• Δευτερογενής διατροφική πρόληψη της Νόσου Alzheimer: στη θεωρία και στην πράξη.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Επιτρόπου, Άννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-02-2015
    Η ποιότητα ζωής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας συνδέεται έντονα με τη γνωστική λειτουργία. Η γνωστική λειτουργία μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες και η διατροφή να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους. Ακριβώς ...
  • Δευτερογενής πρόληψη εμφράγματος μυοκαρδίου με διατροφική παρέμβαση με κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουτρουλή, Ασπασία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2024-02-09
    Καρδιακή προσβολή (έμφραγμα) είναι η αιφνίδια διακοπή της ροής του αίματος που προκαλείται από απόφραξη μίας αρτηρίας που αιματώνει την καρδιά και έτσι τα κύτταρά της δεν οξυγονώνονται σωστά. Μετά από την πρώτη καρδιακή ...
  • Δημοφιλείς δίαιτες – Απήχηση, οφέλη και σύγκρισή τους με τη μεσογειακή διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γουλενά, Μαρία; Ζώρζου, Κυριακή; Καραγιάννη, Ήρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Τράνακας, Βασίλειος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-12-04
    Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και από τους ειδικούς ονομάστηκε «επιδημία του 21ου αιώνα». Τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων στη χώρα μας συνεχώς αυξάνονται, όπως ...
  • Διαιτητική αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου του λάρυγγα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κριαράς, Νικόλαος
    Επιβλέπων καθηγητής: Σταίκος, Νικηφόρος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-10-2010
    Η παρούσα πτυχιακή, σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε με σκοπό την μελέτη και αναγνώριση της ανατομίας και φυσιολογίας του λάρυγγα, τον ενδελεχή έλεγχο στην νόσο του καρκίνου του λάρυγγα και την αντιμετώπιση της δίνοντας ιδιαίτερο ...
  • Διατροφή ενηλίκων ανδρών κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Νούσια, Ειρήνη; Τζάνου, Κυριακούλα; Τριγώνη, Κρυστάλλω
    Επιβλέπων καθηγητής: Κοτζαμπασάκη, Θεονύμφη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Η διατροφή αποτελεί, ένα σημαντικό, χρήσιμο και εξαιρετικά ενδιαφέρον τμήμα της κλινικής πράξης. Το πεδίο εφαρμογής του είναι τεράστιο. Ο άνθρωπος πρέπει να φάει για να διατηρηθεί στη ζωή η τροφή επηρεάζει την υγεία από ...
  • Διατροφή και άσκηση για την επίτευξη επιθυμητού βάρους σε παιδιά και εφήβους.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βαγιώτα, Βασιλική; Σπάτουλας, Παναγιώτης
    Επιβλέπων καθηγητής: Τράνακας, Βασίλειος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 11-09-2015
    Η παχυσαρκία σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά προβλήματα για τις προηγμένες κοινωνίες. Πολλοί παράγοντες φαίνεται ότι συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας με την οποία εμφανίζεται, και πολλοί τρόποι ...
  • Διατροφή και άσκηση για τον έλεγχο του βάρους.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Νικολάου, Ιάκωβος
    Επιβλέπων καθηγητής: Τρανάκας, Βασίλειος; Κωστάκη, Άννα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-07-2014
    Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία ορίζεται ως µη οµαλή ή υπερβολική συσσώρευση λίπους που µπορεί να βλάψει την υγεία. Η αιτιολογία της παχυσαρκίας είναι πολυπαραγοντική, και αφορά πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις µεταξύ του ...
  • Διατροφή και άσκηση στην υγεία των παιδιών της Ε΄ Δημοτικού (9-11 χρονών).

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Γερακιανάκης, Χρυσοβαλάντης; Γεωργαλάς, Γεώργιος; Τσαγκαράκης, Εμμανουήλ
    Επιβλέπων καθηγητής: Δαφέρμου, Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 19-06-2009
    Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Αρχιμήδης Ι», που πραγματοποιήθηκε στο Νομό Λασιθίου, η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία, έχει ως κύριο στόχο να αξιοποιήσει σωστά τα αποτελέσματα του προγράμματος και να αξιολογήσει ...
  • Διατροφή και γήρανση του δέρματος: Μελέτη περίπτωσης 30χρονης γυναίκας μέσω της ποσοτικής προσέγγισης τριών διαφορετικών διατροφικών σχημάτων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ζήκα, Αικατερίνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 27-06-2012
    Η επιστήμη της διατροφής μέσω πολυετών μελετών διαμορφώνει συνεχώς νέες απόψεις για το ρόλο της διατροφής στην εξέλιξη της γήρανσης του δέρματος στις γυναίκες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένα συστατικά τροφίμων συμβάλλουν ...
  • Διατροφή και δέρμα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μονογυιού, Αικατερίνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Παπαδάκη, Αγγελική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 19-05-2009
    Τρώγοντας σωστά και πίνοντας άφθονη ποσότητα νερού βοηθάμε το δέρμα μας, και το υπόλοιπο σώμα μας, να διατηρηθεί υγιές. Αν και η ακμή θεωρείται νόσος της εφηβείας, το 20% των περιπτώσεων εμφανίζεται και στους ενήλικες. Τα ...
  • Διατροφή και διακύμανση του βάρους σε άτομα με σχιζοφρένεια.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γερμανόπουλος, Στέφανος Ευρυσθένης
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-22
    Η σχιζοφρένεια είναι μία ψυχωτική διαταραχή αγνώστου αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στην σκέψη, τη διάθεση και την συμπεριφορά. Ο δια βίου επιπολασμός της νόσου είναι περίπου 1%. Απαντάται σε όλες τις ...
  • Διατροφή και κίρρωση του ήπατος.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αλεξανδρή, Δήμητρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Γαλάνης, Χρήστος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-07-2008
    Πλήθος επιστημονικών μελετών έχουν δείξει την θετική συσχέτιση της ισορροπημένης διατροφής με την υγεία. Ως ισορροπημένη διατροφή θεωρείται η μεσογειακή διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ...
  • Διατροφή και μεταμόσχευση.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Χατζήρη, Αικατερίνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 07-05-2008
    Η μεταμόσχευση υγιών οργάνων και ιστών σε αντικατάσταση νοσούντων αποτελεί ολοένα αυξανόμενη αποτελεσματική και συνηθισμένη θεραπεία. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην ανοσοκαταστολή έχει μειώσει δραστικά την απόρριψη των ...
  • Διατροφή και παχυσαρκία σε παιδιά 10-11 ετών.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Κλείδη, Στέλλα; Κρουσανιωτάκη, Αγάπη
    Επιβλέπων καθηγητής: Δαφέρμου, Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 15-06-2009
    Η παρούσα ερευνητική εργασία έχει ως σκοπό να καταγράψει, να μελετήσει και να αναλύσει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών της Ε’ τάξης Δημοτικού και των παραγόντων που διαμορφώνουν τις συνήθειες αυτές και συντελούν στην ...
  • Διατροφή και σκλήρυνση κατά πλάκας,

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μαραγκουδάκη, Ευγενία
    Επιβλέπων καθηγητής: Παπαδάκη, Αγγελική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 20-10-2010
    Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια νευρολογική νόσος, η οποία σχετίζεται με επαναλαμβανόμενες εστιακές προσβολές του κεντρικού νευρικού συστήματος και χαρακτηρίζεται από απώλεια της μυελίνης και νευρολογική ...
  • Διατροφή και συνήθειες υγείας σε εργαζόμενους σε βιομηχανία πλαστικών και πως επηρεάζονται απο την εργασία τους.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Νικόλοβα, Έλενα; Τσακυρίδου, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Ανδρουλάκη, Ζαχαρένια
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Το θέμα της πτυχιακής εργασίας επικεντρώνεται στη μελέτη της διατροφής και των συνηθειών υγείας των εργαζομένων στη Βιομηχανία Πλαστικών -Ηρακλείου, καθώς και πως τα παραπάνω επηρεάζονται από την εργασία. Το ερευνητικό ...
  • Διατροφή και υπέρταση στη τρίτη ηλικία: Η συνδυασμένη επιρροή τους στη γνωστική λειτουργία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σκούρα, Αικατερίνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-05-2012
    Υπόβαθρο: Η συστηματική εξέταση και εκτίμηση των γνωστικών λειτουργιών ασθενών που υποφέρουν από άνοια εμφανίζεται όλο και πιο επιτακτική καθώς αυξάνει η αναλογία των ατόμων τρίτης ηλικίας στον γενικό πληθυσμό και κατ' ...
  • Διατροφή και φυσική δραστηριότητα κατά τα διαφορετικά στάδια εγκυμοσύνης.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μπιλάλι, Κλέα
    Επιβλέπων καθηγητής: Βενιαμάκης, Ελευθέριος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2024-02-09
    Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια από τις περιόδους με το μεγαλύτερο ενθουσιασμό, αλλά και πολλές ανησυχίες στη ζωή της γυναίκας τόσο για την καλύτερη ανάπτυξη του εμβρύου όσο και για την ίδια την υγεία της κυοφορούσας. Παρουσιάζεται ...
  • Διατροφή κατά την κύηση γυναικών 19-40 ετών και συσχέτιση της με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης του νεογνού.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μενελάου, Βαρβάρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Αρκετοί ερευνητές, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη διατροφή της εγκύου, τα σωματομετρικά της χαρακτηριστικά, τη φυσική δραστηριότητα και την πιθανή συσχέτιση τους με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά γέννησης του νεογνού. ...
  • Διατροφή κατά την κύηση και καταγραφή στο νομό Βοιωτίας και στο νομό Λασιθίου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ευγενίδη, Παρασκευή; Κορωνάκη, Γεωργία
    Επιβλέπων καθηγητής: Κακαβελάκης, Κυριάκος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Η έρευνα μας είχε ως σκοπό να αναλύσει την συμπεριφορά των εγκύων Ελληνίδων μητέρων ως προς την διατροφή τους. Το δείγμα αποτελείται από 121 γυναίκες . Οι 91 γυναίκες ήταν κάτοικοι του Ν. Βοιωτίας και οι υπόλοιπες 30 του ...