Εμφάνιση απλής εγγραφής

Evaluation of impacts of composted solid wastes with or without trietary treated wastewater in greenhouses pepper crop.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΝταγιαντά, Ελένηel
dc.creatorNtagianta, Elenien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:37:37Z
dc.date.available2016-03-15T12:37:37Z
dc.date.issued2011-09-02T13:15:40Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/867
dc.description.abstractΗ ρύπανση των υδάτινων πόρων από τα απόβλητα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους κατοίκους κάθε πόλης. Ένας από τους πιο αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης της ρύπανσης είναι οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων και έχουν ως σκοπό τον καθαρισμό (διαχωρισμό) των αστικών αποβλήτων από τα βλαβερά συστατικά που περιέχουν ώστε αυτά να διατεθούν ακίνδυνα στο περιβάλλον. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των επιπτώσεων της χρήσης αστικών στερεών αποβλήτων (κόμποστ), σε συνδυασμό ή όχι με τριτοβάθμια επεξεργασμένα υγρά απόβλητα σε καλλιέργεια πιπεριάς σε γλάστρες. Νεαρά φυτά πιπεριάς (ποικιλίας Oregon) αναπτύχθηκαν σε 10 πειραματικές επεμβάσεις ως προς τις αναλογίες κόμποστ και χρήσης τριτοβάθμιων υγρών αποβλήτων. Συγκεκριμένα για την παρασκευή των υποστρωμάτων χρησιμοποιήθηκε χώμα, άμμος και κόμποστ (0-5-10-20-40% από ΔΕΔΙΣΑ Χανίων), τα οποία ποτίζονταν τα μισά με νερό και τα υπόλοιπα με τριτοβάθμια επεξεργασμένα υγρά απόβλητα (ΤΑ). Η χρήση κόμποστ με νερό επέδρασε θετικά στην αύξηση και ανάπτυξη καλλιέργειας, όταν χρησιμοποιήθηκε αναλογία κόμποστ 20% [μεταχείριση Ε-Κ (80-20)] στο ύψος φυτού, στον αριθμό φύλλων, ανθέων και καρπών φυτού και στο πάχος στελέχους φυτού. Δεν σημειώθηκαν αντίστοιχες μεταβολές όταν χρησιμοποιήθηκαν ΤΑ. Το νωπό βάρος των φυτών πιπεριάς αυξήθηκε (και αντίθετα μειώθηκε η περιεκτικότητα σε ξηρή ουσία) όταν η αναλογία κόμποστ ήταν 10%, ενώ δεν παρουσιάστηκε μεταβολή με τη χρήση ΤΑ. Η χρήση ΤΑ έδωσε αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή της καλλιέργειας, ειδικά σε συνδυασμό με κόμποστ 5%. Ο αριθμός των καρπών με χρήση κόμποστ 10% ήταν αυξημένος όταν χρησιμοποιήθηκαν ΤΑ σε σχέση με το νερό άρδευσης, ενώ με τη χρήση νερού στο υπόστρωμα 10% παρουσιάστηκε μείωση του νωπού βάρους των συγκομιζόμενων καρπών έως και 31%. Δεν σημειώθηκαν σημαντικές διαφορές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών πιπεριάς. Η εμπορευσιμότητα των καρπών μετρήθηκε με κλίμακα 1-4 και βρέθηκε ότι και στις δύο μεταχειρίσεις (νερό και ΤΑ) βρέθηκαν θετικά αποτελέσματα με τη χρήση κόμποστ και ιδιαίτερα σε αναλογίες 5 και 20%. Περεταίρω μελέτη είναι απαραίτητη για την πλήρη αξιοποίηση των στερεών (κόμποστ) και υγρών αποβλήτων, ενώ επιπλέον μέτρα απολύμανσης στα υγρά επεξεργασμένα απόβλητα πρέπει να εφαρμόζονται πριν ή κατά τη διάρκεια χρησιμοποίησής τους για την άρδευση των καλλιεργειών.el
dc.description.abstractThe pollution of aquatic natural resources from wastes is an important problem which is of great concern for the residents of each city. One of the most effective way of dealing with pollution issue is the treatment of urban wastes resulting in segregation from the damaging substitutes in order to be distinguished safely in the environment. Depending on the degree of treatment, wastes are distinguished in primary, secondary and tertiary. The objective of present work is evaluation of impacts of composted solid wastes with or without trietary treated wastewater (TA) in pepper crop. Pepper plants (cv Oregon) were grown in 10 treatments regarding the compost percentage and usage of TA. Mixtures were prepared by soil, sand and compost (0-5-10-20-40% from DEDISA Ltd., Chania) while half of the plants were irrigated with water and the other half were irrigated with TA. The use of 20% compost into the substrate with water had positive impacts in plant growth (plant height, leaf number, number of flowers and fruits, stem diameter) while TA application did not reveal these effects. Plant fresh weight biomass increased (and plant dry matter decreased) in plants grown with 10% compost and irrigated with water. The use of TA in 5% compost treatment, reduced plant yield. Fruit number increased in case of TA and 10% compost treatment but fruit fresh weight decreased in case of water and 10%compost treatment. No major changes observed in fruit related characteristics. Additionally, fruit marketability maintained when compost (especially 5% and 20% of compost) added into the substrate and was independently of the water or TA irrigation. Further and deeper study is required for the complete exploitation of municipal solid waste and TA while disinfection means of waste water should be applied before or during their utilization for the irrigation crop needs.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίαςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Biofloriculture and GreenHouse Crops Departmenten
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΑξιολόγηση κομπόστ αστικών στερεών αποβλήτων με ή χωρίς χρήση τριτοβάθμιων επεξεργασμένων αστικών λυμάτων σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια πιπεριάς.el
dc.titleEvaluation of impacts of composted solid wastes with or without trietary treated wastewater in greenhouses pepper crop.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΝταγιαντά, Ελένηel
heal.creatorNameNtagianta, Elenien
heal.publicationDate2011-09-02T13:15:40Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/867
heal.abstractΗ ρύπανση των υδάτινων πόρων από τα απόβλητα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους κατοίκους κάθε πόλης. Ένας από τους πιο αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης της ρύπανσης είναι οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων και έχουν ως σκοπό τον καθαρισμό (διαχωρισμό) των αστικών αποβλήτων από τα βλαβερά συστατικά που περιέχουν ώστε αυτά να διατεθούν ακίνδυνα στο περιβάλλον. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των επιπτώσεων της χρήσης αστικών στερεών αποβλήτων (κόμποστ), σε συνδυασμό ή όχι με τριτοβάθμια επεξεργασμένα υγρά απόβλητα σε καλλιέργεια πιπεριάς σε γλάστρες. Νεαρά φυτά πιπεριάς (ποικιλίας Oregon) αναπτύχθηκαν σε 10 πειραματικές επεμβάσεις ως προς τις αναλογίες κόμποστ και χρήσης τριτοβάθμιων υγρών αποβλήτων. Συγκεκριμένα για την παρασκευή των υποστρωμάτων χρησιμοποιήθηκε χώμα, άμμος και κόμποστ (0-5-10-20-40% από ΔΕΔΙΣΑ Χανίων), τα οποία ποτίζονταν τα μισά με νερό και τα υπόλοιπα με τριτοβάθμια επεξεργασμένα υγρά απόβλητα (ΤΑ). Η χρήση κόμποστ με νερό επέδρασε θετικά στην αύξηση και ανάπτυξη καλλιέργειας, όταν χρησιμοποιήθηκε αναλογία κόμποστ 20% [μεταχείριση Ε-Κ (80-20)] στο ύψος φυτού, στον αριθμό φύλλων, ανθέων και καρπών φυτού και στο πάχος στελέχους φυτού. Δεν σημειώθηκαν αντίστοιχες μεταβολές όταν χρησιμοποιήθηκαν ΤΑ. Το νωπό βάρος των φυτών πιπεριάς αυξήθηκε (και αντίθετα μειώθηκε η περιεκτικότητα σε ξηρή ουσία) όταν η αναλογία κόμποστ ήταν 10%, ενώ δεν παρουσιάστηκε μεταβολή με τη χρήση ΤΑ. Η χρήση ΤΑ έδωσε αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή της καλλιέργειας, ειδικά σε συνδυασμό με κόμποστ 5%. Ο αριθμός των καρπών με χρήση κόμποστ 10% ήταν αυξημένος όταν χρησιμοποιήθηκαν ΤΑ σε σχέση με το νερό άρδευσης, ενώ με τη χρήση νερού στο υπόστρωμα 10% παρουσιάστηκε μείωση του νωπού βάρους των συγκομιζόμενων καρπών έως και 31%. Δεν σημειώθηκαν σημαντικές διαφορές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών πιπεριάς. Η εμπορευσιμότητα των καρπών μετρήθηκε με κλίμακα 1-4 και βρέθηκε ότι και στις δύο μεταχειρίσεις (νερό και ΤΑ) βρέθηκαν θετικά αποτελέσματα με τη χρήση κόμποστ και ιδιαίτερα σε αναλογίες 5 και 20%. Περεταίρω μελέτη είναι απαραίτητη για την πλήρη αξιοποίηση των στερεών (κόμποστ) και υγρών αποβλήτων, ενώ επιπλέον μέτρα απολύμανσης στα υγρά επεξεργασμένα απόβλητα πρέπει να εφαρμόζονται πριν ή κατά τη διάρκεια χρησιμοποίησής τους για την άρδευση των καλλιεργειών.el
heal.abstractThe pollution of aquatic natural resources from wastes is an important problem which is of great concern for the residents of each city. One of the most effective way of dealing with pollution issue is the treatment of urban wastes resulting in segregation from the damaging substitutes in order to be distinguished safely in the environment. Depending on the degree of treatment, wastes are distinguished in primary, secondary and tertiary. The objective of present work is evaluation of impacts of composted solid wastes with or without trietary treated wastewater (TA) in pepper crop. Pepper plants (cv Oregon) were grown in 10 treatments regarding the compost percentage and usage of TA. Mixtures were prepared by soil, sand and compost (0-5-10-20-40% from DEDISA Ltd., Chania) while half of the plants were irrigated with water and the other half were irrigated with TA. The use of 20% compost into the substrate with water had positive impacts in plant growth (plant height, leaf number, number of flowers and fruits, stem diameter) while TA application did not reveal these effects. Plant fresh weight biomass increased (and plant dry matter decreased) in plants grown with 10% compost and irrigated with water. The use of TA in 5% compost treatment, reduced plant yield. Fruit number increased in case of TA and 10% compost treatment but fruit fresh weight decreased in case of water and 10%compost treatment. No major changes observed in fruit related characteristics. Additionally, fruit marketability maintained when compost (especially 5% and 20% of compost) added into the substrate and was independently of the water or TA irrigation. Further and deeper study is required for the complete exploitation of municipal solid waste and TA while disinfection means of waste water should be applied before or during their utilization for the irrigation crop needs.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίαςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Biofloriculture and GreenHouse Crops Departmenten
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΑξιολόγηση κομπόστ αστικών στερεών αποβλήτων με ή χωρίς χρήση τριτοβάθμιων επεξεργασμένων αστικών λυμάτων σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια πιπεριάς.el
heal.titleEvaluation of impacts of composted solid wastes with or without trietary treated wastewater in greenhouses pepper crop.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordεπεξεργασμένα αστικά λύματα, κόμποστel
heal.keywordtreated urban wastewater, composten
heal.advisorNameΤζωρτζάκης, Νίκοςel
heal.advisorNameTzortzakis, Nikosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)