• Δευτερογενής διατροφική πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Βερύκοκκος, Κωνσταντίνος; Παπαγεωργίου, Ελένη
    Επιβλέπων καθηγητής: Χατζή, Βασιλική
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 21-01-2016
    Το εγκεφαλικό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας, καθώς είναι η τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου, μετά τη στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο. Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, διότι είναι η ...
  • Διερεύνηση υιοθέτησης της Μεσογειακής δίαιτας από άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Πλατσά, Κωνσταντίνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σπυριδάκη, Ασπασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 01-07-2013
    Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μία νευρολογική νόσος, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και προσβάλλει με αλματώδεις ρυθμούς τον Ελληνικό πληθυσμό. Η αιτιολογία της πάθησης είναι άγνωστη. Παρά το γεγονός ότι η ΣΚΠ ...
  • Επιβάρυνση της σύγχρονης μεσογειακής δίαιτας από υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουτσόλαμπρος, Πέτρος
    Επιβλέπων καθηγητής: Τουτουδάκη, Μαρία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 04-04-2011
    Η εργασία επικεντρώνεται στην επιβάρυνση με φυτοφάρμακα η οποία μπορεί να προκύψει ακολουθώντας τυπικά διαιτολόγια μεσογειακής δίαιτας όπου καταναλώνονται συμβατικά (με υπολείμματα φαρμάκων) και όχι βιολογικά τρόφιμα, ...
  • Μελέτη παρέμβασης: αλλαγές στη σύσταση σώματος εφαρμόζοντας δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη ή μεσογειακή δίαιτα σε υπέρβαρες / παχύσαρκες γυναίκες στη Σητεία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μιχαηλίδη, Ευανθία
    Επιβλέπων καθηγητής: Ανδρουλάκη, Καλλιόπη; Μαρκάκη, Αναστασία
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 15-09-2015
    Σκοπός της τρέχουσας μελέτης είναι η διερεύνηση της αλλαγής του σωματικού βάρους, της σύστασης σώματος καθώς και των βιοχημικών δεικτών σε υπέρβαρες/ παχύσαρκες γυναίκες, χρησιμοποιώντας δυο διαφορετικά διατροφικά σχήματα, ...
  • Μια ολιστική προσέγγιση για τη πρόληψη και τη διαχείριση του Διαβήτη Κύησης με έμφαση στην διατροφική διαχείριση.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γιαννουρή, Μαρία; Ρούσσος, Ρένος
    Επιβλέπων καθηγητής: Μουρατίδου, Θεοδώρα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2022-03-22
    Ο διαβήτης κύησης (GDM) είναι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές της εγκυμοσύνης, με επίπτωση 9-25% των παγκόσμιων κυήσεων. Η παθογένεση του GDM σχετίζεται με την αύξηση των τοπικών ορμονών αλλά και με τις εκκριτικές ορμόνες ...
  • Παραδοσιακά προϊόντα και ελληνική μεσογειακή διατροφή. Θεσμικό πλαίσιο ενωσιακών σημάτων ποιότητας και προοπτικές ανάπτυξης.

    ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Σουρβίνος, Ηλίας
    Επιβλέπων καθηγητής: Ψαρουδάκη, Αντωνέλλα
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2023-10-27
    Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τον Έλληνα από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη που αυτή προσφέρει. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει παρατηρηθεί μία τάση στροφής προς την ...