• Διατροφικές συνήθειες των ασθενών με στεφανιαία νόσο και πιθανή συσχέτιση αυτών με την έκταση της νόσου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σπανάκη, Δέσποινα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζάκης, Νικόλαος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 20-10-2010
    Οι καρδιαγγειακές νόσοι αποτελούν την πρώτη αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας, οι οποίες αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς στην χώρα μας και σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως. Η αύξηση αυτή σχετίζεται με τις μεταβολές ...
  • Διατροφική αξιολόγηση, σωματική δραστηριότητα και δεκαετής καρδιαγγεικός κίνδυνος δείγματος ηλικίας 65-85 ετών στην κρητική ύπαιθρο.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γαλανάκη, Χρυσαυγή
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 21-01-2016
    Εισαγωγή: Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την 1η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μόνο στην Ελλάδα κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους, λόγω κάποιου νοσήματος του καρδιαγγειακού συστήματος 50.000 άτομα περίπου. Στην Ευρώπη, 4,35 εκατομμύρια ...
  • Διερεύνηση του αιτιολογικού συμπλέγματος της στεφανιαίας νόσου στο νομό Ηρακλείου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Κατσαλάκη, Ειρήνη; Σέγκου, Μαρία; Ψημοπούλου, Βασιλεία
    Επιβλέπων καθηγητής: Ζωγραφάκης-Σφακιανάκης, Μιχαήλ
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 22-09-2010
    Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η σημαντικότερη αιτία πρόωρων θανάτων και νοσηρότητας για το μεγαλύτερο ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά το κόστος της περίθαλψης. Οι παθήσεις αυτές οφείλονται ...
  • Επιπολασμός καρδιαγγειακών νοσημάτων στον γενικό πληθυσμό. Ο ρόλος του νοσηλευτή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Καββαδία, Σπυριδούλα; Μανιαδάκη, Κλειώ; Μπαλτά, Σοφία
    Επιβλέπων καθηγητής: Παπαδημητρίου, Ευάγγελος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 03-07-2009
    Στόχος λοιπόν αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι να αναδείξει ποια είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα αίτια, τις συνέπειες, και την θεραπεία τους. Ακόμα να αναδείξει τον ρόλο του νοσηλευτή τόσο στα κέντρα υγείας και στο ...
  • Η σημασία της κρητικής διατροφής απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Βαρδαβάς, Κωνσταντίνος; Γατίδης, Αποστόλης; Μπροφίδη, Καλλιόπη
    Επιβλέπων καθηγητής: Δαφέρμου, Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Στην παρούσα εργασία ερευνούμε την σχέση μεταξύ της σημερινής κρητικής διατροφής και τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε δείγμα πληθυσμού του Δήμου Αρχανών Κρήτης. Η έρευνα αυτή είναι μη χρηματοδοτούμενη και το δείγμα αποτελείται ...
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα. Εκτίμηση των προσωπικών διαιτητικών συνηθειών στη σύγχρονη καθημερινή πρακτική – πως επιδρούν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καραμπά, Ειρήνη; Βασιλοπούλου, Νικολίτσα
    Επιβλέπων καθηγητής: Γαλάνης, Χρήστος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 17-10-2008
    Τα καρδιαγγειακά νοσήματα τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε πανδημία για τον πλανήτη. Βήματα προς τα πίσω κάνουμε ως λαός, όσον αφορά τα καρδιαγγειακά ...
  • Καρδιακή ανεπάρκεια και ποιότητα ζωής.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Παπαδάκης, Ιωάννης; Σεληνιωτάκης, Κωνσταντίνος
    Επιβλέπων καθηγητής: Δαφέρμου, Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-02-2008
    Η αύξηση εμφάνισης καρδιολογικών νόσων που οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια και σχετίζονται με τον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, μας ώθησε στη μελέτη της νόσου και των επιπτώσεων της στην καθημερινότητα. Στόχος της ...
  • Λιπιδαιμία και καρδιαγγειακά προβλήματα μετά την εμμηνόπαυση: Πρόληψη και ιδιαίτερες διατροφικές οδηγίες.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τζανακάκη, Αργυρώ
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 20-10-2010
    Η παρούσα εργασία ασχολείται με ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά την συσχέτιση της εμμηνόπαυσης με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Παγκοσμίως, τα καρδιαγγειακά αποτελούν τον μοναδικό και μεγαλύτερο αίτιο θνησιμότητας μεταξύ ...
