Εμφάνιση απλής εγγραφής

Phytoestrogens in the diet.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΠασχάλη, Μαρίαel
dc.creatorΣχοινάκη, Μαρίαel
dc.creatorPashali, Mariaen
dc.creatorSchoinaki, Mariaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:19:21Z
dc.date.available2016-03-15T12:19:21Z
dc.date.issued2010-10-22T11:42:11Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/90
dc.description.abstractΣα τελευταία χρόνια τα φυτοοιστρογόνα εγείρουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού και της επιστημονικής κοινότητας, καθώς πλήθος από συσσωρευμένες μαρτυρίες, βασιζόμενες σε ογκώδης βιβλιογραφίες, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση φυτικών τροφών πλούσιων σε φυτοοιστρογόνα, επιφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του ανθρώπου.Έγκυρες πληροφορίες προερχόμενες από διάφορες επιδημιολογικές μελέτες και διατροφικές παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους και ζώα υποστηρίζουν ότι τα φυτοοιστρογόνα που καταναλώνουμε μέσω της διατροφής, προστατεύουν ενάντια στα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και σε πλήθος διαταρραχών στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στην υπερλιπιδαιμία, στην οστεοπόρωση και σε κάποιες χρόνιες νεφρικές παθήσεις.Σα φυτοοιστρογόνα είναι ουσίες που υπάρχουν στα φυτά και παρουσιάζουν δομικές και λειτουργικές ομοιότητες με την 17β- οιστραδιόλη. Λαμβάνονται κυρίως από την καθημερινή διατροφή και χωρίζονται σε δύο κύριες βιοχημικές κατηγορίες: τις Λιγνάνες (Εντερολακτόνη και Εντεροδιόλη), τις Ισοφλαβόνες (Γενιστείνη, Ντανζείνη, Βιοκανίνη-α, Υορμονονετίνη και Γλυκιτείνη). Κάποιες υποδεέστερες κατηγορίες είναι: οι Κουμεστάνες (Κουμεστρόλη), οι Λακτόνες (Σεραλενόνη) και οι Στερόλες (Σιτεστερόλη-Α,Β).Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτοοιστρογόνων έχουν βρεθεί στα ακόλουθα φυτά(σε φθίνουσα συγκέντρωση): στις Ισοφλαβόνες: σόγια, κόκκινο τριφύλλι, φακές, λαχανικά, στις Λιγνάνες: φρούτα, μούρα, δημητριακά, πράσινο τσάι, λιναρόσπορος και λαχανικά.Ψστόσο, η επίδραση των φυτοοιστρογόνων στην υγεία του ανθρώπου είναι αρκετά περίπλοκη, κυρίως επειδή οι πληροφορίες που έχουμε γι‟ αυτά είναι ανεπαρκείς. Έχει αποδειχτεί ότι οι ισοφλαβόνες προστατεύουν από την οστεοπόρωση και τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα. Επίσης η σόγια ίσως μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ότι ευθύνονται αποκλειστικά οι ισοφλαβόνες γι‟αυτό. Για τις επιδράσεις στον καρκίνο, την γονιμότητα, το κεντρικό νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η συγκέντρωση των πλέον έγκυρων πληροφοριών σχετικά με τη σημασία των φυτοοιστρογόνων στην καθημερινή διατροφή, την επίπτωση που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό και τις πιθανές χρήσεις τους στη σύγχρονη διαιτητική επιστήμη. Τέλος, θα παρουσιαστούν πρότυπες συνταγές όπου περιέχουν ποσότητες φυτοοιστρογόνων με συγκεκριμένη στόχευση.el
dc.description.abstractIn recent years, phytoestrogens have attracted increased attention among the public and in the medical community because of accumulated evidence from a large body of literature suggesting that consumption of plant-based foods rich in these phytochemicals may benefit human health. Substantial data from epidemiologic surveys and nutritional intervention studies in humans and animals suggest that dietary phytoestrogens have protective effects against menopausal symptoms and a variety of disorders, including cardiovascular disease, cancer, hyperlipidemia, osteoporosis, and various forms of chronic renal disease. Phytoestrogens are natural plant substances with a structural and functional similarity to genuine 17β-estradiol. They are mainly absorbed by daily nutrition and are principally categorized in two biochemical classes :Lignans: Enterolacton and Enterodiol, Isoflavones: Genistein, Daidzein, Biochanin-A, Formononetin and Glycetin. Less significant are: Coumestanes(Coumestrole), Lactones (Ceralenone),Steroles (Sitosterole-A, B). Very high concentrations are found in the following plants (in decreasing concentration) :Isoflavones: Soy, red clover, legumes,vegetables. Lignans: Fruits, berries, full grain products, green tea, line seeds, vegetables Although, evaluation of the health implications of phytoestrogens is very complex, mainly because of insufficient data. Isoflavones are proven to prevent osteoporosis and menopause symptoms. In addition, soy may lower cholesterol levels, but it is not clear whether this effect is due to the isoflavones. The effects on cancer, fertility and the central nervous and immune system are not unequivocal. This report summarize current knowledge on health effect of phytoestrogen and possible usage in contemporary dieting. Finally, original recipes containing quantities of phytoestrogens with specific aim will be presented.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΦυτο-οιστρογόνα στη δίαιτα.el
dc.titlePhytoestrogens in the diet.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΠασχάλη, Μαρίαel
heal.creatorNameΣχοινάκη, Μαρίαel
heal.creatorNamePashali, Mariaen
heal.creatorNameSchoinaki, Mariaen
heal.publicationDate2010-10-22T11:42:11Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/90
heal.abstractΣα τελευταία χρόνια τα φυτοοιστρογόνα εγείρουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού και της επιστημονικής κοινότητας, καθώς πλήθος από συσσωρευμένες μαρτυρίες, βασιζόμενες σε ογκώδης βιβλιογραφίες, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση φυτικών τροφών πλούσιων σε φυτοοιστρογόνα, επιφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του ανθρώπου.Έγκυρες πληροφορίες προερχόμενες από διάφορες επιδημιολογικές μελέτες και διατροφικές παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους και ζώα υποστηρίζουν ότι τα φυτοοιστρογόνα που καταναλώνουμε μέσω της διατροφής, προστατεύουν ενάντια στα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και σε πλήθος διαταρραχών στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στην υπερλιπιδαιμία, στην οστεοπόρωση και σε κάποιες χρόνιες νεφρικές παθήσεις.Σα φυτοοιστρογόνα είναι ουσίες που υπάρχουν στα φυτά και παρουσιάζουν δομικές και λειτουργικές ομοιότητες με την 17β- οιστραδιόλη. Λαμβάνονται κυρίως από την καθημερινή διατροφή και χωρίζονται σε δύο κύριες βιοχημικές κατηγορίες: τις Λιγνάνες (Εντερολακτόνη και Εντεροδιόλη), τις Ισοφλαβόνες (Γενιστείνη, Ντανζείνη, Βιοκανίνη-α, Υορμονονετίνη και Γλυκιτείνη). Κάποιες υποδεέστερες κατηγορίες είναι: οι Κουμεστάνες (Κουμεστρόλη), οι Λακτόνες (Σεραλενόνη) και οι Στερόλες (Σιτεστερόλη-Α,Β).Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτοοιστρογόνων έχουν βρεθεί στα ακόλουθα φυτά(σε φθίνουσα συγκέντρωση): στις Ισοφλαβόνες: σόγια, κόκκινο τριφύλλι, φακές, λαχανικά, στις Λιγνάνες: φρούτα, μούρα, δημητριακά, πράσινο τσάι, λιναρόσπορος και λαχανικά.Ψστόσο, η επίδραση των φυτοοιστρογόνων στην υγεία του ανθρώπου είναι αρκετά περίπλοκη, κυρίως επειδή οι πληροφορίες που έχουμε γι‟ αυτά είναι ανεπαρκείς. Έχει αποδειχτεί ότι οι ισοφλαβόνες προστατεύουν από την οστεοπόρωση και τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα. Επίσης η σόγια ίσως μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ότι ευθύνονται αποκλειστικά οι ισοφλαβόνες γι‟αυτό. Για τις επιδράσεις στον καρκίνο, την γονιμότητα, το κεντρικό νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η συγκέντρωση των πλέον έγκυρων πληροφοριών σχετικά με τη σημασία των φυτοοιστρογόνων στην καθημερινή διατροφή, την επίπτωση που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό και τις πιθανές χρήσεις τους στη σύγχρονη διαιτητική επιστήμη. Τέλος, θα παρουσιαστούν πρότυπες συνταγές όπου περιέχουν ποσότητες φυτοοιστρογόνων με συγκεκριμένη στόχευση.el
heal.abstractIn recent years, phytoestrogens have attracted increased attention among the public and in the medical community because of accumulated evidence from a large body of literature suggesting that consumption of plant-based foods rich in these phytochemicals may benefit human health. Substantial data from epidemiologic surveys and nutritional intervention studies in humans and animals suggest that dietary phytoestrogens have protective effects against menopausal symptoms and a variety of disorders, including cardiovascular disease, cancer, hyperlipidemia, osteoporosis, and various forms of chronic renal disease. Phytoestrogens are natural plant substances with a structural and functional similarity to genuine 17β-estradiol. They are mainly absorbed by daily nutrition and are principally categorized in two biochemical classes :Lignans: Enterolacton and Enterodiol, Isoflavones: Genistein, Daidzein, Biochanin-A, Formononetin and Glycetin. Less significant are: Coumestanes(Coumestrole), Lactones (Ceralenone),Steroles (Sitosterole-A, B). Very high concentrations are found in the following plants (in decreasing concentration) :Isoflavones: Soy, red clover, legumes,vegetables. Lignans: Fruits, berries, full grain products, green tea, line seeds, vegetables Although, evaluation of the health implications of phytoestrogens is very complex, mainly because of insufficient data. Isoflavones are proven to prevent osteoporosis and menopause symptoms. In addition, soy may lower cholesterol levels, but it is not clear whether this effect is due to the isoflavones. The effects on cancer, fertility and the central nervous and immune system are not unequivocal. This report summarize current knowledge on health effect of phytoestrogen and possible usage in contemporary dieting. Finally, original recipes containing quantities of phytoestrogens with specific aim will be presented.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΦυτο-οιστρογόνα στη δίαιτα.el
heal.titlePhytoestrogens in the diet.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordφυτοοιστρογόνο, δίαιταel
heal.keywordphytoestrogen, dieten
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)