• Αξιολόγηση διατροφικής συμπεριφοράς εφήβων και συγκρίσεις μεταξύ των δύο φύλων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γούτα, Γεωργία; Τσίμπου, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική; Χανιωτάκη, Φωτεινή
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 21-01-2016
    Η εφηβεία αποτελεί τη σημαντικότερη ηλικία, όσον αφορά την ανάπτυξη του ατόμου και τις αλλαγές που υφίσταται το σώμα του. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών σε δείγμα παιδιών ...
  • Αξιολόγηση διατροφικών συνηθειών, φυσικής δραστηριότητας και οδοντικής υγείας σε δείγμα παιδιών ηλικίας 10-13 ετών.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μανωλιτσάκη, Γεωργία; Τσέκου, Μαγδαλένα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 20-01-2016
    Εισαγωγή: Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη διατήρηση υγιούς βάρους όσο και στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων σωματικής υγείας. Έχει φανεί ότι η στοματική υγεία συσχετίζεται με την υγεία, την ψυχοσύνθεση και τη ...
  • Αξιολόγηση και παρέμβαση στη γνώση για τη διατροφική ετικέτα σε δείγμα εφήβων

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τσοβίλης, Γεώργιος-Ερμής; Χανιώτη, Ελένη; Χατζησάββα, Ειρήνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική; Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-05-31
    Ως διατροφική ετικέτα ορίζεται η παροχή πληροφοριών στο πίσω ή και στο μπροστινό μέρος μιας συσκευασίας σχετικά με την περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε θρεπτικά συστατικά. Η διατροφική επισήμανση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ...
  • Αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών ως παράγοντας κινδύνου υγειας στην εμμηνόπαυση.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ζαφειροπούλου, Ευθαλία
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-03-2013
    Η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση. Στόχος της παρούσας πτυχιακής μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η διαφοροποιημένη διατροφική πρόσληψη μεταξύ ...
  • Αξιολόγηση της πρόσληψης νατρίου σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς και συσχέτιση των επιπτώσεών της με το οιδηματικό τους βάρος μετά από παρέμβαση.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γκίκα, Ιωάννα; Χάλαρη, Άννα-Βαρβάρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική; Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-06-2012
    ΣΚΟΠΟΣ: Η παρούσα εργασία αφορά στη μελέτη της επίδρασης της πρόσληψης Νατρίου στο οιδηματικό βάρος ασθενών που κάνουν αιμοκάθαρση. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Η μελέτη διενεργήθηκε στο Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», σε 16 ανουρικούς νεφροπαθείς και ...
  • Αξιολόγηση της σύστασης σώματος και σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών μεθόδων υπολογισμού των ενεργειακών αναγκών ενηλίκων αθλητών ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βαΐτσης, Ιωάννης; Ντόσας, Νικόλαος; Ταταράκης, Εμμανουήλ
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 20-02-2015
    Η σωστή λειτουργία του οργανισμού, η αγωνιστική και προπονητική απόδοση, αλλά και η ανάκαμψη από αυτές, καθώς και από τις περιόδους αποχής σχετίζονται άμεσα με τη ποιότητα διατροφής των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών. Πιθανές ...
  • Δευτερογενής διατροφική πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βερύκοκκος, Κωνσταντίνος; Παπαγεωργίου, Ελένη
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 21-01-2016
    Το εγκεφαλικό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας, καθώς είναι η τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου, μετά τη στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο. Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, διότι είναι η ...
  • Δευτερογενής διατροφική πρόληψη της Νόσου Alzheimer: στη θεωρία και στην πράξη.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Επιτρόπου, Άννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-02-2015
    Η ποιότητα ζωής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας συνδέεται έντονα με τη γνωστική λειτουργία. Η γνωστική λειτουργία μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες και η διατροφή να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους. Ακριβώς ...
  • Διατροφή και γήρανση του δέρματος: Μελέτη περίπτωσης 30χρονης γυναίκας μέσω της ποσοτικής προσέγγισης τριών διαφορετικών διατροφικών σχημάτων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Ζήκα, Αικατερίνη
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 27-06-2012
    Η επιστήμη της διατροφής μέσω πολυετών μελετών διαμορφώνει συνεχώς νέες απόψεις για το ρόλο της διατροφής στην εξέλιξη της γήρανσης του δέρματος στις γυναίκες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένα συστατικά τροφίμων συμβάλλουν ...
  • Διατροφή και ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καραβίδογλου, Χριστίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χανιωτάκη, Φωτεινή; Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 01-07-2013
    Οι ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ), δηλαδή η Ελκώδης Κολίτιδα και η νόσος του Crohn, είναι νοσήματα που συνδέονται με χρόνια και ειδική φλεγμονή, εντοπισμένη είτε μόνο στο παχύ έντερο είτε σε ολόκληρο το ...
  • Διατροφική παρέμβαση σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στο Νοσοκομείο Σητείας

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βασαρμίδη, Ερωφίλη
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία; Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-05-24
    Εισαγωγή: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 αποτελεί μία χρόνια ασθένεια αλλά ταυτόχρονα κι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας γι' αυτό και η μελέτη του αναδεικνύεται αποφασιστικής σημασίας. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ...
  • Διατροφική παρέμβαση σε ασθενείς με ΣΔ2 και λιπώδη διήθηση ήπατος: αξιολόγηση γλυκαιμίας και ηπατικής λειτουργίας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καρβούνης, Δημήτριος; Μυλωνάκος, Δημήτριος
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 08-02-2016
    Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι σήμερα μία από τις συχνότερες αιτίες χρόνιας ηπατοπάθειας παγκοσμίως. Στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) περιλαμβάνονται δύο καταστάσεις: η μη αλκοολική ηπατοστεάτωση ...
  • Εκτίμηση δεικτών θρέψης, πρωτεϊνικού ισοζυγίου και αξιολόγηση της ποιότητας ζωής ασθενών που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση: Συγχρονική μελέτη στα πλαίσια της προοπτικής παρακολούθησης των ασθενών της νεφρολογικής μονάδας του ΠΑ.Γ.Ν.Ηρακλείου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δαγαλάκη, Φλώρα; Κουμαδωράκη, Δήμητρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία; Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 04-08-2014
    Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι μια ασθένεια η οποία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας και χαρακτηρίζεται συνήθως από μια ασυμπτωματική περίοδο η οποία είναι δυνητικά ανιχνεύσιμη. Η μελέτη ...
  • Εκτίμηση θρέψης ογκολογικών ασθενών στην ογκολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Εκμετζόγλου, Κωνσταντίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία; Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-03-20
    Ως βασικός σκοπός της μελέτη αυτής είναι η εκτίμηση της κατάστασης θρέψης δείγματος ασθενών με καρκίνο και της ποιότητα ζωής τους. Απώτερος στόχος της μελέτης αποτελεί ο εντοπισμός της υποθρεψίας και κατά συνέπεια της ...
  • Εκτίμηση των διατροφικών συνηθειών και συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αντιοξειδωτικών ουσιών και της ποιότητας σπέρματος σε δείγμα ενήλικων επιληπτικών ασθενών.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γερασιμάτου, Χρυσάνθη
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 15-09-2015
    Η επιληψία αποτελεί μία χρόνια νόσο με κύριο φαινότυπο την εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων. Η νόσος δεν θεραπεύεται και στη αντιμετώπιση της κυρίως χρησιμοποιούνται τα αντιεπιληπτικά φάρμακα, ενώ η διατροφή έχει δειχθεί ότι ...
  • Επίδραση της διατροφικής συµπεριφοράς των γονέων στο ∆ΜΣ και τις διατροφικές συνήθειες παιδιών σχολικής ηλικίας (6-12 ετών).

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μαρκάκης, Ιωάννης; ∆ορλή, Φωτεινή
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-07-2014
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Μεταξύ των διαφόρων παραγόντων που φαίνεται να συντελούν στη διαµόρφωση του βάρους των παιδιών είναι και η γονεϊκή στάση απέναντι στην πρόσληψη τροφής. ΣΚΟΠΟΣ: H προσπάθεια διερεύνησης της επίδρασης διατροφικών ...
  • Επίδραση της ποιότητας του προσλαμβανόμενου λίπους στη ρευματοειδή αρθρίτιδα: μελέτη κλινικής περίπτωσης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καραβέλα, Σταματέλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 24-02-2015
    Ο ρόλος της διατροφής είναι σημαντικός σε διάφορες παθήσεις και συγκεκριμένα στις αυτοάνοσες, όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, καθώς αυτό έχει αποδειχθεί από πληθώρα μελετών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένα συστατικά ...
  • Εργαλεία ελέγχου θρεπτικής κατάστασης: διερεύνηση στη χρήση των ευρέως χρησιµοποιούµενων από τους διαιτολόγους.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Παυλάκη, Σοφία
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-07-2014
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Αν και το φαινόµενο του ενδο-νοσοκοµειακού υποσιτισµού πρωτοπεριγράφηκε τη δεκαετία του ’70, ωστόσο τα ποσοστά παραµένουν ακόµη υψηλά. Η υποθρεψία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενή, ενώ παράλληλα ...
  • Η διατροφική αξία του αυγού και η θέση του στη διατροφή των ατόμων με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αλεξοπούλου, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική; Λαπιδάκης, Νίκος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-02-20
    Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και έχει διάφορους παράγοντες κινδύνου όπως η αρτηριακή υπέρταση και η εκδήλωση εμφράγματος μυοκαρδίου. Έτσι κάποιος ο οποίος νοσεί από καρδιαγγειακά νοσήματα, ...
  • Η επίδραση της στέρησης ύπνου στο μεταβολισμό της γλυκόζης.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Δόση, Φιλοθέη
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 17-02-2015
    Ο επαρκής ύπνος έχει σημαίνοντα ρόλο στη διατήρηση της ομοιοστασίας της γλυκόζης. Από πειραματικά δεδομένα, που καλύπτουν όλο το φάσμα περιορισμού του ύπνου, έχει φανεί ότι οι 4 ώρες στέρησης ύπνου, τόσο για μερικά 24ώρα ...