Ο αμπελώνας της Κεφαλονιάς, υφιστάμενη κατάσταση, προβλήματα και προοπτικές.
The existing situation of the Kefalonian vineyards, problems and prospects.
Abstract
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση των αμπελώνων της Κεφαλονιάς μέσα από την οποία προκύπτουν κάποια συμπεράσματα που αφορούν τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την αμπελοκαλλιέργεια αλλά και τις προοπτικές για την παραγωγή ποιοτικών οίνων, οι οποίοι μπορούν να καταλάβουν μία θέση στην παγκόσμια αγορά.
Στο πρώτο μέρος γίνεται βιβλιογραφική ανασκόπηση της αμπελοκαλλιέργειας στην Κεφαλονιά. Επίσης, γίνεται καταγραφή εδαφοκλιματικών στοιχείων καθώς και η ποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα της Κεφαλονιάς, κατανομή εκτάσεων κατά κατηγορία και αμπελουργική ζώνη, καθώς και οι παραγόμενοι οίνοι ΠΟΠ και ΠΓΕ και τα οινοποιεία του νησιού.
Στο δεύτερο μέρος, καταγράφονται και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν οι αμπελουργοί της Κεφαλονιάς. Επιπλέον, συνοψίζοντας τα ευρήματα από την έρευνα που διεξήχθη για την υφιστάμενη κατάσταση, τις καλλιεργητικές τεχνικές που εφαρμόζονται, τα προβλήματα που υπάρχουν και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτήν την έρευνα. Τέλος, καταγράφονται οι προτάσεις μας για την βελτίωση της ποιότητας της αμπελουργίας της Κεφαλονιάς. In the present project a research is carried out on the existing situation of the Kefalonian vineyards, through which some conclusions will arise about some problems related to viticulture, but also the prospects for the production of high quality wines, which will can occupy a position at the global market.
In the first part, a literature review of the Kefalonian viticulture takes part. Then, soil and climatic conditions, the variational composition of the Kefalonian vineyards, the area breakdown by category and wine-growing zone are recorded. Also, the produced wines PDO and PGI and the wineries of the island are mentioned too.
In the second part, the results of the questionnaires, which were given to viticulturists of the area, are presented in order to investigate the existing situation of the island’s vineyards. Through the analysis of the results, we come to the conclusion about the methods of cultivation, about the problems that maybe exist and at the end some guidelines are given which lead to improved quality of Κefalonian wine products.
Collections
The following license files are associated with this item:
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info