• Ελληνικά
    • English
  • English 
    • Ελληνικά
    • English
  • Login
View Item 
  •   Apothesis Home
  • ΤΕΙ Κρήτης / Tei of Crete
  • Πτυχιακές εργασίες / Bachelor Theses
  • View Item
  •   Apothesis Home
  • ΤΕΙ Κρήτης / Tei of Crete
  • Πτυχιακές εργασίες / Bachelor Theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Γλουτένη: Αλλεργία – Δυσανεξία - Ευαισθησία.

Gluten: Allergy – Intolerance - Sensitivity.

Thumbnail
View/Open
ChazizaChristina2018.pdf (1.489Mb)
Date
2018-07-23
Author
Χαζίζα, Χριστίνα
Chaziza, Christina
Metadata
Show full item record
Abstract
Η γλουτένη είναι ένα μίγμα πρωτεϊνών της γλιαδίνης και της γλουτενίνης και υπάρχει κυρίως στο σιτάρι, αλλά και το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη. Η γλοιαδίνη είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην υδρόλυση από τις πρωτεάσες του γαστρεντερικού σωλήνα και ευθύνεται για τις περισσότερες διαταραχές που σχετίζονται με την κατανάλωση γλουτένης. Η κοιλιακή νόσος, η αλλεργία στη γλουτένη σίτου και η μη οφειλόμενη στην κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη συνιστούν το φάσμα των διαταραχών της γλουτένης. Η θεραπεία περιλαμβάνει τον αποκλεισμό του σιταριού και/ή και άλλων δημητριακών καρπών από τη δίαιτα. Η παρούσα εργασία αναλύει τους τρεις τύπους των διαταραχών της γλουτένης, συμπτώματα, διαγνωστικά κριτήρια και διατροφικές συστάσεις. Επίσης περιλαμβάνει επίκαιρες γνώσεις για τη δίαιτα χωρίς γλουτένη, η οποία γίνεται ολοένα και περισσότερο δημοφιλής.
 
Gluten is a mixture of gliadin and glutenin proteins and is present mostly in wheat, but also in barley, rye and oat. Gliadin is highly resistant to hydrolysis mediated by proteases of the human gastrointestinal tract and is responsible for most disorders related to gluten consumption. Celiac disease, allergy to wheat gluten and non-celiac gluten sensitivity comprise the spectrum of gluten disorders. Treatment requires exclusion of wheat and/or other cereal grains from the diet. The present thesis reviews the three types of gluten disorders, their symptoms, diagnostic criteria and dietary guidelines. It also includes current knowledge on the gluten-free diet, which is becoming more and more popular.
 
URI
http://hdl.handle.net/20.500.12688/8828
Collections
  • Πτυχιακές εργασίες / Bachelor Theses [9026]

HMU Library & Information Center, Tel: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr | User manual

Copyright © 2015 HMU | Terms of Use | Cookie policy | HMU

Developed by Netmechanics Netmechanics llc | Based on DSpace

ESPA 2007-2013
 

 

This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info

Browse

All of ApothesisCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsKeywordsAdvisorsThis CollectionBy Issue DateAuthorsKeywordsAdvisors

My Account

Login

HMU Library & Information Center, Tel: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr | User manual

Copyright © 2015 HMU | Terms of Use | Cookie policy | HMU

Developed by Netmechanics Netmechanics llc | Based on DSpace

ESPA 2007-2013
 

 

This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info