Εμφάνιση απλής εγγραφής

Impact of 1-MCP and of the duration and of the temperature of preservation in meta-collecting life of eustoma (Eustoma grandiflorum).

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΣυντιχάκη, Μαρίαel
dc.creatorSyntichaki, Mariaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:38:22Z
dc.date.available2016-03-15T12:38:22Z
dc.date.issued2008-2-29T14:43:16Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/900
dc.description.abstractΣτην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση του θειοθειικού αργύρου (STS) και του 1- methylcyclopropene (1-MCP), γνωστών αναστολέων της δράσης του αιθυλενίου, στην καθυστέρηση του γήρατος των δρεπτών ανθέων λισίανθου, ποικιλίας Echo White κατά τη διατήρηση τους στο ανθοδοχείο. Ανθικά στελέχη της παραπάνω ποικιλίας με 4-6 άνθη συγκομίστηκαν με ανοιχτό το 50% των ανθέων της ταξιανθίας και τοποθετήθηκαν ανά τρία σε δεκαοκτώ κωνικές φιάλες μα απιονισμένο νερό στο οποίο είχαν προστεθεί 100 ppm θειικής υδροξυκινολίνης (3-HQS). Σε τρεις φιάλες έγινε προσθήκη στο διάλυμα συντήρησης 0,4 mM STS για 4 ώρες, ενώ στις υπόλοιπες εφαρμόστηκαν τέσσερις συγκεντρώσεις αερίου 1-MCP (10, 50, 100 και 500ppb) για 24 ώρες. Τα άνθη τοποθετήθηκαν μέχρι τέλους της μετασυλλεκτικής τους ζωής σε θάλαμο σταθερών συνθηκών θερμοκρασίας 22±1ºC, σχετικής υγρασίας 60±5% και φωτισμού 36μmol.m-2.sec-1 με φωτοπερίοδο 12 ωρών. Για την εκτίμηση της επίδρασης των παραπάνω χειρισμών στην καθυστέρηση του γήρατος μετρήθηκαν η διάρκεια ζωής των ανθέων καθώς και μεταβολή του νωπού βάρους των ανθικών στελεχών και του χρώματος των πετάλων των ανθέων. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι η εφαρμογή του 1-MCP και ιδιαίτερα στις υψηλότερες συγκεντρώσεις βελτίωσε τη διατηρησιμότητα των ανθέων και μείωσε την απώλεια υγρασίας των ανθικών στελεχών, ενώ η 68 69 εφαρμογή του STS είχε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα τόσο στη διατηρησιμότητα των ανθέων, διπλασιάζοντας σχεδόν την μετασυλλεκτική τους ζωή, όσο και των φύλλων μειώνοντας την απώλεια υγρασίας τους αμέσως μετά την εφαρμογή του, με εμφανή την διατήρηση της σπαργής των μέχρι και την 6η ημέρα διατήρησης. Το λευκό χρώμα των πετάλων διατηρήθηκε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στους χειρισμούς με τους αναστολείς της δράσης του αιθυλενίου, ενώ στο μάρτυρα τα πέταλα εμφάνισαν ένα κιτρινωπό χρώμα και μειώθηκε η φωτεινότητα τους μετά την τέταρτη μέρα, όπως καταγράφηκε στην παράμετρο L*και b* του χρωματόμετρου MINOLTA-300. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν τη δυνατότητα επιμήκυνσης της μετασυλλεκτικής ζωής του λισίανθου με την εφαρμογή του νέου και ακίνδυνου σκευάσματος 1-MCP σε αντικατάσταση του υπό απογόρευση, θειοθειικού αργύρου. Επιπλέον, μελετήθηκε η επίδραση της θερμοκρασίας(1, 5 και 10ºC), της σακχαρόζης και των ημερών αποθήκευσης (5 και 10 ημέρες) στη διάρκεια ζωής και στη φωτοσυνθετική ικανότητα των δρεπτών ανθέων λυσίανθου. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η θερμοκρασία του 1ºC έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα στην διατηρησιμότητα των δρεπτών ανθέων λυσίανθου αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής τους κατά 7% σε σχέση με τους 5ºC και 24% συγκρινόμενη με τους 10ºC .Η διατήρηση των ανθέων στο ψυγείο για το χρονικό διάστημα των 5 ημερών αύξησε τη διάρκεια ζωής τους στο βάζο κατά 54% σε σχέση με τη διατήρηση τους στις 10 ημέρες. Η σακχαρόζη μείωσε το ρυθμό απώλειας της φωτοσυνθετικής ικανότητας των φύλλων των ανθικών στελεχών του λισίανθου χωρίς να βελτίωσε αισθητά τη διατηρησιμότητα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η διατηρησιμότητα εξαρτάται κυρίως από τα προϊόντα της φωτοσύνθεσης που αποταμιεύτηκαν στο φυτό προσυλλεκτικά. The effect of STS has been studied and methylcyclopropene (1-MCP) known for its inhibitor activity ethylene in delaying the aging process of cut Eustoma flowers, a variety of Echo-White during the maintenance stage in vase life.The concentration of STS used was 0,4Mm for about 4 hours and 1-MCP at concentrations (10, 50, 100, 500 ppb) for 24 hours. All flowers were stored until the end of their post-harvest life at 22±1ºC of 60±5% humidity and 36μmol.m2 sec-1 light with a light period of 12 hours. For the estimation of its effect of above activity concerning the delaying of the aging process, a measurement of the flower’s fresh weight as well as the colour of petals. Analyses showed that the application of 1-MCP and specifically in the highest concentrations improved the vase life and reduced the loss of humidity, while the application of STS had even better results in vase life doubling almost their post-harvest life seen mainly in their leaves loss and humidity just after its application. The white colour of petals kept long time in inhibitor handling activity of ethylene, whereas the petals showed a yellowish colour with a reduction of brightness after the 4th day. These results show that the application of 1-MCP, a new non-dangerous inhibitor of ethylene in its replacement forbidden STS, can extend the post-harvest life of Eustoma . In addition, the effect of temperature(1, 5, 10ºC) sucrose and the days of storage(5,10 days) of their vase life was studied. Moreover the capacity of chlorophyll fluoresence of cut flowers of Eustoma was measured to give non-destractive and rapid information on the actual rate of ptotosyntesis and on the physiological state of the photosynthetic apparatus.Analyses showed that the temperature of 1ºC gave the ability of cut flowers to increase its vase life by 7% in relation to 5 ºC and 24% in comparison to 10ºC In the maintenance of flowers in vase in period of 5 days increased their vase life by 54% in relation to their maintenance of 10 days. The sucrose decreased the rate loss of photosynthetic capacity concerning the leaves of Eustoma without improvement activity in vase life. This showing that the activity mainly depends on the photosynthesis product which where stored in the plant collectively.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίαςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Biofloriculture and GreenHouse Crops Departmenten
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΕπίδραση του 1- MCP και της διάρκειας και θερμοκρασίας συντήρησης στη μετασυλλεκτική ζωή του λυσίανθου (Eustoma grandiflorum).el
dc.titleImpact of 1-MCP and of the duration and of the temperature of preservation in meta-collecting life of eustoma (Eustoma grandiflorum).en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΣυντιχάκη, Μαρίαel
heal.creatorNameSyntichaki, Mariaen
heal.publicationDate2008-2-29T14:43:16Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/900
heal.abstractΣτην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση του θειοθειικού αργύρου (STS) και του 1- methylcyclopropene (1-MCP), γνωστών αναστολέων της δράσης του αιθυλενίου, στην καθυστέρηση του γήρατος των δρεπτών ανθέων λισίανθου, ποικιλίας Echo White κατά τη διατήρηση τους στο ανθοδοχείο. Ανθικά στελέχη της παραπάνω ποικιλίας με 4-6 άνθη συγκομίστηκαν με ανοιχτό το 50% των ανθέων της ταξιανθίας και τοποθετήθηκαν ανά τρία σε δεκαοκτώ κωνικές φιάλες μα απιονισμένο νερό στο οποίο είχαν προστεθεί 100 ppm θειικής υδροξυκινολίνης (3-HQS). Σε τρεις φιάλες έγινε προσθήκη στο διάλυμα συντήρησης 0,4 mM STS για 4 ώρες, ενώ στις υπόλοιπες εφαρμόστηκαν τέσσερις συγκεντρώσεις αερίου 1-MCP (10, 50, 100 και 500ppb) για 24 ώρες. Τα άνθη τοποθετήθηκαν μέχρι τέλους της μετασυλλεκτικής τους ζωής σε θάλαμο σταθερών συνθηκών θερμοκρασίας 22±1ºC, σχετικής υγρασίας 60±5% και φωτισμού 36μmol.m-2.sec-1 με φωτοπερίοδο 12 ωρών. Για την εκτίμηση της επίδρασης των παραπάνω χειρισμών στην καθυστέρηση του γήρατος μετρήθηκαν η διάρκεια ζωής των ανθέων καθώς και μεταβολή του νωπού βάρους των ανθικών στελεχών και του χρώματος των πετάλων των ανθέων. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι η εφαρμογή του 1-MCP και ιδιαίτερα στις υψηλότερες συγκεντρώσεις βελτίωσε τη διατηρησιμότητα των ανθέων και μείωσε την απώλεια υγρασίας των ανθικών στελεχών, ενώ η 68 69 εφαρμογή του STS είχε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα τόσο στη διατηρησιμότητα των ανθέων, διπλασιάζοντας σχεδόν την μετασυλλεκτική τους ζωή, όσο και των φύλλων μειώνοντας την απώλεια υγρασίας τους αμέσως μετά την εφαρμογή του, με εμφανή την διατήρηση της σπαργής των μέχρι και την 6η ημέρα διατήρησης. Το λευκό χρώμα των πετάλων διατηρήθηκε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στους χειρισμούς με τους αναστολείς της δράσης του αιθυλενίου, ενώ στο μάρτυρα τα πέταλα εμφάνισαν ένα κιτρινωπό χρώμα και μειώθηκε η φωτεινότητα τους μετά την τέταρτη μέρα, όπως καταγράφηκε στην παράμετρο L*και b* του χρωματόμετρου MINOLTA-300. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν τη δυνατότητα επιμήκυνσης της μετασυλλεκτικής ζωής του λισίανθου με την εφαρμογή του νέου και ακίνδυνου σκευάσματος 1-MCP σε αντικατάσταση του υπό απογόρευση, θειοθειικού αργύρου. Επιπλέον, μελετήθηκε η επίδραση της θερμοκρασίας(1, 5 και 10ºC), της σακχαρόζης και των ημερών αποθήκευσης (5 και 10 ημέρες) στη διάρκεια ζωής και στη φωτοσυνθετική ικανότητα των δρεπτών ανθέων λυσίανθου. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η θερμοκρασία του 1ºC έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα στην διατηρησιμότητα των δρεπτών ανθέων λυσίανθου αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής τους κατά 7% σε σχέση με τους 5ºC και 24% συγκρινόμενη με τους 10ºC .Η διατήρηση των ανθέων στο ψυγείο για το χρονικό διάστημα των 5 ημερών αύξησε τη διάρκεια ζωής τους στο βάζο κατά 54% σε σχέση με τη διατήρηση τους στις 10 ημέρες. Η σακχαρόζη μείωσε το ρυθμό απώλειας της φωτοσυνθετικής ικανότητας των φύλλων των ανθικών στελεχών του λισίανθου χωρίς να βελτίωσε αισθητά τη διατηρησιμότητα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η διατηρησιμότητα εξαρτάται κυρίως από τα προϊόντα της φωτοσύνθεσης που αποταμιεύτηκαν στο φυτό προσυλλεκτικά. The effect of STS has been studied and methylcyclopropene (1-MCP) known for its inhibitor activity ethylene in delaying the aging process of cut Eustoma flowers, a variety of Echo-White during the maintenance stage in vase life.The concentration of STS used was 0,4Mm for about 4 hours and 1-MCP at concentrations (10, 50, 100, 500 ppb) for 24 hours. All flowers were stored until the end of their post-harvest life at 22±1ºC of 60±5% humidity and 36μmol.m2 sec-1 light with a light period of 12 hours. For the estimation of its effect of above activity concerning the delaying of the aging process, a measurement of the flower’s fresh weight as well as the colour of petals. Analyses showed that the application of 1-MCP and specifically in the highest concentrations improved the vase life and reduced the loss of humidity, while the application of STS had even better results in vase life doubling almost their post-harvest life seen mainly in their leaves loss and humidity just after its application. The white colour of petals kept long time in inhibitor handling activity of ethylene, whereas the petals showed a yellowish colour with a reduction of brightness after the 4th day. These results show that the application of 1-MCP, a new non-dangerous inhibitor of ethylene in its replacement forbidden STS, can extend the post-harvest life of Eustoma . In addition, the effect of temperature(1, 5, 10ºC) sucrose and the days of storage(5,10 days) of their vase life was studied. Moreover the capacity of chlorophyll fluoresence of cut flowers of Eustoma was measured to give non-destractive and rapid information on the actual rate of ptotosyntesis and on the physiological state of the photosynthetic apparatus.Analyses showed that the temperature of 1ºC gave the ability of cut flowers to increase its vase life by 7% in relation to 5 ºC and 24% in comparison to 10ºC In the maintenance of flowers in vase in period of 5 days increased their vase life by 54% in relation to their maintenance of 10 days. The sucrose decreased the rate loss of photosynthetic capacity concerning the leaves of Eustoma without improvement activity in vase life. This showing that the activity mainly depends on the photosynthesis product which where stored in the plant collectively.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίαςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Biofloriculture and GreenHouse Crops Departmenten
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΕπίδραση του 1- MCP και της διάρκειας και θερμοκρασίας συντήρησης στη μετασυλλεκτική ζωή του λυσίανθου (Eustoma grandiflorum).el
heal.titleImpact of 1-MCP and of the duration and of the temperature of preservation in meta-collecting life of eustoma (Eustoma grandiflorum).en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordEustoma grandiflorum, λυσίανθοςel
heal.keywordEustoma grandiflorum, lisianthusen
heal.advisorNameΠαπαδημητρίου, Μιχάληςel
heal.advisorNamePapadimitriou, Michalisen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)