Εμφάνιση απλής εγγραφής

Assessment of the health status of children aged 6-12 years in the area of Vouliagmeni: nutrition, body composition, lipid profile and physical fitness.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΤυρόπωλη, Ελεάναel
dc.creatorΠαπαδοπούλου, Ευθυμίαel
dc.creatorTiropoli, Eleanaen
dc.creatorPapadopoulou, Euthimiaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:19:28Z
dc.date.available2016-03-15T12:19:28Z
dc.date.issued2010-10-22T12:43:32Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/96
dc.description.abstractΗ σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην φυσιολογική αύξηση όσο και στην ανάπτυξή του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, το παιδί χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά προκειμένου να διατηρήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, να αναπληρώσει τις καθημερινές φθορές με παραγωγή νέων κυττάρων, να ανταπεξέλθει στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες, να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει αποθέματα στον οργανισμό για διάφορα θρεπτικά συστατικά. Οι ενεργειακές απαιτήσεις ενός παιδιού εξαρτώνται από την ηλικία, τη σύσταση του σώματός του, το βάρος, το ύψος και τη φυσική του δραστηριότητα. Έως το 10ο έτος της ηλικίας δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών όσον αφορά στις ενεργειακές ανάγκες. Μετά από αυτήν την ηλικία, οι ενεργειακές απαιτήσεις των αγοριών είναι συνεχώς μεγαλύτερες από αυτές των κοριτσιών, λόγω της ταχύτερης αύξησης του μυϊκού ιστού[2]. Επειδή αναπτύσσονται με αυξημένους ρυθμούς χρειάζονται πυκνότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το βάρος τους, συγκριτικά με τους ενήλικες. Παιδιά 4-6 ετών: 100-110 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους. Παιδιά 7-10 ετών: 70-100 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους. Τα παιδιά μπορούν εύκολα να εισέλθουν σε κίνδυνο υποθρεψίας αν δεν έχουν όρεξη για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν λαμβάνουν περιορισμένο αριθμό τροφίμων ή αν εισάγουν στο διαιτολόγιο τους τρόφιμα με μικρή θρεπτική αξία. Σύγχρονες τάσεις στην διατροφ. Τα έτη 2001-2002 πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα μια μεγάλη έρευνα σε μεγάλο δείγμα 1514 αντρών και 1528 γυναικών άνω των 18. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρόσληψη κόκκινου κρέατος και γλυκών ήταν υψηλότερη από τις συνιστώμενες μερίδες, ενώ αντιθέτως η πρόσληψη ψαριού, πουλερικών, γαλακτοκομικών προϊόντων, λαχανικών και δημητριακών ήταν χαμηλότερες. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η διατροφικές συνήθειες αντιπροσωπευτικού δείγματος του πληθυσμού της χώρας φαίνεται να απομακρύνεται από την μεσογειακή διατροφή και να αποκτούν τον χαρακτήρα μιας πιο ανθυγιεινής διατροφής. Ιδιαίτερα με την μεταβίβαση των παιδιών από το δημοτικό στο γυμνάσιο, η κατανάλωση αναψυκτικών και γλυκών, τα οποία περιέχουν θερμίδες χωρίς διατροφική αξία (κενές θερμίδες)αντικαθιστά την κατανάλωση θρεπτικών τροφών( πχ. Φρούτων και λαχανικών)[4]. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών από παιδιά στην Αμερική τα τελευταία 50χρόνια έχει αυξηθεί 500%. Το φορτωμένο πρόγραμμα των παιδιών πολλές οδηγεί στην παράληψη κάποιου κυρίως γεύματος, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κατανάλωση κυρίως ανθυγιεινών σνακ. Στοιχεία του ΙΝΚΑ (Mάρτιος, Ινστιτούτο Καταναλωτών) δείχνουν ότι το 83% των παιδιών δεν παίρνει πρωινό στο σπίτι, ενώ το 89% δεν παίρνει ούτε κολατσιό από το σπίτι. Επιπλέον, γεγονός είναι ότι το χαμηλό εισόδημα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την επίτευξη υγιεινής διατροφής, αφού πολλές φορές οι υγιεινές επιλογές έχουν μεγαλύτερο κόστος. Τα ολικής άλεσης δημητριακά, το άπαχο κρέας, το ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καταναλώνονται περισσότερο από ομάδες υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Αντιθέτως η κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών και πρόσθετων λιπαρών έχει συσχετισθεί με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΕκτίμηση της κατάστασης υγείας παιδιών ηλικίας 6-12 ετών, στην περιοχή της Βουλιαγμένης: διατροφή, σύστασή σώματος, λιπιδαιμικό προφίλ και φυσική κατάσταση.el
dc.titleAssessment of the health status of children aged 6-12 years in the area of Vouliagmeni: nutrition, body composition, lipid profile and physical fitness.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΤυρόπωλη, Ελεάναel
