Εμφάνιση απλής εγγραφής

The cultivation of citrus trees and post harvest handling of traditional citrus of Naxos.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΓαλάνη, Μαριέτταel
dc.creatorGalani, Mariettaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:37:40Z
dc.date.available2016-03-15T12:37:40Z
dc.date.issued2011-05-11T13:06:57Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/869
dc.description.abstractΗ κιτριά (Citrus medica) ανήκει στην οικογένεια των ρουτιδών (Rutaceae). Είναι ένα εσπεριδοειδές που το συναντάμε με τη μορφή θάμνου ή μικρού δέντρου. Οι ποικιλίες της ταξινομούνται ανάλογα με τη γεύση του χυμού τους, έτσι διακρίνονται σε γλυκόχυμες και οξύχυμες. Τα φύλλα και οι καρποί της χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ηδύποτου και γλυκισμάτων αντίστοιχα. Είναι όμως φυτό εξαιρετικά ευάλωτο σε ασθένειες, με κυριότερη την κορυφοξήρα. Στη Νάξο η ποικιλία που καλλιεργείται είναι η οξύχυμη (Diamante). Οι καρποί της δεν καταναλώνονται νωποί, αλλά, μετά από επεξεργασία, ως γλυκό του κουταλιού, ενώ από την απόσταξη των φύλλων παράγεται το λικέρ ‘Κίτρο Νάξου’. Η καλλιέργεια της κιτριάς στη Νάξο έχει αποφέρει στο νησί τουριστική και κατά συνέπεια οικονομική ανάπτυξη. Στην Κρήτη η εκμετάλλευση του καρπού της κιτριάς γίνεται κυρίως με τη μορφή ζαχαρόπηκτων. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω εκμετάλλευσης της καλλιέργειας της κιτριάς με την παραγωγή νέων προϊόντων.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίαςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Biofloriculture and GreenHouse Crops Departmenten
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΗ καλλιέργεια της κιτριάς και οι μετασυλλεκτικοί χειρισμοί του παραδοσιακού κίτρου Νάξου.el
dc.titleThe cultivation of citrus trees and post harvest handling of traditional citrus of Naxos.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΓαλάνη, Μαριέτταel
heal.creatorNameGalani, Mariettaen
heal.publicationDate2011-05-11T13:06:57Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/869
heal.abstractΗ κιτριά (Citrus medica) ανήκει στην οικογένεια των ρουτιδών (Rutaceae). Είναι ένα εσπεριδοειδές που το συναντάμε με τη μορφή θάμνου ή μικρού δέντρου. Οι ποικιλίες της ταξινομούνται ανάλογα με τη γεύση του χυμού τους, έτσι διακρίνονται σε γλυκόχυμες και οξύχυμες. Τα φύλλα και οι καρποί της χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ηδύποτου και γλυκισμάτων αντίστοιχα. Είναι όμως φυτό εξαιρετικά ευάλωτο σε ασθένειες, με κυριότερη την κορυφοξήρα. Στη Νάξο η ποικιλία που καλλιεργείται είναι η οξύχυμη (Diamante). Οι καρποί της δεν καταναλώνονται νωποί, αλλά, μετά από επεξεργασία, ως γλυκό του κουταλιού, ενώ από την απόσταξη των φύλλων παράγεται το λικέρ ‘Κίτρο Νάξου’. Η καλλιέργεια της κιτριάς στη Νάξο έχει αποφέρει στο νησί τουριστική και κατά συνέπεια οικονομική ανάπτυξη. Στην Κρήτη η εκμετάλλευση του καρπού της κιτριάς γίνεται κυρίως με τη μορφή ζαχαρόπηκτων. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω εκμετάλλευσης της καλλιέργειας της κιτριάς με την παραγωγή νέων προϊόντων.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίαςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Biofloriculture and GreenHouse Crops Departmenten
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΗ καλλιέργεια της κιτριάς και οι μετασυλλεκτικοί χειρισμοί του παραδοσιακού κίτρου Νάξου.el
heal.titleThe cultivation of citrus trees and post harvest handling of traditional citrus of Naxos.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordΝάξος, κιτριάel
heal.keywordNaxos, citrus treeen
heal.advisorNameΣκουλή, Άνναel
heal.advisorNameSkouli, Annaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)