Show simple item record

Non-destructive methods for evaluating the quality of agricultural products.

Dublin Core metadata

dc.creatorΚαραμέρης, Δημήτρηςel
dc.creatorKarameris, Dimitrisen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:39:24Z
dc.date.available2016-03-15T12:39:24Z
dc.date.issued2008-07-08T12:07:29Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/938
dc.description.abstractΣτην εργασία αυτή περιγράφονται οι πιο γνωστές μέθοδοι και οι εξελίξεις τους για ανάλυση ποιότητας σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά κυρίως, την τελευταία δεκαετία μέχρι το έτος 2006. Στο γενικό μέρος γίνεται μια αναφορά στην έννοια της ποιότητας και ακολουθεί μια αναφορά στις διάφορες μεθόδους και εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για την μέτρηση ποιότητας χωρίς να καταστρέφεται το προϊόν. Οι μέθοδοι στηρίζονται σε οπτικές, φασματοσκοπικές και μηχανικές τεχνικές αλλά ακόμη και σε εφαρμογές ακτινών Χ σε ορισμένες μη καταστρεπτικές μεθόδους λιγότερο διαδεδομένες. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τεράστια πρόοδο και εξέλιξη στις μη καταστροφικές τεχνικές για την εκτίμηση ή τον έλεγχο ποιοτικών χαρακτηριστικών των φρούτων. Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί να είναι εσωτερικές ζημιές ή ατέλειες αλλά και η γεύση, η περιεκτικότητα σακχάρων ή χρωστικών, η σύσταση, η υφή και άλλα. Οι περισσότεροι αισθητήρες σήμερα, συνήθως μετράνε ένα μόνο ποιοτικό χαρακτηριστικό και θα πρέπει να συνδυαστούν διάφορες τεχνικές, ώστε να βελτιστοποιηθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, η μέτρηση της συνολικής ποιότητας του προϊόντος. Η εμπορική χρήση αυτών των τεχνικών θα είναι το ίδιο χρήσιμη και επωφελής τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον παραγωγό αλλά και τον έμπορο, ο οποίος θα μπορεί να συμμορφώνεται στις απαιτήσεις του καταναλωτή για σταθερά, υψηλής ποιότητας προϊόντα. Στο πειραματικό μέρος περιγράφονται δύο μέθοδοι (φθορισμός χλωροφύλλης και υπεριώδης φασματοσκοπία) και τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν σε ορισμένα προϊόντα όπως μάνγκο, τομάτες, έτοιμα πακεταρισμένα κομμένα λαχανικά και άλλα. Το πείραμα έλαβε μέρος στο Plant Research International στο Wageningen, στην Ολλανδία. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν ότι το MIPS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μέτρηση της ποιότητας ορισμένων προϊόντων ικανοποιητικά, παρόλο που δεν είναι για όλα τα προϊόντα λειτουργικό. Ο φασματογράφος φθορισμού χρειάζεται βελτίωση και τροποποιήσεις για καλύτερα αποτελέσματα. Ένας συνδυασμός των δύο μεθόδων θα ήταν αρκετά ικανοποιητικός και αξιόπιστος και σίγουρα το μέλλον των μη καταστροφικών μεθόδων θα είναι συνδυασμός διαφορετικών λειτουργιών για μέτρηση όσο το δυνατόν περισσότερων παραμέτρων ποιότητας.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίαςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Biofloriculture and GreenHouse Crops Departmenten
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΜη καταστρεπτικές μέθοδοι αξιολόγησης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων.el
dc.titleNon-destructive methods for evaluating the quality of agricultural products.en

healMeta

heal.creatorNameΚαραμέρης, Δημήτρηςel
heal.creatorNameKarameris, Dimitrisen
heal.publicationDate2008-07-08T12:07:29Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/938
heal.abstractΣτην εργασία αυτή περιγράφονται οι πιο γνωστές μέθοδοι και οι εξελίξεις τους για ανάλυση ποιότητας σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά κυρίως, την τελευταία δεκαετία μέχρι το έτος 2006. Στο γενικό μέρος γίνεται μια αναφορά στην έννοια της ποιότητας και ακολουθεί μια αναφορά στις διάφορες μεθόδους και εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για την μέτρηση ποιότητας χωρίς να καταστρέφεται το προϊόν. Οι μέθοδοι στηρίζονται σε οπτικές, φασματοσκοπικές και μηχανικές τεχνικές αλλά ακόμη και σε εφαρμογές ακτινών Χ σε ορισμένες μη καταστρεπτικές μεθόδους λιγότερο διαδεδομένες. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τεράστια πρόοδο και εξέλιξη στις μη καταστροφικές τεχνικές για την εκτίμηση ή τον έλεγχο ποιοτικών χαρακτηριστικών των φρούτων. Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί να είναι εσωτερικές ζημιές ή ατέλειες αλλά και η γεύση, η περιεκτικότητα σακχάρων ή χρωστικών, η σύσταση, η υφή και άλλα. Οι περισσότεροι αισθητήρες σήμερα, συνήθως μετράνε ένα μόνο ποιοτικό χαρακτηριστικό και θα πρέπει να συνδυαστούν διάφορες τεχνικές, ώστε να βελτιστοποιηθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, η μέτρηση της συνολικής ποιότητας του προϊόντος. Η εμπορική χρήση αυτών των τεχνικών θα είναι το ίδιο χρήσιμη και επωφελής τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον παραγωγό αλλά και τον έμπορο, ο οποίος θα μπορεί να συμμορφώνεται στις απαιτήσεις του καταναλωτή για σταθερά, υψηλής ποιότητας προϊόντα. Στο πειραματικό μέρος περιγράφονται δύο μέθοδοι (φθορισμός χλωροφύλλης και υπεριώδης φασματοσκοπία) και τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν σε ορισμένα προϊόντα όπως μάνγκο, τομάτες, έτοιμα πακεταρισμένα κομμένα λαχανικά και άλλα. Το πείραμα έλαβε μέρος στο Plant Research International στο Wageningen, στην Ολλανδία. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν ότι το MIPS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μέτρηση της ποιότητας ορισμένων προϊόντων ικανοποιητικά, παρόλο που δεν είναι για όλα τα προϊόντα λειτουργικό. Ο φασματογράφος φθορισμού χρειάζεται βελτίωση και τροποποιήσεις για καλύτερα αποτελέσματα. Ένας συνδυασμός των δύο μεθόδων θα ήταν αρκετά ικανοποιητικός και αξιόπιστος και σίγουρα το μέλλον των μη καταστροφικών μεθόδων θα είναι συνδυασμός διαφορετικών λειτουργιών για μέτρηση όσο το δυνατόν περισσότερων παραμέτρων ποιότητας.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίαςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Biofloriculture and GreenHouse Crops Departmenten
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΜη καταστρεπτικές μέθοδοι αξιολόγησης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων.el
heal.titleNon-destructive methods for evaluating the quality of agricultural products.en
heal.typebachelorThesis
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)