  • Ο ρόλος των οσπρίων στην υγεία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γαλάνη, Αγγελική
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία; Παπαδάκη, Αγγελική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 04-08-2014
    Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να παρουσιάσει μια εκτενή αναφορά σχετικά με τον ρόλο των οσπρίων στην πρόληψη ορισμένων χρόνιων ασθενειών (καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτης, καρκίνος) καθώς και να ...
  • Παράγοντες κινδύνου και καρδιοαγγειακά νοσήματα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Νοσηλευτικής
    Συγγραφείς: Γιαννοπούλου, Αγγελική; Σπανού, Ζωή; Τζερνιά, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Τσουμάνη, Ναταλία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 10-06-2009
    Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ καρδιοαγγειακών νοσημάτων, δείκτες παχυσαρκίας, διατροφή, σακχαρώδη διαβήτη και υπερλιπιδαιμία. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τη βασική αιτία θνησιμότητας ...
  • Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων σε διαβητικούς ασθενείς.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μακρή, Ευαγγελία
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 17-02-2015
    Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια χρόνια νόσο, η οποία έχει λάβει πλέον παγκοσμίως εκτενείς επιδημιολογικές διαστάσεις. Εκτός από τις χρόνιες επιπτώσεις που προκαλεί στους πάσχοντας, αποτελεί και μια από τις κυρίες αιτίες ...
  • Συσχέτιση διαταραχών προσωπικότητας και διατροφής.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Χαρκουσέλη, Βήτα
    Επιβλέπων καθηγητής: Χαρωνιτάκη, Αικατερίνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-02-2015
    Η πτυχιακή αυτή αναφέρεται στη μεταιχμιακή και τη ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας. Αρχικά παραθέτει στοιχεία που αφορούν τα γενικά τους χαρακτηριστικά, τα διαγνωστικά τους κριτήρια, την αιτιολογία ...
  • Συσχέτιση μεσογειακής διατροφής και οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου: μελέτη ασθενών - μαρτύρων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κάππου, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-07-2014
    Εισαγωγή. Τα καρδιαγγειακά νοσήµατα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγµένες χώρες και συνεχώς ανερχόµενη αιτία στις αναπτυσσόµενες, παγκοσµίως. Οι Έλληνες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήµατα ...
  • Συσχέτιση υπερλιπιδαιμίας - καρδιαγγειακών νοσημάτων και διατροφική αντιμετώπιση.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κακαβά, Παναγιώτα; Κοσμοπούλου, Γεωργία; Καμπάνου, Γαρυφαλιά
    Επιβλέπων καθηγητής: Γαλανης, Χρήστος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-07-2014
    Η υπερλιπιδαιµία αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες εµφάνισης καρδιαγγειακών νοσηµάτων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται µέσα από τα από τα αποτελέσµατα της µελέτης INTERHEART, που κατέδειξε την υπερλιπιδαιµία ως ...
  • Χρήσεις του ροδιού (Punica granatum L.) στη διαιτητική θεραπεία: Νεοπλασίες, καρδιαγειακά, διαβήτης κ.λ.π.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Αλιφραγκή, Ιωάννα
    Επιβλέπων καθηγητής: Φραγκιαδάκης, Γεώργιος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-06-2012
    Η ροδιά (Punica granatum Linnaeus) είναι φυτό του γένους πουνική (Punica) της οικογένειας πουνικίδες (Punicaceae). Ανήκει στην τάξη μυρτώδη (Myrtales). Οι ερευνητές από κλάδους όπως της φαρμακευτικής, της διατροφολογίας ...
  • Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα και η συσχέτισή τους με καρδιαγγιακές παθήσεις και σακχαρώδη διαβήτη.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Παπαστεργίου, Βασίλειος; Παπαγεωργίου, Παναγιώτης
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 29-07-2014
    Σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι να μπορέσουμε να αναδείξουμε σύμφωνα με διάφορες μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν αν τελικά τα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα έχουν ορισμένες ευεργετικές δράσεις σε σχέση ...