Θρεπτική υποστηρίξη ασθενών Μ.Ε.Θ.
Νutritional support of patients in I.C.U.
Abstract
Είναι αξιοσημείωτος ο ρόλος της θρεπτικής κατάστασης του ασθενούς σχετικά με τη δυνατότητα ανάρρωσης, τη λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. (Chandra, 1989). Ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών, έως το 80% των ασθενών στη ΜΕΘ, εμφανίζει επιδείνωση της θρεπτικής κατάστασης κατά τη διάρκεια νοσηλείας. Επίσης σε ένα ποσοστό 30-40% των ασθενών στη ΜΕΘ, προϋπάρχει υποσιτισμός. Τα δεδομένα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη στον θεραπευτικό σχεδιασμό στη μονάδα εντατικής θεραπείας. (Cameron, 2015).
Είναι δεδομένο πως οι πάσχοντες ασθενείς στη ΜΕΘ, χρειάζονται διατροφική υποστήριξη προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους. Ανεξάρτητα από το εάν η διατροφή είναι εντερική ή παρεντερική, πρέπει να ξεκινήσει νωρίς, ώστε να αποτραπεί η έλλειψη αναγκαίων θρεπτικών ουσιών, στο πλαίσιο μιας ήδη επιβαρυμένης γενικής κατάστασης. Διάφοροι παράγοντες που υπάρχουν στους βαριά πάσχοντες, όπως αυξημένη πρωτεόλυση, γλυκονεογένεση, γλυκογονόλυση, περιφερική λιπόλυση, αυξημένος μεταβολισμός, συντελούν στη μείωση της πρωτεινοσύνθεσης και της ανοσολογικής απάντησης. Στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν και άλλες νοσηρότητες, όπως είναι η υποθρεψία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιακή και η νεφρική ανεπάρκεια, τότε αυξάνονται η νοσηρότητα και η θνητότητα.
Στην παρούσα εργασία επιχειρείται μια διερεύνηση του θέματος της διατροφικής υποστήριξης του βαριά πάσχοντα, που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
Αρχικά, γίνεται μια αναφορά στα βασικά θρεπτικά συστατικά της διατροφής, στη συνέχεια αναλύονται τα δυο είδη διατροφικής υποστήριξης στη ΜΕΘ, η εντερική και η παρεντερική διατροφή. The role of the patient's nutritional status in relation to the ability to recover, the functionality of the immune system is remarkable. (Chandra, 1989). A significant percentage of patients, up to 80% of patients in the ICU, experience a deterioration in nutritional status during hospitalization. Also in a percentage of 30-40% of patients in the ICU, there is pre-existing malnutrition. These data must be taken into account in the treatment planning in the intensive care unit. (Cameron, 2015).
It is a given that ICU patients need nutritional support tailored to their needs. Whether the diet is intestinal or parenteral, it should be started early to prevent the lack of necessary nutrients, in the context of an already strained general condition. Various factors present in severely ill patients, such as increased proteolysis, gluconeogenesis, glycogenolysis, peripheral lipolysis, increased metabolism, contribute to the reduction of protein synthesis and the immune response. In cases where other diseases coexist, such as malnutrition, diabetes, heart and kidney failure, then morbidity and mortality increase.
In the present work, an investigation is attempted on the issue of nutritional support of the seriously ill patient, who is hospitalized in the intensive care unit.
First, a reference is made to the basic nutrients of the diet, then the two types of nutritional support in the ICU, the intestinal and parenteral nutrition, are analyzed.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info