Αξιολόγηση πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων υγρών αποβλήτων σε καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.
Evaluation of primary and secondary treated and disinfected wastewater irrigation of tomato and cucumber plants under greenhouse conditions, regarding growth and safety considerations.
Dublin Core metadata
dc.creator | Παπαγρηγορίου, Ειρήνη | el |
dc.creator | Papagrigoriou, Eirini | en |
dc.date.accessioned | 2016-03-15T12:38:47Z | |
dc.date.available | 2016-03-15T12:38:47Z | |
dc.date.issued | 2008-2-29T14:43:16Z | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12688/915 | |
dc.description.abstract | Από όλες τις ομάδες των φυτών και των δύο ειδών (ντομάτα και αγγούρι), τα καλύτερα αποτελέσματα εκτιμήθηκαν από τις ομάδες που είχαν δεχτεί άρδευση με πρωτοβάθμια υγρά απόβλητα και με το λίπασμα. Τα φυτά των ομάδων αυτών ήταν περισσότερο αναπτυγμένα, ζωηρά, με μεγαλύτερο ύψος, πλούσιο φύλλωμα και με περισσότερη παραγωγή. Τα πρωτοβάθμια υγρά απόβλητα ( Α ομάδα) περιέχουν ικανή ποσότητα οργανικών ουσιών οι οποίες αποτελούν τροφή για τα φυτά και γι αυτό και γι αυτό οι ομάδες αυτές υπερέχουν. Όσο αφορά την ομάδα που δεχόταν άρδευση με τα τριτοβάθμια υγρά απόβλητα (Γ ομάδα), η απόδοση και η ανάπτυξη των φυτών ήταν ακόμα ποιο μικρή από την (Β ομάδα). Αυτό στηρίζεται στο ότι εκτός από την δευτεροβάθμια επεξεργασία που δεχόταν τα υγρά απόβλητα , στην τριτοβάθμια γινόταν και απολύμανση με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα παθογόνα μικρόβια με την χλωρίωση. Η απόδοση καθαρισμού των υγρών αποβλήτων έφτανε το 98 %. Τέλος η ομάδα του μάρτυρα όπως αναφέρθηκε είχε τα ποιο χαμηλά αποτελέσματα. Αυτό ήταν αναμενόμενο διότι τα φυτά δεν απορροφούσαν τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονταν για να αναπτυχθούν και να αποδώσουν. | el |
dc.description.abstract | Tomato and cucumber seedlings were distributed into ten groups (five for each plant) of 15 plants each. The plants were irrigated with primary treated wastewater (group A), secondary treated wastewater (group B), chlorinated secondary treated wastewater (group C), a fertilizer dilution (group F) and tap water (group M) for ten weeks. The plants were irrigated for a period of ten weeks. During this period and on a weekly basis the height and number of leaves was monitored while at the end the dry weight of leaves/stems and roots for each plant of each group was measured. Based on these growth parameters both types of plant in groups A and F recorded the most significant development compared to the other three groups. The plants irrigated with tap water recorded the smallest development in every case. Plants in groups B and C were similar with a slight (but not significant) superiority for the plants irrigated with secondary treated wastewater, probably due to some phytotoxic effects of residual chloride in the chlorinated wastewater. The presence of nutrients and specifically nitrogen in the various solutions explains the differences satisfactorily. The vegetables grown on the plants of each group were harvested and their surface tissue analysed for total coliforms (TC) and enterococci (EC). Tomatoes grown on the plants of groups A and B recorded the highest values for TC with 505 and 490 cfu/g respectively, whereas for cucumbers those values were 342 and 450 cfu/g respectively. EC were detected on the surface of harvested vegetables from groups A and B, but the small number of cases and their random character cannot support any strong relations between the used wastewater and their presence. The TC values in group C were very low, far lower than those of group F where no EC were found in either group. Irrigation with appropriate disinfected wastewater, even of such high risk cultivations of vegetables eaten raw, should be considered safe to a great extent, as long as chloride is removed to minimise phytotoxic effects. Use of un-disinfected wastewater in such greenhouse cultivations where all safety precautions have been taken in order to prevent any contact of the fruits with the soil or the wastewater, does not prove to be 100 % safe. | en |
dc.language | el | |
dc.publisher | Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας | el |
dc.publisher | Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων | el |
dc.publisher | T.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Biofloriculture and GreenHouse Crops Department | en |
dc.publisher | T.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agriculture | en |
dc.rights | Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ | |
dc.title | Αξιολόγηση πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων υγρών αποβλήτων σε καλλιέργεια οπωροκηπευτικών. | el |
dc.title | Evaluation of primary and secondary treated and disinfected wastewater irrigation of tomato and cucumber plants under greenhouse conditions, regarding growth and safety considerations. | en |
healMeta
heal.creatorName | Παπαγρηγορίου, Ειρήνη | el |
heal.creatorName | Papagrigoriou, Eirini | en |
heal.publicationDate | 2008-2-29T14:43:16Z | |
heal.identifier.primary | http://hdl.handle.net/20.500.12688/915 | |
heal.abstract | Από όλες τις ομάδες των φυτών και των δύο ειδών (ντομάτα και αγγούρι), τα καλύτερα αποτελέσματα εκτιμήθηκαν από τις ομάδες που είχαν δεχτεί άρδευση με πρωτοβάθμια υγρά απόβλητα και με το λίπασμα. Τα φυτά των ομάδων αυτών ήταν περισσότερο αναπτυγμένα, ζωηρά, με μεγαλύτερο ύψος, πλούσιο φύλλωμα και με περισσότερη παραγωγή. Τα πρωτοβάθμια υγρά απόβλητα ( Α ομάδα) περιέχουν ικανή ποσότητα οργανικών ουσιών οι οποίες αποτελούν τροφή για τα φυτά και γι αυτό και γι αυτό οι ομάδες αυτές υπερέχουν. Όσο αφορά την ομάδα που δεχόταν άρδευση με τα τριτοβάθμια υγρά απόβλητα (Γ ομάδα), η απόδοση και η ανάπτυξη των φυτών ήταν ακόμα ποιο μικρή από την (Β ομάδα). Αυτό στηρίζεται στο ότι εκτός από την δευτεροβάθμια επεξεργασία που δεχόταν τα υγρά απόβλητα , στην τριτοβάθμια γινόταν και απολύμανση με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα παθογόνα μικρόβια με την χλωρίωση. Η απόδοση καθαρισμού των υγρών αποβλήτων έφτανε το 98 %. Τέλος η ομάδα του μάρτυρα όπως αναφέρθηκε είχε τα ποιο χαμηλά αποτελέσματα. Αυτό ήταν αναμενόμενο διότι τα φυτά δεν απορροφούσαν τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονταν για να αναπτυχθούν και να αποδώσουν. | el |
heal.abstract | Tomato and cucumber seedlings were distributed into ten groups (five for each plant) of 15 plants each. The plants were irrigated with primary treated wastewater (group A), secondary treated wastewater (group B), chlorinated secondary treated wastewater (group C), a fertilizer dilution (group F) and tap water (group M) for ten weeks. The plants were irrigated for a period of ten weeks. During this period and on a weekly basis the height and number of leaves was monitored while at the end the dry weight of leaves/stems and roots for each plant of each group was measured. Based on these growth parameters both types of plant in groups A and F recorded the most significant development compared to the other three groups. The plants irrigated with tap water recorded the smallest development in every case. Plants in groups B and C were similar with a slight (but not significant) superiority for the plants irrigated with secondary treated wastewater, probably due to some phytotoxic effects of residual chloride in the chlorinated wastewater. The presence of nutrients and specifically nitrogen in the various solutions explains the differences satisfactorily. The vegetables grown on the plants of each group were harvested and their surface tissue analysed for total coliforms (TC) and enterococci (EC). Tomatoes grown on the plants of groups A and B recorded the highest values for TC with 505 and 490 cfu/g respectively, whereas for cucumbers those values were 342 and 450 cfu/g respectively. EC were detected on the surface of harvested vegetables from groups A and B, but the small number of cases and their random character cannot support any strong relations between the used wastewater and their presence. The TC values in group C were very low, far lower than those of group F where no EC were found in either group. Irrigation with appropriate disinfected wastewater, even of such high risk cultivations of vegetables eaten raw, should be considered safe to a great extent, as long as chloride is removed to minimise phytotoxic effects. Use of un-disinfected wastewater in such greenhouse cultivations where all safety precautions have been taken in order to prevent any contact of the fruits with the soil or the wastewater, does not prove to be 100 % safe. | en |
heal.language | el | |
heal.academicPublisher | Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας | el |
heal.academicPublisher | Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων | el |
heal.academicPublisher | T.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Biofloriculture and GreenHouse Crops Department | en |
heal.academicPublisher | T.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agriculture | en |
heal.title | Αξιολόγηση πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων υγρών αποβλήτων σε καλλιέργεια οπωροκηπευτικών. | el |
heal.title | Evaluation of primary and secondary treated and disinfected wastewater irrigation of tomato and cucumber plants under greenhouse conditions, regarding growth and safety considerations. | en |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.keyword | υγρά απόβλητα, οπωροκηπευτικά | el |
heal.keyword | wastewater, fruits and vegetables | en |
heal.advisorName | Μανιός, Βασίλειος | el |
heal.advisorName | Manios, Vasileios | en |
heal.academicPublisherID | teicrete | |
heal.fullTextAvailability | true | |
tcd.distinguished | false | |
tcd.survey | false |