heal.creatorNameΠαπαδοπούλου, Ευθυμίαel
heal.creatorNameTiropoli, Eleanaen
heal.creatorNamePapadopoulou, Euthimiaen
heal.publicationDate2010-10-22T12:43:32Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/96
heal.abstractΗ σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην φυσιολογική αύξηση όσο και στην ανάπτυξή του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, το παιδί χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά προκειμένου να διατηρήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, να αναπληρώσει τις καθημερινές φθορές με παραγωγή νέων κυττάρων, να ανταπεξέλθει στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες, να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει αποθέματα στον οργανισμό για διάφορα θρεπτικά συστατικά. Οι ενεργειακές απαιτήσεις ενός παιδιού εξαρτώνται από την ηλικία, τη σύσταση του σώματός του, το βάρος, το ύψος και τη φυσική του δραστηριότητα. Έως το 10ο έτος της ηλικίας δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών όσον αφορά στις ενεργειακές ανάγκες. Μετά από αυτήν την ηλικία, οι ενεργειακές απαιτήσεις των αγοριών είναι συνεχώς μεγαλύτερες από αυτές των κοριτσιών, λόγω της ταχύτερης αύξησης του μυϊκού ιστού[2]. Επειδή αναπτύσσονται με αυξημένους ρυθμούς χρειάζονται πυκνότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το βάρος τους, συγκριτικά με τους ενήλικες. Παιδιά 4-6 ετών: 100-110 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους. Παιδιά 7-10 ετών: 70-100 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους. Τα παιδιά μπορούν εύκολα να εισέλθουν σε κίνδυνο υποθρεψίας αν δεν έχουν όρεξη για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν λαμβάνουν περιορισμένο αριθμό τροφίμων ή αν εισάγουν στο διαιτολόγιο τους τρόφιμα με μικρή θρεπτική αξία. Σύγχρονες τάσεις στην διατροφ. Τα έτη 2001-2002 πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα μια μεγάλη έρευνα σε μεγάλο δείγμα 1514 αντρών και 1528 γυναικών άνω των 18. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρόσληψη κόκκινου κρέατος και γλυκών ήταν υψηλότερη από τις συνιστώμενες μερίδες, ενώ αντιθέτως η πρόσληψη ψαριού, πουλερικών, γαλακτοκομικών προϊόντων, λαχανικών και δημητριακών ήταν χαμηλότερες. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η διατροφικές συνήθειες αντιπροσωπευτικού δείγματος του πληθυσμού της χώρας φαίνεται να απομακρύνεται από την μεσογειακή διατροφή και να αποκτούν τον χαρακτήρα μιας πιο ανθυγιεινής διατροφής. Ιδιαίτερα με την μεταβίβαση των παιδιών από το δημοτικό στο γυμνάσιο, η κατανάλωση αναψυκτικών και γλυκών, τα οποία περιέχουν θερμίδες χωρίς διατροφική αξία (κενές θερμίδες)αντικαθιστά την κατανάλωση θρεπτικών τροφών( πχ. Φρούτων και λαχανικών)[4]. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών από παιδιά στην Αμερική τα τελευταία 50χρόνια έχει αυξηθεί 500%. Το φορτωμένο πρόγραμμα των παιδιών πολλές οδηγεί στην παράληψη κάποιου κυρίως γεύματος, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κατανάλωση κυρίως ανθυγιεινών σνακ. Στοιχεία του ΙΝΚΑ (Mάρτιος, Ινστιτούτο Καταναλωτών) δείχνουν ότι το 83% των παιδιών δεν παίρνει πρωινό στο σπίτι, ενώ το 89% δεν παίρνει ούτε κολατσιό από το σπίτι. Επιπλέον, γεγονός είναι ότι το χαμηλό εισόδημα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την επίτευξη υγιεινής διατροφής, αφού πολλές φορές οι υγιεινές επιλογές έχουν μεγαλύτερο κόστος. Τα ολικής άλεσης δημητριακά, το άπαχο κρέας, το ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καταναλώνονται περισσότερο από ομάδες υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Αντιθέτως η κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών και πρόσθετων λιπαρών έχει συσχετισθεί με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΕκτίμηση της κατάστασης υγείας παιδιών ηλικίας 6-12 ετών, στην περιοχή της Βουλιαγμένης: διατροφή, σύστασή σώματος, λιπιδαιμικό προφίλ και φυσική κατάσταση.el
heal.titleAssessment of the health status of children aged 6-12 years in the area of Vouliagmeni: nutrition, body composition, lipid profile and physical fitness.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordδιατροφή, σύσταση σώματος, λιπιδαιμικό προφίλ, φυσική κατάσταση, διατροφικές συνήθειες στα παιδιάel
heal.keywordnutrition, body composition, lipid profile, physical fitness, food habits in childrenen
heal.advisorNameΠαπαδάκη, Αγγελικήel
heal.advisorNamePapadaki, Angelikien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)