Η γλυκαντική φρουκτόζη και οι επιδράσεις της στην υγεία.
The fructose and its effects on health.
View/ Open
Date
2010-10-18Author
Μητσιοπούλου, Δήμητρα
Mitsiopoulou, Dimitra
Metadata
Show full item recordAbstract
Η φρουκτόζη με την κρυσταλλική της μορφή ή με τη μορφή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης , είναι πλέον από τις πιο διαδεδομένες γλυκαντικές ύλες τόσο στις βιομηχανίες τροφίμων , όσο και στο καταναλωτικό κοινό. Το προϊόν χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα και ποτά , αντικαθιστώντας συχνά τη σακχαρόζη ή επιτραπέζια ζάχαρη , κυρίως λόγω της μεγαλύτερης γλυκύτητας και του χαμηλότερου κόστους της. Από το 1970 , οπότε και άρχισε να γίνεται γνωστή η χρήση της , η κατανάλωση της έχει αυξηθεί έως και 4.000 % σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών (1). Σήμερα, η φρουκτόζη προστίθεται από τις παιδικές τροφές και τα μη αλκοολούχα ποτά έως και τον καπνό των τσιγάρων (2). Η αυξημένη χρήση και κατανάλωση της ουσίας απασχόλησε , τους επιστήμονες και τους ειδικούς σε θέματα Διατροφής και Υγείας σχετικά με τις ενδεχόμενες επιδράσεις της στην ανθρώπινη υγεία, σχεδόν από την αρχή της εμφάνισης. Τα άτομα που επηρεάστηκαν πιο άμεσα από την αύξουσα χρησιμοποίηση της φρουκτόζης, ήταν αυτά που εκ γενετής πάσχουν από κάποια ανωμαλία στον μεταβολισμό του υδατάνθρακα, για τον λόγο αυτό αποτέλεσαν πρώτα, αντικείμενο μελέτης για τους επιστήμονες. Οι έρευνες όμως επεκτάθηκαν και στα τυχόν αποτελέσματα της πρόσληψης φρουκτόζης στην ανάπτυξη ή την εξέλιξη σοβαρών ασθενειών όπως, ο ΣΔ τύπου ΙΙ, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η αρθρίτιδα , ο καρκίνος, η χρόνια νεφροπάθεια κ.α. Οι πειραματικές έρευνες και κάποιες από τις μελέτες κοορτών που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό να εξετάσουν την επίδραση της αυξημένης η/και μακροχρόνιας κατανάλωσης φρουκτόζης σε υγιείς αλλά και ασθενείς ανθρώπους, καταγράφονται και αναλύονται στην ανασκόπηση αυτή. Αναφέρονται επίσης κάποια από τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης της φρουκτόζης στην διαδικασία της γήρανσης και στην βιοδιαθεσιμότητα κάποιων μετάλλων όπως, ο χαλκός, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Σε αρκετές από αυτές τις πειραματικές μελέτες γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων της φρουκτόζης στους ανθρώπους ή τα ζώα, όπου πραγματοποιούνται , με εκείνων της σακχαρόζης. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των αποτελεσμάτων αυτών είναι σε πολλές περιπτώσεις αντικρουόμενα. Για τον λόγο αυτό είναι ήταν αναγκαία η αναφορά στην επίσημη θέση των διεθνώς αναγνωρισμένων οργανισμών Υγεία και Διατροφής για κάθε περίπτωση ασθένειας , όπως επίσης και των συστάσεων για το ανώτερο ποσοστό ημερησίας πρόσληψης της γλυκαντικής ουσίας. Αυτά και άλλα θέματα σχετικά με την γλυκαντική φρουκτόζη πραγματεύεται η έρευνα αυτή.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info