Εμφάνιση απλής εγγραφής

Reaction of regeneration and kallogenesis genotypes of cucumber (Cucumis Sativus L.) cultured in vitro.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΑγγελάκης, Ευάγγελοςel
dc.creatorAggelakis, Evangelosen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:38:06Z
dc.date.available2016-03-15T12:38:06Z
dc.date.issued2008-2-29T14:43:16Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/887
dc.description.abstractΣτην εργασία που παρατίθεται παρακάτω έγινε μελέτη της αντίδρασης καλλογένεσης και αναγέννησης 4 γονοτύπων του φυτού της αγγουριάς (Cucumis sativus L.), σε θρεπτικά υποστρώματα που διέφεραν μεταξύ τους ως προς την περιεκτικότητά τους στους ρυθμιστές αύξησης. Για το πείραμά χρησιμοποιήθηκαν σαν έκφυτα τμήματα από κοτυληδόνες φυτών ηλικίας 7 ημερών, από τις εξής ποικιλίες : «Μίνως», «1449», «Κνωσού» και «Yomaki». Τα παραπάνω έκφυτα (που πάρθηκαν από φυτά βλαστημένα και ανεπτυγμένα κάτω από ασηπτικές συνθήκες) εμφυτέυθηκαν σε MS υποστρώματα με 4 διαφορετικές επεμβάσεις αυξητικών παραγόντων: Α. BAP 2ppm, ΝΑΑ 0,1 ppm Β. BAP 2ppm, ΝΑΑ 0,5 ppm Γ. BAP 1ppm, ΝΑΑ 0,1 ppm Δ. BAP 1ppm, ΝΑΑ 0,01 ppm Τα έκφυτα παρέμειναν σε θαλάμους ανάπτυξης για 6 περίπου εβδομάδες και μετρήθηκε το ποσοστό καλλογένεσης, ο μέσος όρος μεγέθους του κάλλου, το ποσοστό βλαστογένεσης και ο μέσος αριθμός των βλαστών ανά έκφυτο. Στις επεμβάσεις Α και Β εμφανίσθηκαν κάλλοι σε όλα τα έκφυτα, με συγκριτικά μεγαλύτερο μέγεθος στην επέμβαση Α, αλλά καθόλου βλαστούς. Οι επεμβάσεις Γ και Δ έδωσαν επίσης 100% καλλογένεσης αλλά και κάποια ποσοστά βλαστογένεσης στα έκφυτα των ποικιλιών «ΚΝΩΣΟΥ», «ΜΙΝΩΣ» και λιγότερο στην ποικιλία «YOMAKI». Την μεγαλύτερη πάντως αναγέννηση την είχε η ποικιλία «ΜΙΝΩΣ» και στην επέμβαση Δ ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μερικά φυτά παρουσίασαν και ριζογένεση.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίαςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Biofloriculture and GreenHouse Crops Departmenten
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΑντίδραση αναγέννησης και καλλογένεσης γονότυπων αγγουριού (Cucumis Sativus L.) σε καλλιέργεια in vitro.el
dc.titleReaction of regeneration and kallogenesis genotypes of cucumber (Cucumis Sativus L.) cultured in vitro.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΑγγελάκης, Ευάγγελοςel
heal.creatorNameAggelakis, Evangelosen
heal.publicationDate2008-2-29T14:43:16Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/887
heal.abstractΣτην εργασία που παρατίθεται παρακάτω έγινε μελέτη της αντίδρασης καλλογένεσης και αναγέννησης 4 γονοτύπων του φυτού της αγγουριάς (Cucumis sativus L.), σε θρεπτικά υποστρώματα που διέφεραν μεταξύ τους ως προς την περιεκτικότητά τους στους ρυθμιστές αύξησης. Για το πείραμά χρησιμοποιήθηκαν σαν έκφυτα τμήματα από κοτυληδόνες φυτών ηλικίας 7 ημερών, από τις εξής ποικιλίες : «Μίνως», «1449», «Κνωσού» και «Yomaki». Τα παραπάνω έκφυτα (που πάρθηκαν από φυτά βλαστημένα και ανεπτυγμένα κάτω από ασηπτικές συνθήκες) εμφυτέυθηκαν σε MS υποστρώματα με 4 διαφορετικές επεμβάσεις αυξητικών παραγόντων: Α. BAP 2ppm, ΝΑΑ 0,1 ppm Β. BAP 2ppm, ΝΑΑ 0,5 ppm Γ. BAP 1ppm, ΝΑΑ 0,1 ppm Δ. BAP 1ppm, ΝΑΑ 0,01 ppm Τα έκφυτα παρέμειναν σε θαλάμους ανάπτυξης για 6 περίπου εβδομάδες και μετρήθηκε το ποσοστό καλλογένεσης, ο μέσος όρος μεγέθους του κάλλου, το ποσοστό βλαστογένεσης και ο μέσος αριθμός των βλαστών ανά έκφυτο. Στις επεμβάσεις Α και Β εμφανίσθηκαν κάλλοι σε όλα τα έκφυτα, με συγκριτικά μεγαλύτερο μέγεθος στην επέμβαση Α, αλλά καθόλου βλαστούς. Οι επεμβάσεις Γ και Δ έδωσαν επίσης 100% καλλογένεσης αλλά και κάποια ποσοστά βλαστογένεσης στα έκφυτα των ποικιλιών «ΚΝΩΣΟΥ», «ΜΙΝΩΣ» και λιγότερο στην ποικιλία «YOMAKI». Την μεγαλύτερη πάντως αναγέννηση την είχε η ποικιλία «ΜΙΝΩΣ» και στην επέμβαση Δ ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μερικά φυτά παρουσίασαν και ριζογένεση.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίαςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Biofloriculture and GreenHouse Crops Departmenten
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΑντίδραση αναγέννησης και καλλογένεσης γονότυπων αγγουριού (Cucumis Sativus L.) σε καλλιέργεια in vitro.el
heal.titleReaction of regeneration and kallogenesis genotypes of cucumber (Cucumis Sativus L.) cultured in vitro.en
heal.typebachelorThesis
heal.advisorNameΦανουράκης, Νικόλαοςel
heal.advisorNameFanourakis, Nikolaosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)