Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nitrate ions in lettuce.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΖάκος, Νικόλαοςel
dc.creatorZakos, Nikolaosen
dc.date.accessioned2018-07-17T07:40:04Z
dc.date.available2018-07-17T07:40:04Z
dc.date.issued2018-07-16
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8819
dc.description.abstractΟ κλάδος της διατροφής και διαιτολογίας στηρίζεται σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή η οποία αποτελείται απο διάφορες ομάδες τροφίμων. Στην παρούσα εργασία θα ασχοληθούμε με την ομάδα των λαχανικών και πιο συγκεκριμένα με τα μαρούλια. Το μαρόυλι περιέχει υψηλή ποσότητα νερού και αρκετά απαραίτητα μακροστοιχεία. Στην παρούσα εργασία θα πραγματοποιηθεί μία ανασκόπηση για τη συσσώρευση νιτρικών ιόντων στα μαρούλια και στους παράγοντες που το προκαλούν όπως επίσης και τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστούν στην υγεία του καταναλωτή. Στη συνέχεια στο πειραματικό μέρος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα απο την ανίχνευση συγκέντρωσης νιτρικών στα μαρούλια τα οποία λήφθηκαν στο χώρο του τμήματος χημείας του πανεπιστημίου Κρήτης, με τη χρήση επιλεκτικού ηλεκτροδίου ιόντων σε θρεπτικό διάλυμα υδροπονίας. Εκτός από το πρώτο δείγμα το οποίο ήταν αναμενόμενο να παρουσιάσει ελάχιστες τιμές νιτρικών ιόντων εφόσον ήταν βιολογικό προϊόν, τα υπόλοιπα δείγματα παρουσιάζουν ποικιλία τιμών . Αξιόλογες τιμές παρουσίασαν ειδικότερα τα δείγματα 9,5,6,10 και 3. Τα δείγματα αυτά ξεπερνούσαν το ένα γραμμάριο ανά κιλό συγκέντρωσης νιτρικών , με πρώτο το δείγμα 5 το οποίο με τιμή 1888,05 mgr/Kgr άγγιζε σχεδόν τα δύο γραμμάρια και τελευταίο το δείγμα 3 με τιμή 1097,68 mgr/Kgr εξίσου πολύ υψηλή τιμή αλλά αρκετά πιο χαμηλή από το 5. Υπάρχει τεράστια διαφορά τιμών ανάμεσα στα 10 δείγματα αφού η σύγκριση μεταξύ των δειγμάτων Κύπρου-Κρήτης καθώς και αναμεταξύ τους είναι αδύνατη. Οι λόγοι αυτής της διαφοράς είναι διάφοροι καθώς ο αριθμός δειγμάτων ήταν ελάχιστος. Επίσης οι παράγοντες που ορίζουν την πορεία των τιμών των νιτρικών στα μαρούλια έπαιξε ρόλο. Τέλος ο σπουδαιότερος παράγοντας όπως αποδείχθηκε μέσα από την παρούσα πειραματική διαδικασία, είναι το έδαφος, οι βιολογικοί παράγοντες και ο εφοδιασμός με τα θρεπτικά συστατικά.el
dc.description.abstractThe diet and diet branch is based on a proper and balanced diet consisting of different groups of foods. In this paper we will deal with the group of vegetables and more specifically with lettuce. Lettuce contains a high amount of water and several essential macro elements. This paper will review the accumulation of nitrate ions in lettuce and the factors that cause it as well as the possible effects that may occur on the health of the consumer. The experimental part then presents the results from the detection of nitrate concentration in lettuces obtained at the Department of Chemistry of the University of Crete, using a selective ion electrode in hydroponics nutrient solution. Apart from the first sample, which was expected to show minimum nitrate values as a biological product, the remaining samples show a variety of values. Valuable values showed, in particular, samples 9,5,6,10 and 3. These samples exceeded one gram per kilogram of nitrate concentration, with sample 5 first having a value of 1888,05 mgr / Kgr almost two grams and last sample 3 with 1097.68 mgr / Kgr equally very high but much lower than 5. There is a tremendous price difference between the 10 samples as the comparison between the Cyprus and Crete samples and among them is impossible. The reasons for this difference are different as the number of samples was minimal. Also, the factors determining the course of nitrate prices in lettuce played a role. Finally, the most important factor, as demonstrated by this experimental process, is soil, biological agents and nutrient supply.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΤα νιτρικά ιόντα στα μαρούλια.el
dc.titleNitrate ions in lettuce.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΖάκος, Νικόλαοςel
heal.creatorNameZakos, Nikolaosen
heal.publicationDate2018-07-16
