Show simple item record

Ιnfluence that the family and school environment have on the children’s dietary habits.

Dublin Core metadata

dc.creatorΑντωνακάκη, Ελένηel
dc.creatorAntonakaki, Elenien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:19:15Z
dc.date.available2016-03-15T12:19:15Z
dc.date.issued2011-04-04T10:36:27Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/85
dc.description.abstractΕισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη πρόσληψη λιπαρών, χοληστερίνης, νατρίου και ζάχαρης, μέσω της τροφής, από τα παιδιά (6). Σκοπός: Η μελέτη της επίδρασης του οικογενειακού και σχολικού παράγοντα στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Επιπλέον σκοπός, είναι η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών των παιδιών καθώς και του επίπεδου της φυσικής δραστηριότητας και των γνώσεων τους, όσον αφορά τη διατροφή. Μεθοδολογία: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, ήταν η χορήγηση ανώνυμων-αυτοσχέδιων ερωτηματολογίων. Πραγματοποιήθηκε μέτρηση ύψους και περιμέτρου μέσης, με μεζούρα και μέτρηση βάρους με ψηφιακό ζυγό. Τα δεδομένα των ερωτηματολογίων αναλύθηκαν βάσει του στατιστικού προγράμματος SPSS. Η εκτίμηση της ανάπτυξης τους έγινε μέσω της καμπύλης ανάπτυξης και της καμπύλης του δείκτη μάζας σώματος για παιδιά (85-87). Το δείγμα αποτελείται από 129 παιδιά, τα οποία διαμένουν στο νομό Ηρακλείου, ηλικίας 10 έως 13ων ετών (72 αγόρια – 57 κορίτσια). Το 53,5% βρέθηκαν φυσιολογικού βάρους (μεταξύ 5ης και 85ης εκατοστιαίας θέσης). Το 36,4% των παιδιών βρέθηκαν ότι είναι υπέρβαρα (μεταξύ 85ης και 95ης εκατοστιαίας θέσης). Το 8,5% από τα παιδιά βρέθηκαν ότι είναι παχύσαρκα (από την 95η εκατοστιαία θέση και πάνω) και το 1,6% των παιδιών βρέθηκε ότι είναι ελλιποβαρή (κάτω από την 5η εκατοστιαία θέση). Αποτελέσματα: Όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες, το 80,6% των παιδιών επιλέγουν κυρίως υγιεινές τροφές κατά τη διάρκεια του σχολείου. Το 74% δηλώνει ότι θα τις προτιμούσε ακόμα κι αν οι φίλοι του δεν τις έπαιρναν. Επίσης, το 63,1% δηλώνει ότι δεν αντικαθιστά ποτέ το φαγητό της μητέρας του με κάτι πρόχειρο. Ακόμα το 64,3% δηλώνει ότι καταναλώνει γλυκό 1-2 φορές την εβδομάδα και το 35,8% των παιδιών, το προμηθεύεται από τη μητέρα του. Από την έρευνα του οικογενειακού παράγοντα, βρέθηκε άμεση συσχέτιση της διατροφικής συμπεριφοράς των γονιών με τα παιδιά τους. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι οι γονείς που προτιμούσαν υγιεινές τροφές, τα παιδιά τους προτιμούσαν κι εκείνα υγιεινές τροφές. Επίσης βρέθηκε, ότι οι γονείς που έχουν δραστήριες ενασχολήσεις, τα παιδιά τους έχουν υγιεινές επιλογές τροφίμων. Όσον αφορά τους δασκάλους, οι περισσότεροι βρέθηκε να προτιμούν ανθυγιεινές τροφές, για κολατσιό στο σχολείο. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι δάσκαλοι συστήνουν στα παιδιά να τρέφονται υγιεινά. Συμπεράσματα: Oι γονείς μπορούν να συμβάλλουν άμεσα στη δημιουργία ενός υγιεινού προτύπου διατροφής στα παιδιά μέσω των δικών τους υγιεινών διατροφικών επιλογών.el
dc.description.abstractImport:The last years there has been an increased fat, cholesterol, sodium and sugar intake via food in children (6). Aim: The purpose of this research was to study the influence that the family and school environment have on the children’s dietary habits. Additionally, it aims at studying the dietary habits, the level of physical activity and their comprehension with concerns nutrition. Methodology: The method used was to hand out anonymous-improvised questionnaires. Furthermore, their height and waist perimeter was measured using a tape measure and digital scales, respectively. The questionnaire data was analysed based on the statistical programme SPSS. Their nutritional status was evaluated via the growth curves and the body mass index curve for children (85-87). The sample comprised of 129 children residing in the Heraklion Prefecture aged between 10 and 13 years (72 boys – 57 girls). Of the children 53.5% were found to have normal weight (between the 5th and 85th percentile score). The 36,4% of children were found that they are overweight (between 85 is and 95 is percentile score). Of the children 8,5% were found that they are (between 95 is percentile score and above) and the 1,6% of children were found that it is (under 5 is percentile score). Results: With respect to the dietary habits, 80.6% of the children mainly chose healthy food during school. The 74% declare that him it would prefer even if his friends him did not take. Furthermore, it was found that 63.1% claims that it never replaces its mother’s food with junk food. Moreover, 64.3% claim that they consume sweets 1-2 times a week and 35.8% of the children bring their mother’s home-made sweets. With concerns the family factor, it was found that there was a direct correlation with respect to the parents’ and children’s nutritional behaviour. It was found that when parents claimed that they consumed at least one healthy meal, so did their child. It was also revealed that children who are actively occupied make healthy meal choices. As for the teachers, it was found that most preferred unhealthy snacks at school. However, most teachers advise the children to consume healthy meals. Conclusions: The parents can contribute immediately in the creation of healthy model of diet in the children via their own healthy alimentary choices.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΕπίδραση σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών, παιδιών σχολικής ηλικίας.el
dc.titleΙnfluence that the family and school environment have on the children’s dietary habits.en

