Εμφάνιση απλής εγγραφής

Multiple pregnancy and lactation: Nutritional recommendations for the mother.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΦίλιππα, Μαρία Ευαγγελίαel
dc.creatorFilippa, Maria Evangeliaen
dc.date.accessioned2019-07-03T08:46:20Z
dc.date.available2019-07-03T08:46:20Z
dc.date.issued2019-07-01
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9157
dc.description.abstractΟι πολύδυμες κυήσεις θεωρούνται υψηλού κινδύνου λόγω των συχνών επιπλοκών οι οποίες αφορούν τόσο την υγεία της εγκύου όσο και των εμβρύων. Η διατροφή της μητέρας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία και την έκβαση της πολύδυμης κύησης. Η διατροφική αξιολόγηση στις πολύδυμες κυήσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και κατά τη γαλουχία και η υιοθέτηση των κατάλληλων διατροφικών συστάσεων είναι απαραίτητες. Σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι η παρουσίαση των διατροφικών συστάσεων που απευθύνονται σε μητέρες με πολλαπλή κύηση, τόσο κατά την διάρκεια της κύησης, όσο και του θηλασμού. Παράλληλα, εξετάστηκε η διατροφική πρόσληψη μικρού δείγματος εγκύων και θηλαζουσών πολυδύμων (case studies) προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο οι διατροφικές αυτές συστάσεις εφαρμόζονται. Έγινε ανασκόπηση της πρόσφατης ελληνικής και αγγλόφωνης βιβλιογραφίας σε επιστημονικές βάσεις δεδομένων (pubmed, Googlescholar, sciencedirect). Το δείγμα της μελέτης το οποίο αποτελούνταν από 3 έγκυες σε δίδυμα και 3 θηλάζουσες διδύμων, εντοπίστηκε στη μαιευτική κλινική του Πα.Γ.Ν.Η (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου). Τα δεδομένα ελήφθησαν μέσω συνεντεύξεων και συμπλήρωσης ειδικών ερωτηματολογίων αποτίμησης διαιτητικής πρόσληψης (FFQ, ερωτηματολόγιο 24ωρης ανάκλησης και 3μερη καταγραφή τροφίμων χωρίς ζύγιση), ενώ η ανάλυση των δεδομένων έγινε ποιοτικά. Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν οριστεί σαφείς διατροφικές συστάσεις για τις πολύδυμες κυήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις συστήνεται η αύξηση των μερίδων από όλες τις κατηγορίες τροφίμων και η επαρκής πρόσληψη μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών. Επίσης, προτείνεται η λήψη συμπληρωμάτων σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φολικό οξύ. Στην παρούσα μελέτη, η πρόσληψη βάρους των συμμετεχόντων ήταν χαμηλότερη από τις συνιστώμενες κατευθυντήριες οδηγίες για τις δίδυμες κυήσεις. Επιπρόσθετα ο μέσος ορός κατανάλωσης μερίδων των εγκύων βρέθηκε χαμηλότερος από τις συνιστώμενες για τις δίδυμες κυήσεις, ειδικά στην περίπτωση των γαλακτοκομικών, των λιπών, των φρούτων, των κρεάτων και των δημητριακών. Όσον αφορά στις θηλάζουσες, βρέθηκε φυσιολογική ενεργειακή πρόσληψη (>2700 kcal/ημέρα), αυξημένη πρόσληψη λιπαρών (162 gr/d) και πρωτεϊνών(150 gr/d), ενώ εντοπίστηκε χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων(295 gr/d). Βρέθηκε επίσης ότι όλες οι συμμετέχουσες (εγκυμονούσες και θηλάζουσες) λάμβαναν ειδικά συμπληρώματα διατροφής και πολυβιταμινούχα σκευάσματα (σίδηρος, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο) στις συγκεντρώσεις που ορίζονταν από τις κατευθυντήριες οδηγίες για τις μονήρεις κυήσεις.el
dc.description.abstractMultiple pregnancies are considered high risk due to the frequent complications associated with this type of pregnancy. Nutrition plays an important role in the course and outcome of multiple pregnancies. Nutritional evaluation in multiple pregnancies, both during pregnancy and lactation, and the adoption of appropriate nutritional recommendations are necessary. Aims: The aim of the thesis is to present nutritional recommendations to mothers with multiple pregnancies both during pregnancy and breastfeeding. At the same time, dietary intake of a small sample of pregnant and breastfeeding case studies was examined. A review of the recent Greek and English literature was conducted in scientific databases (pubmed, Googlescholar, sciencedirect). The study sample consisted of 4 pregnant women with twins and 4 mothers nursing twins from the department of Obstetrics and Gynecology of the University Hospital of Heraklion. The data were obtained through interviews and completion of special questionnaires (FFQ, 24-hour recall questionnaire, and 3-day food recording). Data analysis was done qualitatively. From the review of the literature, there is little evidence regarding nutrition in multiple pregnancies. Increased portions of all food categories and adequate intake of macronutrients and micronutrients are recommended. It is also necessary to take supplements with calcium, iron, magnesium, zinc and folic acid. In the present study, the weight gain of the pregnant women was lower than the recommended guidelines for twin pregnancies. In addition, the average number of portions of pregnant women is lower than the recommended for twin pregnancies, especially regarding dairy, fat, fruit, meat and cereal. As far as nursing is concerned, the energy intake was normal (> 2700 kcal / day) while an increased fat and protein intake and a low carbohydrate intake was reported. It is noted that all participants (pregnant and lactating) were given special dietary and multivitamin supplements (iron, magnesium, folate, calcium) at concentrations specified in the guidelines for single pregnancies.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΠολύδυμη κύηση και θηλασμός πολυδύμων: Διατροφικές συστάσεις για τη μητέρα.el
dc.titleMultiple pregnancy and lactation: Nutritional recommendations for the mother.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΦίλιππα, Μαρία Ευαγγελίαel
heal.creatorNameFilippa, Maria Evangeliaen
heal.publicationDate2019-07-01
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9157
heal.abstractΟι πολύδυμες κυήσεις θεωρούνται υψηλού κινδύνου λόγω των συχνών επιπλοκών οι οποίες αφορούν τόσο την υγεία της εγκύου όσο και των εμβρύων. Η διατροφή της μητέρας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία και την έκβαση της πολύδυμης κύησης. Η διατροφική αξιολόγηση στις πολύδυμες κυήσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και κατά τη γαλουχία και η υιοθέτηση των κατάλληλων διατροφικών συστάσεων είναι απαραίτητες. Σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι η παρουσίαση των διατροφικών συστάσεων που απευθύνονται σε μητέρες με πολλαπλή κύηση, τόσο κατά την διάρκεια της κύησης, όσο και του θηλασμού. Παράλληλα, εξετάστηκε η διατροφική πρόσληψη μικρού δείγματος εγκύων και θηλαζουσών πολυδύμων (case studies) προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο οι διατροφικές αυτές συστάσεις εφαρμόζονται. Έγινε ανασκόπηση της πρόσφατης ελληνικής και αγγλόφωνης βιβλιογραφίας σε επιστημονικές βάσεις δεδομένων (pubmed, Googlescholar, sciencedirect). Το δείγμα της μελέτης το οποίο αποτελούνταν από 3 έγκυες σε δίδυμα και 3 θηλάζουσες διδύμων, εντοπίστηκε στη μαιευτική κλινική του Πα.Γ.Ν.Η (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου). Τα δεδομένα ελήφθησαν μέσω συνεντεύξεων και συμπλήρωσης ειδικών ερωτηματολογίων αποτίμησης διαιτητικής πρόσληψης (FFQ, ερωτηματολόγιο 24ωρης ανάκλησης και 3μερη καταγραφή τροφίμων χωρίς ζύγιση), ενώ η ανάλυση των δεδομένων έγινε ποιοτικά. Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν οριστεί σαφείς διατροφικές συστάσεις για τις πολύδυμες κυήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις συστήνεται η αύξηση των μερίδων από όλες τις κατηγορίες τροφίμων και η επαρκής πρόσληψη μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών. Επίσης, προτείνεται η λήψη συμπληρωμάτων σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φολικό οξύ. Στην παρούσα μελέτη, η πρόσληψη βάρους των συμμετεχόντων ήταν χαμηλότερη από τις συνιστώμενες κατευθυντήριες οδηγίες για τις δίδυμες κυήσεις. Επιπρόσθετα ο μέσος ορός κατανάλωσης μερίδων των εγκύων βρέθηκε χαμηλότερος από τις συνιστώμενες για τις δίδυμες κυήσεις, ειδικά στην περίπτωση των γαλακτοκομικών, των λιπών, των φρούτων, των κρεάτων και των δημητριακών. Όσον αφορά στις θηλάζουσες, βρέθηκε φυσιολογική ενεργειακή πρόσληψη (>2700 kcal/ημέρα), αυξημένη πρόσληψη λιπαρών (162 gr/d) και πρωτεϊνών(150 gr/d), ενώ εντοπίστηκε χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων(295 gr/d). Βρέθηκε επίσης ότι όλες οι συμμετέχουσες (εγκυμονούσες και θηλάζουσες) λάμβαναν ειδικά συμπληρώματα διατροφής και πολυβιταμινούχα σκευάσματα (σίδηρος, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο) στις συγκεντρώσεις που ορίζονταν από τις κατευθυντήριες οδηγίες για τις μονήρεις κυήσεις.el
heal.abstractMultiple pregnancies are considered high risk due to the frequent complications associated with this type of pregnancy. Nutrition plays an important role in the course and outcome of multiple pregnancies. Nutritional evaluation in multiple pregnancies, both during pregnancy and lactation, and the adoption of appropriate nutritional recommendations are necessary. Aims: The aim of the thesis is to present nutritional recommendations to mothers with multiple pregnancies both during pregnancy and breastfeeding. At the same time, dietary intake of a small sample of pregnant and breastfeeding case studies was examined. A review of the recent Greek and English literature was conducted in scientific databases (pubmed, Googlescholar, sciencedirect). The study sample consisted of 4 pregnant women with twins and 4 mothers nursing twins from the department of Obstetrics and Gynecology of the University Hospital of Heraklion. The data were obtained through interviews and completion of special questionnaires (FFQ, 24-hour recall questionnaire, and 3-day food recording). Data analysis was done qualitatively. From the review of the literature, there is little evidence regarding nutrition in multiple pregnancies. Increased portions of all food categories and adequate intake of macronutrients and micronutrients are recommended. It is also necessary to take supplements with calcium, iron, magnesium, zinc and folic acid. In the present study, the weight gain of the pregnant women was lower than the recommended guidelines for twin pregnancies. In addition, the average number of portions of pregnant women is lower than the recommended for twin pregnancies, especially regarding dairy, fat, fruit, meat and cereal. As far as nursing is concerned, the energy intake was normal (> 2700 kcal / day) while an increased fat and protein intake and a low carbohydrate intake was reported. It is noted that all participants (pregnant and lactating) were given special dietary and multivitamin supplements (iron, magnesium, folate, calcium) at concentrations specified in the guidelines for single pregnancies.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΠολύδυμη κύηση και θηλασμός πολυδύμων: Διατροφικές συστάσεις για τη μητέρα.el
heal.titleMultiple pregnancy and lactation: Nutritional recommendations for the mother.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordπολύδυμη κύηση, θηλασμός, διατροφή, θρεπτικά συστατικά.el
heal.keywordmultiple pregnancy, breastfeeding, nutrition, nutrients.en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΑνδρουλάκη, Καλλιόπηel
heal.advisorNameAndroulaki, Kalliopien
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής