Εμφάνιση απλής εγγραφής

Relation of emotional intelligence and emotional eating to 200 people: Experimental study.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΠρεβεζάς, Ευάγγελοςel
dc.creatorΤσινούκα, Αικατερίνηel
dc.creatorPrevezas, Evangelosen
dc.creatorTsinouka, Aikaterinien
dc.date.accessioned2018-11-05T08:49:29Z
dc.date.available2018-11-05T08:49:29Z
dc.date.issued2018-07-27
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8934
dc.description.abstractΗ συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένας όρο με πολυδιάστατες ερμηνείες από διάφορους μελετητές της, η οποία όπως έχει αποδειχθεί αποτελεί μια λειτουργική παράμετρο σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Σε γενικές γραμμές η συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα κατανόησης, βίωσης, έκφρασης και ελέγχου των συναισθημάτων του εαυτού αλλά και των άλλων. Το συναισθηματικό φαγητό σαν όρος είναι η διατροφική αντίδραση του οργανισμού στην συναισθηματική κατάσταση του κάθε ατόμου. Ως όρος το συναισθηματικό φαγητό αφορά και την εσκεμμένη κατανάλωση τροφής και σκοπό την δημιουργία θετικών συναισθημάτων ή την αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων. Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση της επίδρασης των συναισθημάτων στην πρόσληψη τροφής, ενώ ο επιμέρους στόχος ήταν η διερεύνηση για το πώς η χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη σχετίζεται με το υπερβάλον βάρος. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο του έτους 2017. Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν 200, 104 άνδρες και 96 γυναίκες μεγαλύτεροι των 18 ετών. Για τον σχεδιασμό της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν 2 ερωτηματολόγια: Ερωτηματολόγιο Συναισθηματικής Νοημοσύνης σταθμισμένo για τον ελληνικό πληθυσμό και ερωτηματολόγιο συναισθηματικής διατροφής. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα IBM SPSS Statistics for Windows, Version 21.0. Το δείγμα φάνηκε να έχει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Παρατηρήθηκε ότι όσο υψηλότερη είναι η συναισθηματική νοημοσύνη τόσο πιθανό είναι να παρατηρηθούν διατροφικές διαταραχές που σχετίζονται με την συναισθηματική κατάσταση μεταξύ των συμμετεχόντων. Ακόμη αποδείχθηκε ότι οι συναισθηματικές καταστάσεις επηρεάζουν σε ένα βαθμό τις διατροφικές επιλογές αν και αυτές επηρεάζονται και από τις εκάστοτε ατομικές προτιμήσεις. Παρόλο που η συναισθηματική νοημοσύνη του δείγματος κρίθηκε επαρκής θα ήταν χρήσιμο μελλοντικά να πραγματοποιηθούν έρευνες με ειδικά διαμορφωμένες συνεντεύξεις σε άτομα με ή χωρίς διατροφικές διαταραχές, καθώς επίσης και συγκριτικές μελέτες με θέμα την επιρροή της συναισθηματικής νοημοσύνης στη διατροφή.el
dc.description.abstractEmotional intelligence is a term with multidimensional interpretations by various scholars, which, as has been shown, is a functional parameter in all areas of human life. In general, emotional intelligence refers to the ability to understand, experience, express and control feelings of oneself and others. Emotional food as a condition is the nutritional response of the organism to the emotional state of each individual. As a term, emotional food also involves intentional eating and the purpose of creating positive emotions or avoiding negative emotions. The purpose of the study was to investigate the effect of emotions on food intake, while the objective was to investigate how low emotional intelligence is associated with overweight. The survey was conducted in October and November 2017. The investigators were 200, 104 men and 96 women older than 18 years. Two questionnaires were used to design the survey: Emotional Intelligence Questionnaire weighted for the Greek population and Emotional Nutrition Questionnaire. For the analysis of the data, the IBM SPSS Statistics for Windows, Version 21.0 statistical program was used. The sample appeared to have high emotional intelligence. It has been noticed that the higher the emotional intelligence, the more likely it is to see dietary disorders related to the emotional state between the participants. It has also been shown that emotional states affect to a certain extent dietary choices, although they are also affected by individual preferences. Although the emotional intelligence of the sample was considered adequate, it would be useful in the future to conduct surveys with specially formulated interviews in individuals with or without eating disorders as well as comparative studies on the influence of emotional intelligence on nutrition.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΣυσχέτιση συναισθηματικής νοημοσύνης και συναισθηματικού φαγητού σε 200 άτομα: Πειραματική μελέτη.el
dc.titleRelation of emotional intelligence and emotional eating to 200 people: Experimental study.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΠρεβεζάς, Ευάγγελοςel
heal.creatorNameΤσινούκα, Αικατερίνηel
heal.creatorNamePrevezas, Evangelosen
heal.creatorNameTsinouka, Aikaterinien
heal.publicationDate2018-07-27
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8934
heal.abstractΗ συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένας όρο με πολυδιάστατες ερμηνείες από διάφορους μελετητές της, η οποία όπως έχει αποδειχθεί αποτελεί μια λειτουργική παράμετρο σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Σε γενικές γραμμές η συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα κατανόησης, βίωσης, έκφρασης και ελέγχου των συναισθημάτων του εαυτού αλλά και των άλλων. Το συναισθηματικό φαγητό σαν όρος είναι η διατροφική αντίδραση του οργανισμού στην συναισθηματική κατάσταση του κάθε ατόμου. Ως όρος το συναισθηματικό φαγητό αφορά και την εσκεμμένη κατανάλωση τροφής και σκοπό την δημιουργία θετικών συναισθημάτων ή την αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων. Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση της επίδρασης των συναισθημάτων στην πρόσληψη τροφής, ενώ ο επιμέρους στόχος ήταν η διερεύνηση για το πώς η χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη σχετίζεται με το υπερβάλον βάρος. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο του έτους 2017. Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν 200, 104 άνδρες και 96 γυναίκες μεγαλύτεροι των 18 ετών. Για τον σχεδιασμό της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν 2 ερωτηματολόγια: Ερωτηματολόγιο Συναισθηματικής Νοημοσύνης σταθμισμένo για τον ελληνικό πληθυσμό και ερωτηματολόγιο συναισθηματικής διατροφής. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα IBM SPSS Statistics for Windows, Version 21.0. Το δείγμα φάνηκε να έχει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Παρατηρήθηκε ότι όσο υψηλότερη είναι η συναισθηματική νοημοσύνη τόσο πιθανό είναι να παρατηρηθούν διατροφικές διαταραχές που σχετίζονται με την συναισθηματική κατάσταση μεταξύ των συμμετεχόντων. Ακόμη αποδείχθηκε ότι οι συναισθηματικές καταστάσεις επηρεάζουν σε ένα βαθμό τις διατροφικές επιλογές αν και αυτές επηρεάζονται και από τις εκάστοτε ατομικές προτιμήσεις. Παρόλο που η συναισθηματική νοημοσύνη του δείγματος κρίθηκε επαρκής θα ήταν χρήσιμο μελλοντικά να πραγματοποιηθούν έρευνες με ειδικά διαμορφωμένες συνεντεύξεις σε άτομα με ή χωρίς διατροφικές διαταραχές, καθώς επίσης και συγκριτικές μελέτες με θέμα την επιρροή της συναισθηματικής νοημοσύνης στη διατροφή.el
heal.abstractEmotional intelligence is a term with multidimensional interpretations by various scholars, which, as has been shown, is a functional parameter in all areas of human life. In general, emotional intelligence refers to the ability to understand, experience, express and control feelings of oneself and others. Emotional food as a condition is the nutritional response of the organism to the emotional state of each individual. As a term, emotional food also involves intentional eating and the purpose of creating positive emotions or avoiding negative emotions. The purpose of the study was to investigate the effect of emotions on food intake, while the objective was to investigate how low emotional intelligence is associated with overweight. The survey was conducted in October and November 2017. The investigators were 200, 104 men and 96 women older than 18 years. Two questionnaires were used to design the survey: Emotional Intelligence Questionnaire weighted for the Greek population and Emotional Nutrition Questionnaire. For the analysis of the data, the IBM SPSS Statistics for Windows, Version 21.0 statistical program was used. The sample appeared to have high emotional intelligence. It has been noticed that the higher the emotional intelligence, the more likely it is to see dietary disorders related to the emotional state between the participants. It has also been shown that emotional states affect to a certain extent dietary choices, although they are also affected by individual preferences. Although the emotional intelligence of the sample was considered adequate, it would be useful in the future to conduct surveys with specially formulated interviews in individuals with or without eating disorders as well as comparative studies on the influence of emotional intelligence on nutrition.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΣυσχέτιση συναισθηματικής νοημοσύνης και συναισθηματικού φαγητού σε 200 άτομα: Πειραματική μελέτη.el
heal.titleRelation of emotional intelligence and emotional eating to 200 people: Experimental study.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordσυναισθηματική νοημοσύνη, συναισθηματική διατροφή, διατροφικές διαταραχές.el
heal.keywordemotional intelligence, emotional eating, eating disordes.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΧαρωνιτάκη, Αικατερίνηel
heal.advisorNameCharonitaki, Aikaterinien
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής