Χρήση βιοδιεγερτικών ουσιών στην γεωργική πρακτική.
Use of biostimulants substances in agricultural practice.
Abstract
Οι βιοδιεγέρτες είναι μια κατηγορία προϊόντων, που λόγω του περιεχομένου τους σε ουσίες και μικροοργανισμούς, έχουν την ικανότητα να επιδρούν στη αύξηση και την ανάπτυξη των φυτικών οργανισμών. Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν εκχυλίσματα φυκών, χουμικά και φουλβικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, χιτοζάνη, ανόργανες ενώσεις, μύκητες και βακτήρια. Χρησιμοποιούνται έχοντας ως στόχο την αύξηση της ποσότητας των παραγόμενων ειδών αλλά και την βελτίωση της ποιότητας.
Οι βιοδιεγερτικές ουσίες επιδρούν και διευκολύνουν διαδικασίες όπως η πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων και η ανοχή στο βιοτικό και αβιοτικό στρες (π.χ. αλατότητα, ξηρασία) Ακόμη, έχουν την ικανότητα, μέσω της δραστηριότητας των μικροοργανισμών, να βελτιώνουν φυσικοχημικές ιδιότητες του εδάφους αλλά και να ευνοούν την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Γενικότερα, η εφαρμογή τους στα φυτά επιδρά σε διάφορες λειτουργίες τους στοχεύοντας πάντα στο όφελος του παραγωγού και των καταναλωτών.
Στην παρούσα εργασία περιγράφεται η έννοια των βιοδιεγερτών αλλά και ο τρόπος με τον οποίο δρουν. Επίσης, παρουσιάζονται οι κατηγορίες ταξινόμησης τους καθώς και οι διαφοροποιήσεις που παρουσιάζουν έναντι των λιπασμάτων και των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Ακόμη, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αυτών αλλά και στην ορθολογική χρήση τους. Τέλος, γίνεται αναφορά στο νομικό πλαίσιο διάφορων χωρών σχετικά με τη χρήση των βιοδιεγερτών στις καλλιέργειες και τονίζεται η ανάγκη θέσπισης Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και περαιτέρω ερευνών σε αυτό το αντικείμενο. Biostimulants are a category of products that, due to their content of substances and microorganisms, have the ability to influence the growth of plant organisms. These products include algal extracts, humic and fulvic acids, proteins and aminoacids, chitosan, inorganic compounds, fungi and bacteria. They are used with the aim of increasing the quantity of the produced species and improving the quality.
Biostimulants substances act and facilitate processes such as nutrient uptake and tolerance to biotic and abiotic stress (eg salinity, drought). They also have the ability, through the activity of microorganisms, to improve physicochemical properties of the soil, but also to favor the development of the root system. In general, their application to plants affects their various functions, always aiming at the benefit of the producer and consumers.
This paper describes the concept of biostimulants and the way they act. They also present their classification categories as well as their variations with respect to fertilizers and plant protection products. Furthermore, particular importance is given to the raw materials used for their preparation but also to their rational use. Finally, reference is made to the legal framework of various countries on the use of biostimulants in crops, and the need for European legislation and further research on this subject is emphasized.
Collections
The following license files are associated with this item:
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info