healMeta

heal.creatorNameΑντωνακάκη, Ελένηel
heal.creatorNameAntonakaki, Elenien
heal.publicationDate2011-04-04T10:36:27Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/85
heal.abstractΕισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη πρόσληψη λιπαρών, χοληστερίνης, νατρίου και ζάχαρης, μέσω της τροφής, από τα παιδιά (6). Σκοπός: Η μελέτη της επίδρασης του οικογενειακού και σχολικού παράγοντα στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Επιπλέον σκοπός, είναι η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών των παιδιών καθώς και του επίπεδου της φυσικής δραστηριότητας και των γνώσεων τους, όσον αφορά τη διατροφή. Μεθοδολογία: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, ήταν η χορήγηση ανώνυμων-αυτοσχέδιων ερωτηματολογίων. Πραγματοποιήθηκε μέτρηση ύψους και περιμέτρου μέσης, με μεζούρα και μέτρηση βάρους με ψηφιακό ζυγό. Τα δεδομένα των ερωτηματολογίων αναλύθηκαν βάσει του στατιστικού προγράμματος SPSS. Η εκτίμηση της ανάπτυξης τους έγινε μέσω της καμπύλης ανάπτυξης και της καμπύλης του δείκτη μάζας σώματος για παιδιά (85-87). Το δείγμα αποτελείται από 129 παιδιά, τα οποία διαμένουν στο νομό Ηρακλείου, ηλικίας 10 έως 13ων ετών (72 αγόρια – 57 κορίτσια). Το 53,5% βρέθηκαν φυσιολογικού βάρους (μεταξύ 5ης και 85ης εκατοστιαίας θέσης). Το 36,4% των παιδιών βρέθηκαν ότι είναι υπέρβαρα (μεταξύ 85ης και 95ης εκατοστιαίας θέσης). Το 8,5% από τα παιδιά βρέθηκαν ότι είναι παχύσαρκα (από την 95η εκατοστιαία θέση και πάνω) και το 1,6% των παιδιών βρέθηκε ότι είναι ελλιποβαρή (κάτω από την 5η εκατοστιαία θέση). Αποτελέσματα: Όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες, το 80,6% των παιδιών επιλέγουν κυρίως υγιεινές τροφές κατά τη διάρκεια του σχολείου. Το 74% δηλώνει ότι θα τις προτιμούσε ακόμα κι αν οι φίλοι του δεν τις έπαιρναν. Επίσης, το 63,1% δηλώνει ότι δεν αντικαθιστά ποτέ το φαγητό της μητέρας του με κάτι πρόχειρο. Ακόμα το 64,3% δηλώνει ότι καταναλώνει γλυκό 1-2 φορές την εβδομάδα και το 35,8% των παιδιών, το προμηθεύεται από τη μητέρα του. Από την έρευνα του οικογενειακού παράγοντα, βρέθηκε άμεση συσχέτιση της διατροφικής συμπεριφοράς των γονιών με τα παιδιά τους. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι οι γονείς που προτιμούσαν υγιεινές τροφές, τα παιδιά τους προτιμούσαν κι εκείνα υγιεινές τροφές. Επίσης βρέθηκε, ότι οι γονείς που έχουν δραστήριες ενασχολήσεις, τα παιδιά τους έχουν υγιεινές επιλογές τροφίμων. Όσον αφορά τους δασκάλους, οι περισσότεροι βρέθηκε να προτιμούν ανθυγιεινές τροφές, για κολατσιό στο σχολείο. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι δάσκαλοι συστήνουν στα παιδιά να τρέφονται υγιεινά. Συμπεράσματα: Oι γονείς μπορούν να συμβάλλουν άμεσα στη δημιουργία ενός υγιεινού προτύπου διατροφής στα παιδιά μέσω των δικών τους υγιεινών διατροφικών επιλογών.el
heal.abstractImport:The last years there has been an increased fat, cholesterol, sodium and sugar intake via food in children (6). Aim: The purpose of this research was to study the influence that the family and school environment have on the children’s dietary habits. Additionally, it aims at studying the dietary habits, the level of physical activity and their comprehension with concerns nutrition. Methodology: The method used was to hand out anonymous-improvised questionnaires. Furthermore, their height and waist perimeter was measured using a tape measure and digital scales, respectively. The questionnaire data was analysed based on the statistical programme SPSS. Their nutritional status was evaluated via the growth curves and the body mass index curve for children (85-87). The sample comprised of 129 children residing in the Heraklion Prefecture aged between 10 and 13 years (72 boys – 57 girls). Of the children 53.5% were found to have normal weight (between the 5th and 85th percentile score). The 36,4% of children were found that they are overweight (between 85 is and 95 is percentile score). Of the children 8,5% were found that they are (between 95 is percentile score and above) and the 1,6% of children were found that it is (under 5 is percentile score). Results: With respect to the dietary habits, 80.6% of the children mainly chose healthy food during school. The 74% declare that him it would prefer even if his friends him did not take. Furthermore, it was found that 63.1% claims that it never replaces its mother’s food with junk food. Moreover, 64.3% claim that they consume sweets 1-2 times a week and 35.8% of the children bring their mother’s home-made sweets. With concerns the family factor, it was found that there was a direct correlation with respect to the parents’ and children’s nutritional behaviour. It was found that when parents claimed that they consumed at least one healthy meal, so did their child. It was also revealed that children who are actively occupied make healthy meal choices. As for the teachers, it was found that most preferred unhealthy snacks at school. However, most teachers advise the children to consume healthy meals. Conclusions: The parents can contribute immediately in the creation of healthy model of diet in the children via their own healthy alimentary choices.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΕπίδραση σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών, παιδιών σχολικής ηλικίας.el
heal.titleΙnfluence that the family and school environment have on the children’s dietary habits.en
heal.typebachelorThesis
heal.advisorNameΜαρκάκη, Μαρίαel
heal.advisorNameMarkaki, Mariaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)