Το παράδοξο της φτώχειας- παχυσαρκίας και πως επηρεάζει η οικονομική κρίση την ποιότητα της διατροφής.
The paradox of poverty – obesity, how the economic crisis affects nutrition qyality.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2021-01-21Συγγραφέας
Κεφαλιανού, Καλλιόπη
Χρονιάρη, Μαρία
Kefalianou, Kalliopi
Chroniari, Maria
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας έχει επηρεάσει τη ζωή και την ευημερία των ατόμων και των κοινωνιών και έχει επιφέρει αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στη γενικότερη υγεία τους. Η παρούσα εργασία είναι μια μελέτη του παράδοξου φαινομένου της ταυτόχρονης ύπαρξης φτώχειας και παχυσαρκίας. Σκοπός της εργασίας είναι να διερευνήσει βιβλιογραφικά και ερευνητικά το σημαντικό αυτό ζήτημα, ως ένα φαινόμενο των καιρών. Στα πλαίσια της εργασίας πραγματοποιήθηκε έρευνα σε δείγμα (Ν=212) ελληνικού πληθυσμού από την Κρήτη και την Κάλυμνο, μέσω ηλεκτρονικού δομημένου ερωτηματολογίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων στο δείγμα είναι ιδιαίτερα υψηλό. Ο δείκτης μάζας σώματος για τους άνδρες συμμετέχοντες βρέθηκε να έχει σημαντική θετική συσχέτιση με το εισόδημα, ενώ για τις γυναίκες η συσχέτιση δεν είναι σημαντική. Τα αποτελέσματα αυτά δεν επιβεβαιώνουν το παράδοξο της φτώχιας-παχυσαρκίας στο δείγμα του ελληνικού πληθυσμού σήμερα. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες ακολούθου σε έναν μέτριο βαθμό τις αρχές της μεσογειακής διατροφής. Το πρωταρχικό κριτήριο επιλογής ειδών διατροφής είναι η αισθητηριακή προσέλκυση από το φαγητό που περιλαμβάνει τη γεύση το άρωμα και την όψη. Το δεύτερο κριτήριο είναι το αν η τροφή είναι υγιεινή και τρίτο κριτήριο η ευκολία εύρεσης και παρασκευής. Άλλα κριτήρια, όπως το αν είναι φυσικό το προϊόν, η τιμή, η οικειότητα με το προϊόν, η δυνατότητα ελέγχου του βάρους, η διάθεση και η ηθική ανησυχία έπονται με τη σειρά που αναφέρονται. The economic crisis of the last decade has affected the lives and well-being of individuals and societies and has brought about changes in nutritional habits and overall health. The present dissertation is a study of the paradoxical phenomenon of the simultaneous existence of poverty and obesity. The aim of this work is to investigate this important issue from a bibliographic and research point of view, as a phenomenon of our era. In the context of the dissertation, a survey was conducted on a sample (N = 212) of the Greek population from Crete and Kalymnos, through an electronically structured questionnaire. The results of the research showed that the percentage of overweight and obese people in the sample is very high. Body mass index for male participants was found to have a significant positive correlation with the income, while for women the correlation is not significant. These results do not confirm the paradox of poverty-obesity in the sample of the Greek population today. It was also found that participants followed the Mediterranean diet to a moderate degree. The primary criterion for choosing food items is the sensory attraction of the food that includes the taste, aroma and appearance. The second criterion is whether the food is healthy and the third criterion is the ease/comfort of finding and preparing. Other criteria, such as whether the product is natural, the price, the familiarity with the product, the ability to control weight, mood and ethical concern, follow in the order in which they are reported.
Συλλογές
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία του.
Συνέχεια
Περισσότερες πληροφορίες