• Εγκυμοσύνη: παράγοντες που επηρεάζουν την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης και διατροφικές συνήθειες.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κέκια, Δήμητρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Η εγκυμοσύνη είναι η πιο όμορφη στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας. Η απόκτηση μωρού είναι κάτι θαυμάσιο και η πραγματοποίησή του μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πιο αξιόλογα γεγονότα της ζωής του ανθρώπου. Συνεπώς, όλοι εκείνοι ...
  • Εγκυρότητα του μαθηματικού υπολογισμού του Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού: Βιβλιογραφική ανασκόπηση.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μέριανου, Χριστιάνα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-23
    Οι ανθρωπομετρικές μελέτες έχουν ως ακρογωνιαίο λίθο το εκάστοτε άτομο, ενώ βασικός στόχος αυτών είναι να προσδιοριστούν οι δείκτες εκείνοι που σχετίζονται με διαφορές που παρατηρούνται ακόμα και σε άτομα που ανήκουν στο ...
  • Επίδραση ερασιτεχνικής άσκησης στο γυμναστήριο σε: Διατροφικές συνήθειες, ανθρωπομετρικούς δείκτες και εικόνα σώματος των ασκουμένων.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μιχαήλ, Κυριακούλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Η εργασία αυτή έχει σαν στόχο να διεξάγει συμπεράσματα που αφορούν τις διατροφικές συνήθειες των ασκούμενων οι οποίοι γυμνάζονται σε γυμναστήρια. Πέρα από αυτό θελήσαμε επίσης να βρούμε τυχόν διαφορές στις σωματομετρικές ...
  • Η αποτελεσματικότητα της σχολικής παρέμβασης στην πρόληψη και τον έλεγχο της παιδικής παχυσαρκίας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Καππάτος- Κουτρούμπας, Έκτωρ
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-01
    Το θέμα της παρούσας εργασίας είναι «Η αποτελεσματικότητα της σχολικής παρέμβασης στην πρόληψη και τον έλεγχο της παιδικής παχυσαρκίας». Στο πρώτο μέρος επιχειρείται να δοθεί η γενική εικόνα της παιδικής παχυσαρκίας σε ...
  • Η παχυσαρκία στην ευαίσθητη ηλικία των 6 με 12 ετών και η σχέση της με τα ηλεκτρονικά μέσα ψυχαγωγίας, τη φυσική δραστηριότητα και τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Πική, Βασιλική
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Είναι γεγονός ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που εμφανίζονται στη σύγχρονη εποχή. Πολλοί ερευνητές και επιστήμονες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη φυσική κατάσταση των παιδιών και ...
  • Η σημασία του πρωινού γεύματος σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κανάκη, Ελένη
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-22
    Στην καθημερινότητα η σωστή δόμηση των γευμάτων όσο και η ποιότητα αυτών καθορίζουν την ισορροπία της διατροφής μας. Το πρωινό χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο γεύμα της μέρας τόσο στην ενήλικη όσο και στην παιδική ...
  • Η συμμόρφωση σε έναν υγιεινοδιαιτητικό τρόπο ζωής, ομάδας καρκινοπαθών στην Έδεσσα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Λιπαρίνης, Αθανάσιος; Πραντσίδου, Πετρούλα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2017-02-20
    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) 1 στους 3 κατοίκους του πλανήτη θα προσβληθεί σε κάποια φάση της ζωής του από καρκίνο. Στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ...
  • Η συνεισφορά των διαιτολόγων στην πρόληψη και διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Νικολάου, Μαγδαληνή
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-11-05
    Ο σακχαρώδης δαβήτης θεωρείται μια μεταβολική ασθένεια. Μελέτες δείχνουν πως έχει ένα ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης, καθώς και πλέον θεωρείται ως μια από τις πιο συχνές νόσους σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ...
  • Ηλικιωμένοι και βιταμίνη D

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Λιάλιου, Ειρήνη; Συριώδη, Δέσποινα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-07-15
    Η παρούσα εργασία με θέμα « Ηλικιωμένοι και βιταμίνη D» επικεντρώνει το ενδιαφέρον του αναγνώστη στην σπουδαιότητα της ύπαρξης της βιταμίνης και στα επιθυμητά επίπεδα ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία. Η βιταμίνη D είναι πολύ ...
  • Θηλασμός και στάση των νέων μητέρων προς αυτόν.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κατταβένου, Σταματία-Αγγελική
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Η σημασία του θηλασμού και τα οφέλη του μητρικού γάλακτος αρχίζουν να γίνονται γνωστά τα τελευταία χρόνια. Η εργασία αυτή έχει σκοπό να αναζητήσει και να καταγράψει τη στάση των νέων μητέρων προς το θηλασμό και τους λόγους ...
  • Καρποί με το συνθετικό “berry” στην αγγλική δημώδη ονομασία τους: Η Διατροφική τους αξία και η συμβολή τους στην υγεία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Χαλαστάρα, Αθανασία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-23
    Τα τελευταία χρόνια, και έπειτα από αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα σε παγκόσμιο επίπεδο, το ενδιαφέρον των ανθρώπων για υγιεινές τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, είναι αυξημένο. Σε αυτό το τοπίο, τα “berries” μπορούν ...
  • Κατάθλιψη και παχυσαρκία.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Μπόχτη, Μαρία-Μαγδαληνή
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 17-02-2015
    Σκοπός της παρούσης μελέτης είναι να διερευνήσει τη σχέση κατάθλιψη – παχυσαρκία αποδεικνύοντας πως η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία αλλά και πως η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Η μεθοδολογία ...
  • Καταγραφή διατροφικών συνηθειών προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας (11-18 ετών) στην περιοχή της Θάσου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κυριατζίδου, Αθανασία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-05-2009
    Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Αθήνας τα παιδιά και οι έφηβοι στην Ελλάδα υπερέχουν κατά 2 ή 3 κιλά από τα παιδιά και τους εφήβους στην Αμερική. Η εφηβεία αποτελεί κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη της ...
  • Κατανάλωση πρωτεΐνης και διατροφικά συμπληρώματα πρωτεΐνης, με έμφαση στους αθλητές.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Παυλίδου, Μητροδώρα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 28-02-2008
    Ο αθλητισμός είναι ένας τρόπος ζωής τον οποίον πολλοί νέοι σήμερα επιλέγουν να ακολουθήσουν. Για να επέλθουν όμως, τα επιθυμητά αποτελέσματα από τον αθλητισμό, όπως οι μεγάλες επιδόσεις, η αρμονική σωματοδομή και ο υγιής, ...
  • Κρητική κουζίνα-Αξιολόγηση και σύγκριση αντιλήψεων και πρακτικής εφαρμογής στις επιχειρήσεις εστίασης στους Νομούς Λασιθίου-Ηρακλείου.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κοτοπούλου, Θεοδότα
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-17
    Σκοπός της έρευνας είναι η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με το αν οι επιχειρηματίες των καταστημάτων μαζικής εστίασης του νομού Λασιθίου και νομού Ηρακλείου ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή και κατ΄επέκταση αν εφαρμόζουν ...
  • Λόγοι ώθησης των σημερινών γυναικών στις τεχνικές μεθόδους αδυνατίσματος ηλικίας 18-55 ετών στο νομό Άρτας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κασσίμη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Μαρκάκη, Αναστασία; Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 18-10-2010
    Αρχικός σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εντοπιστούν και να αξιολογηθούν οι λόγοι για τους οποίους γυναίκες από την περιοχή της έρευνάς επιλέγουν το γρήγορο και χωρίς κόπο αδυνάτισμα. Επίσης, η εργασία αυτή αποσκόπησε ...
  • Μέθοδοι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Σύγκριση δίαιτας βασισμένη σε φαρμακευτική αγωγή και δίαιτα βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Τζαγκαράκη, Ελένη
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 19-02-2015
    Η παχυσαρκία σήμερα αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα διατροφικά προβλήματα για τις προηγμένες κοινωνίες. Πολλοί παράγοντες φαίνεται οτι συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας με την οποία εμφανίζεται και πολλοί τύποι θεραπείας ...
  • Μητρικός Θηλασμός: Η συμβολή του στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Κουρτίδου, Αθηνά; Φουντουκίδου, Αναστασία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 20-10-2010
    Η παχυσαρκία συγκαταλέγεται στα νοσήματα φθοράς και τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις παγκοσμίως, ώστε να χαρακτηριστεί ως επιδημία και βασικός παράγοντας κινδύνου για χρόνιες και μεταβολικές παθήσεις. Ο ...
  • Νευρικές διαταραχές νωτιαίου σωλήνα (NTDs) και η πρόσληψη φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Λαντζάκη, Μαρία
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 20-10-2010
    Το κλείσιμο του νευρικού σωλήνα πραγματοποιείται στο αρχικό στάδιο της εμβρυογένεσης λόγω γενετικών και περιβαλλοντικών αλληλοεπιδράσεων. Η αποτυχία κλεισίματος του νευρικού σωλήνα ( νευρικές διαταραχές του νωτιαίου σωλήνα ...
  • Νευρική Aνορεξία και Eγκυμοσύνη: Eπιπτώσεις στην εγκυμονούσα και στον έμβρυο.

    Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
    Συγγραφείς: Γκακούδη, Σταματία; Δουλμέ – Ιωσηφίδου, Αθηνά
    Επιβλέπων καθηγητής: Σφακιανάκη, Ειρήνη
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 2018-11-13
    Η νευρική ανορεξία είναι μια σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή με πολυπαραγοντική αιτιολογία που χαρακτηρίζεται από ακραίες διατροφικές συμπεριφορές και υπερβολική απώλεια βάρους. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιαστούν ...