ το επίπεδο αυτοδιαχείρισης στους τομείς της φροντίδας ποδιών και του ελέγχου γλυκαιμίας ήταν μέτριο. Σε ότι αφορά τη φυσική δραστηριότητα η συμμόρφωση των διαβητικών ήταν ελλιπής. Επίσης σημαντικές ελλείψεις παρατηρήθηκαν στο κομμάτι της διατροφής το οποίο φανερώνεται από το γεγονός ότι οι ασθενείς εμφάνισαν χαμηλή συμμόρφωση σε σχέση με τις συστάσεις της Μεσογειακής διατροφής, καθώς και από το ότι δεν είχαν επαρκείς γνώσεις σχετικά με το αλάτι. Σημαντική είναι η ανάγκη βελτίωσης της εκμάθησης των διαβητικών ατόμων σε θέματα που αφορούν τον σακχαρώδη διαβήτη. Οι πολλαπλοί παράγοντες που φάνηκε να επηρεάζουν τόσο το επίπεδο γνώσεων, όσο και τις δραστηριότητες αυτοδιαχείρισης του διαβήτη πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ώστε να δοθεί προσοχή στις αδυναμίες των διάφορων ομάδων. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον τομέα της διατροφής, στον οποίο παρατηρήθηκαν ελλείψεις στις γνώσεις των διαβητικών, καθώς και μειωμένη προσκόλληση στις συστάσεις, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη διαχείριση του διαβήτη.el
heal.abstractAssessment of knowledge about diabetes, self-care activities and dietary habits among Greek patients with Diabetes Mellitus type 1 and 2. A total of 70 adults (43 male and 27 female) participated in the research. The mean age was 60.5 years. Data collection was made at the Chania General Hospital and the Diabetes Association of Crete. Diabetes Knowledge Test (DKT) questionnaire was used for the assessment of diabetic knowledge, for the self-care activities was used The Summary Of Diabetes Self-Care Activity (SDSCA) questionnaire, for the eating habits a food frequency questionnaire and for the salt a questionnaire about the knowledge, attitude and behavior about the salt. Data gathered from the above questionnaires were associated with socio-demographic characteristics and data on diabetes. A comparison of the dietary habits of diabetics was also made with the recommendations of the Mediterranean diet. 81,4% of diabetics were obese or overweight. The level of the knowledge about diabetes was moderate (55,5% score of correct answers). The general level of self- management was moderate too. It seemed that the diabetics had good compliance with the medication, whilst the level of self- management about feet-care and glycaemia control were moderate. There was a lack of compliance about physical activity. Also, significant shortcomings were observed about the nutrition, which is revealed from the fact that the patients had low compliance compared to the recommendations of Mediterranean diet, as also from the lack of knowledge about the salt. The necessity of diabetes education improvement among diabetic patients constitutes a significant fact. There are multiple factors who affect the level of the knowledge and the activities of self- management, therefore it is important to consider them in order to focus in the inabilities of different groups. Emphasis should be given to the nutrition education, where lack of knowledge and low adherence to the recommendations was observed in people with diabetes, in order to achieve a better management of diabetes.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΑξιολόγηση της γνώσης για τον σακχαρώδη διαβήτη, των δραστηριοτήτων αυτοφροντίδας και των διατροφικών συνήθειων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στα Χανιά.el
heal.titleAssessment of knowledge about diabetes mellitus, self-care activities and dietary habits among diabetic patients at Chania.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordσακχαρώδης διαβήτης, διατροφικές συνήθειες, διαβητική γνώση, δραστηριότητες αυτοδιαχείρισης διαβήτη, πρόσληψη αλάτιel
heal.keyworddiabetes mellitus, nutritional habits, diabetic knowledge, diabetes self-care activities, salt consumptionen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΜαρκάκη, Αναστασίαel
heal.advisorNameMarkaki, Anastasiaen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής