Εμφάνιση απλής εγγραφής

The role of the Mediterranean Diet in nutritional status of patients with end stage kidney failure.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΕυθυμίου, Όλγαel
dc.creatorEfthymiou, Olgaen
dc.date.accessioned2019-07-17T07:23:48Z
dc.date.available2019-07-17T07:23:48Z
dc.date.issued2019-07-16
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9171
dc.description.abstractΕλάχιστα είναι τα διαθέσιμα δεδομένα στη διεθνή βιβλιογραφία για το ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής στην κατάσταση θρέψης ασθενών τελικού σταδίου Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας. Η πλειοψηφία των μελετών, αναφέρει ότι η Μεσογειακή Διατροφή καθώς και ο τρόπος ζωής που προωθεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο ως μέσω πρόληψης όσο και αντιμετώπισης της ΧΝΝ. Η αξιολόγηση της συμμόρφωσης των ασθενών με τελικού σταδίου ΧΝΝ που υποβάλλονται σε θεραπεία περιτοναϊκής κάθαρσης ή αιμοκάθαρσης στο διατροφικό πρότυπο της ΜΔ και η επίδρασή της στη κατάσταση θρέψης τους. Στην έρευνα συμμετείχαν άτομα από την περιφέρεια του νομού Ηρακλείου, Κρήτης. Η συλλογή του δείγματος των περιτοναϊκών και αιμοκαθαιρόμενων ασθενών πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου κατά τη διάρκεια των συνεδριών περιτοναϊκής κάθαρσης ή αιμοκάθαρσης που είχε ο καθένας. Η συλλογή του δείγματος πραγματοποιήθηκε από τους ίδιους τους ασθενείς. Για την αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης και της συμμόρφωσης των ασθενών στη ΜΔ πραγματοποιήθηκαν σωματομετρήσεις και απαντήθηκαν ερωτηματολόγια. Το δείγμα των ασθενών αποτελούνταν από 52 άτομα εκ των οποίων οι 23 ήταν γυναίκες (44,2 %) και οι 29 ήταν άνδρες (55,8 %). Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν 59,4± 14,6 έτη. Στατιστικώς σημαντική διαφορά παρατηρήθηκε μόνο στις μεταβλητές BCM%, περίμετρος μέσης και βιταμίνη C στους ασθενείς που βρίσκονταν κάτω από τη διάμεσο τιμή (μικρότερη συμμόρφωση στη Μεσογειακή Διατροφή) και σε αυτούς που βρίσκονταν πάνω από τη διάμεσο τιμή (μεγαλύτερη συμμόρφωση στη Μεσογειακή Διατροφή). Επίσης, βρέθηκε αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στις μεταβλητές πρόσληψη Κ με φρούτα, όσπρια και ψάρια και αρνητική συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης Mg και κατανάλωσης ψαριών μεταξύ των δύο ομάδων. Οι ανθρωπομετρήσεις ήταν φυσιολογικές και για τις δύο ομάδες και για τα δύο φύλα εκτός από την μέτρηση AMA στους άντρες που βρέθηκε χαμηλή. Επίσης βρέθηκε ανεπάρκεια σε ενεργειακή και πρωτεϊνική πρόσληψη ενώ η πρόσληψη σε φώσφορο ήταν αυξημένη. Βάσει της ανάλυσης των δεδομένων του δείγματος της μελέτης, απορρίπτεται η ερευνητική υπόθεση ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση και έχουν αυξημένη συμμόρφωση στη Μεσογειακή Διατροφή εμφανίζουν καλύτερη κατάσταση θρέψης από τους ασθενείς με χαμηλότερη συμμόρφωση.el
dc.description.abstractFew data is available in the international bibliography about the role of the Mediterranean Diet in the nutritional status of patients with end stage renal disease. The majority of studies indicate that the Mediterranean diet as well as the lifestyle it promotes could be used both through prevention and treatment of CKD. Evaluation of the the compliance of patients with end stage renal disease undergoing peritoneal dialysis or hemodialysis in the dietary pattern of MD and its effect on their nutritional status. The survey involved people from Heraklion, Crete. The sample of the data collected of peritoneal and hemodialysis patients was chosen from the University Hospital of Heraklion during the peritoneal dialysis or hemodialysis sessions of the patients. In order to evaluate the compliance of patients in the MD and their nutritional status I used body measurements and questionnaires. The sample of patients, consisted of 23 females (44.2%) and 29 males (55.8%). The average age of patients was 59.4 ± 14.6 years. There was statistically significant difference between the BCM%, waist circumference and vitamin C variables between the two patients group. The first group was “under the median – low adherence to the Mediterranean Diet” and the second one was “above the median – high adherence to the Mediterranean Diet”. Also there was negative statistically significant difference between K intake with fruits, legumes and fish and Mg intake with fish between the two patients group. All the anthropometric measurements were in the “healthy range” except AMA which was low. They also have deficiencies in energy and protein intake. Phosphorus intake was above the range. Based on the analysis of sample data, the research assumption that patients undergoing hemodialysis or peritoneal dialysis and who have increased compliance in the Mediterranean diet have a better nutritional status than patients with lower compliance is rejected.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΟ ρόλος της Μεσογειακής Διατροφής στην κατάσταση θρέψης ασθενών τελικού σταδίου με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια.el
dc.titleThe role of the Mediterranean Diet in nutritional status of patients with end stage kidney failure.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΕυθυμίου, Όλγαel
heal.creatorNameEfthymiou, Olgaen
heal.publicationDate2019-07-16
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/9171
heal.abstractΕλάχιστα είναι τα διαθέσιμα δεδομένα στη διεθνή βιβλιογραφία για το ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής στην κατάσταση θρέψης ασθενών τελικού σταδίου Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας. Η πλειοψηφία των μελετών, αναφέρει ότι η Μεσογειακή Διατροφή καθώς και ο τρόπος ζωής που προωθεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο ως μέσω πρόληψης όσο και αντιμετώπισης της ΧΝΝ. Η αξιολόγηση της συμμόρφωσης των ασθενών με τελικού σταδίου ΧΝΝ που υποβάλλονται σε θεραπεία περιτοναϊκής κάθαρσης ή αιμοκάθαρσης στο διατροφικό πρότυπο της ΜΔ και η επίδρασή της στη κατάσταση θρέψης τους. Στην έρευνα συμμετείχαν άτομα από την περιφέρεια του νομού Ηρακλείου, Κρήτης. Η συλλογή του δείγματος των περιτοναϊκών και αιμοκαθαιρόμενων ασθενών πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου κατά τη διάρκεια των συνεδριών περιτοναϊκής κάθαρσης ή αιμοκάθαρσης που είχε ο καθένας. Η συλλογή του δείγματος πραγματοποιήθηκε από τους ίδιους τους ασθενείς. Για την αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης και της συμμόρφωσης των ασθενών στη ΜΔ πραγματοποιήθηκαν σωματομετρήσεις και απαντήθηκαν ερωτηματολόγια. Το δείγμα των ασθενών αποτελούνταν από 52 άτομα εκ των οποίων οι 23 ήταν γυναίκες (44,2 %) και οι 29 ήταν άνδρες (55,8 %). Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν 59,4± 14,6 έτη. Στατιστικώς σημαντική διαφορά παρατηρήθηκε μόνο στις μεταβλητές BCM%, περίμετρος μέσης και βιταμίνη C στους ασθενείς που βρίσκονταν κάτω από τη διάμεσο τιμή (μικρότερη συμμόρφωση στη Μεσογειακή Διατροφή) και σε αυτούς που βρίσκονταν πάνω από τη διάμεσο τιμή (μεγαλύτερη συμμόρφωση στη Μεσογειακή Διατροφή). Επίσης, βρέθηκε αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στις μεταβλητές πρόσληψη Κ με φρούτα, όσπρια και ψάρια και αρνητική συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης Mg και κατανάλωσης ψαριών μεταξύ των δύο ομάδων. Οι ανθρωπομετρήσεις ήταν φυσιολογικές και για τις δύο ομάδες και για τα δύο φύλα εκτός από την μέτρηση AMA στους άντρες που βρέθηκε χαμηλή. Επίσης βρέθηκε ανεπάρκεια σε ενεργειακή και πρωτεϊνική πρόσληψη ενώ η πρόσληψη σε φώσφορο ήταν αυξημένη. Βάσει της ανάλυσης των δεδομένων του δείγματος της μελέτης, απορρίπτεται η ερευνητική υπόθεση ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση και έχουν αυξημένη συμμόρφωση στη Μεσογειακή Διατροφή εμφανίζουν καλύτερη κατάσταση θρέψης από τους ασθενείς με χαμηλότερη συμμόρφωση.el
heal.abstractFew data is available in the international bibliography about the role of the Mediterranean Diet in the nutritional status of patients with end stage renal disease. The majority of studies indicate that the Mediterranean diet as well as the lifestyle it promotes could be used both through prevention and treatment of CKD. Evaluation of the the compliance of patients with end stage renal disease undergoing peritoneal dialysis or hemodialysis in the dietary pattern of MD and its effect on their nutritional status. The survey involved people from Heraklion, Crete. The sample of the data collected of peritoneal and hemodialysis patients was chosen from the University Hospital of Heraklion during the peritoneal dialysis or hemodialysis sessions of the patients. In order to evaluate the compliance of patients in the MD and their nutritional status I used body measurements and questionnaires. The sample of patients, consisted of 23 females (44.2%) and 29 males (55.8%). The average age of patients was 59.4 ± 14.6 years. There was statistically significant difference between the BCM%, waist circumference and vitamin C variables between the two patients group. The first group was “under the median – low adherence to the Mediterranean Diet” and the second one was “above the median – high adherence to the Mediterranean Diet”. Also there was negative statistically significant difference between K intake with fruits, legumes and fish and Mg intake with fish between the two patients group. All the anthropometric measurements were in the “healthy range” except AMA which was low. They also have deficiencies in energy and protein intake. Phosphorus intake was above the range. Based on the analysis of sample data, the research assumption that patients undergoing hemodialysis or peritoneal dialysis and who have increased compliance in the Mediterranean diet have a better nutritional status than patients with lower compliance is rejected.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΟ ρόλος της Μεσογειακής Διατροφής στην κατάσταση θρέψης ασθενών τελικού σταδίου με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια.el
heal.titleThe role of the Mediterranean Diet in nutritional status of patients with end stage kidney failure.en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordχρόνια νεφρική ανεπάρκεια, μεσογειακή διατροφή, κατάσταση θρέψης, αιμοκαθαιρόμενοι - περιτοναϊκοί ασθενείς, ανθρωπομετρήσεις, βιοχημικοί δείκτες.el
heal.keywordchronic kidney failure, mediterranean diet, nutrition status, hemodialysis – peritoneal dialysis patients, body measurements, biochemical test.en
heal.advisorNameΜαρκάκη, Αναστασίαel
heal.advisorNameMarkaki, Anastasiaen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής