• Γλουτένη: Αλλεργία – Δυσανεξία - Ευαισθησία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Χαζίζα, Χριστίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-07-23
    Η γλουτένη είναι ένα μίγμα πρωτεϊνών της γλιαδίνης και της γλουτενίνης και υπάρχει κυρίως στο σιτάρι, αλλά και το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη. Η γλοιαδίνη είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην υδρόλυση από τις πρωτεάσες του ...
  • Συμμόρφωση στη δίαιτα άνευ γλουτένης και ποιότητα ζωής κοιλιοκακικών ασθενών από την περιοχή της Αττικής.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μανίδης, Αλέξιος
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2023-10-02
    Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος που έχει ως μοναδική θεραπεία την αυστηρή αποχή από τη γλουτένη εφ’ όρου ζωής. Αυτό είναι δύσκολο καθώς η γλουτένη υπάρχει σε πολλά τρόφιμα αλλά υπάρχει και κίνδυνος επιμόλυνσης ...