Τροφικές δηλητηριάσεις και νοσηλευτική μέριμνα.
Food poisoning and nursing care.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2008-2-29TΣυγγραφέας
Βασιλάκη, Σοφία
Ξαγοράρη, Σουλτάνα
Πετυχάκη, Μήνα
Vasilaki, Sofia
Xagorari, Soultana
Petychaki, Mina
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Λέγοντας τροφικές δηλητηριάσεις εννοούμε τις παθήσεις (έχουν καταγραφεί περισσότερες από 250 διαφορετικές) που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή ποτών και οφείλονται σε βακτήρια, ιούς ή παράσιτα τα οποία είτε αναπτύχθησαν πάνω σε μη καλοσυντηρημένες τροφές είτε επιμόλυναν τα τρόφιμα εξαιτίας κακών συνθηκών υγιεινής. Στις περισσότερες των περιπτώσεων τροφικής δηλητηρίασης, η βλάβη δεν δημιουργείται από αυτό καθαυτό το μικρόβιο, αλλά από κάποια ουσία που αυτό παράγει. Για παράδειγμα, ο σταφυλόκοκκος, που μπορεί να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα πάνω σε κακοσυντηρημένα τρόφιμα (π.χ έμειναν εκτός ψυγείου) παράγει μια τοξίνη, δηλαδή μια ουσία που προκαλεί διαταραχές στα κύτταρα του πεπτικού συστήματος, η οποία δημιουργεί τα συμπτώματα της δηλητηρίασης. Τέλος, υπάρχουν τροφικές δηλητηριάσεις εξαιτίας κατανάλωσης τροφών που από τη φύση τους περιέχουν δηλητηριώδεις ουσίες, όπως, για παράδειγμα, ορισμένα είδη μανιταριώνΤο ερευνητικό μέρος της εργασίας μας , βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία που μας έδωσε το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων Αθηνών( Κ.Ε.Ε.Λ.). Από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και από το Βενιζέλειο Παννάνειο Νοσοκομείο Ηρακλείου δεν εδόθησαν στοιχεία. Τα στοιχεία που δόθηκαν από το Κ.Ε.Ε.Λ. αφορούν την περίοδο 2000 – 2005 ( μέχρι 15 Αυγούστου ) και αφορούν αποκλειστικά τις τροφικές δηλητηριάσεις λόγω σαλμονέλωσης .
Συλλογές
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία του.
Συνέχεια
Περισσότερες πληροφορίες