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8819
heal.abstractΟ κλάδος της διατροφής και διαιτολογίας στηρίζεται σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή η οποία αποτελείται απο διάφορες ομάδες τροφίμων. Στην παρούσα εργασία θα ασχοληθούμε με την ομάδα των λαχανικών και πιο συγκεκριμένα με τα μαρούλια. Το μαρόυλι περιέχει υψηλή ποσότητα νερού και αρκετά απαραίτητα μακροστοιχεία. Στην παρούσα εργασία θα πραγματοποιηθεί μία ανασκόπηση για τη συσσώρευση νιτρικών ιόντων στα μαρούλια και στους παράγοντες που το προκαλούν όπως επίσης και τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστούν στην υγεία του καταναλωτή. Στη συνέχεια στο πειραματικό μέρος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα απο την ανίχνευση συγκέντρωσης νιτρικών στα μαρούλια τα οποία λήφθηκαν στο χώρο του τμήματος χημείας του πανεπιστημίου Κρήτης, με τη χρήση επιλεκτικού ηλεκτροδίου ιόντων σε θρεπτικό διάλυμα υδροπονίας. Εκτός από το πρώτο δείγμα το οποίο ήταν αναμενόμενο να παρουσιάσει ελάχιστες τιμές νιτρικών ιόντων εφόσον ήταν βιολογικό προϊόν, τα υπόλοιπα δείγματα παρουσιάζουν ποικιλία τιμών . Αξιόλογες τιμές παρουσίασαν ειδικότερα τα δείγματα 9,5,6,10 και 3. Τα δείγματα αυτά ξεπερνούσαν το ένα γραμμάριο ανά κιλό συγκέντρωσης νιτρικών , με πρώτο το δείγμα 5 το οποίο με τιμή 1888,05 mgr/Kgr άγγιζε σχεδόν τα δύο γραμμάρια και τελευταίο το δείγμα 3 με τιμή 1097,68 mgr/Kgr εξίσου πολύ υψηλή τιμή αλλά αρκετά πιο χαμηλή από το 5. Υπάρχει τεράστια διαφορά τιμών ανάμεσα στα 10 δείγματα αφού η σύγκριση μεταξύ των δειγμάτων Κύπρου-Κρήτης καθώς και αναμεταξύ τους είναι αδύνατη. Οι λόγοι αυτής της διαφοράς είναι διάφοροι καθώς ο αριθμός δειγμάτων ήταν ελάχιστος. Επίσης οι παράγοντες που ορίζουν την πορεία των τιμών των νιτρικών στα μαρούλια έπαιξε ρόλο. Τέλος ο σπουδαιότερος παράγοντας όπως αποδείχθηκε μέσα από την παρούσα πειραματική διαδικασία, είναι το έδαφος, οι βιολογικοί παράγοντες και ο εφοδιασμός με τα θρεπτικά συστατικά.el
heal.abstractThe diet and diet branch is based on a proper and balanced diet consisting of different groups of foods. In this paper we will deal with the group of vegetables and more specifically with lettuce. Lettuce contains a high amount of water and several essential macro elements. This paper will review the accumulation of nitrate ions in lettuce and the factors that cause it as well as the possible effects that may occur on the health of the consumer. The experimental part then presents the results from the detection of nitrate concentration in lettuces obtained at the Department of Chemistry of the University of Crete, using a selective ion electrode in hydroponics nutrient solution. Apart from the first sample, which was expected to show minimum nitrate values as a biological product, the remaining samples show a variety of values. Valuable values showed, in particular, samples 9,5,6,10 and 3. These samples exceeded one gram per kilogram of nitrate concentration, with sample 5 first having a value of 1888,05 mgr / Kgr almost two grams and last sample 3 with 1097.68 mgr / Kgr equally very high but much lower than 5. There is a tremendous price difference between the 10 samples as the comparison between the Cyprus and Crete samples and among them is impossible. The reasons for this difference are different as the number of samples was minimal. Also, the factors determining the course of nitrate prices in lettuce played a role. Finally, the most important factor, as demonstrated by this experimental process, is soil, biological agents and nutrient supply.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΤα νιτρικά ιόντα στα μαρούλια.el
heal.titleNitrate ions in lettuce.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordνιτρικά ιόντα, μαρούλια, λαχανικά, λιπάσματα, διατροφή, διαιτολογία, επιπτώσεις υγείας.el
heal.keywordnitrate ions, lettuce, vegetables, fertilizers, nutrition, dietetics, health effects.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΤσαγκαράκης, Κωνσταντίνοςel
heal.advisorNameTsagkarakis, Konstantinosen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής