Εμφάνιση απλής εγγραφής

A bacterial disease of pepper plants.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΖιώγας, Απόστολοςel
dc.creatorZiogas, Apostolosen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:38:33Z
dc.date.available2016-03-15T12:38:33Z
dc.date.issued2008-2-29T14:43:16Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/907
dc.description.abstractΤο βακτήριο Xanthomonas campestris pv. vesicatoria παθογόνο αίτιο της βακτηριακής κηλίδωσης της πιπεριάς (Capsicum annum) απομονώθηκε από σπορόφυτα πιπεριάς στην Κρήτη το Μάιο του 2003. Η προσβολή εκδηλώνεται με μικρές υδαρείς κηλίδες στα φύλλα που σταδιακά εξελίσσονται σε νεκρωτικές και συνήθως περιβάλλονται από χλωρωτικό περιθώριο. Συχνά οι κηλίδες συνενώνονται, προκαλώντας τη νέκρωση και την πρόωρη πτώση των φύλλων. Παρόμοια συμπτώματα παρατηρήθηκαν και σε κοτυληδόφυλλα. Πρόκειται για ένα κατά Gram αρνητικό βάκιλο που σχηματίζει τις τυπικές κίτρινες και μουκώδεις αποικίες του γένους σε θρεπτικά υποστρώματα NAG και YDC, ενώ αναπτύσσεται στο εκλεκτικό υπόστρωμα Tween. Τα απομονωθέντα βακτήρια μεταβολίζουν οξειδωτικά τη γλυκόζη δεν ανάγουν τα νιτρικά, υδρολύουν τη ζελατίνη και την εσκουλίνη, είναι μη φθορίζοντα θετικά στην καταλάση αρνητικά στη οξειδάση, αμυλολυτικά αλλά μη πηκτινολυτικά, αναπτύσσονται στους 37oC, παράγουν οξέα από αραβινόζη, μαννόζη και γλυκόζη, είναι ανεκτικά σε 0,02% αλλά όχι σε 0,1% TTC. Όλα τα στελέχη έδωσαν την τυπική αντίδραση υπερευαισθησίας σε φύλλα καπνού (cv. Xanthi). Τα συμπτώματα της ασθένειας αναπαράχθηκαν σε φυτά ποικιλίας Early California Wonder και σε φυτά ποικιλίας Ace. Δεκατρείς καλλιεργούμενες ποικιλίες ή υβρίδια πιπεριάς με ή χωρίς τους γόνους ανθεκτικότητας Bs1, Bs2 ή/και Bs3 και τέσσερις τομάτας μολύνθηκαν από στελέχη του βακτηρίου. Με βάση τους φαινοτυπικούς χαρακτήρες τα στελέχη του βακτηρίου ταξινομήθηκαν ως μέλη της ομάδας Β του είδους Xanthomonas campestris pv. vesicatoria σύμφωνα με τους Stall et al., 1994. Το παθογόνο αναφέρεται για πρώτη φορά σε φυτά πιπεριάς στη Ελλάδα.el
dc.description.abstractThe bacteria Xanthomonas campestris pv. vesicatoria pathogenic reason of bacterial spot on pepper plants (Capsicum annum) was isolated by seedlings of pepper in Crete, at May 2003. The offence is expressed with small watery spots on pepper leaves that progressively develop in dead spots and they are usually surrounded by chlorotic margin. Often the spots become one, causing the necrosis and the premature fall of leaves. Similar symptoms were also observed in cotyledon leaves. It is about Gram negative bacillus that shapes formal yellow and mucoid colonies of genus on nutrient media of NAG and YDC, while it is developed in semiselective media of Tween. Isolated bacteria metabolise oxidatively the glucose they do not reduce the nitrates, hydrolyze gelatine and escouline, are non fluoride, positive in catalase, negative in oxidase, amylolytic but not pectolytic, they develop at 37oC, they all produce acids from arabinose, mannose and glucose, they are tolerant at 0,02% but not at 0,1% TTC. All the executives gave the typical hypersensitive reaction on tabacco leaves (cv. Xanthi). The symptoms of the disease where developed on plants variety Early California Wonder and on plants variety Ace. Thirteen cultivated variaties or hybrids of pepper plants with or without the resistant genus of Bs1, Bs2 or/and Bs3 and four tomatoes were infected from strains of the bacteria. Based on the phenotypic characters the strains of the bacteria were categorized as members of group Β of species Xanthomonas campestris pv. vesicatoria according to Stall et al., 1994. The pathogenic it is reported for first time in plants of pepper in Greece.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίαςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Biofloriculture and GreenHouse Crops Departmenten
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΜια βακτηρίωση της πιπεριάς.el
dc.titleA bacterial disease of pepper plants.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΖιώγας, Απόστολοςel
heal.creatorNameZiogas, Apostolosen
heal.publicationDate2008-2-29T14:43:16Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/907
heal.abstractΤο βακτήριο Xanthomonas campestris pv. vesicatoria παθογόνο αίτιο της βακτηριακής κηλίδωσης της πιπεριάς (Capsicum annum) απομονώθηκε από σπορόφυτα πιπεριάς στην Κρήτη το Μάιο του 2003. Η προσβολή εκδηλώνεται με μικρές υδαρείς κηλίδες στα φύλλα που σταδιακά εξελίσσονται σε νεκρωτικές και συνήθως περιβάλλονται από χλωρωτικό περιθώριο. Συχνά οι κηλίδες συνενώνονται, προκαλώντας τη νέκρωση και την πρόωρη πτώση των φύλλων. Παρόμοια συμπτώματα παρατηρήθηκαν και σε κοτυληδόφυλλα. Πρόκειται για ένα κατά Gram αρνητικό βάκιλο που σχηματίζει τις τυπικές κίτρινες και μουκώδεις αποικίες του γένους σε θρεπτικά υποστρώματα NAG και YDC, ενώ αναπτύσσεται στο εκλεκτικό υπόστρωμα Tween. Τα απομονωθέντα βακτήρια μεταβολίζουν οξειδωτικά τη γλυκόζη δεν ανάγουν τα νιτρικά, υδρολύουν τη ζελατίνη και την εσκουλίνη, είναι μη φθορίζοντα θετικά στην καταλάση αρνητικά στη οξειδάση, αμυλολυτικά αλλά μη πηκτινολυτικά, αναπτύσσονται στους 37oC, παράγουν οξέα από αραβινόζη, μαννόζη και γλυκόζη, είναι ανεκτικά σε 0,02% αλλά όχι σε 0,1% TTC. Όλα τα στελέχη έδωσαν την τυπική αντίδραση υπερευαισθησίας σε φύλλα καπνού (cv. Xanthi). Τα συμπτώματα της ασθένειας αναπαράχθηκαν σε φυτά ποικιλίας Early California Wonder και σε φυτά ποικιλίας Ace. Δεκατρείς καλλιεργούμενες ποικιλίες ή υβρίδια πιπεριάς με ή χωρίς τους γόνους ανθεκτικότητας Bs1, Bs2 ή/και Bs3 και τέσσερις τομάτας μολύνθηκαν από στελέχη του βακτηρίου. Με βάση τους φαινοτυπικούς χαρακτήρες τα στελέχη του βακτηρίου ταξινομήθηκαν ως μέλη της ομάδας Β του είδους Xanthomonas campestris pv. vesicatoria σύμφωνα με τους Stall et al., 1994. Το παθογόνο αναφέρεται για πρώτη φορά σε φυτά πιπεριάς στη Ελλάδα.el
heal.abstractThe bacteria Xanthomonas campestris pv. vesicatoria pathogenic reason of bacterial spot on pepper plants (Capsicum annum) was isolated by seedlings of pepper in Crete, at May 2003. The offence is expressed with small watery spots on pepper leaves that progressively develop in dead spots and they are usually surrounded by chlorotic margin. Often the spots become one, causing the necrosis and the premature fall of leaves. Similar symptoms were also observed in cotyledon leaves. It is about Gram negative bacillus that shapes formal yellow and mucoid colonies of genus on nutrient media of NAG and YDC, while it is developed in semiselective media of Tween. Isolated bacteria metabolise oxidatively the glucose they do not reduce the nitrates, hydrolyze gelatine and escouline, are non fluoride, positive in catalase, negative in oxidase, amylolytic but not pectolytic, they develop at 37oC, they all produce acids from arabinose, mannose and glucose, they are tolerant at 0,02% but not at 0,1% TTC. All the executives gave the typical hypersensitive reaction on tabacco leaves (cv. Xanthi). The symptoms of the disease where developed on plants variety Early California Wonder and on plants variety Ace. Thirteen cultivated variaties or hybrids of pepper plants with or without the resistant genus of Bs1, Bs2 or/and Bs3 and four tomatoes were infected from strains of the bacteria. Based on the phenotypic characters the strains of the bacteria were categorized as members of group Β of species Xanthomonas campestris pv. vesicatoria according to Stall et al., 1994. The pathogenic it is reported for first time in plants of pepper in Greece.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίαςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Biofloriculture and GreenHouse Crops Departmenten
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΜια βακτηρίωση της πιπεριάς.el
heal.titleA bacterial disease of pepper plants.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordβακτηρίωση, πιπεριάel
heal.keywordbacteriosis, pepper planten
heal.advisorNameΓκούμας, Δημήτριοςel
heal.advisorNameGkoumas, Dimitriosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)