Εμφάνιση απλής εγγραφής

Comparative study at depth of a decade recognition and consumption of edible natural greens at eastern Crete (Palaikastro of Sitia).

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΕλευθερίου, Χρυσαφούλαel
dc.creatorEleftheriou, Chrysafoulaen
dc.date.accessioned2018-07-24T08:14:18Z
dc.date.available2018-07-24T08:14:18Z
dc.date.issued2018-07-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8827
dc.description.abstractΣυγκριτική μελέτη σε βάθος δεκαετίας αναγνώρισης και κατανάλωσης ευδώδιμων αυτοφυών χόρτων στην Ανατολική Κρήτη(Παλαίκαστρο Σητείας). Η μελέτη των διατροφικών συνηθειών πάνω στα χόρτα το 2016 στο Παλαίκαστρο Σητείας. Σύγκριση με τις διατροφικές συνήθειες το 2008 στα ίδια άγρια χόρτα. Αναπτύχθηκε ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν 50 κάτοικοι του Παλαίκαστρου, 9 άνδρες και 41γυναίκες ηλικίας 45 έως 71 ετών .Συνοπτικά τα συμπεράσματα που εξάγουμε από τη στατιστική επεξεργασία των ερωτηματολογίων αφορούν τη γνώση, τη συλλογή, την κατανάλωση και τις δυσκολίες εύρεσης των άγριων χόρτων που αυτοφύονται στην περιοχή αυτή. Για να πραγματοποιηθεί η συσχέτιση του Παλαικάστρου 2008 και 2016 με τη κατανάλωση άγριων χόρτων εφαρμόστηκε το μη παραμετρικό test για να συγκρίνουμε γενικά την κατανάλωση άγριων χόρτων μεταξύ των 2 χρονολογιών. Συγκεντρώνοντας τις συσχετίσεις που πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστά και αφορούσαν τη γνώση με το φύλο, την ηλικία , την ηλικία και το φύλο, το επάγγελμα, τη προτίμηση γεύματος, τη διδαχή και τέλος τη μετάδοση γνώσης, μπορούμε να εξάγουμε κάποια γενικά συμπεράσματα ως προς τη γνώση των άγριων χόρτων και λαχανικών που αυτοφύονται στις εν λόγο περιοχή της Ελλάδας καθώς επίσης και να πληροφορηθούμε για τις εκάστοτε διατροφικές συνήθειες. Και για τις δύο χρονολογίες ως προς την ηλικία εμφανίζεται μια τάση (αναμενόμενη) του ποσοστού συλλογής να αυξάνει με την ηλικία. Στο Παλαίκαστρο και τις δύο χρονολογίες οι ερωτώμενοι που γνωρίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό αριθμού ειδών των άγριων χόρτων, προτιμούν κυρίως να καταναλώνουν περισσότερο μόνο τις δύο κατηγορίες γεύματος, το κρέας και τα χόρτα – λαχανικά υπερισχύοντας η δεύτερη κατηγορία. Στο Παλαίκαστρο 2008 απάντησαν ότι το 60% έχει μεταδώσει τη γνώση των άγριων χόρτων (το μεγαλύτερο ποσοστό την έχει μεταδώσει στα παιδία του) και στα παιδιά του πάλι το μεγαλύτερο ποσοστό το 2016 , που φτάνει 70,0 %.el
dc.description.abstractThe study of nutritional habits upon in 2016 at Palaikastro of Sitia.Comparison with the nutritionalhabits of 2018 upon the same type of greens. A questionnaire was developed in which 50 residentsof Palaikastro answered ,9men and 41 women between the 45 to71years old. Breifly the conclusions we can drow by the statistical analysis of the questionnaires concern the knowledge/awarehess, the collection,the consumption and the difficultiesof findingthe wild greens of thus area. In order to accowplish the correlation of Palaikastro between 2008 and 2016 about the consumtion of the native wild greens,a non parametric applied for the purpose of comparing the consumption between these two years. Bringing together the correlations relating the knowledge/awareness with the gender and the age aw well as the age and the gender ,the profession,the meal preference , the teaching and the transmittalof knowledge,we candraw some conclusions considering the awareness about the wild greens and legames which naturally grow in this specitic area of Greece as well as to get informed about thenutritional habits. for both years there is a tendency (eypected) of the collection percentage to incrense with the age. In Palaikastro the participants are aware of the majority wild greens,they prefer mostly to consume more of the two meal categories ,meat and greens/legumens overcoming the second category. In Palaikastro the year 2008 the 60% replied that they have transmitted the awareness of wild greens(mostly to their children) as well as to their children the highest percentage of 2016 reaching 70%.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΣυγκριτική μελέτη σε βάθος δεκαετίας αναγνώρισης και κατανάλωσης εδώδιμων αυτοφυών χόρτων στην Ανατολική Κρήτη(Παλαίκαστρο Σητείας).el
dc.titleComparative study at depth of a decade recognition and consumption of edible natural greens at eastern Crete (Palaikastro of Sitia).en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΕλευθερίου, Χρυσαφούλαel
heal.creatorNameEleftheriou, Chrysafoulaen
heal.publicationDate2018-07-24
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8827
heal.abstractΣυγκριτική μελέτη σε βάθος δεκαετίας αναγνώρισης και κατανάλωσης ευδώδιμων αυτοφυών χόρτων στην Ανατολική Κρήτη(Παλαίκαστρο Σητείας). Η μελέτη των διατροφικών συνηθειών πάνω στα χόρτα το 2016 στο Παλαίκαστρο Σητείας. Σύγκριση με τις διατροφικές συνήθειες το 2008 στα ίδια άγρια χόρτα. Αναπτύχθηκε ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν 50 κάτοικοι του Παλαίκαστρου, 9 άνδρες και 41γυναίκες ηλικίας 45 έως 71 ετών .Συνοπτικά τα συμπεράσματα που εξάγουμε από τη στατιστική επεξεργασία των ερωτηματολογίων αφορούν τη γνώση, τη συλλογή, την κατανάλωση και τις δυσκολίες εύρεσης των άγριων χόρτων που αυτοφύονται στην περιοχή αυτή. Για να πραγματοποιηθεί η συσχέτιση του Παλαικάστρου 2008 και 2016 με τη κατανάλωση άγριων χόρτων εφαρμόστηκε το μη παραμετρικό test για να συγκρίνουμε γενικά την κατανάλωση άγριων χόρτων μεταξύ των 2 χρονολογιών. Συγκεντρώνοντας τις συσχετίσεις που πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστά και αφορούσαν τη γνώση με το φύλο, την ηλικία , την ηλικία και το φύλο, το επάγγελμα, τη προτίμηση γεύματος, τη διδαχή και τέλος τη μετάδοση γνώσης, μπορούμε να εξάγουμε κάποια γενικά συμπεράσματα ως προς τη γνώση των άγριων χόρτων και λαχανικών που αυτοφύονται στις εν λόγο περιοχή της Ελλάδας καθώς επίσης και να πληροφορηθούμε για τις εκάστοτε διατροφικές συνήθειες. Και για τις δύο χρονολογίες ως προς την ηλικία εμφανίζεται μια τάση (αναμενόμενη) του ποσοστού συλλογής να αυξάνει με την ηλικία. Στο Παλαίκαστρο και τις δύο χρονολογίες οι ερωτώμενοι που γνωρίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό αριθμού ειδών των άγριων χόρτων, προτιμούν κυρίως να καταναλώνουν περισσότερο μόνο τις δύο κατηγορίες γεύματος, το κρέας και τα χόρτα – λαχανικά υπερισχύοντας η δεύτερη κατηγορία. Στο Παλαίκαστρο 2008 απάντησαν ότι το 60% έχει μεταδώσει τη γνώση των άγριων χόρτων (το μεγαλύτερο ποσοστό την έχει μεταδώσει στα παιδία του) και στα παιδιά του πάλι το μεγαλύτερο ποσοστό το 2016 , που φτάνει 70,0 %.el
heal.abstractThe study of nutritional habits upon in 2016 at Palaikastro of Sitia.Comparison with the nutritionalhabits of 2018 upon the same type of greens. A questionnaire was developed in which 50 residentsof Palaikastro answered ,9men and 41 women between the 45 to71years old. Breifly the conclusions we can drow by the statistical analysis of the questionnaires concern the knowledge/awarehess, the collection,the consumption and the difficultiesof findingthe wild greens of thus area. In order to accowplish the correlation of Palaikastro between 2008 and 2016 about the consumtion of the native wild greens,a non parametric applied for the purpose of comparing the consumption between these two years. Bringing together the correlations relating the knowledge/awareness with the gender and the age aw well as the age and the gender ,the profession,the meal preference , the teaching and the transmittalof knowledge,we candraw some conclusions considering the awareness about the wild greens and legames which naturally grow in this specitic area of Greece as well as to get informed about thenutritional habits. for both years there is a tendency (eypected) of the collection percentage to incrense with the age. In Palaikastro the participants are aware of the majority wild greens,they prefer mostly to consume more of the two meal categories ,meat and greens/legumens overcoming the second category. In Palaikastro the year 2008 the 60% replied that they have transmitted the awareness of wild greens(mostly to their children) as well as to their children the highest percentage of 2016 reaching 70%.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΣυγκριτική μελέτη σε βάθος δεκαετίας αναγνώρισης και κατανάλωσης εδώδιμων αυτοφυών χόρτων στην Ανατολική Κρήτη(Παλαίκαστρο Σητείας).el
heal.titleComparative study at depth of a decade recognition and consumption of edible natural greens at eastern Crete (Palaikastro of Sitia).en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordδιατροφικές συνήθειες, άγρια χόρτα, σύγκριση γνώσης και συλλογής.el
heal.keywordnutritional habits,wild grrens, comparison of knowledge and collection.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΨαρουδάκη, Αντωνίαel
heal.advisorNamePsaroudaki, Antoniaen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής