• Η νιασίνη ως συστατικό της ανθρώπινης διατροφής και ως σύγχρονο φάρμακο.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κοντούλης, Γεώργιος
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 14-09-2015
    Η νιασίνη (B3) είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β. Νιασίνη είναι ο γενικός όρος, ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συστατικά που παρουσιάζουν τις βιολογικές ιδιότητες του νικοτιναμιδίου. ...
  • Η παιδική διαροφή στην προσχολική ηλικία 3-5 ετών και η συμμετοχή της μητέρας στη σωστή διατροφή του παιδιού.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σούκουλη, Παγώνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-10-2010
    Η Πτυχιακή μου εργασία αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, το Γενικό, αναφέρεται σε ορισμούς και ορολογίες. Στα χαρακτηριστικά της προσχολικής ηλικίας, στη διατροφική πυραμίδα και στην παιδική παχυσαρκία και την ...
  • Η ψυχοβιολογία της διατροφικής συμπεριφοράς.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Λεουνάκη, Εμμανουέλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος; Μαρκάκη, Άννα-Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2012
    Η ψυχοβιολογία ή ψυχοφυσιολογία είναι η επιστήμη που μελετά τις αλλαγές των λειτουργιών του οργανισμού που οφείλονται σε ψυχολογικά συμβάματα (Oltmanns, 2001). Μερικές από τις φυσικές αντιδράσεις του ανθρώπου στα εξωτερικά ...
  • ∆ιατροφικό προφίλ υπέρβαρων και παχύσαρκων ασθενών πριν ξεκινήσουν ένα πρόγραµµα διατροφικής παρέµβασης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δρίτσα, Δήμητρα; Μόλας, Ελευθέριος
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 04-08-2014
    Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσειτο σηµερινό τρόπο συµπεριφοράς παχύσαρκων ατόµων ως προς τη διατροφικές επιλογές και προτιµήσεις, τον τρόπο ζωής και τη φυσική δραστηριότητα, µε τη λήψη ενός διατροφικού ...
  • Κάπνισμα-διατροφή-υγεία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Λαδιά, Χρυσούλα; Τσακιράκη, Σοφία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 14-09-2015
    Στη σημερινή εποχή το κάπνισμα αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου και διάφορων καρδιοαναπνευστικών παθήσεων του ανθρώπινου οργανισμού. Οι ουσίες που εμπεριέχονται στο καπνό είναι άκρως επικίνδυνες ακόμα ...
  • Καρκίνος του παχέως εντέρου και η συσχέτισή του με τη διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μπρίκου, Ελένη; Φουντουλάκης, Μιχαήλ
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-22
    Ο καρκίνος του παχέως εντέρου αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα υγείας του σύγχρονου δυτικού κόσμου τα τελευταία τρία χρόνια και μάλιστα πολυπαραγοντικό, αφού για την πρόκλησή του ευθύνονται πολυάριθμοι βλαπτικοί ...
  • Κατανάλωση οινοπνεύματος και καλή διατροφή: Καταγραφή σε σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κίτσος, Ευάγγελος; Νικητοπούλου, Αικατερίνη; Πεπόνη, Ζαμπέλλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να διαπιστώσει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην κατανάλωση οινοπνεύματος και την καλή ή μη καλή διατροφή σε σπουδαστές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Επίσης μέσα από αυτή την εργασία ...
  • Κατανάλωση φυτικών ινών και υγρών στην 3η ηλικία: Καταγραφή στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην περιοχή Μολάων - Λακωνίας

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Χαραμή, Σοφία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-07-2008
    Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης των ηλικιωμένων που ζούσαν στο ίδρυμα, και ιδιαίτερα ως προς την κατανάλωση φυτικών ινών και υγρών και τη σχετική συσχέτισή τους με την λειτουργία του εντέρου ...
  • Καχεξία σε ογκολογικό ασθενή και διατροφική παρέμβαση.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ρωμανίδου, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 15-09-2015
    Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελείται από τρία (3) κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο προσδιορισμός της καρκινικής καχεξίας, τα στάδια της, τα συμπτώματα της, την κλινική της εκδήλωση, τα εργαλεία καθώς και τους ...
  • Κοινωνικό- δημογραφικά χαρακτηριστικά, χρήση υπηρεσιών υγείας και διατροφικές συνήθειες των καπνιστών, στην προσπάθεια διακοπής καπνίσματος, στο νομό Ηρακλείου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σφακιωτάκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-06-2012
    Εισαγωγή: Τo κάπνισμα παγκοσμίως αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την υγεία και κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του. Ο καπνός του τσιγάρου κατηγορείται για πρόκληση σοβαρών ...
  • Λειτουργικές ιδιότητες του ελαιολάδου και ανθρώπινη υγεία: Σύγχρονη προσέγγιση 2000-2010.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Πευκιανάκη, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2012
    Σκοπός της μελέτης είναι η παρουσίαση και η εμβάθυνση των γνώσεων για τις λειτουργικές ιδιότητες του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία την τελευταία δεκαετία 2000-2010. Το ελαιόλαδο θεωρείται λειτουργικό τρόφιμο και λόγω της ...
  • Λιπιδαιμία και καρδιαγγειακά προβλήματα μετά την εμμηνόπαυση: Πρόληψη και ιδιαίτερες διατροφικές οδηγίες.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τζανακάκη, Αργυρώ
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 20-10-2010
    Η παρούσα εργασία ασχολείται με ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά την συσχέτιση της εμμηνόπαυσης με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Παγκοσμίως, τα καρδιαγγειακά αποτελούν τον μοναδικό και μεγαλύτερο αίτιο θνησιμότητας μεταξύ ...
  • Μεσογειακή διατροφή: Παραδοσιακή σύνθεση, υγιεινο-διαιτητική, αξιοποίηση και προοπτική.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Στριμμένου, Βασιλική
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2012
    Στην παρούσα πτυχιακή φιλοδοξούμε να συγκεντρώσουμε την τρέχουσα πληροφορία για τη Μεσογειακή διατροφή με «δυναμικό» τρόπο, δηλαδή σε σχέση με τις νεώτερες έρευνες για τα συστατικά της, την σχέση της με την άσκηση και ...
  • Μεταβολισμός της ενέργειας - Ρύθμιση στον υποθάλαμο.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ρωμαίου, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Σ' αυτή τη πτυχιακή ασχοληθήκαμε με τα πεπτίδια που επηρεάζουν το ισοζύγιο της ενέργειας και κατ' επέκταση την προσθήκη και την απώλεια βάρους. Σημείο κλειδί της έκκρισης και της δράσης αυτών των πεπτιδίων είναι ο υποθάλαμος, ...
  • Ξύγαλο Σητείας, ένα νέο προϊόν Π.Ο.Π: θρεπτική αξία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κατσαβοχρήστου, Ανδριάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 17-02-2015
    Η ακόλουθη εργασία έχει ως θέμα το «Ξύγαλο Σητείας, Ένα Νέο Προϊόν Π.Ο.Π: Θρεπτική Αξία. Το νέο αυτό προϊόν έχει καταχωρηθεί σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέ- λευσης (Π.Ο.Π). Ο ...
  • Ο ρόλος των φυτικών ινών στην υγεία και στην ασθένεια.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μονεμβασίτου, Λετίσια; Φιλίππου, Κωνσταντίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-03-2013
    Η παρούσα πτυχιακή θα αποτελέσει βιβλιογραφική ανασκόπηση σύγχρονων, αλλά και παλαιότερων έγκυρων ακόμη ευρημάτων, με στόχο την παρουσίαση της ανάλυσης της λειτουργίας των διαιτητικών ινών και των αποτελεσμάτων της δράσης ...
  • Οι ξηροί καρποί στην ανθρώπινη διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δίρλη, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 30-03-2011
    Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και θεωρούνται ιδανική πηγή ενέργειας. Αποτελούν βασικό τρόφιμο της μεσογειακής διατροφής. Σύγχρονες κλινικές - επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει την προστατευτική ...
  • Οργανικές αλλαγές ατόμων τρίτης ηλικίας και η διατροφική τους φροντίδα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουννίδου, Έλενα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2012
    Στα πλαίσια της πτυχιακής εργασίας, ο καθηγητής μου κύριος Φραγκιαδάκης Γεώργιος και εγώ, αρχικά αποφασίσαμε το γενικό θέμα ότι θα είναι τα άτομα τρίτης ηλικίας. Στη συνέχεια θέσαμε διάφορες πτυχές του θέματος και καταλήξαμε ...
  • Πρόγραμμα Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. Αρχιμήδης Ι: Διατροφή και ψυχική υγεία: Συσχέτιση σωματικού βάρους με την αυτοεκτίμηση σε παιδιά 11-12 ετών απο Ελλάδα και Ισπανία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αβλίχου, Ελένη
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 20-10-2010
    Σε αυτή την πτυχιακή εξετάστηκε η συσχέτιση του σωματικού βάρους με την αυτοπεποίθηση. Αρχικά παρατέθηκαν ο ορισμός, τα αίτια, κληρονομικά και περιβαλλοντικά και οι επιπλοκές της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία. Στο δεύτερο ...
  • Πρόληψη και νεώτερες μέθοδοι αντιμετώπισης διαβήτη τύπου 1.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τσαντάκης, Στέφανος
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-10-2010
    Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 προκαλείται από την καταστροφή των ινσουλινοπαραγωγών β-κυττάρων των νησιδίων του Langerhans, χαρακτηρίζεται από την τάση ανάπτυξης κετοξέωσης επί ινσουλινοανεπάρκειας και απαιτεί χορήγηση ...