Εμφάνιση απλής εγγραφής

Urtica doica, pimpinella anisum, aloe vera, their benefit to the human organism. Knowledge and use of these in Nicosia, Cyprus.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΞυρίχη, Φωτεινήel
dc.creatorXyrichi, Foteinien
dc.date.accessioned2018-07-17T07:39:52Z
dc.date.available2018-07-17T07:39:52Z
dc.date.issued2018-07-16
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8818
dc.description.abstractΑπό την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα τα βότανα αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Χρησιμοποιούνται ως φαρμακευτικά, αρτυματικά, αρωαματικά και ως τροφή. Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία, μελέτησε ειδικά την τσουκνίδα, την αλόη βέρα και τον γλυκάνισος. Γίνεται μια ιστορική αναδρομή για την χρήση και κατανάλωση των βοτάνων, ανακαλύπτουμε την τεράστια φαρμακευτική και την διατροφική τους αξία και διάφορα προιόντα και χρήσεις του που γίνονται μέχρι και σήμερα. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνυθεί η χρήση και κατανάλωση των συγκεκριμένων βότάνων στη Λευκωσία της Κύπρου, μέσω ειδικά διαμορφωμένων ερωτηματολογίων. Στην μελέτη πήραν μέρος συνολικά από 50 άτομα, συγκεκριμένα από 33 γυναίκες και 17 άντρες. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν ερωτηματολόγια για την συλλογή των πληροφοριών. Συγκεκριμένα, τα ερωτηματολόγια αποτελούνταν από έντεκα διαφορετικές ερωτήσεις με την χρήση και κατανάλωση των βοτάνων. Από την ανάλυση του δείγματος προκύπτει ότι το 100% του δείγματος χρησιμοποιεί βότανα στην καθημερνή του ζωή και το 90% χρησιμοποιεί τα βότανα που μελετήσαμε. Όσον αφορά και τις γνώσεις του σχετικά με την υψηλή τους διατροφική αξία και τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον οργανισμό φαίνεται ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και συγκεκριμένα για την αντιοξειδωτική. Από το 90% του δείγματος, η χρήση τους γίνεται κυρίως ως αρτυματικά και φαρμακευτικά. Οι γνώσεις τους προέρχονται από συγγενείς, και ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το μηδενικό ποσοστό που είχε λάβει γνώσεις για τα βότανα από γιατρούς ή θεραπευτές. Τέλος, οι περισσότεροι προτιμούν την χρήση τους σε φρέσκα μορφή, αν και δεν ήταν λίγοι όσοι χρησιμοποιούν και παρα – φαρμακευτικά σκευάσματα. Γενικότερα, διαπιστώνεται ότι υπάρχει μια γενική γνώση, χρήση και κατανάλωση των βοτάνων στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Όμως, η γνώση αυτή δεν είναι πλήρως ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Κάποια βότανα καταναλώνονται γιατί υπάρχει μερική γνώση για τις ιδιότητες τους, άλλα από παράδοση και άλλα απλά τυχαία. Θα πρέπει να υπάρχει η ενημέρωση από ειδήμονες του θέματος για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, έτσι ώστε να αξιοποιούνται τα θετικά του κάθε βοτάνου ξεχωριστά. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει πρόληψη αλλά και θεραπεία πολλών ασθενειών – παθήσεων.el
dc.description.abstractFrom antiquity to today, herbs are an integral part of everyday life. They are used as pharmaceuticals, flavorants, aromatics and as food. This particular thesis has specifically studied nettle, aloe vera and anise. There is a historical review of the use and consumption of the herbs, we discover their enormous pharmaceutical and nutritional value and various products and uses that are made up to this day. The purpose of this study is to investigate the use and consumption of specific herbs in Nicosia, Cyprus through specially formulated questionnaires. The study involved a total of 50 subjects, namely 33 women and 17 men. Participants were provided with questionnaires for the collection of information. Specifically, the questionnaires consisted of eleven different questions with the use and consumption of herbs. The analysis of the sample shows that 100% of the sample uses herbs in their daily lives and 90% uses the herbs we studied. As far as their knowledge of their high nutritional value and their beneficial properties in the body are concerned, most of them know only about their beneficial properties and in particular antioxidant. Of the 90% of the sample, they are mainly used as flavorings and pharmaceuticals. Their knowledge comes from relatives, and a particular impression makes the zero percentage that had been learned about herbs by doctors or therapists. Finally, most prefer their use in fresh form, although there are few who use pharmaceutical products. In general, there is a general knowledge, use and consumption of herbs in people's everyday lives. However, this knowledge is not fully integrated and scientifically documented. Some herbs are consumed because there is partial knowledge about their properties, other than tradition and others simply by chance. There should be a briefing by experts about the beneficial properties, so that the benefits of each herb can be utilized separately. In this way prevention and treatment of many diseases - diseases can be done.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΤσουκνίδα, γλυκάνισος, αλόη, η ωφέλειά τους στον οργανισμό του ανθρώπου. Γνώση και χρήση αυτών στην Λευκωσία της Κύπρου.el
dc.titleUrtica doica, pimpinella anisum, aloe vera, their benefit to the human organism. Knowledge and use of these in Nicosia, Cyprus.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΞυρίχη, Φωτεινήel
heal.creatorNameXyrichi, Foteinien
heal.publicationDate2018-07-16
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8818
heal.abstractΑπό την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα τα βότανα αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Χρησιμοποιούνται ως φαρμακευτικά, αρτυματικά, αρωαματικά και ως τροφή. Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία, μελέτησε ειδικά την τσουκνίδα, την αλόη βέρα και τον γλυκάνισος. Γίνεται μια ιστορική αναδρομή για την χρήση και κατανάλωση των βοτάνων, ανακαλύπτουμε την τεράστια φαρμακευτική και την διατροφική τους αξία και διάφορα προιόντα και χρήσεις του που γίνονται μέχρι και σήμερα. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνυθεί η χρήση και κατανάλωση των συγκεκριμένων βότάνων στη Λευκωσία της Κύπρου, μέσω ειδικά διαμορφωμένων ερωτηματολογίων. Στην μελέτη πήραν μέρος συνολικά από 50 άτομα, συγκεκριμένα από 33 γυναίκες και 17 άντρες. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν ερωτηματολόγια για την συλλογή των πληροφοριών. Συγκεκριμένα, τα ερωτηματολόγια αποτελούνταν από έντεκα διαφορετικές ερωτήσεις με την χρήση και κατανάλωση των βοτάνων. Από την ανάλυση του δείγματος προκύπτει ότι το 100% του δείγματος χρησιμοποιεί βότανα στην καθημερνή του ζωή και το 90% χρησιμοποιεί τα βότανα που μελετήσαμε. Όσον αφορά και τις γνώσεις του σχετικά με την υψηλή τους διατροφική αξία και τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον οργανισμό φαίνεται ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και συγκεκριμένα για την αντιοξειδωτική. Από το 90% του δείγματος, η χρήση τους γίνεται κυρίως ως αρτυματικά και φαρμακευτικά. Οι γνώσεις τους προέρχονται από συγγενείς, και ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το μηδενικό ποσοστό που είχε λάβει γνώσεις για τα βότανα από γιατρούς ή θεραπευτές. Τέλος, οι περισσότεροι προτιμούν την χρήση τους σε φρέσκα μορφή, αν και δεν ήταν λίγοι όσοι χρησιμοποιούν και παρα – φαρμακευτικά σκευάσματα. Γενικότερα, διαπιστώνεται ότι υπάρχει μια γενική γνώση, χρήση και κατανάλωση των βοτάνων στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Όμως, η γνώση αυτή δεν είναι πλήρως ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Κάποια βότανα καταναλώνονται γιατί υπάρχει μερική γνώση για τις ιδιότητες τους, άλλα από παράδοση και άλλα απλά τυχαία. Θα πρέπει να υπάρχει η ενημέρωση από ειδήμονες του θέματος για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, έτσι ώστε να αξιοποιούνται τα θετικά του κάθε βοτάνου ξεχωριστά. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει πρόληψη αλλά και θεραπεία πολλών ασθενειών – παθήσεων.el
heal.abstractFrom antiquity to today, herbs are an integral part of everyday life. They are used as pharmaceuticals, flavorants, aromatics and as food. This particular thesis has specifically studied nettle, aloe vera and anise. There is a historical review of the use and consumption of the herbs, we discover their enormous pharmaceutical and nutritional value and various products and uses that are made up to this day. The purpose of this study is to investigate the use and consumption of specific herbs in Nicosia, Cyprus through specially formulated questionnaires. The study involved a total of 50 subjects, namely 33 women and 17 men. Participants were provided with questionnaires for the collection of information. Specifically, the questionnaires consisted of eleven different questions with the use and consumption of herbs. The analysis of the sample shows that 100% of the sample uses herbs in their daily lives and 90% uses the herbs we studied. As far as their knowledge of their high nutritional value and their beneficial properties in the body are concerned, most of them know only about their beneficial properties and in particular antioxidant. Of the 90% of the sample, they are mainly used as flavorings and pharmaceuticals. Their knowledge comes from relatives, and a particular impression makes the zero percentage that had been learned about herbs by doctors or therapists. Finally, most prefer their use in fresh form, although there are few who use pharmaceutical products. In general, there is a general knowledge, use and consumption of herbs in people's everyday lives. However, this knowledge is not fully integrated and scientifically documented. Some herbs are consumed because there is partial knowledge about their properties, other than tradition and others simply by chance. There should be a briefing by experts about the beneficial properties, so that the benefits of each herb can be utilized separately. In this way prevention and treatment of many diseases - diseases can be done.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΤσουκνίδα, γλυκάνισος, αλόη, η ωφέλειά τους στον οργανισμό του ανθρώπου. Γνώση και χρήση αυτών στην Λευκωσία της Κύπρου.el
heal.titleUrtica doica, pimpinella anisum, aloe vera, their benefit to the human organism. Knowledge and use of these in Nicosia, Cyprus.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordαλόη βέρα, γλυκάνισος, τσουκνίδα, βότανα.el
heal.keywordaloe vera, urtica doica, pimpinella anisum, herbs.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΨαρουδάκη, Αντωνέλλαel
heal.advisorNamePsaroudaki, Antonellaen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής