Γλουτένη: Αλλεργία – Δυσανεξία - Ευαισθησία.
Gluten: Allergy – Intolerance - Sensitivity.
Abstract
Η γλουτένη είναι ένα μίγμα πρωτεϊνών της γλιαδίνης και της γλουτενίνης και υπάρχει κυρίως στο σιτάρι, αλλά και το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη. Η γλοιαδίνη είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην υδρόλυση από τις πρωτεάσες του γαστρεντερικού σωλήνα και ευθύνεται για τις περισσότερες διαταραχές που σχετίζονται με την κατανάλωση γλουτένης. Η κοιλιακή νόσος, η αλλεργία στη γλουτένη σίτου και η μη οφειλόμενη στην κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη συνιστούν το φάσμα των διαταραχών της γλουτένης. Η θεραπεία περιλαμβάνει τον αποκλεισμό του σιταριού και/ή και άλλων δημητριακών καρπών από τη δίαιτα. Η παρούσα εργασία αναλύει τους τρεις τύπους των διαταραχών της γλουτένης, συμπτώματα, διαγνωστικά κριτήρια και διατροφικές συστάσεις. Επίσης περιλαμβάνει επίκαιρες γνώσεις για τη δίαιτα χωρίς γλουτένη, η οποία γίνεται ολοένα και περισσότερο δημοφιλής. Gluten is a mixture of gliadin and glutenin proteins and is present mostly in wheat, but also in barley, rye and oat. Gliadin is highly resistant to hydrolysis mediated by proteases of the human gastrointestinal tract and is responsible for most disorders related to gluten consumption. Celiac disease, allergy to wheat gluten and non-celiac gluten sensitivity comprise the spectrum of gluten disorders. Treatment requires exclusion of wheat and/or other cereal grains from the diet. The present thesis reviews the three types of gluten disorders, their symptoms, diagnostic criteria and dietary guidelines. It also includes current knowledge on the gluten-free diet, which is becoming more and more popular.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info