Εμφάνιση απλής εγγραφής

Office workers, eating behavior and physical activity at workplace.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΜαλαλιτζόγλου, Ιωάνναel
dc.creatorMalalitzoglou, Ioannaen
dc.date.accessioned2019-05-14T06:52:25Z
dc.date.available2019-05-14T06:52:25Z
dc.date.issued2019-05-13
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9104
dc.description.abstractΗ υπέρβαση του κανονικού βάρους ενός ατόμου (υπέρβαρο) και η παχυσαρκία, είναι αναγνωρισμένα ως προκλήσεις για την Παγκόσμια Υγεία. Στην Ευρώπη το 30-80% των ενηλίκων και περίπου το 20% των παιδιών και εφήβων, είναι είτε υπέρβαροι, είτε παχύσαρκοι. Όταν επιβάλλεται όλο και περισσότερο ο καθιστικός τρόπος ζωής, η κατανάλωση γευμάτων πολλές φορές καθημερινά συμβάλλει στην γρήγορη εμφάνιση της παχυσαρκίας και όλων των σχετικών νοσημάτων. Τη σημερινή εποχή, οι άνθρωποι ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τους στην εργασία τους και καταναλώνουν τουλάχιστον ένα γεύμα της ημέρας εκεί. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντική η παρέμβαση στον εργασιακό χώρο προς την κατεύθυνση της υγιεινής διατροφής, ιδιαίτερα τώρα που οι εργασίες γίνονται όλο και περισσότερο καθιστικές. Όταν η εργασία είναι εντατική, οι εργαζόμενοι έχουν την τάση να γευματίζουν πιο γρήγορα, μερικές φορές χωρίς να σηκώνονται από τα γραφεία τους. Έρευνες σε εργασιακούς χώρους αναδεικνύουν πέντε επείγοντα θέματα που έχουν σχέση με τη ζωή στο γραφείο: διατροφή, γεύμα πάνω στα γραφεία, σχέσεις με τους συναδέλφους, ενοχή σε σχέση με μη υγιεινή διατροφή και ο τύπος του εργασιακού χώρου που θα μπορούσε να ενθαρρύνει μελλοντικές παρεμβάσεις. Έχει αποδειχτεί ότι η εφαρμογή της Μεσογειακής Δίαιτας είναι εύκολη στις παρεμβάσεις στους εργασιακούς χώρους, μέσω του επηρεασμού της κατανάλωσης γεύματος στις καντίνες, που βρίσκονται εντός των χώρων εργασίας. Το στρες είναι το θέμα της καθημερινότητας της σύγχρονης ζωής, ιδιαίτερα στους εργασιακούς χώρους. Η εργασιακή πίεση (job strain), είναι ο δείκτης που χρησιμοποιείται ευρέως για το εργασιακό στρες και είναι ένας παράγοντας κινδύνου για διαταραχές και ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως καρδιαγγειακά και Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2. Πάντως, η έκταση που το job strain σχετίζεται απ’ ευθείας με την ανάπτυξη της παχυσαρκίας, δεν έχει υπολογιστεί συστηματικά. Στις αναπτυγμένες χώρες, το 80% των ενηλίκων δαπανούν το 1/3 της ημέρας τους σε Γραφεία, κάνοντας καθιστικές εργασίες. Ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, ο μέσος όρος της Δαπανώμενης Ενέργειας των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 100kcal.el
dc.description.abstractOverweight and obesity are recognised as impotrant public health challenges worldwide. In Europe 30-80% of adults and about 20% of children and adolescents are either overweight or obese. Since many adults spend a substantial amount of their time at work and consume at least one meal at work each day, a healthy workplace environment is important, particularly as jobs become more sedentary. Interventions in workplaces include five emergent themes: desk based eating, males and peer support, guilt around consumption of unhealthy foods and the type of workplace influencing the acceptability of future interventions. It has been proved that the Mediterranean Diet is easy to be executed in workplaces’ interventions, promoting the consumption of meal in the workplace canteens. Stress is a feature of everyday modern life, particularly so in the workplace. Job strain, the most widely used indicator of work stress, is a risk factor for obesity-related disorders such as cardiovascular disease and type 2 diabetes. However, the extent to which job strain is related to the development of obesity itself has not be systematically evaluated. Sitting dominates many employees’ work life; 80% of adults in developed countries spend one third of the day in offices doing sedentary, desk-based tasks. As a result, over the last 50 years employees’ average daily energy expenditure has decreased by more than 100 Kcals.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΣχέση εργασιακού ωραρίου-διατροφικών συνηθειών και φυσικής δραστηριότητας ( καθιστικά επαγγέλματα ).el
dc.titleOffice workers, eating behavior and physical activity at workplace.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΜαλαλιτζόγλου, Ιωάνναel
heal.creatorNameMalalitzoglou, Ioannaen
heal.publicationDate2019-05-13
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9104
heal.abstractΗ υπέρβαση του κανονικού βάρους ενός ατόμου (υπέρβαρο) και η παχυσαρκία, είναι αναγνωρισμένα ως προκλήσεις για την Παγκόσμια Υγεία. Στην Ευρώπη το 30-80% των ενηλίκων και περίπου το 20% των παιδιών και εφήβων, είναι είτε υπέρβαροι, είτε παχύσαρκοι. Όταν επιβάλλεται όλο και περισσότερο ο καθιστικός τρόπος ζωής, η κατανάλωση γευμάτων πολλές φορές καθημερινά συμβάλλει στην γρήγορη εμφάνιση της παχυσαρκίας και όλων των σχετικών νοσημάτων. Τη σημερινή εποχή, οι άνθρωποι ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τους στην εργασία τους και καταναλώνουν τουλάχιστον ένα γεύμα της ημέρας εκεί. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντική η παρέμβαση στον εργασιακό χώρο προς την κατεύθυνση της υγιεινής διατροφής, ιδιαίτερα τώρα που οι εργασίες γίνονται όλο και περισσότερο καθιστικές. Όταν η εργασία είναι εντατική, οι εργαζόμενοι έχουν την τάση να γευματίζουν πιο γρήγορα, μερικές φορές χωρίς να σηκώνονται από τα γραφεία τους. Έρευνες σε εργασιακούς χώρους αναδεικνύουν πέντε επείγοντα θέματα που έχουν σχέση με τη ζωή στο γραφείο: διατροφή, γεύμα πάνω στα γραφεία, σχέσεις με τους συναδέλφους, ενοχή σε σχέση με μη υγιεινή διατροφή και ο τύπος του εργασιακού χώρου που θα μπορούσε να ενθαρρύνει μελλοντικές παρεμβάσεις. Έχει αποδειχτεί ότι η εφαρμογή της Μεσογειακής Δίαιτας είναι εύκολη στις παρεμβάσεις στους εργασιακούς χώρους, μέσω του επηρεασμού της κατανάλωσης γεύματος στις καντίνες, που βρίσκονται εντός των χώρων εργασίας. Το στρες είναι το θέμα της καθημερινότητας της σύγχρονης ζωής, ιδιαίτερα στους εργασιακούς χώρους. Η εργασιακή πίεση (job strain), είναι ο δείκτης που χρησιμοποιείται ευρέως για το εργασιακό στρες και είναι ένας παράγοντας κινδύνου για διαταραχές και ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως καρδιαγγειακά και Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2. Πάντως, η έκταση που το job strain σχετίζεται απ’ ευθείας με την ανάπτυξη της παχυσαρκίας, δεν έχει υπολογιστεί συστηματικά. Στις αναπτυγμένες χώρες, το 80% των ενηλίκων δαπανούν το 1/3 της ημέρας τους σε Γραφεία, κάνοντας καθιστικές εργασίες. Ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, ο μέσος όρος της Δαπανώμενης Ενέργειας των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 100kcal.el
heal.abstractOverweight and obesity are recognised as impotrant public health challenges worldwide. In Europe 30-80% of adults and about 20% of children and adolescents are either overweight or obese. Since many adults spend a substantial amount of their time at work and consume at least one meal at work each day, a healthy workplace environment is important, particularly as jobs become more sedentary. Interventions in workplaces include five emergent themes: desk based eating, males and peer support, guilt around consumption of unhealthy foods and the type of workplace influencing the acceptability of future interventions. It has been proved that the Mediterranean Diet is easy to be executed in workplaces’ interventions, promoting the consumption of meal in the workplace canteens. Stress is a feature of everyday modern life, particularly so in the workplace. Job strain, the most widely used indicator of work stress, is a risk factor for obesity-related disorders such as cardiovascular disease and type 2 diabetes. However, the extent to which job strain is related to the development of obesity itself has not be systematically evaluated. Sitting dominates many employees’ work life; 80% of adults in developed countries spend one third of the day in offices doing sedentary, desk-based tasks. As a result, over the last 50 years employees’ average daily energy expenditure has decreased by more than 100 Kcals.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΣχέση εργασιακού ωραρίου-διατροφικών συνηθειών και φυσικής δραστηριότητας ( καθιστικά επαγγέλματα ).el
heal.titleOffice workers, eating behavior and physical activity at workplace.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordπαχυσαρκία, εργασιακός χώρος, καθιστικός, κυλικείο, εργασιακό στρες, παρεμβάσειςel
heal.keywordobesity, workplace, sedentary, canteen, work stress, interventionsen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΦραγκιαδάκης, Γεώργιοςel
heal.advisorNameFragkiadakis, Georgiosen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής