Εμφάνιση απλής εγγραφής

The effects of nutrition and lifestyle factors on skin health.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΣελλαβτζή, Αϊλήνel
dc.creatorSellavtzi, Ailinen
dc.date.accessioned2018-11-05T08:49:44Z
dc.date.available2018-11-05T08:49:44Z
dc.date.issued2018-07-27
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8935
dc.description.abstractΤο δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και διακρίνεται σε τρία στρώματα: την επιδερμίδα, το χόριο και το υπόδερμα. Τα συστατικά των στρωμάτων αυτών αλλά και τα διάφορα εξαρτήματα, αγγεία, και νεύρα του δέρματος συμμετέχουν στις σύνθετες λειτουργίες του δέρματος. Ανάμεσα στις λειτουργίες αυτές, σημαντικότερη είναι η διατήρηση της ομοιόστασης. Το δέρμα υφίσταται διαφορές βλάβες και μεταβολές και η γήρανση είναι μία από αυτές. Η γήρανση διακρίνεται σε βιολογική και περιβαλλοντική με το μεγαλύτερο ποσοστό της να οφείλεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Η διατροφή συνδέεται εδώ και πολλά χρόνια με την υγεία του δέρματος και για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η τήρηση ενός προγράμματος σωστής και ισορροπημένης διατροφής Όσον αφορά την γήρανση, είναι ζωτικής σημασίας η επαρκής πρόσληψη βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Ακόμη μια βλάβη του δέρματος είναι η ακμή. Η ακμή αποτελεί δερματοπάθεια πολυπαραγοντικής φύσεως που διακρίνεται σε διάφορες κλινικές μορφές. Κάθε μορφή μπορεί να εμφανίζει φλεγμονώδεις ή μη φλεγμονώδεις βλάβες ή ακόμη και συνδυασμό τους. Η διατροφική αντιμετώπιση της ακμής περιλαμβάνει διάφορες στρατηγικές, όπως είναι η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών αλλά και η αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Το δέρμα μπορεί επίσης να υποστεί μεταβολές από εξωγενείς παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, η χρήση φαρμάκων, η κατανάλωση αλκοόλ, η αφυδάτωση και το άγχος. Επιπλέον, οι διατροφικές ανεπάρκειες αντιοξειδωτικών ουσιών, διαφόρων βιταμινών και κυρίως του συμπλέγματος Β αλλά και κάποιων μικροθρεπτικών συστατικών μπορούν να οδηγήσουν σε δυσμενή αποτελέσματα όπως είναι η ψωρίαση, η ξηροδερμία, το φρυνόδερμα, η δερματίτιδα, η πελλάγρα, η αλωπεκία και άλλα. Μία πρότυπη δίαιτα που να υποστηρίζει την συνολική υγεία του ανθρώπου αλλά και την υγεία του δέρματος δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την μεσογειακή διατροφή. Οι τροφές που χαρακτηρίζουν την μεσογειακή διατροφή και ιδίως το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί αλλά και δημητριακά και όσπρια χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, αποτελούν ωφέλιμες επιλογές και προστατεύουν το δέρμα από γήρανση, καρκίνο, μελάνωμα και διάφορες δερματοπάθειες.el
dc.description.abstractThe skin is the largest organ of the body and it is divided into three layers: the epidermis, the dermis and the hypodermis. The components of these layers as well as the various skin appendages, vessels and nerves participate in complex skin functions. Among these functions, the most important is the maintenance of homeostasis. The skin undergoes various lesions and changes and aging is one of them. Aging is distinguished in intrinsic and extrinsic most of which is due to solar radiation. Nutrition has long been associated with skin health, so it is important to follow a proper and balanced diet plan. With regard to aging, adequate intake of vitamins and antioxidants is vital. Another skin lesion is acne. Acne is a skin disease of multifactorial nature that is distinguished in various clinical forms. Each form may exhibit inflammatory or non-inflammatory lesions or even their combination. Nutritional treatment of acne includes several strategies, such as low glycemic load diet, antioxidant intake, as well as avoidance of dairy products and high-sugar foods. The skin may also undergo to changes by external factors such as smoking, drug use, alcohol consumption, dehydration and stress. Moreover, nutritional deficiencies of antioxidants, various vitamins, particularly the B complex and some micronutrients can result in adverse effects such as psoriasis, xeroderma, phrynoderma, dermatitis, pellagra, alopecia etc. A standard diet that supports overall human health as well as skin health cannot be other than the Mediterranean diet. Foods that characterize the Mediterranean diet, especially olive oil, fruits and vegetables, fish, nuts and low glycemic grains and legumes, are beneficial options that protect the skin from aging, cancer, melanoma, and various skin diseases.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΟι επιδράσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής στην υγεία του δέρματος.el
dc.titleThe effects of nutrition and lifestyle factors on skin health.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΣελλαβτζή, Αϊλήνel
heal.creatorNameSellavtzi, Ailinen
heal.publicationDate2018-07-27
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/8935
heal.abstractΤο δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και διακρίνεται σε τρία στρώματα: την επιδερμίδα, το χόριο και το υπόδερμα. Τα συστατικά των στρωμάτων αυτών αλλά και τα διάφορα εξαρτήματα, αγγεία, και νεύρα του δέρματος συμμετέχουν στις σύνθετες λειτουργίες του δέρματος. Ανάμεσα στις λειτουργίες αυτές, σημαντικότερη είναι η διατήρηση της ομοιόστασης. Το δέρμα υφίσταται διαφορές βλάβες και μεταβολές και η γήρανση είναι μία από αυτές. Η γήρανση διακρίνεται σε βιολογική και περιβαλλοντική με το μεγαλύτερο ποσοστό της να οφείλεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Η διατροφή συνδέεται εδώ και πολλά χρόνια με την υγεία του δέρματος και για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η τήρηση ενός προγράμματος σωστής και ισορροπημένης διατροφής Όσον αφορά την γήρανση, είναι ζωτικής σημασίας η επαρκής πρόσληψη βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Ακόμη μια βλάβη του δέρματος είναι η ακμή. Η ακμή αποτελεί δερματοπάθεια πολυπαραγοντικής φύσεως που διακρίνεται σε διάφορες κλινικές μορφές. Κάθε μορφή μπορεί να εμφανίζει φλεγμονώδεις ή μη φλεγμονώδεις βλάβες ή ακόμη και συνδυασμό τους. Η διατροφική αντιμετώπιση της ακμής περιλαμβάνει διάφορες στρατηγικές, όπως είναι η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών αλλά και η αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Το δέρμα μπορεί επίσης να υποστεί μεταβολές από εξωγενείς παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, η χρήση φαρμάκων, η κατανάλωση αλκοόλ, η αφυδάτωση και το άγχος. Επιπλέον, οι διατροφικές ανεπάρκειες αντιοξειδωτικών ουσιών, διαφόρων βιταμινών και κυρίως του συμπλέγματος Β αλλά και κάποιων μικροθρεπτικών συστατικών μπορούν να οδηγήσουν σε δυσμενή αποτελέσματα όπως είναι η ψωρίαση, η ξηροδερμία, το φρυνόδερμα, η δερματίτιδα, η πελλάγρα, η αλωπεκία και άλλα. Μία πρότυπη δίαιτα που να υποστηρίζει την συνολική υγεία του ανθρώπου αλλά και την υγεία του δέρματος δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την μεσογειακή διατροφή. Οι τροφές που χαρακτηρίζουν την μεσογειακή διατροφή και ιδίως το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί αλλά και δημητριακά και όσπρια χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, αποτελούν ωφέλιμες επιλογές και προστατεύουν το δέρμα από γήρανση, καρκίνο, μελάνωμα και διάφορες δερματοπάθειες.el
heal.abstractThe skin is the largest organ of the body and it is divided into three layers: the epidermis, the dermis and the hypodermis. The components of these layers as well as the various skin appendages, vessels and nerves participate in complex skin functions. Among these functions, the most important is the maintenance of homeostasis. The skin undergoes various lesions and changes and aging is one of them. Aging is distinguished in intrinsic and extrinsic most of which is due to solar radiation. Nutrition has long been associated with skin health, so it is important to follow a proper and balanced diet plan. With regard to aging, adequate intake of vitamins and antioxidants is vital. Another skin lesion is acne. Acne is a skin disease of multifactorial nature that is distinguished in various clinical forms. Each form may exhibit inflammatory or non-inflammatory lesions or even their combination. Nutritional treatment of acne includes several strategies, such as low glycemic load diet, antioxidant intake, as well as avoidance of dairy products and high-sugar foods. The skin may also undergo to changes by external factors such as smoking, drug use, alcohol consumption, dehydration and stress. Moreover, nutritional deficiencies of antioxidants, various vitamins, particularly the B complex and some micronutrients can result in adverse effects such as psoriasis, xeroderma, phrynoderma, dermatitis, pellagra, alopecia etc. A standard diet that supports overall human health as well as skin health cannot be other than the Mediterranean diet. Foods that characterize the Mediterranean diet, especially olive oil, fruits and vegetables, fish, nuts and low glycemic grains and legumes, are beneficial options that protect the skin from aging, cancer, melanoma, and various skin diseases.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΟι επιδράσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής στην υγεία του δέρματος.el
heal.titleThe effects of nutrition and lifestyle factors on skin health.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordδέρμα, διατροφή, αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες, μεσογειακή διατροφή.el
heal.keywordskin, nutrition, antioxidants, vitamins, mediterranean dieten
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΣφακιανάκη, Ειρήνηel
heal.advisorNameSfakianaki, Eirinien
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής