Εκτίμηση της διατροφικής ανασφάλειας χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή της Αττικής.
Food insecurity intravenous drug users in Attica area.
Date
2019-04-04Author
Κριτσίνη-Κουστένη, Όλγα
Μακαρατζή, Βασιλική
Kritsini-Kousteni, Olga
Makaratzi, Vasiliki
Metadata
Show full item recordAbstract
Η χρήση ουσιών και η εξάρτηση από αυτές προξενεί σημαντική επιβάρυνση στα άτομα και στις κοινωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τοξικοεξάρτηση και η χρήση παράνομων ουσιών σχετίζονται με προβλήματα υγείας, την ανέχεια, τη βία, την εγκληματική συμπεριφορά, και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Παρ 'όλα αυτά, η εξάρτηση από τα ναρκωτικά είναι δυνατόν να προληφθεί και να θεραπευτεί, καθώς είναι διαθέσιμες αποτελεσματικές παρεμβάσεις πρόληψης και θεραπείας.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να μελετηθεί η διατροφική κατάσταση ατόμων που κάνουν χρήση παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, να ανιχνευτούν οι ανησυχίες τους ως προς την δυνατότητα της σίτισής τους και να σκιαγραφηθούν οι τρόποι με τους οποίους, τα άτομα αυτά, δύνανται να εξασφαλίσουν την τροφή τους και σε τι βαθμό. Επίσης, μέσα από τις απαντήσεις που θα δοθούν από τους συμμετέχοντες στην παρούσα έρευνα, θα προσδιοριστούν οι τρόποι, με τους οποίους τα συγκεκριμένα άτομα αναζητούν βοήθεια, σε περίπτωση που την χρειαστούν, καθώς και το πού απευθύνονται.
Η παρούσα έρευνα που διενεργείται στα πλαίσια της εργασίας μας χρησιμοποιεί την μέθοδο του ερωτηματολογίου. Η έρευνα διεξήχθη από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013 από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιδημία μεταξύ των ΧΕΝ υλοποίησαν ένα πρόγραμμα στην κοινότητα με το όνομα «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» σε ένα κτίριο του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 3320 χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών που έχουν κάνει χρήση τους τελευταίους 12 μήνες, ηλικιακών ομάδων από 18 ετών και άνω, ανδρών και γυναικών. (Hatzakis et al, 2015). Για τις ανάγκες της παρούσας πτυχιακής συλλέχτηκαν 200 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια των χρηστών με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το μέρος που απευθύνονται για να εξασφαλίσουν την τροφή τους, την ανησυχία ως προς την εξασφάλιση του φαγητού, την ικανότητα ή ανικανότητα εξασφάλισης της τροφής εξαιτίας οικονομικών ή άλλων παραγόντων, και τον περιορισμό των γευμάτων λόγω έλλειψης τροφής.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, τα άτομα που συμμετείχαν στην παρούσα έρευνα έδειξαν να απευθύνονται στο συσσίτιο του δήμου Αθηνών(59,7%), σε συγγενείς/φίλους/γνωστούς (40,31%), στην εκκλησία/ενορία (17,83%) και ένα μεγάλο ποσοστό τις τάξης του 19,83% απευθύνεται κάπου αλλού τόσο ως προς την σίτισή τους, όσο και ως προς την αποκατάστασή τους. Μεγάλο ποσοστό των χρηστών δεν είχαν την δυνατότητα να σιτιστούν με τροφές της επιλογής τους αλλά και με την επαρκή ποσότητα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Συμπερασματικά, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση υποθρεψίας μειώνεται σημαντικά όταν τα άτομα-χρήστες παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης. Επιπλέον θα πρέπει οι χρήστες να προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα τροφής από τα σημεία εστίασης ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων. Τόσο οι αρμόδιοι φορείς όσο και η πολιτεία θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να εντάξουν στα προγράμματα απεξάρτησης και το διαιτολογικό κομμάτι το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο για την ενδυνάμωση του οργανισμού όσο και για την αποφυγή πολλών παθολογικών καταστάσεων. Substance use and dependence causes significant burden on individuals and societies throughout the world. Drug addiction and the use of illegal drugs are associated with health problems, poverty, violence, criminal behavior, and social exclusion. Nevertheless, drug dependence may be prevented and cured, as effective prevention and treatment interventions are available.
The purpose of this study is to examine the nutritional status of individuals who use illegal addictive substances and crawl their concerns as to the ability of their feeding and to outline the ways in which they may obtain their food and to what extent. Also, through the responses of the participants in this investigation, all the ways in which these people seek help, if needed, will be identified.
This research had been carried out in the context of our work using the questionnaire method. The survey was conducted from August 2012 until June 2013. The survey was conducted with the participation of 3320 drug users who have used any addictive substance in the past 12 months, aged from 18 years and older, men and women (Hatzakis et al,2015). For the purposes of this award were collected 200 completed surveys of users for the purpose of gathering information about the part aimed to ensure their food, the concern about securing food, ability or inability to secure food for economic or other factors, and limiting meals due to lack of food.
The results have shown that the people who participated in this research did not show to reach out to non-governmental organizations that were activated in this area and provide support and assistance to current and former addicts, both in feeding them, and for their rehabilitation.
In conclusion, it was found that the risk to show ypothrepsias is greatly reduced when the people participate in a drug rehabilitation program.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info